Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΓΕΡΑΚΙ
ΚΥΠΡΟΣ
Δυσφορία από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ

Δυσφορία προκάλεσαν οι δηλώσεις για το Κυπριακό της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, όπως διαφαίνεται από τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι με τις δηλώσεις της η κυρία Ράις απέδειξε ότι κύρια έγνοια των Αμερικανών είναι η προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Θα πρέπει να τονιστεί στην κυρία Ράις, είπε, ότι αυτός που εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι η ίδια η Αγκυρα, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τη δήλωση της κυρίας Ράις σχετικά με τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ο Ν. Κατσουρίδης παρατήρησε ότι κύριος αιμοδότης της οικονομικής ανάπτυξης στα Κατεχόμενα είναι η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράν θα δώσει και πάλι σημαντικό ρόλο στην Τουρκία. Ο Α. Νεοφύτου χαρακτήρισε αδικαιολόγητες, σκληρές και απαράδεκτες τις δηλώσεις της κυρίας Ράις για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά αποτελούν έμμεση αναγνώριση των εισηγήσεων Γκιουλ και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ράις ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους. Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης της κυρίας Ράις στην περιοχή ήταν η προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, χωρίς να εκπληρώσει τα κριτήρια που της έχουν τεθεί. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν υποχρέωση και καθήκον να καταστήσουν σαφές ότι άρνηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της θα σημαίνει διακοπή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι ο κυπριακός λαός δε δεσμεύεται για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα στρατηγική στο Κυπριακό στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και να καταστεί σαφές ότι αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, το βέτο θα είναι βέβαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η συζήτηση επί του εδαφικού (2009-06-17 00:00:00.0)
Απευθείας διαπραγματεύσεις μέχρι τη λύση (2009-04-24 00:00:00.0)
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία (2006-12-13 00:00:00.0)
Πιέζουν για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά οι ΗΠΑ (2006-07-14 00:00:00.0)
Επιμένει ο Ερντογάν (2005-10-30 00:00:00.0)
Καταγγελίες - καταδίκες για Αγκυρα (2005-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ