Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΓΕΡΑΚΙ
ΑΣΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Είδαν ό,τι ήθελαν να δουν...

Από τη συγκλονιστική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση - διαδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομμουνιστές στο κέντρο της Αθήνας και που ο αστικός Τύπος φρόντισε... να μην δει
Από τη συγκλονιστική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση - διαδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομμουνιστές στο κέντρο της Αθήνας και που ο αστικός Τύπος φρόντισε... να μην δει
«Διαδηλώσεις, δακρυγόνα και λεηλασίες» κραύγαζαν χτες από την πρώτη σελίδα τα «ΝΕΑ» και για του λόγου το αληθές, ο τίτλος συνοδευόταν από φωτογραφία των «επεισοδίων» που στήθηκαν ίσα - ίσα, για να απαθανατιστούν από φωτογραφικές μηχανές και κάμερες. Η μεγάλη πλειοψηφία του αστικού Τύπου, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της, είδε μόνο αυτό το σκηνικό, αλλά όχι τους χιλιάδες διαδηλωτές που ένα δρόμο πιο πάνω διαδήλωναν συγκροτημένα, μαχητικά, δυναμικά εναντίον του ιμπεριαλισμού και της εκπροσώπου του Κ. Ράις. Στο εσωτερικό της εφημερίδας, στη σελίδα 10, ρεπορτάζ με τίτλο «Δακρυγόνα και... κλεφτοπόλεμος στο κέντρο της Αθήνας». Η... δαιμόνια ρεπόρτερ είδε τους κουκουλοφόρους, τις μολότοφ, το πλιάτσικο και, αφορμής δοθείσης, στη δεύτερη παράγραφο ανέφερε πως «μερικές δεκάδες μέτρα από τη Σταδίου, περίπου τρεις χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ και δεν έκαναν καν απόπειρα να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας»!

«Ιράκ θύμισε χτες το κέντρο της Αθήνας», διαλαλούσε από την πρώτη σελίδα και η «Ελευθεροτυπία». Δίπλα σε φωτογραφία των επεισοδίων η λεζάντα: «Δακρυγόνα και μολότοφ πρωταγωνίστησαν χτες στο κέντρο της Αθήνας. Λεηλατήθηκαν καταστήματα, καταστράφηκαν αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες. Μια μάχη, με τα ΜΑΤ να μεταβάλουν το κέντρο σε ...Ιράκ». Ολοσέλιδο το θέμα στη σελίδα 11 με τίτλο «Φωτιές για την ασφάλεια της Κοντολίζα», με χρονικό των επεισοδίων και κάπου προς το τέλος μια παράγραφο για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, της οποίας ακολουθούσε άλλη η οποία έκλεινε και το ρεπορτάζ για τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σταδίου.


Το «Βήμα» στην πρώτη σελίδα φιλοξενεί επίσης φωτογραφία των επεισοδίων, τίτλο «Επεισόδια σε απόσταση ασφαλείας με θύματα και πάλι τα καταστήματα του κέντρου» και αναγγελτικό υπέρ των καημένων Αθηναίων που υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική πεζοπορία. Στη σελίδα 4 σχετική φωτογραφία δεσπόζει. Και το «Βήμα», φυσικά, δεν είδε τίποτα άλλο να συμβαίνει στην Αθήνα πέρα από μερικές μολότοφ και δακρυγόνα, ζημιές και συλλήψεις.

Το «Εθνος» παρομοίως στο πρωτοσέλιδο φιλοξενεί φωτογραφία των «συγκρουόμενων», όπως επίσης και στη σελίδα 6 όπου οι εικόνες φέρουν τίτλο «Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας». Αν κάποιος μπει στον κόπο να διαβάσει και το ρεπορτάζ που τα συνοδεύει θα πληροφορηθεί και για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Στη σελίδα 5 της «Καθημερινής» η φωτογραφία απεικονίζει, τι άλλο, τις φλεγόμενες μολότοφ, το σχετικό ρεπορτάζ φέρει τίτλο «Λεηλασίες καταστημάτων, μολότοφ, δακρυγόνα», κάπου ενδιάμεσα γίνεται και αναφορά στη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Στη σελίδα 6 της «Απογευματινής» οι γνωστές φωτογραφίες δεσπόζουν υπό τον τίτλο «Πέτρες, μολότοφ και... πλιάτσικο». Στο εκτενές ρεπορτάζ για τα επεισόδια δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Στον «Ελεύθερο Τύπο», στη σελίδα 7, φωτογραφία των επεισοδίων και από κάτω τίτλος «Πλιάτσικο από τους γνωστούς αγνώστους - "Πεδίο μάχης" το κέντρο της Αθήνας». Προς το τέλος του θέματος αναφέρεται η συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ.


Στον «Αδέσμευτο Τύπο» στην πρώτη σελίδα φιγουράρει μία από τις γνωστές φωτογραφίες με τίτλο «Οι "κοινωνικοί αγωνιστές" συνέτριψαν τον Μπους» και «Εκαψαν 10 μαγαζιά και 4 αυτοκίνητα - Γιουρούσι και λεηλασίες σε άλλα καταστήματα». Στη σελίδα 6 στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στις 2 συγκεντρώσεις, αλλά με αρκετές ανακρίβειες, καθώς ο συντάκτης είδε τα επεισόδια στην οδό Αμερικής, αντί της Σταδίου όπου και έγιναν, από την οποία έστριψαν οι διαδηλωτές των Προπυλαίων και όχι η ομάδα του Κοινωνικού Φόρουμ όπως λανθασμένα γράφεται. Στη σελίδα 7 η εφημερίδα συνεχίζει με εκτενές ρεπορτάζ για τα «εκτεταμένα επεισόδια με καταστροφές περιουσιών».

Στη «Χώρα», στη σελίδα 13 εκτενέστατο το ρεπορτάζ για τα επεισόδια. Οσο για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, σ' αυτήν αφιερώνονται οι παρακάτω 17 λέξεις «ενώ το μπλοκ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είχε συγκεντρωθεί επί της οδού Πανεπιστημίου πριν από τα Προπύλαια»!


Η αντιιμπεριαλιστική πορεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Η αντιιμπεριαλιστική πορεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ