Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Το άρθρο 16 και τα ... «Σοβιέτ»!

Πριν 2 βδομάδες ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή μάς είπε ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, είναι ...«μετεμφυλιακό» κατάλοιπο.

Την περασμένη Κυριακή, σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ», επανήλθε και καθοδηγούμενος από την ίδια λογική, περί κατάργησης του άρθρου 16, δήλωσε ότι θέλει ν' αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, διότι (ακούσατε - ακούσατε!) είναι ...σοβιετικό! Ετσι είπε ο κ. Παπανδρέου. Οτι τα προβλήματα της Παιδείας στην Ελλάδα οφείλονται στο ότι έχουμε ένα ...«σοβιετικού ελέγχου» εκπαιδευτικό πρότυπο. Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι την Παιδεία στην Ελλάδα την καθορίζουν τα ...«Σοβιέτ των καθηγητών» και τα «Σοβιέτ των δασκάλων»!

*

Είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να λύσει τις ιστορικές, τις πολιτικές, τις ιδεολογικές και τις, ενδεχομένως, προσωπικές αντιφάσεις που τον ταλαιπωρούν. Ας αποφασίσει: Αν το άρθρο 16 είναι μετεμφυλιακό παράγωγο, τότε δεν μπορεί να έχει σοβιετική καταγωγή. Αν πάλι οι κανόνες που ισχύουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι σοβιετικού τύπου, τότε το μόνο που απομένει να ακούσουμε είναι ότι το μετεμφυλιακό κράτος στην Ελλάδα το έχτισαν ...οι κομμουνιστές!

*

Η τρικυμία που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρμοδιότητας της στήλης να αντιμετωπιστεί. Ας το λύσουν μόνοι τους. Αντίθετα, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας το πού οδηγούνται - και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ - τα πράγματα στην Παιδεία. Και τα πράγματα στην Παιδεία οδηγούνται, και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη διάλυση.

*

Ισως πάντως, για τον κ. Παπανδρέου, ειδικά, δε θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι θεωρεί την απαγόρευση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα σαν ...κομμουνιστικό κατάλοιπο.

Ισως μάλιστα, για κάποιον όπως ο κ. Παπανδρέου - που ομολόγησε στην ίδια συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ» ότι πρότυπό του είναι το αγγλοσαξονικό εκπαιδευτικό μοντέλο, δηλαδή το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα - να είναι και απολύτως λογικό ότι βαφτίζει την εναντίωση στα ιδιωτικά «Πανεπιστήμια» σαν σοβιετικό αναχρονισμό και κομμουνιστική παρέκκλιση.

Σκεφτείτε:

Ως γνήσιος οπαδός του αμερικανικού εκπαιδευτικού μοντέλου, ο κ. Παπανδρέου είναι προφανώς και οπαδός των συνεπειών του αμερικανικού εκπαιδευτικού μοντέλου. Η αναφορά σε μια και μόνο συνέπεια αυτού του αγγλοσαξονικού, του αμερικανικού εκπαιδευτικού μοντέλου, είναι ενδεικτική του τι προτείνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ:

Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών βιώνουν τέτοιες συνθήκες ολοκληρωτικού αναλφαβητισμού που δεν είναι σε θέση να διαβάσουν και να αντιληφθούν τι λένε και τι εννοούν ούτε καν αυτοί οι φωτεινοί σηματοδότες, οι ταμπέλες της ρύθμισης της κυκλοφορίας και οι διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους των ΗΠΑ!

*

Αυτό είναι το αμερικανικό εκπαιδευτικό μοντέλο που μας προτείνει για την Ελλάδα, επίσημα πλέον, με τη συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ», ο κ. Παπανδρέου. Οτιδήποτε άλλο από αυτό το μοντέλο, είναι πολύ φυσικό να φαντάζει στο μυαλό του σαν... κομμουνισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ