Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανασυγκρότηση» της εξαπάτησης

«

Ο δολοφόνος ξαναγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος...». Ο τίτλος από τη συγκεκριμένη ταινία, θα ταίριαζε σίγουρα περισσότερο στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί «Ανασυγκρότησης φθινουσών περιοχών», που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις μικροκομματικές του επιδιώξεις γύρω από την υπόθεση της τροπολογίας για τους ανέργους της Νάουσας.

Ομως όσο και αν πασχίζει να διαφοροποιηθεί από το κυβερνών κόμμα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ σε τίποτα δε διαφέρει από την ασκούμενη πολιτική της ΝΔ. Επιπλέον αποτελεί μια συρραφή και αντιγραφή από παλιότερες θέσεις και προγράμματα του ΠΑΣΟΚ, που όντας κυβέρνηση καθόλου δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το κλείσιμο επιχειρήσεων σε Λαύριο, Αχαΐα, Χαλκίδα, Σύρο, Βόλο, Βοιωτία και πολύ περισσότερο να προστατέψουν τους ανέργους, να τους επανεντάξουν στην παραγωγή.

Και η αποτυχία αυτή, δεν είχε να κάνει με χειρισμούς. Ηταν και είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που ακόμα και όταν γίνεται στο όνομα της προστασίας των ανέργων καταλήγει πάντα, να τροφοδοτεί με νέα προνόμια το κεφάλαιο, να ταΐζει την επιχειρηματικότητα με δανεικά και αγύριστα, και να τσακίζει εν τέλει τα εργατικά δικαιώματα.

Προτείνει το ΠΑΣΟΚ την εφαρμογή Προγραμμάτων Ανασυγκρότησης Φθινουσών Περιοχών και επί της ουσίας αυτό που επιδιώκει είναι «δημιουργία νέων υποδομών από το κράτος, παροχή επενδυτικών κινήτρων και τη συμμετοχή του σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. Στα πλαίσια αυτά και για να πάρουν οι ιδιώτες «επενδυτικές πρωτοβουλίες», ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει τα στραβά μάτια στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Να «διευκολυνθεί - λέει - το επιχειρηματικό κλίμα στην περιοχή... ιδίως σε θέματα χρήσης γης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων»!

Και βέβαια από τους εργαζόμενους απαιτεί να δώσουν γην και ύδωρ, μήπως δεήσει το κεφάλαιο και ρίξει κανένα ευρώ στις περιοχές με υψηλή ανεργία. Συγκεκριμένα ζητά την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, όπου βέβαια δε θα εφαρμόζεται ούτε η ελάχιστη προστασία που προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις, στους μισθούς και στα μεροκάματα και στα άλλα εργατικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα τους ζητά να «εγγυώνται το κλίμα εργασιακής ομαλότητας...». Με δυο λόγια να πάψουν να διεκδικούν κάτι καλύτερο και να βάλουν το κεφάλι τους στο ντορβά των επιχειρήσεων.

Η αντίστοιχη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προστασία των ανέργων, σε περιοχές που εφαρμόζονται τέτοια προγράμματα ανασυγκρότησης ή το ποσοστό είναι πάνω από το διπλάσιο του μέσου εθνικού όρου δεν έχει καμιά αξία. Ενα κόμμα που πεισματικά όσο ήταν στην κυβέρνηση, - αλλά και τώρα στην αντιπολίτευση - αρνήθηκε πεισματικά να καλύψει με επίδομα ανεργίας το σύνολο των ανέργων, να αυξήσει αυτό στο ύψος των 2/3 του κατώτερου μισθού που προβλέπουν οι δικοί τους νόμοι, δεν έχει καμιά αξιοπιστία.

Είναι μάλιστα και επικίνδυνο, καθώς δεν προβλέπει τίποτα σε άλλες περιοχές που το ποσοστό θα είναι κατά 70% ή 90% πάνω από το μέσο όρο. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα μικρό «μπάλωμα» στην τεράστια μαύρη τρύπα της ανεργίας που ρουφάει εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες. Και αυτή η «μαύρη τρύπα» δεν είναι γέννημα του χάους, αλλά της συγκεκριμένης πολιτικής ενίσχυσης των μονοπωλίων που τόσο σταθερά προασπίστηκε για χρόνια και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα το ΠΑΣΟΚ.


Γ. ΖΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ