Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Συμφωνία με τις ΗΠΑ από το 2003 για τις παρακολουθήσεις

ΕΥΠ και CIA συνεργάζονταν με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Από το 2003 είχε ανοίξει ο δρόμος για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, αφού τη χρονιά εκείνη η ΕΥΠ με τη CIA είχαν συμφωνήσει ενόψει Ολυμπιάδας, στην εγκατάσταση στο προαύλιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κοντέινερ τα οποία περιείχαν εξοπλισμό παρακολούθησης επικοινωνιών.

Αυτό αποκάλυψε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Π. Αποστολίδης ισχυριζόμενος ότι στη διάρκεια της Ολυμπιάδας οι Αμερικανοί με το συγκεκριμένο μηχανισμό ελάμβαναν διάφορα σήματα και ενημέρωναν και την ελληνική πλευρά για το περιεχόμενό τους. Ανέφερε δε ότι σε σύσκεψη που έγινε ανάμεσα στην ΕΥΠ και τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ζητήθηκε η συνδρομή τους για τη διενέργεια παρακολουθήσεων στην περίοδο της Ολυμπιάδας, αλλά αυτές, πλην ΚΟΣΜΟΤΕ, ισχυρίστηκαν ότι δε διέθεταν τον απαιτούμενο μηχανισμό. Ωστόσο αποκάλυψε ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες διαβεβαίωσαν την ΕΥΠ ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας μας διέθεταν το απαραίτητο λογισμικό πρόγραμμα. Τελικά, όπως είπε, «τραβήχτηκαν» δύο γραμμές της ΚΟΣΜΟΤΕ» οι οποίες όμως χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την πραγματοποίηση ασκήσεων ενόψει της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών εκτίμησε ότι πίσω από αυτό κρύβεται κάποια μυστική υπηρεσία, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα είχε πρόσβαση στα συστήματα και των άλλων, πλην VODAFONE, εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Κοραντής, που χειρίστηκε το θέμα, είπε ότι στη διάρκεια των ερευνών για τις κλήσεις που δέχτηκαν τα 14 «τηλέφωνα - σκιές» τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τις υποκλοπές εντοπίστηκαν 110 τηλέφωνα που επικοινώνησαν με τις «σκιές». Από την εξέτασή τους αναδείχτηκε και πάλι εμπλοκή της Αμερικής, αφού από τις ΗΠΑ έγιναν σε ένα από αυτά τρεις συνεχόμενες κλήσεις, ενώ υπήρξαν και έξι κλήσεις από τον δορυφόρο «Inmarsat» ο οποίος καλύπτει μια περιοχή που αρχίζει από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και φθάνει μέχρι τη Σ. Αραβία. Ο Γ. Κοραντής είπε ότι η VODAFONE δεν τους ενημέρωσε για την περιοχή των ΗΠΑ από όπου έγινε η κλήση στο «κινητό - σκιά», αλλά απλώς τους έδωσε τον κωδικό διεθνούς κλήσης των ΗΠΑ, που είναι το 001.

Στην παρατήρηση ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε αντίθεση με την ΕΥΠ ανακάλυψε και την περιοχή (το Μέριλαντ, όπου εδρεύει η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας των ΗΠΑ) αλλά και το νούμερο του τηλεφώνου, ο διοικητής της ΕΥΠ εμφανίστηκε αμήχανος. Είπε ότι το πιθανότερο είναι η ΑΔΑΕ να στηρίχτηκε σε νεότερα στοιχεία, τα οποία δε διέθετε η ΕΥΠ το χρόνο που πραγματοποίησε την έρευνά της.

Ενισχύοντας την αίσθηση της συγκάλυψης, είπε ότι ούτε μετά την αποκάλυψη της ΑΔΑΕ για την επικοινωνία με τις ΗΠΑ του «κινητού σκιά», δεν κινήθηκε η ΕΥΠ προκειμένου να βρει ποιοι κρύβονται πίσω από τα συγκεκριμένα τηλέφωνα.

Στην παρατήρηση της Λ. Κανέλλη ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είπε πως φοβήθηκε να καλέσει τα συγκεκριμένα τηλέφωνα στις ΗΠΑ γιατί πίσω τους πιθανόν να κρύβονταν κάποιος «ζόρικος», ο διοικητής της ΕΥΠ είπε απλώς ότι η υπηρεσία του δεν είχε στοιχεία για εμπλοκή κάποιων από το εξωτερικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανάλυσή του για την έρευνα που έγινε για το ποιοι ήταν αυτοί που καλούσαν τα «κινητά - σκιές». Η όλη μυστική έρευνα οδήγησε στο ότι κάποιοι καλούσαν τα κινητά αυτά κατά λάθος ή για να δώσουν ευχές σε κάποια «Κατερίνα», που ήταν παλιά κάτοχος ενός από τα «τηλέφωνα - σκιές»!. Ο Γ. Κοραντής είπε ότι από τη στιγμή που η VODAFONE έκλεισε το παράνομο πρόγραμμα, με το οποίο γίνονταν οι υποκλοπές, ήταν αδύνατος ο εντοπισμός των δραστών.

Οσον αφορά, τέλος, το περίφημο «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ, που χρησιμοποιείται για παρακολουθήσεις κινητών, το χαρακτήρισε «άχρηστο» αφού, όπως είπε, δεν μπορεί να καταγράψει συνομιλίες αλλά μόνο τον αριθμό που καλεί. Ανακοίνωσε δε ότι ήδη γίνεται έρευνα αγοράς για την προμήθεια σύγχρονου μηχανισμού, που θα μπορεί να παρακολουθεί συνομιλίες σταθερών και κινητών, αλλά και το ίντερνετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ