Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Προτάσεις σε αντιδραστική κατεύθυνση

Δέκα προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος που κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση και ανοίγουν την πόρτα στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συνταγματικές «μεταρρυθμίσεις», που θα προσαρμόζουν το Ελληνικό Σύνταγμα στα νέα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά νομοθετήματα και μέτρα της ΕΕ, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Μιλώντας σε συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, στηρίζοντας ουσιαστικά την αλλαγή του πολιτεύματος και την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Πρότεινε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ίδρυση «μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», να ανοίξουν δηλαδή διάπλατα την πόρτα στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε την πρότασή του για συνταγματική κατοχύρωση «της αποκέντρωσης της περιφερειακής οργάνωσης του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», προτείνοντας συγχρόνως «ένα νέο φορολογικό σύστημα» για τη «μεταφορά πόρων στην Αυτοδιοίκηση».

Ο ίδιος πρότεινε επίσης την «αλλαγή του εκλογικού συστήματος», χωρίς φυσικά σε κανένα σημείο να αναφερθεί στην καθιέρωση της «απλής αναλογικής», υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένα σύστημα που «θα συνδυάζει το σταυρό με τη λίστα και τις μονοεδρικές περιφέρειες με τις ευρείες». Εκανε λόγο επίσης για τη δυνατότητα των πολιτών να «συνδιαμορφώνουν τις εξελίξεις μέσω των δημοψηφισμάτων». Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ τάχτηκε κατά των δημοψηφισμάτων τόσο για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όσο και για το «ευρωσύνταγμα». Συγχρόνως ανέφερε ότι η Βουλή πρέπει να ενισχύσει τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς, προκειμένου «να παρακολουθεί και να ελέγχει τις ανεξάρτητες αρχές και τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης να «αναγνωριστεί ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων». Απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το θέμα των μεταναστών, υποστηρίζοντας απλά ότι πρέπει να τους δοθεί «φωνή με συνταγματική αναφορά». Εκανε λόγο για διαχωρισμό των ρόλων του «Κράτους και Εκκλησίας», αλλά περιορίστηκε να προτείνει την «αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου με διαβεβαίωση στο Σύνταγμα». Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης να υπάρξει η «κατοχύρωση ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης», το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα περιορίσει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ