ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Συμφωνία με τις ΗΠΑ από το 2003 για τις παρακολουθήσεις

ΕΥΠ και CIA συνεργάζονταν με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Από το 2003 είχε ανοίξει ο δρόμος για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, αφού τη χρονιά εκείνη η ΕΥΠ με τη CIA είχαν συμφωνήσει ενόψει Ολυμπιάδας, στην εγκατάσταση στο προαύλιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κοντέινερ τα οποία περιείχαν εξοπλισμό παρακολούθησης επικοινωνιών.

Αυτό αποκάλυψε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Π. Αποστολίδης ισχυριζόμενος ότι στη διάρκεια της Ολυμπιάδας οι Αμερικανοί με το συγκεκριμένο μηχανισμό ελάμβαναν διάφορα σήματα και ενημέρωναν και την ελληνική πλευρά για το περιεχόμενό τους. Ανέφερε δε ότι σε σύσκεψη που έγινε ανάμεσα στην ΕΥΠ και τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ζητήθηκε η συνδρομή τους για τη διενέργεια παρακολουθήσεων στην περίοδο της Ολυμπιάδας, αλλά αυτές, πλην ΚΟΣΜΟΤΕ, ισχυρίστηκαν ότι δε διέθεταν τον απαιτούμενο μηχανισμό. Ωστόσο αποκάλυψε ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες διαβεβαίωσαν την ΕΥΠ ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας μας διέθεταν το απαραίτητο λογισμικό πρόγραμμα. Τελικά, όπως είπε, «τραβήχτηκαν» δύο γραμμές της ΚΟΣΜΟΤΕ» οι οποίες όμως χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την πραγματοποίηση ασκήσεων ενόψει της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών εκτίμησε ότι πίσω από αυτό κρύβεται κάποια μυστική υπηρεσία, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα είχε πρόσβαση στα συστήματα και των άλλων, πλην VODAFONE, εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Κοραντής, που χειρίστηκε το θέμα, είπε ότι στη διάρκεια των ερευνών για τις κλήσεις που δέχτηκαν τα 14 «τηλέφωνα - σκιές» τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τις υποκλοπές εντοπίστηκαν 110 τηλέφωνα που επικοινώνησαν με τις «σκιές». Από την εξέτασή τους αναδείχτηκε και πάλι εμπλοκή της Αμερικής, αφού από τις ΗΠΑ έγιναν σε ένα από αυτά τρεις συνεχόμενες κλήσεις, ενώ υπήρξαν και έξι κλήσεις από τον δορυφόρο «Inmarsat» ο οποίος καλύπτει μια περιοχή που αρχίζει από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και φθάνει μέχρι τη Σ. Αραβία. Ο Γ. Κοραντής είπε ότι η VODAFONE δεν τους ενημέρωσε για την περιοχή των ΗΠΑ από όπου έγινε η κλήση στο «κινητό - σκιά», αλλά απλώς τους έδωσε τον κωδικό διεθνούς κλήσης των ΗΠΑ, που είναι το 001.

Στην παρατήρηση ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε αντίθεση με την ΕΥΠ ανακάλυψε και την περιοχή (το Μέριλαντ, όπου εδρεύει η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας των ΗΠΑ) αλλά και το νούμερο του τηλεφώνου, ο διοικητής της ΕΥΠ εμφανίστηκε αμήχανος. Είπε ότι το πιθανότερο είναι η ΑΔΑΕ να στηρίχτηκε σε νεότερα στοιχεία, τα οποία δε διέθετε η ΕΥΠ το χρόνο που πραγματοποίησε την έρευνά της.

Ενισχύοντας την αίσθηση της συγκάλυψης, είπε ότι ούτε μετά την αποκάλυψη της ΑΔΑΕ για την επικοινωνία με τις ΗΠΑ του «κινητού σκιά», δεν κινήθηκε η ΕΥΠ προκειμένου να βρει ποιοι κρύβονται πίσω από τα συγκεκριμένα τηλέφωνα.

Στην παρατήρηση της Λ. Κανέλλη ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είπε πως φοβήθηκε να καλέσει τα συγκεκριμένα τηλέφωνα στις ΗΠΑ γιατί πίσω τους πιθανόν να κρύβονταν κάποιος «ζόρικος», ο διοικητής της ΕΥΠ είπε απλώς ότι η υπηρεσία του δεν είχε στοιχεία για εμπλοκή κάποιων από το εξωτερικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανάλυσή του για την έρευνα που έγινε για το ποιοι ήταν αυτοί που καλούσαν τα «κινητά - σκιές». Η όλη μυστική έρευνα οδήγησε στο ότι κάποιοι καλούσαν τα κινητά αυτά κατά λάθος ή για να δώσουν ευχές σε κάποια «Κατερίνα», που ήταν παλιά κάτοχος ενός από τα «τηλέφωνα - σκιές»!. Ο Γ. Κοραντής είπε ότι από τη στιγμή που η VODAFONE έκλεισε το παράνομο πρόγραμμα, με το οποίο γίνονταν οι υποκλοπές, ήταν αδύνατος ο εντοπισμός των δραστών.

Οσον αφορά, τέλος, το περίφημο «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ, που χρησιμοποιείται για παρακολουθήσεις κινητών, το χαρακτήρισε «άχρηστο» αφού, όπως είπε, δεν μπορεί να καταγράψει συνομιλίες αλλά μόνο τον αριθμό που καλεί. Ανακοίνωσε δε ότι ήδη γίνεται έρευνα αγοράς για την προμήθεια σύγχρονου μηχανισμού, που θα μπορεί να παρακολουθεί συνομιλίες σταθερών και κινητών, αλλά και το ίντερνετ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ζητούμενο η οικονομική συνεργασία

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ, στη Λατινική Αμερική και στις χώρες της Καραϊβικής είναι ο κεντρικός στόχος της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, που διοργανώνεται από την αυστριακή προεδρία της ΕΕ και αρχίζει σήμερα στη Βιέννη με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από 60 χώρες.

Τα αποτελέσματα της συνόδου θα εξαρτηθούν πρώτα απ' όλα από τη στάση των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι μέχρι τώρα προέκριναν τη στοίχιση πίσω από τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ έχουν αντιταχθεί στις προοδευτικές κυβερνήσεις που έχουν αναδειχτεί σε αρκετές χώρες της Λ. Αμερικής. Τελευταίο παράδειγμα η «ανησυχία» που εξέφρασε η Κομισιόν για την εθνικοποίηση των ενεργειακών πηγών στη Βολιβία...

Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής βρίσκεται η «ενίσχυση της εταιρικής σχέσης» Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής και χωρών της Καραϊβικής σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: Οικονομικό, πολιτικό και εμπορικό. Ταυτόχρονα όμως έχουν τεθεί μια σειρά από θέματα, στο πλαίσιο του «πολιτικού διαλόγου», όπως τρομοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ναρκωτικά, αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ενέργεια, καταπολέμηση της φτώχειας, προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, δήλωσε χτες ότι η ΕΕ και η Λατινική Αμερική είναι οι φυσικότεροι συνεργάτες προκειμένου να προωθήσουν τις συγκλίνουσες αξίες και αρχές τους, και τόνισε: «Η Βιέννη είναι χωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να χάσουμε».

Πρόκειται για την τέταρτη στη σειρά σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής από την έναρξη πραγματοποίησης παρόμοιων συνόδων, με πρώτη εκείνη τον Ιούνη του 1999 στο Ρίο της Βραζιλίας, της οποίας επακολούθησαν οι σύνοδοι στη Μαδρίτη το Μάη του 2002 και η τελευταία στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού το Μάη του 2004.

Στη σύνοδο της Βιέννης - η οποία θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση μιας διακήρυξης δώδεκα σημείων - αναμένονται εκτός από τους ηγέτες των 60 συμμετεχουσών χωρών και αντιπροσωπείες με συνολικά πάνω από 1.500 συνέδρους, ενώ πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο πρόκειται να καλύψουν τις εργασίες της και τα αποτελέσματά της.

Αύριο προβλέπονται οι κυρίως συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σε ολομέλεια και ομάδες εργασίας, που θα κλείσουν με κοινή συνέντευξη Τύπου του Αυστριακού καγκελάριου, Β. Σιούσελ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Μεξικού, Βινσέντε Φοξ. Αύριο η μέρα θα είναι αφιερωμένη στη συζήτηση διαφόρων εμποροοικονομικών συμφωνιών και σε μια σειρά επιμέρους συναντήσεων της κοινοτικής τρόικας με αντιπροσωπείες των λατινοαμερικανικών χωρών.

Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.

ΠΑΣΟΚ - ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Προτάσεις σε αντιδραστική κατεύθυνση

Δέκα προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος που κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση και ανοίγουν την πόρτα στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συνταγματικές «μεταρρυθμίσεις», που θα προσαρμόζουν το Ελληνικό Σύνταγμα στα νέα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά νομοθετήματα και μέτρα της ΕΕ, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Μιλώντας σε συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, στηρίζοντας ουσιαστικά την αλλαγή του πολιτεύματος και την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Πρότεινε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ίδρυση «μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», να ανοίξουν δηλαδή διάπλατα την πόρτα στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε την πρότασή του για συνταγματική κατοχύρωση «της αποκέντρωσης της περιφερειακής οργάνωσης του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», προτείνοντας συγχρόνως «ένα νέο φορολογικό σύστημα» για τη «μεταφορά πόρων στην Αυτοδιοίκηση».

Ο ίδιος πρότεινε επίσης την «αλλαγή του εκλογικού συστήματος», χωρίς φυσικά σε κανένα σημείο να αναφερθεί στην καθιέρωση της «απλής αναλογικής», υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένα σύστημα που «θα συνδυάζει το σταυρό με τη λίστα και τις μονοεδρικές περιφέρειες με τις ευρείες». Εκανε λόγο επίσης για τη δυνατότητα των πολιτών να «συνδιαμορφώνουν τις εξελίξεις μέσω των δημοψηφισμάτων». Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ τάχτηκε κατά των δημοψηφισμάτων τόσο για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όσο και για το «ευρωσύνταγμα». Συγχρόνως ανέφερε ότι η Βουλή πρέπει να ενισχύσει τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς, προκειμένου «να παρακολουθεί και να ελέγχει τις ανεξάρτητες αρχές και τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης να «αναγνωριστεί ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων». Απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το θέμα των μεταναστών, υποστηρίζοντας απλά ότι πρέπει να τους δοθεί «φωνή με συνταγματική αναφορά». Εκανε λόγο για διαχωρισμό των ρόλων του «Κράτους και Εκκλησίας», αλλά περιορίστηκε να προτείνει την «αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου με διαβεβαίωση στο Σύνταγμα». Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης να υπάρξει η «κατοχύρωση ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης», το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα περιορίσει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ