Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το δίκιο των λαών δε χωρά στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σημειώνει τα παρακάτω:

«Με τις αποφάσεις τους οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι το δίκιο του κυπριακού λαού και τα δικαιώματα του τουρκικού, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την επίτευξη των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων της ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνένοχη.

Το πρόβλημα, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δεν είναι ότι η Τουρκία δεν εναρμονίζεται προς τα δεδομένα - κεκτημένα της ΕΕ, αλλά ότι το δίκιο και τα συμφέροντα των λαών δε χωρούν στο περιβόητο "ευρωπαϊκό κεκτημένο". Είναι γνωστός ο ρόλος της ΕΕ για το "σχέδιο Ανάν", η συμμετοχή της στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, τα στρατεύματα κατοχής που έχει στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν κλπ.

Οι λαοί της Κύπρου και της Τουρκίας δεν μπορούν να ελπίζουν από τα παζάρια της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Οι ηγετικές δυνάμεις της και όταν υιοθετούν κάποιες θέσεις υπέρ της Κύπρου ή των δικαιωμάτων του τουρκικού λαού, αυτές είναι πρόσκαιρες και καιροσκοπικές. Το κάνουν για να διαπραγματευτούν τα δικά τους συμφέροντα, στο πλαίσιο των έντονων αντιθέσεων που έχουν.

Οι λαοί της περιοχής οφείλουν και πρέπει να απορρίψουν τις αυταπάτες για την ΕΕ που καλλιεργούν τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου". Μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους μόνο όταν στηρίζονται στην κοινή αντιιμπεριαλιστική τους πάλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ