Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αόριστες πληροφορίες για τους αγνοούμενους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Οιισχυρισμοί που προέβαλε ο Ελληνοκύπριοςμεγαλοεπιχειρηματίας Μιχάλης Κυπριανού, που είναι εγκαταστημένος στον Καναδά, ότι 14 Ελληνοκύπριοι βρίσκονται εν ζωή και είναι εγκαταστημένοι σε γειτονική προς την Κύπρο αραβική χώρα, αναστάτωσαν τους συγγενείς αγνοουμένων που από τον Ιούλη και τον Αύγουστο του 1974 ζουν σε κατάσταση αγωνίας και άγχους.

Σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου από τον Καναδά, ο Μιχ. Κυπριανού ισχυρίστηκε ότι οι 14 αγνοούμενοι για τους οποίους έγινε αναφορά, ήταν ετοιμοθάνατοι στα τουρκικά μπουντρούμια και ρίχθτκαν στη θάλασσα απ' όπου τους έσωσαν ψαράδες. Αυτό, πρόσθεσε, έγινε πριν από χρόνια και από τότε βρίσκονται "σε χώρα γειτονική μη ευρωπαϊκή και φιλική προς την Κύπρο". Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν είναι εύκολο να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τους δικούς τους, γιατί φοβούνται μήπως τους εντοπίσουν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ή μήπως συλληφθούν από τις αρχές της χώρας στην οποία διαμένουν και τους παραδώσουν στους Τούρκους.

Με τον Μιχ. Κυπριανού επικοινώνησε τηλεφωνικώς χτες και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, στη διάρκεια σύσκεψης στην οποία πήραν μέρος οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων και ο αρχηγός της κυπριακής ΚΥΠ, Ν. Ιωάννου. Ο Σπ. Κυπριανού απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μιχ. Κυπριανού. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ο Μ. Κυπριανού τού έδωσε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την υπόθεση των 14 εν ζωή αγνοουμένων. Τα στοιχεία αυτά, είπε, τα οποία δεν αποκάλυψε, δικαιολογούν μια νέα διερεύνηση του θέματος.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης χαρακτήρισε σε σχετικές δηλώσεις του την υπόθεση καθόλου σοβαρή, λέγοντας ότι πρέπει να τεθεί "τελεία και παύλα". Ο Γ. Κασουλίδης είπε ζήτησε να σταματήσει κάθε περαιτέρω θόρυβος και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν μιλήσει με τον Μιχ. Κυπριανού και μετά τη συνομιλία αυτή κατέληξε στο υπεύθυνο συμπέρασμα ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι καθόλου σοβαρή. Τελεία και παύλα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Γ. Κασουλίδης ανέφερε τέλος, ότι ο Μιχ. Κυπριανού επίμονα αρνείται να κατονομάσει τη χώρα στην οποία ισχυρίζεται ότι ζουν οι 14 αγνοούμενοι.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κορντοβέζ, που εκτελεί επίσκεψη στην Κύπρο συναντήθηκε χτες με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάντεν. Μετά τη συνάντηση ο Βρετανός διπλωμάτης απέφυγε να αναφερθεί στα θέματα που συζήτησε με το Κορντοβέζ.

Εξάλλου, η σουηδική αντιπροσωπεία που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία, επισκέφθηκε χτες τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κασουλίδη, προς τον οποίο έθεσε θέμα μη εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S - 300 στο νησί. Μετά τη συνάντηση ο Γ. Κασουλίδηςδήλωσε ότι το θέμα της ασφάλειας του κυπριακού λαού και της άμυνάς του είναι εξίσου σημαντικό με αυτό της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επομένως δεν μπορεί να θυσιαστεί το ένα προς όφελος του άλλου.

Ο επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας Λουντ στις σχετικές δηλώσεις του είπε ότι η χώρα του δε θεωρεί υποβοηθητική στις παρούσες συνθήκες την ανάπτυξη των πυραύλων S - 300. Παραδέχτηκε, ωστόσο ότι είναι δικαίωμα της κάθε χώρας να φροντίζει την άμυνά της, δικαίωμα που δεν αμφισβητεί. Φιλικά, όμως, συμβούλεψε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ή μη ανάπτυξη των πυραύλων θα θεωρούνταν μια πολύ θετική ενέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ