ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ
«Επιτελείτε εθνικό έργο» στα Βαλκάνια (!)

Ρόλο ισχυρού προστάτη των συμφερόντων ελληνικών επιχειρήσεων αναλαμβάνει απροκάλυπτα πλέον η ελληνική κυβέρνηση, ταυτιζόμενη απόλυτα με αυτά σε σημείο που να βαφτίζει το πλιάτσικο στις βαλκανικές χώρες ως «εθνικό έργο»(!).

Υμνος για την επιχειρηματική «εξάπλωση» στα Βαλκάνια αποτέλεσε η χτεσινοβραδινή ομιλία της Ντ. Μπακογιάννη στους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας, δηλώνοντας ευθέως ότι «το υπουργείο Εξωτερικών, με αυτή την κυβέρνηση, έχει αναγάγει πλέον την οικονομική διπλωματία σε κύριο άξονα της εξωτερικής μας πολιτικής»(!).

Εκθείασε την επιχειρηματική διείσδυση στη βαλκανική αγορά, επισημαίνοντας ότι «η επιχειρηματική μας παρουσία αποτελεί τον ισχυρό βραχίονα και της ελληνικής πολιτικής στη βαλκανική χερσόνησο»(!), ενώ δεσμεύτηκε μπροστά στους βιομήχανους ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τη «λεία» των Βαλκανίων. Ανέφερε μάλιστα ότι έθεσε «με έμφαση το θέμα» στους Βαλκάνιους ομολόγους της, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να επενδύουμε γιγαντιαία ποσά στις χώρες τους και από την άλλη μεριά τα έργα, συνήθως με χρηματοδότηση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να δίνονται σε εταιρίες άλλων χωρών, που ελάχιστα έχουν προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων». «Ξανατονίζω ότι, από εδώ και πέρα, με τη συνεργασία σας, θα επιχειρήσουμε να αλλάξουμε ριζικά αυτή την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Παραθέτοντας στοιχεία για την επέκταση του κεφαλαίου στα Βαλκάνια, όπως ότι 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις «έχουν αναπτυχθεί» σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και το επενδεδυμένο ελληνικό κεφάλαιο στα Βαλκάνια ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ και μαζί με την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική ξεπερνά τα 10,7 δισ. ευρώ, η Ντ. Μπακογιάννη δε δίστασε να προσφέρει συγχωροχάρτι και για την ανεργία και την «αποβιομηχάνιση» της Βόρειας Ελλάδας.

«Ως μόνη αρνητική παράμετρος της επενδυτικής αυτής δραστηριότητας έχει θεωρηθεί από πολλούς - πέραν των προβλημάτων με την ανάληψη μεγάλων έργων, που ανέφερα - η μερική αποβιομηχάνιση περιοχών της Βορείου Ελλάδος, λόγω της μετακίνησης επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους μεγαλοβιομήχανους «για το μεγάλο οικονομικό, αλλά θα έλεγα και εθνικό(!), έργο που επιτελείτε, απλώνοντας την ελληνική επιχειρηματική πρωτοβουλία σ' ολόκληρα τα Βαλκάνια».


ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Αποσύρεται η βουλγαρική κυβέρνηση

Αιφνιδιαστική εξέλιξη προέκυψε χτες σχετικά με το μέλλον του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη μετά την απόφαση της βουλγάρικης κυβέρνησης να αποσύρει τη συμμετοχή της από την κοινοπραξία, η οποία ιδρύθηκε το 2003 με τη συμμετοχή του Δημοσίου και επτά ιδιωτικών επιχειρήσεων με σκοπό να εκπροσωπήσει τη βουλγαρική πλευρά στην κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών σε συνομιλία που είχε με την Ν. Μπακογιάννη στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, σύμφωνα με ενημέρωση της ΥΠΕΞ, διαβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας για τον Αγωγό παραμένει.

Η χτεσινή εξέλιξη, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στη Βουλγαρία της Κ. Ράις - με δεδομένο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να μην γίνει ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης - έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις πως ασκούνται εντονότατες πιέσεις προκειμένου να υλοποιηθούν οι επιλογές των ΗΠΑ για την προώθηση του αγωγού της επιλογής τους από το Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν.

Πάντως, στο κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, προβλήθηκε ως κύριος λόγος για την αποχώρηση του βουλγάρικου δημοσίου από το έργο, το γεγονός ότι οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία δεν έχουν καμία εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλων διεθνών αναπτυξιακών σχεδίων, ενώ συνάμα έχουν διαφορετικές ιδέες για την κατασκευή του έργου. Γι' αυτό το λόγο δεν είναι σε θέση να εκπροσωπούν τη Βουλγαρία στην επενδυτική φάση του πετρελαιαγωγού και στη διεθνή εταιρία σχεδίασης του στρατηγικού έργου, την οποία πρόκειται να ιδρύσουν Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιδράσει σε αυτή την εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας ώστε να ενημερωθεί επίσημα για την υπόθεση. Η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς αναμένεται σήμερα κατά πάσα πιθανότητα.


ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ολιγόλεπτη συνάντηση σήμερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου μας).--

Μόλις 15 λεπτά έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει η σημερινή συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που από μόνο του είναι αρκετά αποκαλυπτικό για τις «ανησυχίες» που διακατέχουν την ελληνική κυβέρνηση.

Ανεξάρτητα από το αν το παραδέχεται, η κυβέρνηση αισθάνεται εξαιρετικά «στριμωγμένη» μετά την υποστήριξη που πρόσφερε στην τουρκική κυβέρνηση η Κοντολίζα Ράις όσον αφορά το Κυπριακό και το Αιγαίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι χτες ο Αμπντουλάχ Γκιούλ έκρινε σκόπιμο να θέσει τις προτάσεις του για τη «λύση» του Κυπριακού, στη σύνοδο της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας ζητώντας ουσιαστικά να μην αναγνωρίσει η τουρκική κυβέρνηση την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης.

«Η μη επίλυση του Κυπριακού, πλήττει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να συμβάλει στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για περιεκτική λύση του Κυπριακού». Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόταση που διατύπωσε η Αγκυρα στις 24 Γενάρη 2006, σχετικά με το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι «πρόκειται για χάρτη διαδρομής που αποσκοπεί στην οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την οικονομική ανάπτυξη, στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την εξεύρεση λύσης».

Ο Γκιουλ είπε πως η Τουρκία «είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα αεροσκάφη και τα πλοία» της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά επανέφερε το γνωστό όρο ότι δηλαδή «θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί και αποκλεισμοί που εφαρμόζονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων».


ΠΑΣΟΚ
Στο πλευρό της «συμμαχίας των προθύμων»

Σταθερά προσδεμένο στο άρμα των ΗΠΑ και σε πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ που διά στόματος του Γ. Παπανδρέου έσπευσε να ταχτεί με τη «συμμαχία των προθύμων», θέτοντας σαν προτεραιότητα για την «κρίση με το Ιράν», όπως είπε τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. «Η εξάπλωση των μαζικών όπλων καταστροφής είναι απ' τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα κράτη σε όλο τον κόσμο και βεβαίως και οι λαοί», δήλωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι το κόμμα του, ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πρόταση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στο όνομα «της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων», την οποία βέβαια φρόντισε να συγκαλύψει πίσω από τη «διεθνή νομιμότητα», τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «τη διπλωματική και ειρηνική επίλυση του προβλήματος αυτού (σ.σ. της εξάπλωσης των πυρηνικών), μέσα από πολυμερή διαβούλευση και σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»...

Ο Γ. Παπανδρέου, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στο ρόλο που πρέπει να παίξει η Ελλάδα στην αποτροπή του πολέμου και αποφεύγοντας να σχολιάσει τις προθέσεις της κυβέρνησης να προσφέρει πάσης φύσεως «διευκολύνσεις» στις ΗΠΑ, σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων ανέφερε γενικά και αόριστα ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναδυόμενη σύγκρουση», γιατί όπως είπε «έχει παραδοσιακές σχέσεις με όλες τις χώρες αυτής της περιοχής».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε και τη σημερινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, εκφράζοντας την «ανησυχία» του ΠΑΣΟΚ για την «όξυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να «δώσει συνέχεια» στην «επιτυχημένη» όπως τη χαρακτήρισε «πολιτική, του Ελσίνκι». Μάλιστα ο ίδιος, επιχειρώντας να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, η οποία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό ακολουθεί την ίδια πολιτική με τους προκατόχους της, αφού τα έχει ...παραδώσει στα χέρια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών υποστήριξε: «Εμείς είχαμε καταφέρει να μετατρέψουμε τα θέματα αυτά σε θέματα ευρωπαϊκά. Σήμερα η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, κατάφερε να μετατρέψει τα θέματα αυτά σε διμερή και πρόσφατα επανέφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως βασικό διαμεσολαβητή για τις σχέσεις μας με την Τουρκία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ