Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αδικημένοι» οι Τούρκοι

Τ. Ερντογάν: Δεν πρόκειται να προβούμε σε μονομερή βήματα

«

Αδικείται η Τουρκία», σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αξιολογώντας την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των «25», είπε πως η υφιστάμενη κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με τον κοινό στόχο που έχουν καθορίσει η ΕΕ και η Τουρκία.

Μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τ. Ερντογάν είπε: «Στο θέμα του πρόσθετου Πρωτοκόλλου η Τουρκία έχει αδικηθεί. Μην ξεχνάμε ότι οι φίλοι μας στην ΕΕ έχουν δώσει έναν λόγο που και οι ίδιοι ομολογούν ότι δεν έχουν τηρήσει. Το Συμβούλιο της ΕΕ, με απόφαση που έλαβε στις 26 Απριλίου 2004, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, δεσμεύτηκε για την άρση των περιορισμών που εφαρμόζονται εναντίον της ΤΔΒΚ. Συνεπώς, η Τουρκία, αποδεχόμενη το πρόσθετο Πρωτόκολλο, κινήθηκε με βάση τη σκέψη ότι θα δοθεί τέλος στους περιορισμούς αυτούς».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «περιορισμό» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας: «Η κυβέρνησή μας εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα προβεί σε μονομερή βήματα αν δεν αρθούν προηγουμένως οι περιορισμοί, στο πλαίσιο των υποσχέσεων της ΕΕ και ότι το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας μας στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροσκάφη, στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης, μπορεί να γίνει μόνο με αυτή την προϋπόθεση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη φινλανδική πρόταση και την πρόταση που έκανε η Τουρκία στις 7 του Δεκέμβρη, λέγοντας: «Δεν έχουμε επιδώσει προς τη φινλανδική προεδρία γραπτή πρόταση και ούτε έχουμε δεχτεί κάποια γραπτή πρόταση».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «η προσέγγισή μας οικοδομήθηκε πάνω στην προοπτική να προκύψει πολιτική σύμφωνη γνώμη της ΕΕ για την αμοιβαία άρση των περιορισμών», και πρόσθεσε: «Στόχος μας ήταν, σε περίπτωση που γινόταν αυτό πραγματικότητα, να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες για την εφαρμογή των βημάτων που συνιστούσαν την ουσία της πρότασής μας. Ποτέ δεν τέθηκε για μας θέμα μονομερούς βήματος».

Τέλος, ο Ερντογάν είπε πως «στην υφιστάμενη κατάσταση, παρ' όλη την καλή θέλησή μας, η Τουρκία έχει αδικηθεί. Αυτό δε συμβαδίζει με τη διάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι σχέσεις μας με την ΕΕ. Επιπρόσθετα, έρχεται σε αντίθεση και με το στόχο που καθορίσαμε από κοινού με την ΕΕ».

Λείπει το «όραμα»!

«Την έλλειψη οράματος της ΕΕ» δείχνει, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των «25» για πάγωμα οκτώ κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια, σε περίπτωση που η ΕΕ τηρήσει την υπόσχεσή της σχετικά με τους Τουρκοκυπρίους, ο Γκιουλ είπε χαρακτηριστικά: «Ποιο είναι το όφελος που θα έχουν οι Ελληνοκύπριοι από το άνοιγμα ενός δικού μας λιμανιού και ποιο το όφελος που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι αν ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν; Υπάρχουν πολλά και λεπτομερή πράγματα που μπορώ να αναφέρω στην τουρκική κοινή γνώμη, αλλά δε θα πρέπει να συμβάλουμε στην κατάρρευση της συνεχιζόμενης διπλωματίας της Τουρκίας. Αλλιώς θα μπορούσα να σας πω πολλά. Για μένα, όμως, αυτό που έχει σημασία, είναι να έχουμε αποτέλεσμα. Τι βήματα μπορούμε να επιβάλουμε στην ΕΕ για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ