ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
Σελ. /32
«ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ»
Πιέσεις για Ιράν και αγωγούς

Σαφή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για υποστήριξη κυρώσεων σε βάρος του Ιράν αλλά και «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ζήτησε (και έλαβε) η Κ. Ράις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο απεσταλμένος της «Ουάσιγκτον Ποστ», που καλύπτει την περιοδεία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ στην περιοχή. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο, η Κ. Ράις στις συναντήσεις που είχε με τους Ελληνες και Τούρκους αξιωματούχους πρόβαλε τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στη δημιουργία πολλαπλών αγωγών μεταφοράς πηγών ενέργειας προς τη Δύση με σκοπό τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Στην ανταπόκριση, που τιτλοφορείται «η Ράις προειδοποιεί κατά του ρωσικού μονοπωλίου για το αέριο», επισημαίνεται ότι μέχρι πρότινος το θέμα της ενέργειας δε βρισκόταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά όλα άλλαξαν μετά τη σύντομη διακοπή από τη Ρωσία της παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία τον περασμένο Γενάρη. Η κίνηση αυτή της Μόσχας, συνεχίζει η «Ουάσιγκτον Ποστ», προκάλεσε ανησυχία και έθεσε σε συναγερμό τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες άρχισαν μια προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών φυσικού αερίου, στην οποία βρήκαν υποστήριξη από την Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά τους, σημειώνει η «Ποστ», ιδιωτικά Ρώσοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την επιθετικότητα με την οποία οι ΗΠΑ προωθούν την παροχή ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν.

Στο άρθρο τονίζεται επίσης ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε τη στήριξη Αθήνας και Αγκυρας για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, όπως και ότι η ρωσική «Gazprom» έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου ως μέτοχος ή προμηθευτής, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί ο αγωγός αυτός να συνδεθεί με τον αγωγό του Αζερμπαϊτζάν. Σημειώνεται επίσης ότι η κυρία Ράις έδωσε έμφαση στα ενεργειακά ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή. Σημειώνει δε, ότι η κυβέρνηση Μπους έχει παραμερίσει τις ανησυχίες της για το «δημοκρατικό έλλειμμα» στο Αζερμπαϊτζάν για να μην καταστεί η χώρα ενεργειακό υποχείριο της Ρωσίας και στερηθεί η Ευρώπη από έναν εναλλακτικό προμηθευτή φυσικού αερίου.

Τονίζεται ότι το ταξίδι της Κ. Ράις στην Αθήνα αποτέλεσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έπειτα από μια 20ετία. Τέλος, αναφέρεται ότι μετά την Αθήνα η Κ. Ράις μετέβη στην Τουρκία όπου στη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Α. Γκιουλ δεσμεύτηκε για μεγαλύτερη πληροφόρηση από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία σχετικά με τις κινήσεις των Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ. Από την πλευρά του ο κ. Γκιούλ χαρακτήρισε τη συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με το Ιράκ ως ασκήσεις ρουτίνας.

Σε άλλη ανταπόκριση της εφημερίδας από το Παρίσι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, περιλαμβάνονται «καθησυχαστικές δηλώσεις» της Κ. Ράις από την Αθήνα, για τις προσπάθειες διπλωματικής λύσης του προβλήματος μετά τη συνάντησή της με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών. Προστίθεται ότι, όπως και άλλες χώρες (Κίνα, Ινδία και Ρωσία) που ανησυχούν για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε στην Αθήνα ότι «οι στόχοι μας συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν ταυτιζόμαστε πάντα ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».

ΚΥΠΡΟΣ
Δυσφορία από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ

Δυσφορία προκάλεσαν οι δηλώσεις για το Κυπριακό της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, όπως διαφαίνεται από τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι με τις δηλώσεις της η κυρία Ράις απέδειξε ότι κύρια έγνοια των Αμερικανών είναι η προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Θα πρέπει να τονιστεί στην κυρία Ράις, είπε, ότι αυτός που εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι η ίδια η Αγκυρα, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τη δήλωση της κυρίας Ράις σχετικά με τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ο Ν. Κατσουρίδης παρατήρησε ότι κύριος αιμοδότης της οικονομικής ανάπτυξης στα Κατεχόμενα είναι η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράν θα δώσει και πάλι σημαντικό ρόλο στην Τουρκία. Ο Α. Νεοφύτου χαρακτήρισε αδικαιολόγητες, σκληρές και απαράδεκτες τις δηλώσεις της κυρίας Ράις για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά αποτελούν έμμεση αναγνώριση των εισηγήσεων Γκιουλ και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ράις ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους. Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης της κυρίας Ράις στην περιοχή ήταν η προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, χωρίς να εκπληρώσει τα κριτήρια που της έχουν τεθεί. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν υποχρέωση και καθήκον να καταστήσουν σαφές ότι άρνηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της θα σημαίνει διακοπή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι ο κυπριακός λαός δε δεσμεύεται για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα στρατηγική στο Κυπριακό στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και να καταστεί σαφές ότι αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, το βέτο θα είναι βέβαιο.

ΠΑΣΟΚ
Σηκώνει υποκριτικά τους τόνους για το Κυπριακό

Ξεχνά τη στήριξη που έδωσε στο «σχέδιο Ανάν»

Πριν από δυο χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έσπερνε την «καταστροφολογία», ασκώντας πιέσεις στον κυπριακό λαό για να αποδεχτεί το αμερικανοβρετανικής έμπνευσης «σχέδιο Ανάν», που προωθούσε τη λύση της συνομοσπονδίας, της διχοτόμησης, δηλαδή, του νησιού με τη δημιουργία δυο κυρίαρχων κρατών με δικές τους δομές και εξουσία.

Τις δυο τελευταίες μέρες, με αφορμή την αναφορά της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις στη «Βόρεια Κύπρο», εμφανίζεται ενοχλημένο και, διά στόματος του αρμόδιου τομεάρχη του Χρ. Παπουτσή, κάνει λόγο για «απαράδεκτη, πολιτικά, δεοντολογικά και ηθικά», έκφραση.

Μάλιστα, ο ίδιος, με χτεσινή συνέντευξή του στον «9,84», δήλωσε ότι θα περίμενε «από την κ. Μπακογιάννη να υπενθυμίσει στην κ. Ράις ότι η Βόρεια Κύπρος, όπως την αποκάλεσε, στην πραγματικότητα είναι τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται σε παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Οι δηλώσεις της Κ. Ράις και η ...αδράνεια της Ντ. Μπακογιάννη αποτελούν συνέχεια της πολιτικής που «χειροκρότησε» το ΠΑΣΟΚ, όταν έσπευδε να «υιοθετήσει» το «σχέδιο Ανάν», που πετούσε στο καλάθι των αχρήστων τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό που μιλούν για πρόβλημα εισβολής και κατοχής στο νησί. Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του στήριζαν ένα «σχέδιο» που καθιστούσε την Κύπρο προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών και καλούσαν τα κυπριακά κόμματα και τους Κυπρίους να το αποδεχτούν, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε την ...τελευταία ευκαιρία για «επίλυση» του Κυπριακού.

Εκδήλωση για τα 60χρονα του ΔΣΕ

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν, την Τετάρτη 3 Μάη 2006 και ώρα 7 μ.μ. στο Θέατρο Πολιτών στο Περιστέρι (Μπουρνάζι - Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα χαιρετίσουν οι Θ. Αυγέρος, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συλλόγου και ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, αξιωματικός του ΔΣΕ.

Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Πετρούπολης, Ιλίου, Καματερού, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ καλούν τους Αντιστασιακούς, τους Απογόνους και φίλους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να συμμετάσχουν στην παραπάνω εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια του ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ