Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κριτήριο ψήφου ο αντεργατισμός

Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»

ΣΤΑΘΗΣ

Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Χίλια θέματα να είχε φέρει στο προσκήνιο η έντυπη ενημέρωση, ένα - κατά τη γνώμη μας - είναι αυτό που πρέπει να κρατηθεί.

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, σε ένα κρίσιμο, κρισιμότατο για τη ζωή χιλιάδων εργατών θέμα, αυτό της εργασίας, ακόμα και τώρα, σε μια εξαιρετικά πολιτικοποιημένη προεκλογική περίοδο μακράς διάρκειας, όχι μόνο δεν κάνει ρούπι πίσω από κραγμένες αντεργατικές θέσεις που έχει διατυπώσει ως κυβέρνηση, αλλά επιμένει και σήμερα ότι ακριβώς αυτές οι θέσεις είναι που πρέπει να υλοποιηθούν. Πρόκειται για θέσεις που δηλώνουν από την κορφή μέχρι τα νύχια ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστεί στην προώθηση των θέσεων του κεφαλαίου, ότι τελικά εξετάσεις δίνει μόνο στο κεφάλαιο κι ακόμα χειρότερα, ότι έχει το θράσος να αξιώνει αυτές οι θέσεις να γίνουν αποδεκτές και ως «αριστερές»! Πρόκειται για μία πλευρά ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου», επί της ουσίας, συμβολαίου θανάτου για την εργατική τάξη.

Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ με τον περίφημο δεκάλογο που παρουσίασε για το θέμα των εργατών που μένουν χωρίς δουλιά ακριβώς εξαιτίας της αδηφάγου δράσης του κεφαλαίου;

Διαβούλευση! Που σημαίνει κατ' αρχήν αποδοχή προς συζήτηση του πλαισίου που προτείνει, άρα ήδη πρώτη αποδοχή από τα θύματα ότι έχουν συνυπευθυνότητα για ό,τι ήδη έχουν πάθει, συνυπευθυνότητα που αναγκάζει σε αναζήτηση κοινής λύσης με τους θύτες!

Ποιοι να μετέχουν στη διαβούλευση; Η «τοπική κοινωνία»! Που σημαίνει ότι συνολικά ο λαός της περιοχής μέσα από τους ήδη ελεγχόμενους φορείς να δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει την πρόταση.

Γιατί; Για να επιτευχθεί, λέει, η συναίνεση, η συμμετοχή και το κύριο η συνευθύνη στην εκτέλεση του προγράμματος. Στη «διαβούλευση» θα καθοριστεί και το τι θα πληρώσει έκαστος. Αλλος θα βάλει την εργατική δύναμη, άλλος τις υποδομές. Μόνο το κεφάλαιο δε θα βάλει τίποτα. Αποστολή του, που του την αναγνωρίζει το ΠΑΣΟΚ, είναι μόνο να αρπάζει!

Κορμός όλου του προγράμματος που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι τα περίφημα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Που σημαίνει εργάτες χωρίς συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα.

Το χειρότερο; Τα ΤΣΑ σημαίνουν δημιουργία δεδομένου! Αύριο κάθε περιοχή θα εμφανίζεται «προβληματική» και θα εντάσσεται σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Το σχέδιο είναι μεγάλο, δεν είναι αθώο. Δεν κρύβουν λόγια, μιλάνε για επιδοτήσεις στο κεφάλαιο και ρίχνουν και το επόμενο: Ξεχάστε την πρόνοια, την υγεία ως αναγκαστικές υποχρεώσεις του κράτους. Δείτε τα ως υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται εθελοντικά μέσα από δήμους και «ΜΚΟ».

Για να 'ναι τελειωτικό το χτύπημα, έχει και ρήτρα: Κανείς δεν μπορεί να παίρνει πάνω από 800 ευρώ!

Ε, αν όλα αυτά δεν είναι βασικό κριτήριο ψήφου για να μαυριστεί με κατράμι κάθε ΠΑΣΟΚος που θα τολμήσει να εμφανιστεί ως υποψήφιος «τοπικός», που δεν ξέρει τίποτα για την πολιτική του κόμματος που τον στηρίζει, τι είναι;

Πόσο μάλλον που η πρώην Επίτροπος (άπαξ Επίτροπος πάντα Επίτροπος...) αξιώνει όλα αυτά να τα δούμε ως Αριστερά και μάλιστα επιτιθέμενη στο μέλλον. Οτι είναι επίθεση είναι γεγονός. Μόνο που είναι επίθεση σε δικαιώματα.

Ασχετο: Για διάφορες «λουμπίνες» που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, κανένα σχόλιο. Εξηγούν μόνοι τους πόσο ΠΑΣΟΚ είναι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ