Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μονόδρομος η κλιμάκωση με το ΠΑΜΕ

Στη χτεσινή συγκέντρωση κυριάρχησαν τα συνθήματα για ικανοποιητικές κλαδικές συμβάσεις και ενάντια στον αντιασφαλιστικό «διάλογο» της απάτης

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και η δυναμική πορεία που ακολούθησε, έδωσε τον τόνο της χτεσινής απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο, στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, στην Αθήνα. Εργάτες και υπάλληλοι από τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα νοσοκομεία, τις αερομεταφορές, την ενέργεια, τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και εκπαιδευτικοί, με τα πανό, τα συνθήματα και το διεκδικητικό τους πλαίσιο, ανέδειξαν την αναγκαιότητα να βαθύνουν τα ταξικά χαρακτηριστικά του αγώνα στους κλάδους τους, να καταδικαστεί μαζικά η συμβιβασμένη τακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών, να πάρει ενιαία, συντονισμένη και πανεργατική απάντηση η πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου, να δυναμώσει η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ.

Στα σχέδια της κυβέρνησης για καθολικές ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ, για πλήρη και πολύμορφη ιδιωτικοποίηση της Υγείας και Παιδείας, για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και μισθούς πείνας, οι απεργοί απάντησαν με τα αιτήματα των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους. Για 1.300 βασικό μισθό, σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, για επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πλήρη, μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους, κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και του νόμου των συμπράξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Απάντησαν και στις πλειοψηφίες της συναίνεσης, που από τις άμαζες χτεσινές συναθροίσεις τους επιβεβαίωσαν την τακτική τους να περιορίζουν σε επιδόματα τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, να στρογγυλοκαθήσουν ξανά στο τραπέζι του αντιασφαλιστικού «διαλόγου».

Στην αντεπίθεση με όλες μας τις δυνάμεις

Από τη χτεσινή πορεία
Από τη χτεσινή πορεία
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιώργος Γεωργιάδης από το Συντονιστικό των ΑΕΙ, ο Θωμάς Πέππας από τη Γραμματεία της ΔΗΣΕΚ και υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου, ο Αλέξανδρος Περάκης μέλος του ΔΣ της ΠΕΤ - ΟΤΕ και του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αγκαβανάκης μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής. Παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος Τάκης Τσιόγκας, εκπρόσωποι από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον Ν. Μπουζάνη γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, η Γραμματεία της ΔΗΣΕΚ και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τη «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση» Σπύρος Χαλβατζής.

Ο Δ. Αγκαβανάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό που ξεκίνησε χτες στη Βουλή, με πρωταγωνιστές τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και στην αναγκαιότητα, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι να αντιπαλέψουν τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια και να καταδικάσουν τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές τους. Ενώ κατέληξε σημειώνοντας: «Με όλες μας τις δυνάμεις να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, δίνοντάς της και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά ενάντια στον πόλεμο στο Ιράν, που τώρα σχεδιάζουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές».

«Φοιτητές, εργατιά...»

Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, Παιδείας και τη Βουλή, μέσω της οδού Σταδίου. Στο ύψος της Πεσματζόγλου, κάτω από το σύνθημα «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», οι πορείες των απεργών και του Συντονιστικού ΑΕΙ - ΤΕΙ ενώθηκαν, για να συνεχίσουν μαζί ως το Σύνταγμα. Εξω από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι τύλιξαν στις φλόγες ένα αυτοσχέδιο ομοίωμα των «κοινωνικών εταίρων» ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, που με το μαχαίρι του «κοινωνικού διαλόγου» επιχειρούν να πετσοκόψουν παραπέρα τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργατών και υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ