Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ποιος ζητάει να φύγουν όλοι οι ιδιώτες;

Του Γιάννη ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Οι εργαζόμενοι στις πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις ανέρχονται ήδη σε αρκετές χιλιάδες και όλοι δουλεύουν με καθεστώς γαλέρας, κανείς δεν ασχολείται μαζί τους.

Πρωτοστατεί στο καθεστώς γαλέρας η θυγατρική του ΟΤΕ, η «Cosmote», αλλά δεν την ακουμπάμε, γιατί ανήκει στα άγια έργα του ΠΑΣΟΚ.

Ο κατά 38% μόνο «δημόσιος» ΟΤΕ έχει τιμολόγια που γδέρνουν, ό,τι ισχύει και στις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει αυτή η ιδιωτική πλέον επιχείρηση είναι εξίσου απαράδεκτες με εκείνες των ανταγωνιστριών εταιρειών του κλάδου.

Για ποιο δημόσιο ΟΤΕ, λοιπόν, γίνεται λόγος και ποιο δημόσιο συμφέρον;

Η υποκρισία τους δεν έχει όριο.

Οι κρατικές επιχειρήσεις στον καπιταλισμό ποτέ δε λειτούργησαν για το δημόσιο συμφέρον. Η ύπαρξή τους οφείλεται σε ανάγκες του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος στη φάση της κρατικομονοπωλιακής του ανάπτυξης.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι ίδιοι που διακηρύσσουν ότι ανάπτυξη σημαίνει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις με όρους πλιάτσικου, οι ίδιοι παριστάνουν τους κλαμένους στην περίπτωση του ΟΤΕ. Φωνάζουν «ζήτω» για το ξέσκισμα των εργατών στη Βουλγαρία, ζητούν να ισχύσει το ίδιο εδώ, διαφωνούν για τους όρους της διαχείρισης.

Μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την ενεργητική υποστήριξη των εργατοπατέρων που ελέγχουν τα συνδικάτα προώθησαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, μέρος των οποίων είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις. Χρήσιμος πάντα σ' αυτήν τη διαδικασία ήταν και ο ΣΥΝ. Αποκαλυπτικός και σήμερα ο πρόεδρός του, περιορίζει το θέμα στο να φύγει η σημερινή κυβέρνηση, κατά τη ρήση «φύγε εσύ, έλα εσύ».

Εχει καμιά αξία για τον πελάτη του ΟΤΕ το αν ο καπιταλιστής που ελέγχει την επιχείρηση είναι Ελληνας ή ξένος; Γιατί τότε τα περί «ανθελληνικού» ξεπουλήματος; Πουλάμε και ολίγον από «πατριωτισμό»; Θυμάται κανείς κάτι τύπους σαν τον Μανιάτη, τότε πρόεδρο της ΟΜΕ - ΟΤΕ; Της εποχής τού «ούτε μία μετοχή». Είναι ή δεν είναι από τους πρωταγωνιστές και της ιδιωτικοποίησης και, ακόμα χειρότερα, του ξεσκίσματος των εργαζομένων της εταιρείας, στην οποία τον είχανε διορίσει αφεντικό;

Κατά τ' άλλα: Αφού οι τιμές, λέει, δεν πετάνε στα ύψη όσο πέρσι, κερδίζεις! Ρώτα και την τσέπη σου.

Ωραιότεροι όλων, αυτοί που ανακαλύπτουν ότι όταν απεργείς κόβεται το μεροκάματο. Δηλαδή, ως τώρα, στο Δημόσιο απεργούσαν παίρνοντας και το μεροκάματο;

Ασχετο: Αξίζει, ρωτάει, ένα ΙΕΚ να ονομαστεί πανεπιστήμιο; Οχι, αλλά ένα πανεπιστήμιο να γίνει ΙΕΚ; Αξίζει. Ρωτήστε τον κ. Παπανδρέου και όλους αυτούς τους πανεπιστημιακούς, που σπεύδουν να ανακοινώσουν την αγωνία τους γιατί δεν προχωρά η «μεταρρύθμιση» στα πανεπιστήμια...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ