Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «ευημερία» είναι ... δανεική

Κανέναν δεν πείθουν οι προσπάθειες του υπουργού Οικονομίας να αποδείξει - παίζοντας με τους αριθμούς - πως η γαλάζια λιτότητα είναι «καλύτερη» από την πράσινη. Τον διαψεύδουν τα ίδια τα στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, από τα οποία προκύπτει πως η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε υψηλά επίπεδα, δεν οφείλεται στην αύξηση των πραγματικών αμοιβών των εργαζομένων, αλλά κυρίως στον υπερδανεισμό των νοικοκυριών στις τράπεζες. Στην ουσία, δηλαδή, ο κύριος υπουργός προσπάθησε να εμφανίσει την «ευημερία των αριθμών» σαν ...ευημερία των εργαζομένων!

Η πικρή αυτή αλήθεια προκύπτει και από διάφορα άλλα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομίας. Ετσι, στην προσπάθειά του να αποδείξει πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων ο Γ. Αλογοσκούφης, ομολόγησε πως το 2005, τα δάνεια των νοικοκυριών (καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια) και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ρυθμό κοντά στο 30%, που είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης.

Αν, λοιπόν, τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών είχαν αυξηθεί το 2005 κατά 2,9% - όπως ισχυρίζεται ο υπουργός - δε θα είχαμε συνέχιση του υπερδανεισμού των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες (όπως συνέβη και πέρσι), γιατί δεν αποτελεί «χόμπι» των εργαζομένων ο τραπεζικός δανεισμός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ