Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

Η ΔΡΑΧΜΗ συμμετέχει από το περασμένο Σάββατο στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποτιμημένη κατά 14%. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι αυτή η συμμετοχή εξασφαλίζει το εθνικό νόμισμα για το μέλλον, αφού θα έχει την υποστήριξη των άλλων ευρωπαϊκών νομισμάτων και ιδιαίτερα των πιο ισχυρών. Ομως, η ιστορία του ΜΣΙ αποδεικνύει ότι κανένα νόμισμα δεν προστατεύτηκε, επειδή συμμετείχε σ' αυτόν το Μηχανισμό. Υπάρχουν τέσσερα παραδείγματα, που δείχνουν το αντίθετο. Είναι τα παραδείγματα της βρετανικής λίρας, της ιταλικής λιρέτας, της ισπανικής πεσέτας και του πορτογαλικού εσκούδου. Και στις τέσσερις περιπτώσεις, η συμμετοχή στο ΜΣΙ, όχι μόνο δεν απέτρεψε τη μεγάλη υποτίμηση, αλλά και οδήγησε στην έξοδο από το Μηχανισμό.

Η ΣΤΕΡΛΙΝΑ εντάχθηκε στο ΜΣΙ στις 8 Οκτώβρη 1990. Το καλοκαίρι του 1992, το νόμισμα της Βρετανίας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης, τότε, μάλιστα, έλαμψε το άστρο του Τζορτζ Σόρος. Αρχισε να κατρακυλάει έναντι του γερμανικού μάρκου. Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Μέιτζορ προς τη Γερμανία, η παρέμβαση της Μπούντεσμπανκ ήταν χλιαρή. Φτάσαμε έτσι, στις 16 Σεπτέμβρη 1992, όταν η στερλίνα έφθασε στο ναδίρ. Η κυβέρνηση της Βρετανίας, μπροστά στο φάσμα μιας οικονομικής κατάρρευσης, αποφάσισε την έξοδο από το Μηχανισμό.

Η ΛΙΡΕΤΑ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΜΣΙ το 1979. Η πρώτη "περιπέτειά" της σημειώθηκε το Γενάρη του 1990, όταν η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε υποτίμηση. Εξαιτίας της "βοήθειας" από τις Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας, η λιρέτα παρέμεινε στο ΜΣΙ, με σκληρούς, όμως, όρους. Η "βοήθεια" δεν ήρθε το Σεπτέμβρη του 1992, όταν και το νόμισμα της Ιταλίας βρέθηκε στη δίνη της νομισματικής κρίσης, που έπληξε και τη στερλίνα. Μέσα σε μια μέρα, στις 14 Σεπτέμβρη, η λιρέτα υποτιμήθηκε κατά 7% έναντι του μάρκου. Η Μπούντεσμπανκ ούτε και τότε συγκινήθηκε, αφήνοντας τη λιρέτα να συνεχίζει την "ελεύθερη πτώση" της. Στις 17 Σεπτέμβρη, η ιταλική κυβέρνηση υποχρεώνεται να ανακοινώσει την έξοδο από το ΜΣΙ.

Η ΠΕΣΕΤΑ και το εσκούδο ήταν τα θύματα της επόμενης νομισματικής κρίσης, που εκδηλώθηκε την άνοιξη του 1993. Αυτά τα δύο νομίσματα εντάχθηκαν στο ΜΣΙ το Σεπτέμβρη του 1989. Το πορτογαλικό εσκούδο υποτιμήθηκε μια φορά τον Απρίλη του 1992. Ομως, οι πιέσεις συνεχίστηκαν και έτσι μέσα σε εφτά μήνες το εσκούδο υποτιμάται για δεύτερη φορά στις 23 Νοέμβρη 1992. Την ίδια μέρα, υποτιμήθηκε και η ισπανική πεσέτα. Πριν περάσουν έξι μήνες, στις 13 Μάη 1993, τα δυο νομίσματα δέχτηκαν νέες πιέσεις και υποχρεώθηκαν σε τρίτη υποτίμηση, η πεσέτα κατά 8% και το εσκούδο κατά 6,5%. Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, βρέθηκαν ουσιαστικά εκτός ΜΣΙ.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ιστορίες είναι ιδιαίτερα διδακτικές. Οσον αφορά τις "περιπέτειες" της στερλίνας και της λιρέτας, πρέπει να επισημανθεί ότι είναι δύο απ' τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου. Εξάλλου, η Βρετανία και η Ιταλία είναι δυο απ' τις εφτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου και, όπως είναι γνωστό, συμμετέχουν στο G-7, το κλαμπ των ισχυρών του πλανήτη. Σκεφθείτε, λοιπόν, αν αυτοί δεν προστατεύτηκαν, τι θα συμβεί με μια οικονομία σαν την ελληνική και ένα νόμισμα σαν τη δραχμή.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ, όμως, της πεσέτας και του εσκούδου αποκτούν ένα πρόσθετο ενδιαφέρον, αν σκεφθεί κανείς ότι, τόσο η ισπανική, πολύ περισσότερο η πορτογαλική οικονομία είναι πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα. Στην περίπτωση αυτή, διαπιστώνει κανείς ότι η συμμετοχή στο ΜΣΙ δεν απέτρεψε μέσα σε έναν περίπου χρόνο η πεσέτα να υποτιμηθεί δύο φορές και το εσκούδο τρεις!

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ, που είχε χτες συνομιλίες στην πόλη Καλμάρ με τον Σουηδό ομόλογό του Ερικ Αασμπρινκ, τόνισε ότι η χώρα του εισπράττει τα μικρότερα ποσά από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EE), κατηγόρησε για υποκριτική στάση, στο θέμα αυτό, την Επιτροπή των Βρυξελλών και προειδοποίησε ότι η Βόννη δε θα ανεχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή τη στάση της Επιτροπής. Ανέφερε δε ότι από κάθε κοινοτικό προϋπολογισμό η χώρα του "χάνει" το ποσό των περίπου 11 δισεκατομμυρίων ECU, συνεισφέροντας πολύ μεγάλα ποσά και αποκομίζοντας συγκριτικά μικρότερα ποσά. Ο κ. Βάιγκελ εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα του, μαζί με την Ολλανδία και τη Βρετανία, πρακτικά "χάνουν" από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ, ενώ, όπως πρόσθεσε, "κερδισμένες" βγαίνουν η Πορτογαλία και η Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ