ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάη 2006
Σελ. /32
Λογιστικές αλχημείες για την «απασχόληση» των νέων

Το παραμύθι περί θέσεων εργασίας μέσω των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κατά γενική ομολογία, η νεολαία και τα δικαιώματά της βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών του υπαλλήλων. Με πρόσχημα τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας για τους νέους έως 25 ετών, προωθούν σειρά μέτρων, με τα οποία η νεολαία γίνεται η κύρια πηγή άντλησης υπερκερδών με την ταυτόχρονη κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων.

Τέτοια μέτρα είναι η «ανασφάλιστη εργασία», όπως την πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ή το «συμβόλαιο πρώτης εργασίας», που προώθησε η κυβέρνηση Ντε Βιλπέν στη Γαλλία και υποχρεώθηκε να αποσύρει μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων. Τέτοια μέτρα ισχύουν εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ. Εξάλλου, το «αμερικανικό μοντέλο» είναι γνωστό ότι «εμπνέει» τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, οι απολογητές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, εγχώριοι και ξένοι, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων είναι η μόνη διέξοδος για τους άνεργους νέους, αφού είναι δύσκολο να πετύχουν μια δουλιά με πλήρη δικαιώματα και πλήρη αμοιβή. Ετσι, μέτρα όπως τα παραπάνω εμφανίζονται ως «μοναδική λύση» στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων.

Σε μια πρόσφατη έρευνα του Schwartz Center for Economic Policy Analysis των ΗΠΑ αποδεικνύεται ότι είναι «μύθος» η αύξηση της απασχόλησης των νέων με μέτρα όπως η ανασφάλιστη εργασία και η ελευθερία των αφεντικών να απολύουν χωρίς αποζημίωση εργαζόμενους ηλικίας μέχρι 26 ετών.

Από την ανάλυση των στοιχείων των χωρών του ΟΟΣΑ οι επιστήμονες του Schwartz Center καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εργοδότες αξιοποιούν τα μέτρα αυτά, αντικαθιστούν τους μεγαλύτερους εργαζόμενους με νέους, τους οποίους απολύουν όταν πλησιάζουν στο όριο προστασίας από το νόμο (π.χ. των 26 ετών αν περνούσε ο νόμος Ντε Βιλπέν). Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία κάποιων θέσεων μερικής απασχόλησης, που χάνονται εύκολα στην πρώτη ευκαιρία οικονομικής επιβράδυνσης.

Αυτό, βεβαίως, δεν εμποδίζει τους επιχειρηματίες να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την «ανακύκλωση» του νεαρού εργατικού δυναμικού.

Για να δικαιολογήσουν τα μέτρα κατά των νέων εργαζομένων, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί καταφεύγουν και σε λογιστικές αλχημείες. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές του Schwartz Center, ενώ στις ΗΠΑ και τη Γαλλία το ποσοστό ανεργίας των νέων 15 - 24 ετών (αν υπολογιστεί στο σύνολο των νέων αυτής της ηλικίας) είναι περίπου ίδιο (ΗΠΑ: 8,3%, Γαλλία: 8,6%) τα ποσοστά ανεργίας που δίνουν οι επίσημες υπηρεσίες είναι πολύ διαφορετικά (ΗΠΑ: 11,8%, Γαλλία: 20,8)!

Η διαφορά βρίσκεται στο ότι στις ΗΠΑ ένας μεγάλος αριθμός των φοιτητών εργάζεται (έστω και μία ώρα τη μέρα), για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. Αντιθέτως, στη Γαλλία αυτός ο αριθμός είναι μικρός λόγω δωρεάν εκπαίδευσης. Οι υπηρεσίες, λοιπόν, μετρούν το ποσοστό της ανεργίας όχι στο σύνολο του πληθυσμού αυτής της ηλικίας, αλλά στο σύνολο που απαρτίζουν οι άνεργοι και οι «απασχολούμενοι». Ετσι, παρουσιάζεται αυτή η διαφορά με την οποία θέλουν να πείσουν ότι στις ΗΠΑ το μοντέλο της «ελαστικής απασχόλησης» των νέων, μειώνει την ανεργία.

Γερμανικό «σούπερ μάρκετ»

«Οσκαρ» νεοφιλελεύθερης πολιτικής διεκδικεί η κυβέρνηση της Γερμανίας. Μετά την κατάργηση του 13ου μισθού, την αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς πληρωμή, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, η συμμαχική κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών μεθοδεύει τώρα ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Σ' αυτό το ξεπούλημα, πρωταγωνιστούν οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων και οι δημοτικές αρχές των μεγάλων γερμανικών πόλεων.

Οπως ο δήμαρχος της Δρέσδης, Ινγκολφ Ρόζενμπεργκ, ο οποίος τον περασμένο Μάρτη, μετά από ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις, πούλησε στην αμερικανική εταιρία Fortress Investment Group, τις 48.000 κατοικίες, ιδιοκτησίας του Δήμου της Δρέσδης!

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας, μετά την ενοποίηση, ένας μέρος της κληρονομιάς του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, όπως οι δημόσιες κατοικίες, πέρασαν στους τοπικούς δήμους. Οι κατοικίες αυτές έναντι ενός μικρού ενοικίου δίνονταν στους εργαζόμενους.

Ομως, επειδή ο θεσμός της δημόσιας κατοικίας χαλάει την «πιάτσα» του καπιταλιστικού κέρδους, οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να τον ξεφορτωθούν. Με το πρόσχημα ότι στοιχίζει πολύ η συντήρησή τους, βγάζουν στο «σφυρί» χιλιάδες διαμερίσματα και οδηγούν τους εργαζόμενους - ενοικιαστές στην αγκαλιά της «ελεύθερης αγοράς».

Στην περίπτωση της Δρέσδης, ο δήμος της πόλης εισέπραξε για την πώληση των 48.000 κατοικιών το ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως αντίδραση στο ξεπούλημα των δημόσιων κατοικιών, 45.000 εργαζόμενοι - ενοικιαστές, στη Δρέσδη, υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας και ζητούν την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως υποστηρίζουν, η πρώτη κίνηση των νέων ιδιοκτητών θα είναι η μεγάλη αύξηση των ενοικίων σε τέτοιο ύψος που πολλοί ενοικιαστές δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

ΑΤΙΤΛΟ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΕΡΔΗ Ανοδο κατά 9,7% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της γερμανικής Deutsche Telekom AG, της μεγαλύτερης εταιρίας τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, το πρώτο τρίμηνο φέτος χάρις σε έκτακτα έσοδά της από την πώληση περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία αντιστάθμισαν την πτώση της στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας, στη Γερμανία. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Deutsche Telekom AG αυξήθηκαν την προαναφερθείσα περίοδο στα 1,08 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΙΜΕΣ Αύξηση 0,4% σημείωσε σε μηνιαία βάση τον Απρίλη ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σχέση με τον Απρίλη του 2005, ο παραπάνω δείκτης αυξήθηκε κατά 2% έναντι αύξησης 1,8% το Μάρτη. Ομως και στη Γαλλία ο δείκτης τιμών τον Απρίλη σημείωσε άνοδο κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,3% το Μάρτη, όπως ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία.

ΙΝΔΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκε τον Μάρτη η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας. Η παραγωγή στις βιομηχανίες, στις εταιρίες κοινής ωφέλειας και στα ορυχεία, αυξήθηκε 7,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό της κατά 8,8%, τον Φλεβάρη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο, εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας θα σημείωνε αύξηση 7,6%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ