Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι άλλοι στις Βρυξέλλες, εμείς στην Κούβα

Αναχώρησε χτες η μπριγάδα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για το Νησί της Επανάστασης, με τις "αποσκευές της" γεμάτες διεθνιστική αλληλεγγύη

"Πάμε στους φίλους μας. Στηρίζουμε τον αγώνα τους".Απλά λόγια βγαλμένα μέσα από το καμίνι της ζωής, από ανθρώπους απλούς, οικοδόμους, εργάτες του γιαπιού, με βαθιά ριζωμένη μέσα τους την ταξική τους συνείδηση. Ηταν χτες το απόγευμα στο Ανατολικό αεροδρόμιο, τα λόγια των οικοδόμων εθελοντών που συμμετέχουν στην μπριγάδα εργασίας,που στέλνει το Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας στην Κούβα, λίγο πριν αναχωρήσουν για το Νησί της Ελπίδας και του Αγώνα.

Η πρωτοβουλία αυτή του Συνδικάτου αποτελεί μέρος της τρίμηνης καμπάνιας αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό που αναπτύσσει αυτό το διάστημα. Η αποστολή της συγκεκριμένης ομάδας οικοδόμων θα είναι να χτίσουν ένα ιατρείο στη δυτική περιοχή του νησιού στο Πινάρ Ντελ Ρίο, ιατρείο το οποίο θα ενταχθεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, το θεσμό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της πρόληψης των ασθενειών. Στις αποσκευές τους επίσης μεταφέρουν και φάρμακα για τις αυξημένες ανάγκες, λόγω του αποκλεισμού στο νησί.

Συνομιλώντας με τους εθελοντές οικοδόμους τούς ζητήσαμε να μας πουν τι σημαίνει γι' αυτούς η συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη μπριγάδα και τι μήνυμα θα μεταφέρουν από την Ελλάδα στον αγωνιστή κουβανικό λαό. Οι απαντήσεις τους σαν χείμαρρος αποκάλυψαν το μεγαλείο του προλεταριακού διεθνισμού και της ταξικής εργατικής αλληλεγγύης.

Ο Αριστείδης Χαραλάμπους,από το παράρτημα Χαλανδρίου, με λίγα και σταράτα λόγια, θα μας πει: "Η λαϊκή σοφία του τόπου μας λέει το εξής: "Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι". Εμείς λοιπόν έχουμε φίλους επαναστάτες και η φιλία μας τώρα αναπτύσσεται εκεί. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες και συνδικαλιστές πάνε σε άλλους φίλους, στις Βρυξέλλες. Εμείς πάμε σε επαναστάτες, μόνο σε επαναστάτες και αν δημιουργηθούν και άλλα επαναστατικά κινήματα, πάλι εκεί θα πιάσουμε φίλους και εκεί θα τρέξουμε να συμπαρασταθούμε".

Συμπληρώνοντας ο Βαγγέλης Παλαβός,από το παράρτημα Γλυφάδας και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου, θα υπογραμμίσει: "Πάντοτε οι οικοδόμοι ήταν υπέρ της αλληλεγγύης των εργατών και σε αυτό το πνεύμα της αλληλεγγύης, πάμε να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό, στην προσπάθεια αυτή που κάνει, να αντεπεξέλθει στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει με τον αποκλεισμό από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Θέλουμε και εμείς να προσφέρουμε ένα μικρό δείγμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε αυτόν τον αγωνιστή λαό".

Ο Γιώργης Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, σημείωσε: "Το μήνυμα που στέλνει η εργατική τάξη της Ελλάδας και ιδιαίτερα ο κλάδος των οικοδόμων στο λαό της Κούβας είναι ένα. Οτι πρέπει να αντισταθούμε ενάντια στην επίθεση του ιμπεριαλισμού, ο εχθρός μας είναι κοινός.Εμείς εδώ στην Ελλάδα στηρίζουμε την επανάσταση του λαού της Κούβας, στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνει να οικοδομήσει ένα κοινωνικό σύστημα τέτοιο που να τον εξυπηρετεί τον ίδιο και υποστηρίζουμε την πάλη που κάνει ενάντια στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού".

Χωρίς να κρύψει τη χαρά του, αλλά και την ευθύνη του ο Βασίλης Σαραντόπουλος,από το παράρτημα Χαλανδρίου, μας λέει: "Είναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω στην μπριγάδα αλληλεγγύης για το λαό της Κούβας και θέλουμε με τον τρόπο αυτό να δείξουμε ότι υποστηρίζουμε την επανάσταση και πιστεύουμε ότι τελικά θα νικήσει με τη βοήθεια όλων των λαών του κόσμου.Τώρα όσον αφορά τις συναντήσεις που θα έχουμε εκεί, θα μεταφέρουμε το μήνυμα ότι οι αγώνες της εργατικής τάξης και των οικοδόμων ειδικότερα, που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα στην πατρίδα μας, εμπνέονται και από το παράδειγμα των Κουβανών και την Επανάστασή τους. Επίσης θα αναφερθούμε στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, με τις συμβιβασμένες ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και σε μια σειρά κλάδους εργαζομένους, που όμως παρ' όλα αυτά οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν αγώνες και εκεί είναι η προοπτική".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μπριγάδα αλληλεγγύης στην Κούβα (2010-07-06 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα (2009-07-12 00:00:00.0)
Με την Κούβα της αντίστασης και του αγώνα (2008-09-23 00:00:00.0)
Αναχώρησαν για το Νησί της Επανάστασης (2008-07-29 00:00:00.0)
Η Κούβα δεν είναι μόνη! (1996-08-18 00:00:00.0)
Η Κούβα δεν είναι μόνη (1996-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ