Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ
Θέατρο εμπαιγμού με συμπρωταγωνιστές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΣΥΝ και την κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ ενός εξίσου αντιδραστικού «μανιφέστου» για την ανεργία, ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η πρόκληση σε βάρος των χιλιάδων απολυμένων και ανέργων

Τον εμπαιγμό των απολυμένων στην κλωστοϋφαντουργία μέσω της νέας κυβερνητικής τροπολογίας «σφυροκόπησαν» χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ξεκαθάρισαν ότι καταψηφίζουν την εν λόγω ρύθμιση, η οποία υπερψηφίστηκε τελικά από τους βουλευτές της ΝΔ, αλλά και τον ΣΥΝ, αφού ο εισηγητής του Γ. Δραγασάκης δήλωσε πως «αν το φέρετε σε ψηφοφορία δε θα αντιταχθούμε, θα το ψηφίσουμε», υποστηρίζοντας ότι «είναι μια ρύθμιση που θα εξαντληθεί η δυναμική της».

Για «άσχημο θέατρο σε βάρος των ανέργων της Νάουσας, της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Λάρισας», έκανε λόγο, στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά εξασφάλιση των ανέργων γι' αυτήν την εισοδηματική ενίσχυση». Επανέλαβε ότι υπάρχουν σειρά από αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν τις προϋποθέσεις καταβολής, τον χρόνο καταβολής, καθώς και το θέμα τού αν θα προσμετράται η επιδοτούμενη περίοδος συνταξιοδοτικά. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «εμείς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη, γιατί τη μια στιγμή καταθέτετε μια τροπολογία πρόωρης συνταξιοδότησης και την άλλη στιγμή έρχεστε και το αλλάζετε». Πρόσθεσε ότι «αυτό που έκανε η ΝΔ είναι ένας πολιτικός εμπαιγμός προς τους εργαζόμενους» και «την ίδια ώρα είναι μια πολιτική συμμόρφωση προς τη συμφωνία της απόφασης της Λισαβόνας».

Στις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην ...τροπολογία επί της τροπολογίας, στάθηκε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, λέγοντας ότι η αρχική τροπολογία ήρθε λόγω της πίεσης από τον αγώνα των εργαζομένων. Ομως, πρόσθεσε, «η πίεση που έρχεται από το κεφάλαιο, εγχώριο και διεθνές, είναι μεγαλύτερη και προτείνετε αυτό που προτείνετε». Μάλιστα, θύμισε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ «δε συμφωνούσε», σημειώνοντας ότι «ίσως δεν είναι τυχαίο ότι μόλις γύρισε ο υπουργός (σ.σ. ο Σ. Τσιτουρίδης) από τις Βρυξέλλες ήρθατε εσπευσμένα και καταθέσατε τη δεύτερη τροπολογία».

Στις προτάσεις του ΚΚΕ στάθηκε ο βουλευτής του Τάκης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι «διεκδικεί για τους άνεργους και για τους απολυμένους επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, δηλαδή 1.050 ευρώ το μήνα», καθώς και «υπολογισμό όλου αυτού του χρονικού διαστήματος ως συντάξιμου χρόνου, να πληρώνεται από το κράτος η ασφάλισή τους».

Επιχειρώντας να ...χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης κατέθεσε νέα μετατροπή της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης θα ισούται με το ποσό της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κατατέθηκε πρόταση για τις «φθίνουσες περιοχές», στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητείται η αξιοποίηση των «Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης» και η περαιτέρω ενίσχυση των βιομηχάνων.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι οι προτάσεις του «κινούνται στην ίδια απαράδεκτη λογική των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που ανατρέπουν τις συλλογικές συμβάσεις», προσθέτοντας για την πρόταση περί «παροχής κοινωνικών υπηρεσιών» από τους άνεργους ότι δεν εξασφαλίζεται πως οι δήμοι θα δεχτούν αυτούς τους εργαζόμενους. Κατέληξε, σημειώνοντας ότι «εμείς απορρίπτουμε και τη νέα τροπολογία και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ