ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΔΗΓΟΙ
Ελλιπείς έλεγχοι

Η άθλια κατάσταση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου είναι μία από τις βασικές αιτίες για την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων

Eurokinissi

Η άθλια κατάσταση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου είναι μία από τις βασικές αιτίες για την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων
Τα χρόνια και άλυτα προβλήματα των επαγγελματιών οδηγών καθώς και των ελλιπών ελέγχων στο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας για τη μείωση των τροχαίων, από τα οποία χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και τραυματίζονται πολλοί περισσότεροι, επανέφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που κατέθεσαν προχτές, σημειώνεται: «Εκτός από τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών οδηγών με τη συστηματική καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας κάτω από την εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης, την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, τη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία οδηγών κ.ά. προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η ανυπαρξία ουσιαστικά ελέγχου από κρατικά όργανα. Οι όποιοι έλεγχοι γίνονται με εκτίμηση ή με το μάτι, γιατί τα μικρά συνεργεία ελέγχου δεν είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα εργαλεία».

«Οπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει - επισημαίνεται στη συνέχεια - η τοποθέτηση γεφυροπλάστιγγας, σε ακριανή λωρίδα, σε όλα τα διόδια, όπου θα ζυγίζονται τα φορτηγά καθώς και η αγορά φορητής ζυγαριάς και η πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού θα βοηθούσε σημαντικά στη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων στο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Επιπλέον, για τον καλύτερο έλεγχο επιβάλλεται να έχουν βιβλία δρομολογίων εις τριπλούν για να έχουν ένα και οι οδηγοί».

Και υπογραμμίζεται: «Σήμερα η κατάσταση είναι απαράδεκτη και το ελλιπέστατο προσωπικό λόγω και των ελλείψεων σε εξοπλισμό δεν μπορεί να κάνει σωστούς ελέγχους ακόμα και για τα ωράρια των οδηγών».

Καταλήγοντας, ερωτάται ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, την εφαρμογή βιβλίων δρομολογίων για την εφαρμογή του ωραρίου εργασίας των οδηγών;».

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Τους χρωστούν χρήματα για υπηρεσία σε γήπεδα

Το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την υλοποίηση της διάταξης που αφορά την αμοιβή των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας για την απασχόλησή τους στους αθλητικούς αγώνες καθώς και την απαίτηση και απόδοση στους δικαιούχους των χρημάτων που τους οφείλονται, έφεραν στη Βουλή τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού.

Οι Αντώνης Σκυλλάκος, Αγγελος Τζέκης, Παναγιώτης Κοσιώνης και Τάκης Τσιόγκας επισημαίνουν πως η «κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά από πολύχρονες προσπάθειες των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας, προχώρησε στη θέσπιση νόμου που προέβλεπε την αποζημίωση των αστυνομικών και λιμενικών για την απασχόλησή τους στα γήπεδα, κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων. Νόμος όμως που ουδέποτε εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα με διάφορα προσχήματα».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ερώτηση, ούτε «η σημερινή κυβέρνηση έλυσε μέχρι τώρα το πρόβλημα αυτό. Είναι θετικό το γεγονός της έκδοσης της υπ' αριθμόν 1006412/412 από 23-1-2006 εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που καθορίζει τον τρόπο παρακράτησης του ποσοστού 10% επί των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων από αθλητικούς αγώνες, την απόδοσή του στο Δημόσιο (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης) και στη συνέχεια στον δικαιούχο. Σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο, ήδη, πρέπει από 1.1.2006 να παρακρατούνται τα προβλεπόμενα ποσοστά και να αποδίδονται στο τέλος κάθε μήνα».

Παρά τις όποιες κινήσεις της κυβέρνησης «ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης και δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι ανησυχούν και όχι αδικαιολόγητα, μήπως παρεμβληθούν νέα εμπόδια στην υλοποίησή της». Και συνεχίζουν οι βουλευτές: «Ταυτόχρονα, η ίδια εγκύκλιος παραγράφει τα οφειλόμενα των προηγούμενων ετών, και δε διασφαλίζει την είσπραξη των ποσών από τις εν λόγω επιχειρήσεις».

Ετσι, ρωτούν τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού «πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πλήρη υλοποίηση της σχετικής διάταξης; Εχουν κατατεθεί μέχρι τώρα από τους αθλητικούς φορείς χρηματικά ποσά για αυτό το σκοπό; Τι θα γίνει με τα χρωστούμενα από την ψήφιση του νόμου 2800/2000; Με ποιο τρόπο σκέπτεται η κυβέρνηση να απαιτήσει και αποδώσει στους δικαιούχους τα αντίστοιχα ποσά;»

ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Στάση κρατουμένων για καλύτερες συνθήκες

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι, χτες, κράτησε η στάση των κρατουμένων στις φυλακές των Τρικάλων, που εξεγέρθηκαν από τις 9.20 το βράδυ της Πέμπτης διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, την αποσυμφόρηση του ιδρύματος και την αλλαγή του σωφρονιστικού κώδικα. Οι κρατούμενοι έλυσαν τη στάση τους, ύστερα από σχετική συμφωνία που είχαν με τους εκπροσώπους των αστυνομικών και δικαστικών αρχών που ήταν εκεί για τις διαπραγματεύσεις και αφού ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι σήμερα, σε πρώτη φάση, θα μεταχθούν από τις φυλακές 25 κρατούμενοι.

Ολα ξεκίνησαν όταν περίπου 60 κρατούμενοι ενός εκ των πέντε μεγάλων θαλάμων των φυλακών, αρνήθηκαν να μπουν στο θάλαμό τους, μετά τον απογευματινό προαυλισμό τους. Στη συνέχεια έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που περικύκλωσαν το κτίριο. Οι κρατούμενοι, που αίτημά τους, μεταξύ των άλλων, ήταν να μεταχθούν σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα πάνω από 100 άτομα, τελικά αποφάσισαν να γυρίσουν στα κελιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φυλακές Τρικάλων, αν και οι χώροι του κτιρίου πληρούν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν το πολύ 150 άτομα, σήμερα κρατούνται 350, γεγονός που καταδεικνύει τις άθλιες συνθήκες και την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν οι κρατούμενοι. Ταυτόχρονα, η εξέγερσή τους, ήρθε να αναδείξει, για μία ακόμα φορά, την επιτακτική ανάγκη να φύγουν επιτέλους οι φυλακές από το κέντρο των Τρικάλων, όπου βρίσκονται, όπως χρόνια απαιτούν οι κάτοικοι της πόλης.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο

ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΚΥΡΙΤΣΗ

ετών 80

κηδεύουμε την Τρίτη 2/5/2006 και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Μεταμόρφωση. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Μεταμορφώσεως (Κουκουβάουνες).

Η σύζυγος: Αναστασία. Τα παιδιά: Θεμιστοκλής και Αγγελική, Αντώνης και Γεωργία. Τα εγγόνια: Γεράσιμος, Ιωάννα, Κωνσταντίνος, Αναστασία. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ Λακωνίας και οι συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν εκδήλωση - μνημόσυνο στην Κοκκινολούτσα Λακωνίας (κοντά στους 118 στο Μονοδένδρι) για να τιμήσουν τους εκτελεσμένους πατριώτες στις 21.3.1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 30.4.2006 στον τόπο της θυσίας ώρα 11.30 το πρωί. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, επικεφαλής της Πυροβολαρχίας του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που έδωσε τη νικηφόρα μάχη κατά των κατακτητών. Οι ετεροδημότες Λάκωνες δρομολογούν πούλμαν από την Αθήνα - πλατεία Κάνιγγος - που θα αναχωρήσει για την εκδήλωση, ανήμερα την Κυριακή, ώρα 7.30 π.μ. (συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.5241.045, 210.4626.345, 210.8234.296 και 6932.545.157

  • Οι αντιστασιακοί της Ελευσίνας (παραρτήματα ΠΕΑΕΑ και Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ) διοργανώνουν, την Κυριακή 30.4.2006 και ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση τιμής για τα 62 χρόνια από το Μπλόκο της Ελευσίνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αγ. Κωνσταντίνου). Καλούνται τα παραρτήματα και οι αντιστασιακοί της περιοχής, όλος ο λαός της Ελευσίνας να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
Καταγγελία για ξυλοδαρμό τοξικομανούς

Καταγγελία για ξυλοδαρμό τοξικομανούς κρατουμένου και τις εν γένει συνθήκες κράτησης στη Θεσσαλονίκη έκανε φίλος του κρατουμένου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε σχετικό δελτίο Τύπου απαντά στα δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι δεν έγινε αντιληπτή τέτοια ενέργεια και πως έχει δοθεί εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Οσον αφορά στις συνθήκες κράτησης, δηλώνει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι η αξιοπρέπεια των κρατουμένων φυλάσσονται απόλυτα, ενώ τηρείται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι καλές συνθήκες υγιεινής και το δικαίωμα επικοινωνίας των κρατουμένων με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους. Ωστόσο, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση σημειώνει ότι ανακύπτει σημαντικό πρόβλημα όταν ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά τον προβλεπόμενο αριθμό.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Συνταγματική η ποσόστωση

Αλλαγή επέρχεται στη μέχρι τώρα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας στο θέμα της ποσόστωσης των γυναικών στις αστυνομικές σχολές. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τον περιορισμό εισαγωγής των γυναικών στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις γυναικών στις αστυνομικές σχολές τίθεται περιορισμός στην εισαγωγή τους, υπό τη μορφή ποσόστωσης, με ποσοστό 85% για τους άνδρες και 15% για τις γυναίκες.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Ολοταχώς στο δρόμο της Μπολόνια

Χωρίς να αλλάζει τίποτα από την ουσία της αντιδραστικής «μεταρρύθμισης» που επιχειρείται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το τελικό πόρισμα για το νέο νόμο - πλαίσιο από την επιτροπή, που έχει διορίσει το υπουργείο Παιδείας γι' αυτό το σκοπό στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Με νομικές διατυπώσεις, ωραία λόγια και δήθεν «ακαδημαϊκή» αγωνία για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τα μέλη της επιτροπής ενσωμάτωσαν ουσιαστικά στην πρότασή τους για το νέο νόμο - πλαίσιο όλες τις αποφάσεις που επιβάλλει η διαδικασία της Μπολόνια και που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων, στην υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την όξυνση των ταξικών φραγμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ