ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΠΑΣΥ ΝΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα!

Κάλεσμα στους τευτλοπαραγωγούς και στους εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, ύστερα και από τις αρνητικές εξελίξεις στην τευτλοκαλλιέργεια και συνειδητοποιώντας «ότι τους βλάπτει σοβαρά η κυριαρχία των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», να υπερψηφίσουν τους ριζοσπαστικούς συνδυασμούς που συγκρούονται με τις πολιτικές του δικομματισμού και της ΕΕ, απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι Γραμματείες της ΠΑΣΥ των νομών της Θεσσαλίας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η μείωση κατά 36,5% του εισοδήματος των τευτλοπαραγωγών μόνο για φέτος, που στο μεταβατικό της στάδιο της 3ετίας υπολογίζεται να φτάσει συνολικά κοντά στο 50,5% καθώς και η μείωση της ποσόστωσης κατά 11,71% επίσης μόνο για την τωρινή σεζόν, σημαίνει λουκέτο στο εργοστάσιο Ζάχαρης και οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειας τεύτλων στους πάνω από 1.000 παραγωγούς της περιοχής.

Η απώλεια αυτής της βιομηχανικής μονάδας καθώς και η εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας θα φέρει μεγάλη ζημιά στο σύνολο των λαϊκών εισοδημάτων στη Θεσσαλία αφού ο κύκλος εργασιών αυτής της καλλιέργειας είναι μεγάλος.

Για τη χώρα μας το κλείσιμο των 5 εργοστασίων και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας από τους 20.000 παραγωγούς θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες.

Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν "θέλημα Θεού" για να γίνει αλλά την επέβαλαν συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα που δρομολογήθηκαν για να ικανοποιηθούν μέσα από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ που ψήφισαν τόσο το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2003 όσο και η ΝΔ τον Απρίλη του 2004. Πλάτη σ' αυτές τις εξελίξεις έβαλαν οι ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ καθώς και οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ στη Θεσσαλία.

Το τροπάρι που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν, είναι πως η νέα ΚΑΠ είναι δεδομένη και επομένως είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε εντός αυτών των πλαισίων. Ο, τι είναι συμβατό μ' αυτή την πολιτική αυτό να διεκδικήσουμε και όχι αιτήματα ουτοπικά που συγκρούονται με την πολιτική της ΕΕ.

Πρόκειται για πολιτικό εκβιασμό με στόχο την υποταγή και την υπονόμευση κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης. Ομως όλα κρίνονται και το γνωρίζουν αυτό, στο πεδίο της ταξικής πάλης και των συσχετισμών δύναμης σε πολιτικό επίπεδο. Ιδιαίτερα η διαφοροποίηση στο πολιτικό επίπεδο μετράει πολύ περισσότερο και από τα τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους.

Χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση η μια μορφή αγώνα με την άλλη, θα ήταν πολύ ελπιδοφόρο εάν στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές καταδικάζονταν μαζικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της συνειδητοποίησης πλατιών λαϊκών στρωμάτων, όπως τώρα οι τευτλοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι στα ζαχαρουργεία, ότι τους βλάπτει σοβαρά η κυριαρχία των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπερψηφίζοντας τους ριζοσπαστικούς συνδυασμούς που συγκρούονται με τις πολιτικές του δικομματισμού και της ΕΕ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πτώση τζίρου κατά 30% για τους μικρέμπορους

Χαμένοι στη σούμα βγήκαν και πάλι οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και επαγγελματίες από την εμπορική κίνηση στη διάρκεια των γιορτών του φετινού Πάσχα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), ο τζίρος στη φετινή πασχαλινή περίοδο εμφανίζει μείωση κατά μέσο όρο 30%.

Από την αντιπροσωπευτική έρευνα που διενήργησε ο ΣΜΑΕΘ, σε δείγμα 152 επιχειρήσεων, προκύπτει ότι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο:

  • Το 79% των καταστημάτων κατέγραψε πτώση του τζίρου.
  • Το 16% είδε τον τζίρο να παραμένει στα ίδια επίπεδα.
  • Μόλις το 5% των καταστημάτων εμφάνισε αύξηση του τζίρου.

Οι έμποροι αποδίδουν την πτώση του τζίρου κατά 98%, δηλαδή στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στην άσχημη οικονομική κατάσταση του εργαζόμενου λαού και στην ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων. Από την έρευνα καταγράφηκαν ακόμη ως αιτίες που συμβάλλουν στην πτώση του τζίρου και προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο σε συνδυασμό με την προστιματική πολιτική της Δημοτικής Αστυνομίας.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Στο α δίμηνο αυξήθηκαν 3,3%

Τη μερίδα του λέοντος από την αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων καρπώθηκαν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα

Τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα πολυκαταστήματα αποσπούν τη μεγάλη μάζα της λαϊκής κατανάλωσης. Στον αντίποδα βρίσκονται οι μικρομαγαζάτορες, που έχουν να αντιμετωπίσουν τον «ανταγωνισμό» από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων και οι οποίοι βλέπουν τον τζίρο τους να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Συγκεκριμένα, στο δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη 2006 ο όγκος λιανικών πωλήσεων -αποπληθωρισμένες τιμές -εμφανίζει τις παρακάτω μεταβολές:

  • Γενικός δείκτης: Εμφανίζει άνοδο σε ποσοστό 3,3%
  • Σούπερ μάρκετ: Σε αποπληθωρισμένες τιμές ο τζίρος τους εκτινάχτηκε σε ποσοστό 11,6%
  • Πολυκαταστήματα: Η αύξηση του αποπληθωρισμένου τζίρου φτάνει σε 11,5%

Αντίθετα, σε φθίνουσα πορεία βρίσκονται τα μικρομάγαζα, που αναγκάζονται να φυτοζωούν. Ετσι, ο αποπληθωρισμένος τζίρος στα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης υποχώρησε στο δίμηνο 5,5%, στα τρόφιμα-ποτά-καπνό η πτώση διαμορφώνεται σε 3,9% και στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-εξοπλισμό σε 3,2%.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επέκταση στα Βαλκάνια - πώληση του «Αστέρα»

Την επέκταση της επιχειρηματικής διείσδυσης στη χρυσοφόρα αγορά των Βαλκανίων και άλλων γειτονικών κρατών εξετάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ), η οποία ταυτόχρονα μπαίνει στην τελική ευθεία για την εκποίηση του «μάνατζμεντ» του ξενοδοχειακού της συγκροτήματος «Αστήρ Παλλάς ΑΕ» σε άλλο ιδιώτη μεγαλοξενοδόχο. Χτες, ο διοικητής της Εθνικής, Τ. Αράπογλου, ανακοίνωσε πως μέχρι τα μέσα Μάη θα έχει επιλεγεί από την ΕΤΕ η εταιρία στην οποία θα μεταβιβαστεί το μάνατζμεντ της ξενοδοχειακής εταιρίας «Αστήρ Παλλάς». «Είμαστε στην τελική φάση του διαγωνισμού» δήλωσε και πρόσθεσε πως «σε δύο εβδομάδες» θα έχει επιλεγεί από τη διοίκηση της ΕΤΕ η εταιρία στην οποία θα μεταβιβαστεί η θυγατρική της «Αστήρ Παλλάς ΑΕ».

Στο στόχαστρο του τραπεζικού ομίλου βρίσκονται οι αγορές των Σερβίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας και Αιγύπτου, όπου όπως δήλωσε ο διοικητής Τ. Αράπογλου, εξετάζεται η εξαγορά μιας τουλάχιστον τράπεζας. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 3 δισ. ευρώ θα περάσει από την επόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 9 Μάη. Το ποσό αυτό θα πάει για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Φάινανς Μπανκ (Finansbank) και σε άλλες εξαγορές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας στο τέλος του 2005 ήταν η εξής: Ασφαλιστικά ταμεία 22,6%, νομικά πρόσωπα εσωτερικού 15,8%, ιδιώτες εσωτερικού 23,2%, τα κάθε είδους ξένα κεφάλαια (όπως τα ταξινομούν οι ίδιοι) φτάνουν σε 38,8%, ποσοστό που αφορά τόσο εταιρίες όσο και φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν για έδρα το εξωτερικό.

Αυτές τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, που συνδέονται με τις εξαγορές (ξένων τραπεζών κλπ) από την ΕΤΕ ή την πώληση θυγατρικών της Εθνικής, θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα και στις ξενοδοχειακές μονάδες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ορέξεις των νέων αφεντικών.

Ανακαλούνται «Civic» και «HONDA Accord»

Ανακαλούνται για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση του κρυστάλλου της ηλιοροφής 11 αυτοκίνητα «HONDA Accord 4d» παραγωγής 1994 - 1996 και «122 Civic 5d» παραγωγής 1995 - 1996. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.3483.500 και 210.3483.701.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ