• Το ΚΚΕ είναι υπέρ του μετώπου, ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται και όχι απλά και μόνο ενάντια στους διαχειριστές της
  • - Η κοινωνική συμμαχία με τους εργατοπατέρες δεν μπορεί να γίνει. Το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, δυστυχώς, έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Αν δείτε τα ντοκουμέντα του, όχι ότι τα ντοκουμέντα κρίνουν -... - 1998-03-19 00:00:00.0"/>
  • Το ΚΚΕ είναι υπέρ του μετώπου, ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται και όχι απλά και μόνο ενάντια στους διαχειριστές της
  • - Η κοινωνική συμμαχία με τους εργατοπατέρες δεν μπορεί να γίνει. Το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, δυστυχώς, έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Αν δείτε τα ντοκουμέντα του, όχι ότι τα ντοκουμέντα κρίνουν -... - 1998-03-19 00:00:00.0" /> Βήμα προς τα πίσω το Συνέδριο της ΓΣΕΕ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 4
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
    Βήμα προς τα πίσω το Συνέδριο της ΓΣΕΕ
    • Κοινωνική συμμαχία με τους εργατοπατέρες δεν μπορεί να γίνει, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Π. Παναγιωτόπουλο, στον "ΠΛΑΝΕΤ"
    • Το ΚΚΕ είναι υπέρ του μετώπου, ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται και όχι απλά και μόνο ενάντια στους διαχειριστές της

    "Η κοινωνική συμμαχία με τους εργατοπατέρες δεν μπορεί να γίνει. Το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, δυστυχώς, έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Αν δείτε τα ντοκουμέντα του, όχι ότι τα ντοκουμέντα κρίνουν - τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, γιατί από καλές αποφάσεις μπορεί να γεμίζουμε - αλλά και σαν θέσεις, σαν κατεύθυνση, πήγε πίσω. Οι αποφάσεις του είναι πολύ πιο πίσω από τις προηγούμενες και ακόμα πιο πίσω από τις σημερινές ανάγκες. Αυτό, για μας, είναι καθαρό. Δυστυχώς, υπάρχει ένα μέτωπο εκεί, στις κορυφές, το οποίο δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων". Τα παραπάνω επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη που έδωσε χτες στον δημοσιογράφο Π. Παναγιωτόπουλο, που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό "ΠΛΑΝΕΤ".

    Παράλληλα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε τον καθαρά ταξικό χαρακτήρα των τελευταίων μέτρων της κυβέρνησης, των συνοδευτικών της πρόσφατης υποτίμησης της δραχμής. Στο σημείο αυτό, κάλεσε το λαό να αντιδράσει, να δείξει ότι δεν παραχωρεί τα δικαιώματά του και ότι δεν έχει αποφασίσει να ζει ως ένας σύγχρονος δούλος. Το ΚΚΕ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι υπέρ της κοινωνικής συμμαχίας, του μετώπου ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται και όχι απλά και μόνο ενάντια στους διαχειριστές της.

    Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

    Πουλάνε μισοτιμής την Ελλάδα

    - Κυρία Παπαρήγα, η συζήτησή μας αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και νομίζω ότι όποιος προσπαθήσει να την υποβιβάσει, το είπα χθες και ενοχλήθηκαν ορισμένοι φίλοι, λίγοι όμως, είναι ή ηλίθιος, ή χρηματιζόμενος. Η συγκυρία είναι κρίσιμη, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με τα μέτρα. Ευχόμαστε όλοι να πάνε καλά τα πράγματα. Ουδείς δικαιούται να το αμφισβητήσει αυτό και μακάρι τα μέτρα της κυβέρνησης να πιάσουν τόπο, εγώ το εύχομαι. Κανείς δε θέλει να πάει ο τόπος πίσω. Κι αν πάει ο τόπος πίσω, θα το πληρώσουμε πρώτα εμείς και μετά οι κυβερνώντες.

    - "Είστε ρομαντικός".

    - Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω, κυρία Παπαρήγα, είναι: Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Τι πιστεύετε εσείς; Και δε θέλω να βγείτε από το σύστημα, να μου πείτε τι πιστεύετε εσείς, διότι είμαστε σ' αυτό το σύστημα. Να μπούμε μέσα στη λογική του συστήματος. Θεωρείτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα; Θα αποδώσουν;

    - "Τα μέτρα ενδεχόμενα θα αποδώσουν, για τους λίγους όμως, γι' αυτούς που ήθελαν την ένταξη της δραχμής σ' αυτό το σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών. Θα αποδώσουν, π.χ., για τους λεγόμενους επενδυτές, γι' αυτούς που θ' αγοράσουν μισοτιμής την Ελλάδα.Θα αποδώσουν, πιστεύω, αλλά για το λαό δε θα αποδώσουν. Οχι μόνο δε θα αποδώσουν, αλλά θα επιταχύνουν τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση του λαού. Και το κυριότερο, η Ελλάδα θα γίνει "μπάτε σκύλοι αλέστε". Θα είναι έρμαιο του κάθε ομίλου πολυεθνικής, που θα αποφασίζει για την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, για την αμυντική βιομηχανία, για όλους τους τομείς".

    Εγκλωβισμένοι από την πολιτική τους

    - Βεβαίως, εσείς, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, οι ενστάσεις που διατυπώνονται, όχι μόνο απ' την πλευρά σας, είναι δύο ειδών. Υπάρχει μία ένσταση, που διατυπώνεται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, για κακούς χειρισμούς, για κακές διαχειριστικές πράξεις της κυβέρνησης, μέσα στη λογική του συστήματος της ελεύθερης αγοράς. Κι εσείς ερχόσαστε να διατυπώσετε κι ορισμένες ενστάσεις κι έξω από το σύστημα. Λέτε, δηλαδή, δε σας ικανοποιεί η πορεία προς την ΕΕ.

    - "Κύριε Παναγιωτόπουλε, τα μέτρα, είτε αρέσει σε κάποιον το σύστημα, είτε όχι, άμα είναι ένα πολιτικό κόμμα το οποίο απευθύνεται στο λαό και του ζητάει την ψήφο του, και μάλιστα κλαίει για τα βάσανα του λαού, πρέπει να το πει καθαρά: Συμφέρουν το λαό, ναι ή όχι;Παρακολούθησα τις θέσεις των άλλων κομμάτων. "Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", ήταν. Η κυβέρνηση Σημίτη, από τη στιγμή που έχει αυτή την πολιτική, δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει αυτό που έκανε. Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν μπορεί να έχει την ίδια επιλογή με την κυβέρνηση Σημίτη.Εκτός αν αποφασίσει και πει ότι παραχωρεί τα δικαιώματά του, τα συμφέροντά του και αποφασίζει να ζει ως ένας σύγχρονος δούλος. Αν το αποφασίσει αυτό ο λαός. Που δε θα το αποφασίσει, νομίζω, πρέπει και να αντιδράσει. Τα άλλα κόμματα "παίζουν", αν ήταν η υποτίμηση ένα μήνα πριν ή ένα μήνα μετά".

    - Κι αυτό, όμως, έχει τη σημασία του. Δηλαδή, οι δημοσιονομικοί χειρισμοί, που οδηγούν την κατάσταση εδώ ή εκεί, έχουν κι αυτοί τη σημασία τους. Εσείς θέτετε κι ένα ζήτημα συνολικού προσανατολισμού.

    - "Ετσι κι αλλιώς η κυβέρνηση τον Μάιο έπρεπε να τοποθετηθεί στην ΕΕ τι θα κάνει με την ΟΝΕ. Από τη στιγμή, λοιπόν, που έπρεπε να τοποθετηθεί, έπρεπε να κάνει αυτή την επιλογή που έκανε, με την οποία εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Ενα αυτό.

    Δεύτερον: Εδώ υπάρχει ένα ειδικό πρόβλημα. Και άλλες χώρες εντάχθηκαν στην ΟΝΕ, χωρίς να υποτιμηθεί το νόμισμά τους. Βεβαίως, υποτιμήθηκε στην πορεία, γι' αυτό ξαναέφυγαν. Η Μ. Βρετανία, η Ιταλία σηκώθηκαν κι έφυγαν, διότι η υποτίμηση ήρθε μετά. Ας πούμε, το ιδιαίτερο που υπάρχει εδώ είναι ότι η ένταξη γίνεται ταυτόχρονα με υποτίμηση, που δείχνει, βέβαια, τα βαθιά χάλια της ελληνικής οικονομίας. Μπορούσε να μπει, χωρίς να υποτιμηθεί και να υποτιμηθεί μετά από τρεις μήνες. Θα έχουμε νέο κύκλο υποτιμήσεων. Το σημειώνουμε".

    Συνολικό πρόβλημα

    - Αυτό είναι πολύ σοβαρό, ένα λεπτό να το δούμε αυτό. Πιστεύετε ότι θα έχουμε νέο κύκλο υποτιμήσεων; Σε τι χρονικό ορίζοντα;

    - "Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω ακριβώς. Πάντως, θα έχουμε καινούριο κύκλο. Θα είναι τέλος του χρόνου; Θα είναι στις αρχές του επόμενου χρόνου; Πάντως, θα έχουμε καινούριο κύκλο, και μην ξεχνάτε ότι η ίδια η ΕΕ προβλέπει αποκλίσεις συν - πλην 15%. Προβλέπει, δηλαδή, και την υποτίμηση. Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα είναι υπό την ηγεμονία του γερμανικού μάρκου".

    - Κυρία Παπαρήγα, λέγεται όμως ότι αυτό το συν, πιθανώς 15, μπορεί να το πάρει η δραχμή, ή να το υποστεί, αν θέλετε καλύτερα, μέχρι το 2001. Δηλαδή, να έχει ένα ποσοστό, αν θέλετε αναπροσαρμογής - να πούμε τώρα τη λέξη που είναι της μόδας - ή προσαρμογής της στα ευρωπαϊκά νομισματικά δεδομένα, σε μια ευθεία χρόνου που είναι λίγο μεγαλύτερη.

    - "Κύριε Παναγιωτόπουλε, δεν μπορούμε να απομονώσουμε τη δραχμή από όλο το συνολικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.Επομένως, η δραχμή θα έχει πρόβλημα. Οι παγκόσμιες κρίσεις που έχουμε δείχνουν πια ότι αυτό το σύστημα, αυτή η διαχείριση, έχει πια αδιέξοδα. Ακόμα κι όταν δε συναντάει τις αντιστάσεις των λαών και εμπόδια, έχει τεράστια προβλήματα να λειτουργήσει, όπως λειτουργούσε πριν 20, 30 και 40 χρόνια. Είναι αντικειμενικό το πρόβλημα και μπορεί να αυξομειώνεται, ανάλογα με τη διαχείριση που κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση".

    Αντιτιθέμενα συμφέροντα

    - Κάνατε μία πρόβλεψη, ότι θα έχουμε κι άλλες υποτιμήσεις. Εγώ θέλω να σας ζητήσω τη γνώμη σας στο εξής: Το ΚΚΕ στο χώρο τον εργασιακό, στο συνδικαλιστικό κίνημα, έχει μια σημαντική δύναμη. Θέλω να μου πείτε, αν εσείς μπορούσατε να στέρξετε σε μια νέα κοινωνική συμφωνία, σ' ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα έφερνε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, και βεβαίως τα συνδικάτα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου, για να ληφθεί μια απόφαση, για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν τα απαραίτητα. Για ορισμένους, να ληφθούν βαθιά, αυστηρά, διαρθρωτικά μέτρα. Το βλέπετε αυτό σε μια προοπτική, ή πιστεύετε ότι πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι, σε ό,τι αφορά τις επιλογές του ΚΚΕ και των φίλα προσκειμένων στο κόμμα σας δυνάμεων, πρέπει να είναι εξ ορισμού αντίθετο;- "Εξ ορισμού αντίθετο, με την εξής έννοια: Εχουμε να κάνουμε με αντιτιθέμενα συμφέροντα. Το ζήτημα δεν είναι αν μία ομοσπονδία κάνει διαπραγμάτευση με τον αντίστοιχο φορέα της εργοδοσίας για να καθορίσει το ύψος των αμοιβών. Τέτοιες μορφές διαπραγμάτευσης υπάρχουν κι εμείς δεν τις έχουμε απορρίψει. Είναι, αν θέλετε, μέσα στη λογική του συστήματος. Ομως, διαπραγμάτευση, που λέει ότι καθόμαστε στο τραπέζι, με την αυταπάτη ότι μπορούμε να έχουμε κοινές θέσεις για το κοινό καλό, δεν μπορεί να γίνει.Αλλο πράγμα τώρα, αν πας, συζητάς και ασκεί ο ένας πίεση στον άλλο, πόσο πάνω, πόσο κάτω. Αλλά η λογική που λέει ότι ενδιαφερόμαστε για το κοινό καλό και έχουμε κοινά συμφέροντα, είμαστε εταίροι, δεν ισχύει".

    - Για κοινωνικούς εταίρους μιλάω.

    - "Για τους κοινωνικούς, εμείς έχουμε ιδεολογία. Εδώ, κύριε Παναγιωτόπουλε, το βλέπετε. Οι επενδυτές δεν έχουν πατρίδα. Είναι ικανοί να πάνε να σηκώσουν όλα τα λεφτά τους από την Ελλάδα και να πάνε να τα επενδύσουν όπου αλλού βγάζουν κέρδη, αδιαφορώντας".

    - Αυτό, οι μεγάλοι επενδυτές, αλλά προσέξτε ο καπιταλισμός έχει και μια λογική λαϊκή, μετοχική λογική. Το Χρηματιστήριο δίνει, αν θέλετε, την ευκαιρία, ή ορισμένες φορές την αυταπάτη, αυτό εναλλάσσεται.

    - "Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό".

    - Την ευκαιρία, όμως, της συμμετοχής μικρομετόχων σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Μια λαϊκή μορφή συμμετοχής.

    - "Ο λαϊκός καπιταλισμός έχει εφαρμοστεί προ πολλού στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Με στοιχεία που έχω διαβάσει στην MONT DIPLOMATIC και αλλού - δε μιλάω μόνο για στοιχεία που μπορεί κάποιος να πει, είναι μόνο στο "Ριζοσπάστη" - αναφέρουν ότι αυτοί, όχι απλώς οι μικροί, αλλά κι οι μεσαίοι επενδυτές βγήκαν απ' τη μέση και το πακέτο συγκεντρώθηκε σε λίγα χέρια. Σήμερα ζούμε αυτή τη φάση: Συγκεντροποίηση πλούτου έχουμε, στα χέρια των λίγων.Συγκεντροποίηση".

    Κοινωνική συμμαχία

    - Επιτρέψτε μου να μείνω στο θέμα του συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί έχουμε και το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο πέρασε, έχουμε μία νέα διοίκηση και, προσέξτε, έχουμε μία πραγματικότητα: Η ΠΑΣΚΕ, αν δεν κάνω λάθος, έχασε για πρώτη φορά την αυτοδυναμία.

    - "Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποίησε πολλά μέσα για να μην τη χάσει, τα οποία, βεβαίως, στη δική μας παράταξη δεν έπιασαν".

    - Αυτά κατεγράφησαν, κρίνονται. Εγώ θέλω να έρθω στο διά ταύτα. Το ΚΚΕ και οι φίλα προσκείμενες προς αυτό συνδικαλιστικές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μία κοινωνική συμμαχία με άλλες δυνάμεις, πολιτικές δυνάμεις, συνδικαλιστικές δυνάμεις, σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, αν θέλετε, ανατροπής του κυβερνητικού προγράμματος; Ποιο θα είναι το στίγμα σας από εδώ και πέρα; Γιατί είναι κρίσιμες οι εξελίξεις στη ΓΣΕΕ από δω και πέρα.

    - "Εμείς είμαστε υπέρ της κοινωνικής συμμαχίας, αλλά όχι με την εργατική και γραφειοκρατική αριστοκρατία".

    - Γιατί λέει ο κ. Σαμαράς, λέει ο κ. Εβερτ, προσέξτε, ότι εδώ πρέπει να συμπήξουμε ένα μέτωπο των δυνάμεων που βρίσκονται στον αντίποδα των επιλογών της κυβέρνησης Σημίτη. Εσείς θα συμμετάσχετε σ' αυτό το μέτωπο; - "Δύο σχόλια να κάνω. Μέτωπο εναντίον της πολιτικής Σημίτη έχουν και θέλουν να συμπήξουν και δυνάμεις, οι οποίες ενδιαφέρονται ν' αλλάξει ο διαχειριστής.Εμάς τέτοιο μέτωπο δε μας ενδιαφέρει.

    Δεύτερον: Είμαστε υπέρ της κοινωνικής συμμαχίας.Εμείς δε διαχωρίζουμε τους εργαζόμενους σε δεξιούς και μη δεξιούς και αντιδεξιούς και δεν ξέρω τι, και αριστερούς. Για μας, είναι η θέση που έχει στην κοινωνία και το πρόβλημα που έχει. Ομως, κοιτάξτε να δείτε: Η κοινωνική συμμαχία με τους εργατοπατέρες δεν μπορεί να γίνει. Το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, δυστυχώς, έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα πίσω.Αν δείτε τα ντοκουμέντα του, όχι ότι τα ντοκουμέντα κρίνουν - τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, γιατί από καλές αποφάσεις μπορεί να γεμίζουμε - αλλά και σαν θέσεις, σαν κατεύθυνση, πήγε πίσω. Οι αποφάσεις του είναι πολύ πιο πίσω από τις προηγούμενες και ακόμα πιο πίσω από τις σημερινές ανάγκες. Αυτό, για μας, είναι καθαρό. Δυστυχώς, υπάρχει ένα μέτωπο εκεί, στις κορυφές, το οποίο δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

    Τρίτον: Ψάξτε το κι εσείς καλύτερα και δεν εννοώ παρασκηνιακά. Να το ψάξετε. Σ' αυτό το συνέδριο, η πλειοψηφία των συμμετασχόντων, δεν μπορώ να πω όλοι, δε θύμιζε καν εκπροσώπους των εργατών και των υπαλλήλων. Εδώ μιλάμε για εκφυλιστικά φαινόμενα. Εμείς θλιβόμαστε. Ούτε πριν 30, 40 χρόνια. Υπήρχαν και τότε εργατοπατέρες, αλλά τέτοια πρόκληση δεν την είχαν. Τυπικά, τουλάχιστον, κρατούσαν και κάποια προσχήματα".

    Δε βάζουμε ταμπέλες

    - Δηλαδή, οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ - Σ τι γραμμή θα ακολουθήσουν μέσα στη ΓΣΕΕ; Ας πούμε, είναι ταμπού η συμπόρευσή τους με δυνάμεις της ΔΑΚΕ;

    - "Εμείς θα κάνουμε, και με ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα, αυτό που κάναμε χθες. Εμείς καταθέτουμε κάθε φορά θέσεις, προτάσεις, και δε μας ενδιαφέρει αν τις ψηφίζει ο ΔΑΚίτης, ή αν τις ψηφίζει ο "χ" ΠΑΣΚίτης, ή ο τάδε της "Αυτόνομης Παρέμβασης". Πάνω στα προβλήματα, εμείς δε βάζουμε ταμπέλες.Αλλοι θέλουν να έχουν ταμπέλες οι εργάτες και διαχωρισμούς τεχνητούς και ψεύτικους από τα κάτω. Εμείς τέτοιους διαχωρισμούς δεν κάνουμε. Αλλά γνώμη για τη ΓΣΕΕ, για τις αποφάσεις του συνεδρίου, έχουμε, και δυστυχώς οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η ΓΣΕΕ, όπως είναι σήμερα, όχι δεν είναι σε θέση να κάνει μια απλή διαπραγμάτευση, αλλά, αν θέλετε, έχει μια πολιτική επικίνδυνη.

    Εγώ θα ήθελα να διαψευστούμε σ' αυτό. Δηλαδή, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, να υπάρξουν στην πορεία διαφοροποιήσεις, έστω και προσώπων. Μακάρι, αλλά δύσκολα. Μακάρι, όμως, να υπάρξουν".

    - Θα ήθελα να μείνουμε εδώ, να περιμένουμε τις εξελίξεις και να επανέλθουμε. Κρατάω και καταγράφω τα όσα είπατε. Βεβαίως, οι εξελίξεις θα είναι κρίσιμες. Θα δοκιμαστούμε όλοι και ασφαλώς θα χρειαστεί να τα ξαναπούμε στον αέρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για όσα μας είπατε.

    - "Παρακαλώ. Καλημέρα".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ