Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυτονόητο καθήκον όλων η υπεράσπιση του κουβανικού λαού

Συνέντευξη Τύπου της Αλέιδα Γκεβάρα και των μαζικών φορέων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Κούβα

Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Στον απάνθρωπο αποκλεισμό της Κούβας, στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται και βασανίζονται εκατοντάδες «ύποπτοι» τρομοκράτες, αλλά και στους 5 Κουβανούς που καταδικάστηκαν για κατασκοπία και κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες σε φυλακές των ΗΠΑ, επικεντρώθηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Αλέιδα Γκεβάρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αλληλεγγύης στην Κούβα, που συνδιοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

«Η αλληλεγγύη στην Κούβα είναι αυτονόητο καθήκον όλων των δημοκρατικών ανθρώπων, όλου του κόσμου, προς ένα λαό που υπέφερε τα πάνδεινα από την αποικιοκρατία και κατόρθωσε ύστερα από πολλούς αγώνες να ελευθερωθεί το 1959 με τη γνωστή και ένδοξη Επανάσταση. Από τότε άρχισε ένας φοβερός αγώνας ενάντια στην Κούβα, γιατί "τόλμησε" μετά την απελευθέρωσή της να προχωρήσει σε ένα σοσιαλιστικό καθεστώς, του οποίου τα επιτεύγματα θαυμάζουμε όλοι», τόνισε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Παίρνοντας το λόγο η Αλέιδα Γκεβάρα αναφέρθηκε στην «αποστολή» της να υπερασπίζεται τον κουβανικό λαό, όπου κι αν βρίσκεται και να λέει τα πράγματα όπως είναι, αφού τα περισσότερα ΜΜΕ ανά τον κόσμο, λόγω πιέσεων, δε δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση στην Κούβα και στη Λατινική Αμερική, γεγονός που εμποδίζει την ουσιαστική ενημέρωση και κινητοποίηση των λαών. Ενημέρωσε ακόμα, ότι θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις με θέμα την Αλληλεγγύη στην Κούβα σε μια σειρά πόλεις, όπως η Νίκαια, το Λαύριο, η Χαλκίδα, η Ελευσίνα, η Λιβαδειά, το Μενίδι και η Πάτρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε πως ο κουβανικός λαός είναι συνειδητοποιημένος για την αλληλεγγύη, που έχει δεχτεί και γνωρίζει τη σημασία της για την επιβίωσή του. «Στο νοσοκομείο που δουλεύω, νοσηλευόταν ένα κοριτσάκι 5 μηνών. Δυστυχώς το φάρμακο για την ασθένεια είναι πατέντα μιας πολυεθνικής των ΗΠΑ. Αν το πουλούσε θα έπρεπε να πληρώσει 10 εκατ. δολάρια πρόστιμο και δε θα μπορούσε να ξαναπουλήσει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ. Παρ' όλο που είχαμε τα λεφτά κανένας δε μας το έδινε. Τελικά, δε χρειάστηκε καν να πληρώσουμε. Κινητοποιήθηκαν όλες οι φιλοκουβανικές οργανώσεις στα Κανάρια και σε 24 ώρες είχαμε το φάρμακο στην Κούβα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο, είπε ότι έχουν περάσει 100 χρόνια από την τελευταία συμφωνία χωρίς να ανανεωθεί, οπότε παράνομα βρίσκεται εκεί. «Κόψαμε το νερό και το ρεύμα. Ξοδεύουν 24 εκατ. δολάρια το χρόνο για τη διατήρησή του, αντί να τα δίνουν για όφελος του αμερικάνικου λαού!».

«Το πιο αγνό παράδειγμα του κουβανικού λαού», χαρακτήρισε η Αλέιδα Γκεβάρα τους 5 Κουβανούς φυλακισμένους, τονίζοντας, ότι οι Αμερικανοί δρουν υπογείως για την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος και ο καλύτερος τρόπος να το προστατέψουν είναι να γνωρίζουν τι σχεδιάζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ