ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Οι υποψηφιότητες προκαλούν αναταράξεις

Η «δυστοκία» στην επιλογή υποψηφίων δημάρχων για τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ. Το προφανές πολιτικό πρόβλημα, δηλαδή η διαφαινόμενη ήττα, γίνεται αιτία αντιπαραθέσεων, αφού πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε δέχονται να ηγηθούν των ψηφοδελτίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά για να μη χρεωθούν την αποτυχία. Στο πλαίσιο αυτών των «δυσκολιών», εκδηλώθηκε χθες έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των Θ. Πάγκαλου και Ευ. Βενιζέλου με αφορμή συνέντευξη του πρώτου στα «Νέα».

Με πρόθεση να διεκδικήσει το ποσοστό της δημοσιότητας, που πιστεύει ότι του ανήκει, και με τη γνωστή αμετροέπεια, ο Θ. Πάγκαλος αναφέρεται στους πάντες και τα πάντα.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες στους τρεις μεγάλους δήμους και τη στάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Να αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ ποιος θα είναι ο υποψήφιος για τη Θεσσαλονίκη και να πει, π.χ., ο Πάγκαλος, και μετά να βγει ο Πάγκαλος και να πει κατάμουτρα στους ψηφοφόρους "όχι, δεν είμαι υποψήφιος". Ετσι, για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Οι χαριτωμένες αρνήσεις δε μου αρέσουν».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος πίστεψε ότι «φωτογραφίζεται» από τον Θ. Πάγκαλο. «Οπότε, εάν κατέβω υποψήφιος για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, θα την κερδίσω, πιθανότατα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Πάγκαλο «να ασχολείται με τα της δικής της εκλογικής περιφέρειας ή, τουλάχιστον, με τα προβλήματα της Αθήνας».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι βρίσκεται «κοντά στις περισσότερες θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και χαρακτηρίζει αστεία τη συζήτηση για τη μετά Παπανδρέου εποχή». Ασκεί δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό, για τον οποίο λέει ότι θέλει να βαδίζει η χώρα χωρίς πυξίδα.

Τέλος, «φωτογραφίζοντας» το εαυτό του, δήλωσε: «Κάποτε ο αριστερός ήταν κάποιος που αγωνιζόταν για την κοινωνική αλληλεγγύη. Με κίνδυνο προσωπικό και με κόστος. Τώρα είναι το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο να είσαι αριστερός. Και αν η αριστερή σου ταυτότητα συνοδεύει ένα άνετο εισόδημα, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο».

«Παίζει την ίδια κασέτα»

Η Αλέκα Παπαρήγα κλήθηκε χτες από δημοσιογράφο, στη διάρκεια των δηλώσεων που έγιναν μετά τη συνάντησή της με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, να απαντήσει στις απόψεις που εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Θ. Πάγκαλος και αφορούσαν στην αριστερά. Σχολίασε επ' αυτού: «Τι να του απαντήσω; Μήπως πρόκειται να μελετήσει ή να βγάλει συμπεράσματα από την απάντηση, ή να σεβαστεί την απάντηση; Εχει μια κασέτα και την παίζει συνέχεια».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αξιώνει πολύπλευρη στήριξη

Πρόθυμη η κυβέρνηση απέναντι στις αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου στη ΓΣ του ΣΕΤΕ

Μέσα σε ένα κλίμα ευδαιμονισμού λόγω της περσινής αύξησης αφίξεων (4,7%) και εσόδων (6,7%), οι επιχειρηματίες του τουρισμού επανέφεραν χτες τις απαιτήσεις τους για ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των δραστηριοτήτων τους από το κράτος, στο πλαίσιο της 14ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στην οποία μίλησε, όπως κάθε χρόνο, και ο Κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να ικανοποιήσει το ακροατήριο επισημαίνοντας ότι «ο τουρισμός είναι δύναμη και προοπτική για ολόκληρη τη χώρα» και ότι «είναι τομέας με ξεχωριστή οικονομική, αλλά και κοινωνική σπουδαιότητα». Αν και απέφυγε τη ρητορική περί «βαριάς» βιομηχανίας, τον ανήγαγε παρ' όλα αυτά σε θετικό παράγοντα για «την πρόοδο των περισσότερων κλάδων της οικονομίας». Αναφέρθηκε, επίσης, στις ωφέλειες από τον «αναπτυξιακό» νόμο, τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΠΑΝ, τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σύνδεση που έκανε ανάμεσα στον νέο χωροταξικό σχεδιασμό και τον τουρισμό, «ώστε να μπει οριστικό τέλος στο χάος που καθηλώνει μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες και αποθαρρύνει νέες επενδύσεις». Επιβεβαίωσε έτσι ότι αναμένονται σημαντικές παραχωρήσεις σχετικά με το πού, πόσο και τι θα χτίζουν οι κεφαλαιοκράτες του τουρισμού! Η εκτενής αναφορά του στις θετικές επιπτώσεις του συνόλου σχεδόν της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας συμπεριέλαβε και την προτροπή προς τους επιχειρηματίες να είναι πιο επιθετικοί και να ...συνεργάζονται.

Με αυτό τον τρόπο ο Κ. Καραμανλής απάντησε εμμέσως και στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Σ. Ανδρεάδη, ο οποίος άσκησε κριτική για το επίπεδο συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων, πιέζοντας ουσιαστικά για επίσπευση υλοποίησης των μέτρων. Ο ΣΕΤΕ απαιτεί πρακτικά περισσότερα χρήματα και νομοθετικές διευκολύνσεις, με τον τουρισμό να αντιμετωπίζεται αυστηρά και αποκλειστικά ως εμπόρευμα και την επιχειρηματική κερδοφορία ως «εθνικό στόχο»!!! Σ' αυτή τη βάση, ο ΣΕΤΕ αξιώνει: Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του τουρισμού με μετρήσιμους στόχους και συγκεκριμένη αναφορά στη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων. Συλλογή στατιστικών στοιχείων μέσα από τη λειτουργία του «Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού». «Βελτίωση» του συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων και εκπόνηση προδιαγραφών ποιότητας για κάθε προϊόν και υπηρεσία. Ανάπτυξη των πιο ανταγωνιστικών μορφών ειδικού τουρισμού. Μόνιμο σύμβουλο προώθησης του τουρισμού με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, (ήδη ο ΕΟΤ έχει προσλάβει εταιρία - σύμβουλο για δυο χρόνια).

Ευθυγραμμισμένη με τις αξιώσεις αυτές εμφανίστηκε - πριν την πρωθυπουργική ομιλία - η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλη - Πετραλιά, η οποία τόνισε ότι «το κράτος οφείλει να ανοίξει νέους δρόμους για να γίνουν νέες επενδύσεις, να πολλαπλασιάσει τα κίνητρα και να στηρίξει ολόπλευρα τις επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού». Η ...ευεργέτηση του τουριστικού κεφαλαίου περνάει επίσης μέσα από την προώθηση ενός σύγχρονου νομικού και θεσμικού πλαισίου με λιγότερη γραφειοκρατία. Στην πράξη αυτό σημαίνει λιγότερες υποχρεώσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών και προκλητικά δικαιώματα για το πού, πόσο και τι χτίζουν. Το υπουργείο επιδιώκει ταυτόχρονα να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματιών, ιδιαίτερα μέσα από το Δ' ΚΠΣ.

Στερνό «αντίο» στον σύντροφο Νώντα

Σε κλίμα συγκίνησης, εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι, συνάδελφοι, σύντροφοι και μέλη της οικογένειάς του που συνόδευσαν χτες τον σύντροφο Νώντα Κουμεντέα στην τελευταία του κατοικία, στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, όπου κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία. Τη μάχη με το θάνατο, έχασε στις 30 Απρίλη, σε ηλικία 50 χρονών, χτυπημένος από ανίατη ασθένεια.

Στην κηδεία, εκ μέρους του Κόμματος μίλησε ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ, καθώς επίσης και ο Β. Αθανασόπουλος γραμματέας της ΚΟΒ Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στην πλούσια δράση του σ. Νώντα, στη δουλιά του στο μαζικό κίνημα, στη συνέπεια με την οποία πάλεψε μέσα από τη γραμμές του ΚΚΕ, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μ. Πατέστος και ο πρόεδρος της ΕΠΤΑΟΑ Γ. Καλλιάνος, καθώς και συγγενείς και συνάδελφοι του Ν. Κουμεντέα.

Στη συνέχεια, ακούστηκε η Διεθνής και το Επέσατε Θύματα, ενώ το κατευόδιό του εξελίχθηκε σε πορεία με το σύνθημα «ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ», να αντηχεί στο χώρο.

Ο σ. Νώντας εντάχθηκε στις γραμμές του Κόμματος το 1983 και από τότε το υπηρέτησε πιστά από οποιαδήποτε θέση τού ζητήθηκε, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Υπήρξε γραμματέας της ΚΟΒ Ολυμπιακής Αεροπορίας. Στη συνέχεια διατέλεσε γραμματέας της Αχτίδας Μεταφορών της ΚΟΑ, της οποίας ήταν μέλος του Αχτιδικού Γραφείου μέχρι τη μέρα που άφησε την τελευταία του πνοή.

Στην κηδεία, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με τα μέλη του ΠΓ Δημ. Αρβανιτάκη, Κ. Παρασκευά, Γ. Μαρίνο, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με τον Γ. Μαυρίκο, καθώς και εργαζόμενοι από όλα τα Σωματεία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και εκατοντάδες σύντροφοί του.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πονοκέφαλος από Μ. Κεφαλογιάννη

Να κουκουλώσει όπως όπως το θέμα που δημιουργήθηκε από το «αντιδιαπλεκόμενο» ξέσπασμα του Μαν. Κεφαλογιάννη επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψη του Καρ. Παπούλια στο Κατάρ, φέρεται να χρησιμοποίησε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση, εξαιτίας του «συμβιβασμού» της κυβέρνησης με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα (σ.σ. προφανώς η διαπλοκή με τους εφοπλιστές δεν περιλαμβάνεται σε αυτά...). «Είμαστε κυβέρνηση καραγκιόζηδων, από τους οποίους δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου», φέρεται να είπε ο Μαν. Κεφαλογιάννης, μετά τη διαπίστωσή του ότι «δε συγκρουστήκαμε με τη διαπλοκή». Αναφερόμενος προφανώς στους «πέντε νταβατζήδες» που ο ίδιος είχε κατονομάσει σε παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξή του, συμπλήρωσε: «Δώσαμε στον έναν το Μετρό και στον άλλο το Μέγαρο»...

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, αλλά ταυτόχρονα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ανάλογα προφανώς με την έκταση που θα πάρει. Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή δήλωναν χτες το βράδυ ότι δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την πλευρά τους, επικαλούμενοι ότι δεν ξέρουν ακριβώς τι ειπώθηκε καθώς και ότι ειπώθηκε σε μια φιλική συζήτηση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ