Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ζητούμενο η οικονομική συνεργασία

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ, στη Λατινική Αμερική και στις χώρες της Καραϊβικής είναι ο κεντρικός στόχος της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, που διοργανώνεται από την αυστριακή προεδρία της ΕΕ και αρχίζει σήμερα στη Βιέννη με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από 60 χώρες.

Τα αποτελέσματα της συνόδου θα εξαρτηθούν πρώτα απ' όλα από τη στάση των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι μέχρι τώρα προέκριναν τη στοίχιση πίσω από τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ έχουν αντιταχθεί στις προοδευτικές κυβερνήσεις που έχουν αναδειχτεί σε αρκετές χώρες της Λ. Αμερικής. Τελευταίο παράδειγμα η «ανησυχία» που εξέφρασε η Κομισιόν για την εθνικοποίηση των ενεργειακών πηγών στη Βολιβία...

Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής βρίσκεται η «ενίσχυση της εταιρικής σχέσης» Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής και χωρών της Καραϊβικής σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: Οικονομικό, πολιτικό και εμπορικό. Ταυτόχρονα όμως έχουν τεθεί μια σειρά από θέματα, στο πλαίσιο του «πολιτικού διαλόγου», όπως τρομοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ναρκωτικά, αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ενέργεια, καταπολέμηση της φτώχειας, προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, δήλωσε χτες ότι η ΕΕ και η Λατινική Αμερική είναι οι φυσικότεροι συνεργάτες προκειμένου να προωθήσουν τις συγκλίνουσες αξίες και αρχές τους, και τόνισε: «Η Βιέννη είναι χωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να χάσουμε».

Πρόκειται για την τέταρτη στη σειρά σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής από την έναρξη πραγματοποίησης παρόμοιων συνόδων, με πρώτη εκείνη τον Ιούνη του 1999 στο Ρίο της Βραζιλίας, της οποίας επακολούθησαν οι σύνοδοι στη Μαδρίτη το Μάη του 2002 και η τελευταία στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού το Μάη του 2004.

Στη σύνοδο της Βιέννης - η οποία θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση μιας διακήρυξης δώδεκα σημείων - αναμένονται εκτός από τους ηγέτες των 60 συμμετεχουσών χωρών και αντιπροσωπείες με συνολικά πάνω από 1.500 συνέδρους, ενώ πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο πρόκειται να καλύψουν τις εργασίες της και τα αποτελέσματά της.

Αύριο προβλέπονται οι κυρίως συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σε ολομέλεια και ομάδες εργασίας, που θα κλείσουν με κοινή συνέντευξη Τύπου του Αυστριακού καγκελάριου, Β. Σιούσελ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Μεξικού, Βινσέντε Φοξ. Αύριο η μέρα θα είναι αφιερωμένη στη συζήτηση διαφόρων εμποροοικονομικών συμφωνιών και σε μια σειρά επιμέρους συναντήσεων της κοινοτικής τρόικας με αντιπροσωπείες των λατινοαμερικανικών χωρών.

Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ