Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία

Οι εκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο

H κυπριακή κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Χριστόδουλου Πασιαρδή, εξέφρασε χτες την ικανοποίησή της για τα ομόφωνα συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. Ο Χ. Πασιαρδής δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους τους έδωσαν μια σκληρή μάχη για να εξουδετερωθούν έντονες αντιδράσεις άλλων εταίρων και να ικανοποιηθούν τελικά κάποια από τα κύρια αιτήματα της κυπριακής πλευράς. «Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στους βασικούς στόχους που θέσαμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης της προόδου της Τουρκίας διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και παρέχουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου και αξιολόγησης της γείτονος. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Τα κυπριακά πολιτικά κόμματα

Ποικίλλουν τα σχόλια των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΑΚΕΛ: Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η Κύπρος έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη και μέσα από τα δύσκολα δεδομένα που υπήρχαν κατάφερε να επιτύχει ένα αποτέλεσμα, το οποίο υπό τας περιστάσεις μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Κύπρος θα ανέμενε μια πιο αποφασιστική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ορισμένα θέματα. Ο Α. Κυπριανού χαρακτήρισε θετική την αποσύνδεση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Κυπριακό, με την έννοια ότι δε θα μπορεί να ζητά ανταλλάγματα από την Κυπριακή Δημοκρατία για να τις υλοποιήσει. Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι τα κεφάλαια δε θα ανοίγουν αυτόματα, ξεκαθαρίζεται ότι θα γίνεται αξιολόγηση για την πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας και χρειάζεται ομοφωνία για άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου. Αναφερόμενος στο απευθείας εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Κατεχόμενα ο Α. Κυπριανού επισήμανε ότι πρόκειται για ξεχωριστό κείμενο και δεν αποτελεί μέρος της απόφασης. Είπε επίσης ότι «η Λευκωσία δεν αντιτίθεται στην οικονομική αναβάθμιση των Κατεχομένων, νοουμένου ότι θα τηρηθούν οι θέσεις αρχής που έχει θέσει και δε θα γίνουν ενέργειες που συνιστούν αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος».

ΔΗΣΥ: Ανώδυνο συμβιβασμό για την Τουρκία χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, την απόφαση των «25», αφού, όπως είπε, «η Αγκυρα δεν ανταποκρίθηκε ούτε κατά ένα γιώτα στις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «ανάλογα με τους στόχους που θέτεις, έχεις και τα ανάλογα αποτελέσματα».

ΕΔΕΚ: Συμβιβασμό, που δεν ικανοποιεί πλήρως τα αιτήματα και τις προσδοκίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, την απόφαση των «25». Ο Γ. Ομήρου ανέφερε ότι η απόφαση περιέχει οδυνηρά στοιχεία και χαρακτήρισε μεγάλη αδυναμία την απουσία μηχανισμού επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στα λεγόμενα ραντεβού. Ανέφερε ακόμα ότι πλανάται η απειλή του απευθείας εμπορίου, γεγονός που αφορά την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι για το άνοιγμα των κεφαλαίων χρειάζεται ομοφωνία, προσθέτοντας ότι «με τον τρόπο αυτό παραμένει ο μοχλός πίεσης από τη δική μας πλευρά». Ανέφερε ωστόσο ότι δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση κατά πόσον είναι εύκολο η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί «βέτο».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι είναι φανερό πως υπό τις περιστάσεις υπήρξε ένας ανεκτός συμβιβασμός. Είπε επίσης ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, «καθώς η κυβέρνηση δεν άσκησε αρκούντως διεκδικητική πολιτική ούτε πέρσι τον Οκτώβριο, ούτε φέτος».

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ: Θετικά στοιχεία διαπιστώνει το Κίνημα Οικολόγων -Περιβαλλοντιστών στο κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας των υπουργών Εξωτερικών, «ένα από τα οποία είναι η διατήρηση του δικαιώματος του "βέτο" από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ: Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), Μιχάλης Παπαπέτρου, ανέφερε πως με την απόφαση των «25» το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι η αναβολή αξιολόγησης της Τουρκίας μέχρι το 2009 «και αυτό δεν είναι σίγουρο, γιατί η απόφαση μιλά για ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας χωρίς μάλιστα την ύπαρξη οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου συμμόρφωσής της». Τα όσα αναφέρονται περί δυνατότητας της Κύπρου να ασκήσει «βέτο» σε άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας ο Μ. Παπαπέτρου τα χαρακτήρισε «αφέλειες, που είναι μακριά από την πραγματικότητα». Οσον αφορά στο θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, το οποίο παραπέμφθηκε για συζήτηση το Γενάρη του 2007, ο πρόεδρος των ΕΔΗ μίλησε για το αρνητικό κλίμα σχετικά με την αποδοχή των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευχές για «νέο κλίμα» (2005-04-19 00:00:00.0)
Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο (2005-02-03 00:00:00.0)
Δε συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο η κυπριακή κυβέρνηση (2001-05-22 00:00:00.0)
Συναντήσεις με Γλαύκο Κληρίδη (2000-11-14 00:00:00.0)
Ο Ορ. Κολοζώφ στην Κύπρο (1999-06-19 00:00:00.0)
Αόριστες πληροφορίες για τους αγνοούμενους (1998-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ