Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
Η Σερβία δε θα αναγνωρίσει αλβανικό κράτος στο έδαφός της

«Η Σερβία δεν μπορεί να εξαναγκαστεί ούτε με τιμωρίες, ούτε με εκβιασμούς να αναγνωρίσει αλβανικό κράτος στο έδαφός της», εμφανίστηκε να δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας -Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς στο περιθώριο των εργασιών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Προειδοποίησε πως η αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων της χώρας του, θα αποτελούσε προοίμιο μιας νέας βαλκανικής καταστροφής και θα έθετε σε κίνδυνο τις «θαυμάσιες ευρωπαϊκές προοπτικές ολόκληρης της περιοχής». Επανέλαβε πως με τη θέση της Σερβίας - που όπως είπε, είναι «συμβιβαστική στο μέγιστο βαθμό» - επιδιώκεται οι Σέρβοι στο Κόσσοβο να μην αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι και να προστατεύονται οι σερβικές εκκλησίες και τα μοναστήρια και δεύτερον να μην αλλάξουν ή να μη μετονομαστούν τα τωρινά κρατικά σύνορα της Σερβίας - Μαυροβουνίου, τα διεθνή σύνορα της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

Σχολίασε, επίσης, τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξαιτίας της μη σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς, λέγοντας πως η αδυναμία να συλληφθεί ο καταζητούμενος στρατηγός έχει οδηγήσει σε ομηρία ολόκληρο το σερβικό έθνος και απειλεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του.

«Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση, καθώς από τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου που είναι ελεύθεροι εξαρτάται η τύχη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στα χέρια τους είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο και με συγκεκριμένο τρόπο και η έκβαση των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου», είπε. Βέβαια, σημείωσε πως η κυβέρνηση της Σερβίας είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει την υποχρέωση παράδοσής τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ