Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΛΙΟΥΣΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διεθνιστική αλληλεγγύη στην πράξη

- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας αποφάσισε εδώ και καιρό καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα. Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφαση αυτή;

- Οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν, το ΔΣ, στην τρίμηνη καμπάνια αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, θα έλεγα ότι είναι δύο. O πρώτος απορρέει από την ίδια τη συγκρότησή μας ως ταξική, αγωνιστική, συνδικαλιστική οργάνωση, που παλεύει με συνέπεια και αταλάντευτα ενάντια στον ταξικό εχθρό, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που είναι ο κοινός εχθρός όλης της εργατικής τάξης όλου του κόσμου. Για το ταξικό συνδικάτο μας, η αξία της αλληλεγγύης είναι μια από τις βασικές αρχές του, είναι συστατικό στοιχείο της δράσης, που εκφράζεται όχι μόνο με το κεντρικό σύνθημά μας "Στην ενότητα η δύναμη, στον αγώνα η νίκη, ασπίδα η αλληλεγγύη", αλλά και στην καθημερινή μας δράση. Για το Συνδικάτο μας η καμπάνια αυτή δεν είναι η πρώτη. Παρόμοιες καμπάνιες και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης κάναμε και για άλλους λαούς που δέχονταν και δέχονται την επίθεση του ιμπεριαλισμού.

Ο άλλος λόγος είναι η πολύπλευρη επίθεση που δέχεται ο λαός της Κούβας από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια έχουν εντείνει την επίθεσή τους ενάντια στο νησί της επανάστασης. Επιδιώκουν με τον απάνθρωπο οικονομικό, εμπορικό αποκλεισμό και με μια σειρά άλλες βάρβαρες ενέργειες να λυγίσουν τον κουβανικό λαό. Προσπαθούν να τον αναγκάσουν να απαρνηθεί την επανάστασή του και τις κατακτήσεις του για να ξανακάνουν την Κούβα προτεκτοράτο τους.

Γι' αυτό και εμείς την περίοδο αυτή εντείνουμε την αλληλεγγύη μας, προς τον κουβανικό λαό, στέλνουμε μπριγάδα εργασίας, μαζεύουμε φάρμακα και χρήματα, για να σπάσουμε τον αποκλεισμό, να στηρίξουμε την ελπίδα του λαού, γιατί η Κούβα είναι το φωτεινό παράδειγμα αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

- Ποια ήταν μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των μελών και φίλων του Συνδικάτου στην προσπάθειά σας αυτή;

- Η ανταπόκριση των μελών του Συνδικάτου και μιας σειράς άλλων εργαζόμενων μπορώ να πω ότι είναι εντυπωσιακή. Στο Συνδικάτο φτάνουν καθημερινά φάρμακα και τρόφιμα. Τα κουπόνια της καμπάνιας, μέσω των Παραρτημάτων, έχουν μοιραστεί στα στελέχη του Συνδικάτου και μαζεύονται χρήματα - υπάρχουν ήδη συγκινητικές προσφορές - στο λογαριασμό που ανοίξαμε στην Εθνική Τράπεζα.

- Ποια είναι η σημασία της αποστολής ομάδας εθελοντικής εργασίας που έστειλε από χθες το Συνδικάτο στην Κούβα;

- Θέλουμε με την παρουσία μας εκεί να δείξουμε ότι η Κούβα δεν είναι μόνη της. Δίπλα της είναι, μαζί με την παγκόσμια εργατική τάξη, οι οικοδόμοι της Αθήνας και της Ελλάδας. Είμαστε μαζί με την Κούβα γιατί ο εχθρός της είναι και δικός μας εχθρός, η νίκη της Κούβας ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι και δική μας νίκη, στη νίκη αυτή θέλουμε να συμβάλουμε και με αυτόν τον τρόπο.

Η μπριγάδα στην Κούβα θα χτίσει ένα ιατρείο, που θα λειτουργεί στα πλαίσια του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Επίσης, θα έχουμε επαφή με τα συνδικάτα της Κούβας και με άλλες μαζικές οργανώσεις, πράγμα που θα συμβάλει στην παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων του κουβανικού και του ελληνικού λαού. Θα μεταφέρουμε την εμπειρία της πάλης μας και θα πάρουμε τη δική τους. Θα δυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ την αλληλεγγύη μας και τον προλεταριακό διεθνισμό για το δυνάμωμα της κοινής πάλης των λαών μας ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ