Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ελεύθερη ζώνη για τις πολυεθνικές τα Βαλκάνια
  • Στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες της περιοχής, συμφώνησαν οι ηγέτες των βαλκανικών κρατών
  • Πιέσεις για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου

Η καθιερωμένη... οικογενειακή φωτογραφία

Motion Team

Η καθιερωμένη... οικογενειακή φωτογραφία
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Την άρση των πάσης φύσεως εμποδίων για την ελεύθερη δράση των πολυεθνικών και την ενσωμάτωση των κρατών της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές, προωθούν οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών που συμμετέχουν στη Διαβαλκανική Διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Η υλοποίηση του στόχου αυτού περνάει μέσα από την πρόταση για δημιουργία μιας βαλκανικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου, από τη δημιουργία υποδομών υποστηρικτικών της δράσης του κεφαλαίου, την παροχή νέων κινήτρων, αλλά και τη δημιουργία κλίματος «σταθερότητας και ασφάλειας» μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ και της στήριξης κυβερνήσεων φιλικών προς τις «αξίες» της ΕΕ.

Στην πραγματικότητα επιχειρείται να επιβληθούν σε όλες τις βαλκανικές χώρες οι κανόνες της αγοράς που επιβάλλει η ΕΕ, ανεξαρτήτως αν είναι μέλη της και το πότε θα γίνουν.

Η ελληνική κυβέρνηση διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, με δεδομένο ότι ήδη 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη λεηλασία και το «πλιάτσικο» στην ευρύτερη περιοχή και επιθυμούν «σταθερούς κανόνες» και «περιβάλλον ασφάλειας».

Παράλληλα επιχειρείται να εξασφαλιστεί μια «βαλκανική» στήριξη στην πρόταση των ΗΠΑ για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, πράγμα όμως εξαιρετικά δύσκολο, αφού σκοντάφτει στις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών της περιοχής, με πρώτη τη Σερβία -Μαυροβούνιο. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυψε ότι υποστηρίζει, έμμεσα πλην σαφώς, την πρόταση για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, ενώ καυχήθηκε για τη συμβολή της να οδηγήσει τους Σέρβους στο «διάλογο» που γίνεται για την επιβολή της προειλημμένης απόφασης.

Οι στόχοι αυτοί θα αποτυπώνονται στο κοινό ανακοινωθέν που θα εγκρίνουν σήμερα οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ τέθηκαν με σαφήνεια στη συνέντευξη που έδωσε χτες η Ντ. Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δέκα κρατών - μελών, που συμμετέχουν στη λεγόμενη Διαδικασία Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), αποφασίστηκε να υπογραφεί συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, η οποία θα αφορά τις χώρες μη μέλη της ΕΕ και θα αντικαταστήσει περίπου 31 διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Την υπόθεση θα αναλάβει η Κροατία, που αναλαμβάνει την προεδρία της SEECP.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η ανάπτυξη των ενεργειακών και οδικών δικτύων, ενώ σήμερα οι υπουργοί Μεταφορών θα υπογράψουν συμφωνία με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών δικτύων.

Εμφανής ήταν πάντως ο προβληματισμός για την ύπαρξη του μηχανισμού της SEEPC στο μέλλον, με δεδομένο ότι οι περισσότερες χώρες εντάσσονται ή θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Ντ. Μπακογιάννη, εκφράζοντας την «αγωνία» της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ότι SEEPC πρέπει να οριστεί ένας σύνδεσμός της με την ΕΕ, αλλά και να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στην αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσσόβου, η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι «θέλουμε μια λύση που θα προάγει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», θέση που έμμεσα ευθυγραμμίζεται με τη λύση της ανεξαρτητοποίησης, ενώ καυχήθηκε γιατί ως κυβέρνηση «εργαστήκαμε και πετύχαμε την εμπλοκή των χωρών της περιοχής (σ.σ. διάβαζε Σερβία) στη σχετική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως η συνάντηση της Ομάδας Επαφής στη Βουλιαγμένη.

Επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της ενσωμάτωσης στη «νέα τάξη πραγμάτων», οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών καταδίκασαν την τρομοκρατία και τον εθνικισμό, αλλά «ξέχασαν» τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις του στην περιοχή.

«Καταδικάσαμε την τρομοκρατία, τη βία και τον εξτρεμισμό, είτε τα κίνητρά τους είναι εθνικά, πολιτικά ή απλώς εγκληματικά. Προσβλέπουμε σε ανοιχτές κοινωνίες στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Θέλουμε να κυριαρχούν οι δημοκρατικές αρχές, επιθυμούμε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών και η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα να μην έχουν καμία θέση», είπε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα της θα συνεχίσει τις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας και θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, στην πολιτική υποστήριξη για ένταξη των χωρών της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές, στην οικονομική συνεργασία, στη λειτουργία θεματικών ομάδων δράσης και στην ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώνονται σήμερα με τη συνεδρίαση των ηγετών των βαλκανικών χωρών και την έγκριση του κοινού ανακοινωθέντος. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε χτες με τους ομολόγους της Ρουμανίας, της Αλβανίας και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις μαζικών φορέων και οργανώσεων (2008-02-29 00:00:00.0)
Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη (2008-02-05 00:00:00.0)
Επιχείρηση σε βάρος των βαλκανικών λαών (2007-02-04 00:00:00.0)
Αποφάσεις ενάντια στους λαούς (2006-05-07 00:00:00.0)
«Συντεταγμένα» προς τις ευρωατλαντικές δομές (2006-05-05 00:00:00.0)
Αντιφάσεις (2005-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ