Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ανάπτυξη" των κερδών

Νέο ρεκόρ χτες στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Εκατόν εξήντα (160) και πλέον δισεκατομμύρια δραχμές άλλαξαν χέρια σε διάφορες αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων του δημοσίου. Αλλα 63 δισεκατομμύρια "παίχτηκαν" προχτές και τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της υποτιμημένης δραχμής, άλλα 43. Σύνολο 270 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές σε τρεις μόνο μέρες.

Και ο Γ. Παπαντωνίου τρίβει τα χέρια του. Οι "αγορές" αγκαλιάζουν και στηρίζουν την "προσαρμογή" της δραχμής, πανηγυρίζει και υπόσχεται την πολυπόθητη ανάπτυξη, κλπ., κλπ. Μόνο, που οι κυβερνητικές προσδοκίες απέχουν πολύ, πάρα πολύ, από την πραγματικότητα.

Και, βέβαια, η υποτίμηση της δραχμής αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την έξαρση του χρηματιστηριακού τζόγου. Και, βέβαια, κάποιοι έχοντες και κατέχοντες θα γίνουν ακόμη πλουσιότεροι, "παίζοντας" με τις τιμές των μετοχών. Και, βέβαια, θα 'χουμε "ανάπτυξη" κερδών και παραπέρα σώρευση πλούτου. Την ανάπτυξη, όμως και μάλιστα, την παραγωγική - έστω και καπιταλιστική - πού την είδε ο υπουργός; Ποιος του λέει, ότι τα συνεχώς συσωρευόμενα κέρδη θα γίνουν αύριο παραγωγικές επενδύσεις; Μήπως, τα χτεσινά μηνύματα των βιομηχάνων, που κατηγορούν την κυβέρνηση για ατολμία και ζητούν ακόμη περισσότερα; Και, τέλος πάντων, τι να την κάνουμε την ενδεχόμενη, τέτοια παραγωγική ανάπτυξη κ. Παπαντωνίου, εάν δουλεύουν όλοι, χειρότερα κι από σκλάβοι, για να σωρεύουν μια χούφτα μεγαλόσχημοι, ντόπιοι και ξένοι, ακόμη περισσότερα πλούτη;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ