Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ολιγόλεπτη συνάντηση σήμερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου μας).--

Μόλις 15 λεπτά έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει η σημερινή συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που από μόνο του είναι αρκετά αποκαλυπτικό για τις «ανησυχίες» που διακατέχουν την ελληνική κυβέρνηση.

Ανεξάρτητα από το αν το παραδέχεται, η κυβέρνηση αισθάνεται εξαιρετικά «στριμωγμένη» μετά την υποστήριξη που πρόσφερε στην τουρκική κυβέρνηση η Κοντολίζα Ράις όσον αφορά το Κυπριακό και το Αιγαίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι χτες ο Αμπντουλάχ Γκιούλ έκρινε σκόπιμο να θέσει τις προτάσεις του για τη «λύση» του Κυπριακού, στη σύνοδο της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας ζητώντας ουσιαστικά να μην αναγνωρίσει η τουρκική κυβέρνηση την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης.

«Η μη επίλυση του Κυπριακού, πλήττει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να συμβάλει στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για περιεκτική λύση του Κυπριακού». Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόταση που διατύπωσε η Αγκυρα στις 24 Γενάρη 2006, σχετικά με το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι «πρόκειται για χάρτη διαδρομής που αποσκοπεί στην οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την οικονομική ανάπτυξη, στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την εξεύρεση λύσης».

Ο Γκιουλ είπε πως η Τουρκία «είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα αεροσκάφη και τα πλοία» της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά επανέφερε το γνωστό όρο ότι δηλαδή «θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί και αποκλεισμοί που εφαρμόζονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ