Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αρνητικές εξελίξεις πίσω από τη θριαμβολογία
  • Η ΕΕ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του «σχεδίου Ανάν»
  • Καμία ουσιαστικά κύρωση στην Τουρκία για τη μη συμμόρφωση στο πρωτόκολλο
  • Θριαμβολογεί, για αποπροσανατολισμό, η κυβέρνηση

Κλίμα θριαμβολογίας για τις αποφάσεις των 25 υπουργών Εξωτερικών σχετικά με τα Ευρωτουρκικά καλλιεργεί η κυβέρνηση, ακριβώς για να δημιουργήσει σύγχυση και να αποκρύψει τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται κυρίως για το Κυπριακό το επόμενο διάστημα.

Οι προχτεσινοβραδινές αποφάσεις των 25 ΥΠΕΞ, όπως αναμενόταν, πρόσφεραν τρία χρόνια παράταση στην Τουρκία για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης (να ανοίξει δηλαδή τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα), ενώ στο τέλος αυτής της χαλαρής προθεσμίας δεν υπάρχει καμία δέσμευση για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης».

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ΕΕ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού τα προσεχή χρόνια, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις για λύση στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Ακριβώς αυτό υποδηλώνει η δήλωση που έκανε η φινλανδική προεδρία, με την οποία φρόντισε να διασυνδέσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, τον επόμενο μήνα, η γερμανική προεδρία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για «την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», κινούμενη ουσιαστικά στην κατεύθυνση της «ευρωδιχοτόμησης» της Κύπρου.

Ολα δείχνουν ότι το μπλοκ των δυνάμεων (Κομισιόν, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, αλλά και ΗΠΑ) που έδωσε μάχη - και το πέτυχε - για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, θα ρίξει όλο το βάρος του προκειμένου «να φύγει από τη μέση το εμπόδιο της Κύπρου».

Η Τουρκία, που επιβραβεύτηκε για την αδιαλλαξία της ακριβώς επειδή πάνω από το ευρωπαϊκό δίκαιο και αξίες βρίσκονται τα στρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, εμφανίστηκε τάχα αδικημένη από τις αποφάσεις γιατί θέλει να τα πάρει όλα.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη ισχυριζόμενη ότι τάχα «εστάλη σαφές μήνυμα» στην Τουρκία και ταυτόχρονα «η πόρτα της ΕΕ παρέμεινε ανοιχτή για την Αγκυρα», πράγμα που αποτελεί και πραγματικό στόχο της κυβέρνησης. «Οι τρεις στόχοι που είχε βάλει η Ελλάδα επετεύχθησαν», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε συνέντευξή της αργότερα (στο ΣΚΑΪ) η ΥΠΕΞ επιχείρησε να πείσει ότι η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί «μοχλό πίεσης πάνω στην Τουρκία», ενώ στην πράξη έχει αποδειχθεί ακριβώς το αντίθετο. Μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουν «νομιμοποιηθεί» σχεδόν όλες οι τουρκικές βλέψεις σε Κύπρο και Αιγαίο, κ.ο.κ. Η Ντ. Μπακογιάννη, πάντως, παραδέχτηκε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο στην οποία θα υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», αλλά αυτό το χαρακτήρισε θετικό...

Σειρά έχει το Κυπριακό...

Την ανάγκη για μια συνολική λύση στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει με δήλωσή της η φινλανδική προεδρία της ΕΕ, η οποία λειτούργησε ανοιχτά ως ατζέντης των συμφερόντων της Αγκυρας. Στη δήλωση διατυπώνεται η αμέριστη υποστήριξή της στις συνεχείς προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανάληψη των διαπραγματεύσεων και με στόχο τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επισημαίνεται η ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι προπαρασκευαστικές εργασίες, ώστε η αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επανενεργοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, καλωσόρισε χτες την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Την θεωρώ καλή ενέργεια, είμαι ικανοποιημένη», δήλωσε η Μέρκελ, σημειώνοντας ότι προηγούμενες εκκλήσεις της για μια αυστηρότερη «διάταξη επανεξέτασης» από την ΕΕ της καταλληλότητας της Τουρκίας να επαναλάβει τις πλήρεις ενταξιακές συνομιλίες ικανοποιήθηκαν μερικώς. Η Μέρκελ υπογράμμισε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει και πάλι να λάβουν την τελική απόφαση για οποιαδήποτε επανάληψη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αγκυρα.

Η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε πως είναι πολύ ευχαριστημένος από το γεγονός ότι οι υπουργοί των 25 χωρών της ΕΕ ακολούθησαν τη σύσταση της Επιτροπής όσον αφορά στις κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας επειδή δεν άνοιξε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Από την πλευρά του ο Τ. Μπλερ δεν έκρυψε ότι θα συνεχίσει να δίνει μάχες για την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι θα ήταν «ένα χονδροειδές στρατηγικό σφάλμα μακροπρόθεσμα» να γυρίσει η ΕΕ την πλάτη στην Τουρκία.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών για τη μερική διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ότι προσφέρει μια «υγιή και σαφή βάση» για μελλοντικές συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ