Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Επικύρωσαν το πλαίσιο των νέων ανατροπών

Αρχισε χτες στις επιτροπές της Βουλής ο προσχηματικός «διάλογος» της μακράς απάτης

«Ορθολογισμός», «ανταγωνιστικότητα», «βιωσιμότητα», ήταν οι όροι που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά τη «Συζήτηση για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», η οποία άρχισε χτες στη Βουλή με την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων. Παρά την προσπάθεια των ομιλητών και των δύο πλευρών να καλύψουν με γενικολογίες τις πραγματικές θέσεις τους, ήταν ξεκάθαρη η επιχείρηση να νομιμοποιήσουν το μεθοδευόμενο παραπέρα πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος της «ανταγωνιστικότητας» και με πρόσχημα την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στη σχετική συζήτηση δε συμμετείχε το ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου με προχτεσινή της ανακοίνωση κατήγγειλε τον προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο», που στόχο έχει να στρώσει το δρόμο για τις προαποφασισμένες, συναινετικές αντιασφαλιστικές ανατροπές. Από την πλευρά των υπουργών Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και Εργασίας, Σ. Τσιτουρίδη, επισημάνθηκε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί με περιοδικές συνεδριάσεις των δύο επιτροπών, συναντήσεις της κυβέρνησης με φορείς καθώς και με συνεδριάσεις της ΟΚΕ.

Με ορμητήριο το νόμο του ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Αλογοσκούφης επικαλέστηκε τις «εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών» για συνεχή αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ενδέχεται τα δεδομένα να έχουν αλλάξει και οι δαπάνες να είναι ακόμη υψηλότερες». Οπως είπε, το σύστημα «πρέπει να γίνει πιο ορθολογικό» και να αντιμετωπιστούν αδικίες και «μεγάλες ανισότητες μεταξύ των συνταξιούχων». Υπερασπίστηκε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη λέγοντας ότι «διασφάλισαν τη βιωσιμότητα του συστήματος», ενώ αναφερόμενος στις μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «νόμοι ψηφίστηκαν που δεν εφαρμόστηκαν και τα ελλείμματα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης επερρίφθησαν στον κρατικό προϋπολογισμό».

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ακόμη και τους επόμενους μήνες με την αξιοποίηση του υπάρχοντος αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου άφησε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας. Τόνισε ότι πρέπει να ασχοληθούν οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με «θέματα που απαιτούν διάλογο και συνεννόηση κατ' εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας», σημειώνοντας πως «αυτή την τετραετία θα εφαρμοστούν όλες οι πτυχές της ισχύουσας νομοθεσίας». Ανέφερε ότι τα συμπεράσματα των επιτροπών θα αποτελέσουν «στέρεο υπόβαθρο για να ακουμπήσουν οι αναλογιστικές μελέτες». Ο Σ. Τσιτουρίδης έκανε λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας προκλητικά για προνομιακά ταμεία εργαζομένων «που επιβαρύνουν το ΙΚΑ».

Δημαγωγία και συγκάλυψη

Πίσω από φραστικές κορόνες υπέρ του «κοινωνικού χαρακτήρα» της ασφάλισης επιχείρησε να αποκρύψει τη σύμπνοια του ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνητικές επιδιώξεις ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ε. Βενιζέλος. Πάντως, σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να συνδέονται «με την πολιτική απασχόλησης» και «με την εθνική ανταγωνιστικότητα». Παράλληλα, δήλωσε ότι λόγω των δημογραφικών δεδομένων τα ποσά στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος θα «βαίνουν αυξανόμενα», άρα απαιτείται «ορθολογική συγκρότηση και διαχείριση του συστήματος» και «η δυνατότητα ενίσχυσης της αυτοχρηματοδότησής του». Τέλος, υπερασπίστηκε και απαίτησε την εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την ασφάλιση. Ερωτήματα προκαλεί η στάση του εκπροσώπου του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος χαρακτήρισε μεν το διάλογο «παρωδία» δηλώνοντας ότι ο ΣΥΝ δε συμμετέχει, πλην όμως τοποθετήθηκε λέγοντας ότι ο ΣΥΝ «θα ακούσει όλες τις απόψεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ