Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
«Παιχνίδια» με φόντο το ΝΑΤΟ

Η Αγκυρα προσπαθεί να κατοχυρώσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δικαιώματα σε περιοχές του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών

Το συνηθισμένο παιχνίδι κατοχύρωσης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, με τη βοήθεια των διαδικασιών του ΝΑΤΟ, εντείνει αυτό το διάστημα η Τουρκία, δημιουργώντας αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να συντηρεί την ατμόσφαιρα της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Η Τουρκία, έχοντας εκδώσει notam πριν από δεκαπέντε μέρες, ξεκίνησε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Η περιοχή, ωστόσο, βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών και πολύ κοντά στη Σκύρο. Αν και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την τουρκική notam, η Αγκυρα αγνόησε την ελληνική θέση και ξεκίνησε την άσκηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η τουρκική δραστηριότητα έχει να κάνει με τη «συγγραφή» εγχειριδίου του ΝΑΤΟ που, με βάση τις πρακτικές που ακολουθούνται, θα καθορίσει τις διαδικασίες για την έρευνα και διάσωση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οπως είναι γνωστό, το Αιγαίο για το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζεται ως ενιαίος χώρος και τμήμα της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας. Καθώς η σύνταξη του εν λόγω ΝΑΤΟικού εγχειριδίου θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνη, τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα επιχειρούν να «κατοχυρώσουν» τις θέσεις τους, τουλάχιστον μέσα στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως, σύμφωνα με έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα αποδέχεται το δικαίωμα της Αγκυρας, όπως απορρέει από το Δίκαιο, για έρευνα και διάσωση εντός των διεθνών χωρικών υδάτων στο FIR Αθηνών, αρκεί να ενημερωθεί για τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και να δώσει τη σχετική άδεια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση που θα ακολουθήσει η Αθήνα, καθώς η Τουρκία έχει ξεκινήσει την άσκηση, είπε: «Δε μιλάμε για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μιλάμε για άσκηση. Για τη θέση μας αυτή ενημερώνονται πάντα οι αρμόδιοι οργανισμοί. Επαναλαμβάνω ότι από πλευράς μας ανακηρύχτηκε "άκυρο και άνευ περιεχομένου" το σχετικό τουρκικό "ΝΟΤΑΜ". Τίποτα δεν έχει μεταβληθεί στην ελληνική θέση».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε: «Με την Τουρκία η Ελλάδα έχει αποκλίσεις σε μια σειρά ζητημάτων, διαφορετικές ερμηνείες. Αυτή είναι μια πραγματικότητα με την οποία ζούμε πολλές δεκαετίες τώρα. Ταυτόχρονα αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει τη σταθερή βούληση της Ελλάδας να γίνονται κινήσεις προς την ομαλοποίηση των σχέσεων αυτών.

Το πλαίσιο της ομαλοποίησης των σχέσεων αυτών η Ελλάδα το καθόρισε κυρίως με την πολιτική της να στηρίζει μεν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υπό την έννοια όμως ότι υπάρχει απόλυτη αποδοχή και εφαρμογή υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί από την Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και υπάρχουν ζητήματα τα οποία, ενώ μεν υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία της Ελλάδας, έχουν καταστεί θέματα που έχουν πλέον ευρωπαϊκή χροιά και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Εχουν απολέσει τον αμιγώς διμερή χαρακτήρα που είχαν παλαιότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ