Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΥΡΙΟ
«Η Κούβα συνεχίζει το δρόμο της με ανάπτυξη σ' όλα τα επίπεδα»

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης μίλησε χτες ο Ολμέδο Πέρες, από το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών

Ο Ολμέδο Πέρες ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους στο Λαύριο
Ο Ολμέδο Πέρες ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους στο Λαύριο
«Ο κουβανέζικος λαός αποδεικνύει ότι πρέπει να αγωνιστούμε. Ο κουβανέζικος λαός όχι μόνο αντιστέκεται, αλλά και προχωράει και εδραιώνει το σοσιαλισμό».

Ηταν τα λόγια, με τα οποία έκλεισε την ομιλία του ο Ολμέδο Πέρες, από το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών στη χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην κουβανέζικη επανάσταση που διοργανώθηκε στο Λαύριο. Κι αυτή η φράση - μήνυμα για το δρόμο που πρέπει να τραβήξουνε όλοι οι λαοί έκανε ακόμα πιο θερμό και αγωνιστικό το κλίμα της χτεσινής συγκέντρωσης και το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» ν' ακουστεί δυνατά.

Οι εργάτες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι γυναίκες της Λαυρεωτικής, συγκεντρωμένοι μπροστά στο άγαλμα του Μεταλλωρύχου καταχειροκρότησαν το μέλος της κουβανέζικης αντιπροσωπείας. Εδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον υπερήφανο κουβανέζικο λαό που αψηφά τους αποκλεισμούς και τις επιθέσεις των ιμπεριαλιστών και αντιστέκεται. Αντιστέκεται και συνεχίζει στο δρόμο της σοσιαλιστικής επανάστασης που ο ίδιος επέλεξε. Υψώνει ανάστημα στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία και με τις κατακτήσεις του βοηθάει και δείχνει το δρόμο και σε άλλους λαούς.

Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε και ο Αντρέας Μέντης από την Επιτροπή Ειρήνης Λαυρεωτικής ανοίγοντας την εκδήλωση, «η σοσιαλιστική Κούβα είναι κοινός στόχος Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Γιατί ακριβώς θέλουν να εξαφανίσουν, να σβήσουν τα οράματα, τις αξίες, τη φλόγα - παράδειγμα που μεταδίδει και εμπνέει στους λαούς τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, σοσιαλισμό. Γιατί στην Κούβα η λέξη ανεργία είναι άγνωστη, η γνώση και η μόρφωση είναι στα χέρια του λαού. Γιατί στην Κούβα τα τεράστια βήματα στην ιατρική δεν τα καρπώνεται μόνο ο κουβανικός λαός αλλά και χιλιάδες Λατινοαμερικανοί. Ο ιμπεριαλισμός ποτέ δε συμφιλιώθηκε με τη σοσιαλιστική Κούβα. Ούτε μπορεί να συμφιλιωθεί ποτέ».


Ο Ολμέδο Πέρες, στην ομιλία του, τόνισε ότι «η Κούβα από τη στιγμή του θριάμβου της επανάστασης έγινε στόχος επιθέσεων και ζει τον πόλεμο του οικονομικού αποκλεισμού που είναι εγκληματικός. Παρ' όλα αυτά, η Κούβα συνεχίζει το δρόμο της με ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και η επανάσταση έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του λαού, ο οποίος την υπερασπίζεται».

Μιλώντας ειδικότερα για την κατάσταση στη χώρα τόνισε ότι «παρά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά αποτελέσματα είναι θετικά. Κάτι που έχει επιτρέψει την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων στη δημόσια Υγεία, Παιδεία, επικοινωνία. Αποτέλεσμα πέρσι η ανάπτυξη έφτασε στο 11,5 του ΑΕΠ και φέτος μέχρι σήμερα βρίσκεται στο 12,5. Ετσι, όπως σημείωσε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσανε έχουν κρατήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα την παιδική θνησιμότητα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι 80 χρόνων, ο μέσος μισθός αυξάνεται, ούτε ένα παιδί δεν εγκαταλείπει το σχολείο και έχουν όλοι εξασφαλισμένη δωρεάν Υγεία. Εχουμε πλέον μεγαλύτερες δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε αυτό που θέλει να επιβάλει ο καπιταλισμός. Η Κούβα λοιπόν, που είναι μόνο 90 μίλια από τις ΗΠΑ όχι μόνο άντεξε αλλά έχει δυναμώσει και προσφέρει στο λαό μεγαλύτερη ευημερία και εγγύηση», τόνισε.

«Αυτή την εποχή όμως, συμπλήρωσε, γίνονται σημαντικές διεργασίες και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι λαοί της κουράστηκαν από την εκμετάλλευση και ενώνονται στην εναλλακτική Μπολιβαριανή λύση. Σε αντίθεση με το σχέδιο ΑLCA των ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο λοιπόν η Κούβα, η Βολιβία, η Βενεζουέλα, σύντομα θα ενωθούν κι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και όλου του κόσμου σ' αυτή τη λύση».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε και αντιπροσωπεία της Δημοτικής Παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Λαυρίου Γιώργο Αργυριάδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ