Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Αποσύρεται η βουλγαρική κυβέρνηση

Αιφνιδιαστική εξέλιξη προέκυψε χτες σχετικά με το μέλλον του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη μετά την απόφαση της βουλγάρικης κυβέρνησης να αποσύρει τη συμμετοχή της από την κοινοπραξία, η οποία ιδρύθηκε το 2003 με τη συμμετοχή του Δημοσίου και επτά ιδιωτικών επιχειρήσεων με σκοπό να εκπροσωπήσει τη βουλγαρική πλευρά στην κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών σε συνομιλία που είχε με την Ν. Μπακογιάννη στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, σύμφωνα με ενημέρωση της ΥΠΕΞ, διαβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας για τον Αγωγό παραμένει.

Η χτεσινή εξέλιξη, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στη Βουλγαρία της Κ. Ράις - με δεδομένο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να μην γίνει ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης - έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις πως ασκούνται εντονότατες πιέσεις προκειμένου να υλοποιηθούν οι επιλογές των ΗΠΑ για την προώθηση του αγωγού της επιλογής τους από το Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν.

Πάντως, στο κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, προβλήθηκε ως κύριος λόγος για την αποχώρηση του βουλγάρικου δημοσίου από το έργο, το γεγονός ότι οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία δεν έχουν καμία εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλων διεθνών αναπτυξιακών σχεδίων, ενώ συνάμα έχουν διαφορετικές ιδέες για την κατασκευή του έργου. Γι' αυτό το λόγο δεν είναι σε θέση να εκπροσωπούν τη Βουλγαρία στην επενδυτική φάση του πετρελαιαγωγού και στη διεθνή εταιρία σχεδίασης του στρατηγικού έργου, την οποία πρόκειται να ιδρύσουν Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιδράσει σε αυτή την εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας ώστε να ενημερωθεί επίσημα για την υπόθεση. Η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς αναμένεται σήμερα κατά πάσα πιθανότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ