ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2006
Σελ. /40
Εισήγηση του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Το ΚΣ χαιρετίζει την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, τους προσκεκλημένους στο 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ, την πολυπληθή αντιπροσωπεία της ΠΟΔΝ, τους αντιπροσώπους των κομμουνιστικών νεολαιών, που τιμούν με την παρουσία τους το Συνέδριό μας.

Η ΚΝΕ φτάνει στο 9ο Συνέδριό της με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, με την πείρα της ηρωικής 38χρονης πορείας της στο κίνημα της ελληνικής νεολαίας. Με την πεποίθηση που μας δίνει η τελευταία δεκαπενταετία, στην αρχή της οποίας ξεκινήσαμε με λίγες δυνάμεις, ως συνέπεια της κρίσης που ξέσπασε στο Κόμμα και στην Οργάνωσή μας την περίοδο '89-'91, και φτάσαμε σήμερα να αναγνωρίζεται η ΚΝΕ από τη νεολαία της χώρας μας ως πρωτοπόρα, αγωνιστική, μαχητική οργάνωση της νεολαίας.

Τα καταφέραμε με το σκληρό αγώνα των μελών της ΚΝΕ έχοντας την ολόπλευρη ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική στήριξη και βοήθεια του ΚΚΕ. Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και σήμερα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για αντεπίθεση. Το 9ο Συνέδριό μας θα γίνει η αφετηρία μιας νέας και πιο ορμητικής πορείας.

Αυτή η ανοδική πορεία φανερώνει έμπρακτα την υπεροχή της πολιτικής και ιδεολογίας του ΚΚΕ. Τη μεγάλη σημασία που είχε στην κρίσιμη εκείνη «στιγμή» τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για το γενικότερο λαϊκό κίνημα της χώρας η αποφασιστικότητα του Κόμματός μας να μην υποκύψει στη μοιρολατρία και στην ηττοπάθεια, να απορρίψει τον οπορτουνισμό. Το σύνθημα «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο. Εκφράζεται και δοκιμάζεται στην καθημερινή πάλη και δράση των Κνιτών και Κνιτισσών σε κάθε χώρο που ζει, μορφώνεται και εργάζεται η νέα γενιά. Γίνεται τρόπος ζωής και δράσης.


Είμαστε περήφανοι για την Οργάνωσή μας, την ΚΝΕ. Δεσμευόμαστε από την επιλογή και τη στράτευσή μας στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, με το 9ο Συνέδριο να ανεβάσουμε την Οργάνωσή μας ένα σκαλοπάτι παραπάνω, στο πλευρό του ΚΚΕ, στον όμορφο και συναρπαστικό αγώνα που δίνουμε.

Η ΚΝΕ αναπτύσσει τα επαναστατικά, κομμουνιστικά χαρακτηριστικά κατακτώντας την κομμουνιστική ιδεολογία, κατανοώντας σε βάθος το Πρόγραμμα του Κόμματος, τις θέσεις και τις επεξεργασίες του για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, σε συνδυασμό με την πρωτοπόρα μαζική πολιτική δράση στο κίνημα της νεολαίας. Οι δυσκολίες δε μας τρομάζουν. Μας ατσαλώνουν. Αισθανόμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να φτάσουμε ως το τέλος.

Η ΚΝΕ σήμερα μπορεί και πρέπει να σταθεροποιήσει την ανοδική πορεία που είχε ως τώρα. Να την κατοχυρώσει, να γίνει ταυτόχρονα πιο μαζική και ισχυρή. Να μπει πιο βαθιά, με την ιδεολογία και τη δράση της, στις πλατιές μάζες της νεολαίας. Να αναπτύξει πιο στενούς δεσμούς μαζί της. Να γνωρίζει καλύτερα πως αυτή σκέφτεται και ταυτόχρονα να αποκτήσει μεγαλύτερη ικανότητα πειθούς, περισσότερο πρακτικό πνεύμα στη συσπείρωση της νεολαίας, στην οργάνωσή της στο επαναστατικό κίνημα. Τα μέλη της ΚΝΕ πρέπει να αποκτήσουν ακόμα πιο στέρεους και σταθερούς δεσμούς, που απορρέουν από την οργανωμένη ζωή και τα καθήκοντά της, και ταυτόχρονα να προσελκύσουν και με το παράδειγμά τους νέο αίμα στις γραμμές της Οργάνωσης. Οσο πιο γρήγορα δυναμώνει, ατσαλώνεται η ΚΝΕ τόσο πιο μεγάλη θα είναι η συμβολή της στην ισχυροποίηση του ρεύματος που μάχεται κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό και θα τροφοδοτεί με νέες δυνάμεις το ΚΚΕ.


Είμαστε στο ίδιο χαράκωμα με όλους εκείνους, που ορθώνουν μέτωπο αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Είναι άμεσο ζήτημα η κινητοποίηση της νεολαίας στα πλαίσια του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια με στόχο το Ιράν, για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτά.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς, στις νεολαίες που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, τον πόλεμο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις νεολαίες που διώκονται (στην Κ.Ν. Τσεχίας κ.ά.), γιατί κρατάνε ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης, του Μαρξισμού - Λενινισμού.

Βεβαιώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο να εκφραστεί πιο μαζικά και μαχητικά η αλληλεγγύη της ελληνικής νεολαίας σε κάθε Κομμουνιστική Νεολαία που απαγορεύεται ή διώκεται η δράση της.

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Από την προσυνεδριακή διαδικασία βγαίνουμε πιο δυνατοί. Αναδείχτηκαν νέες δυνάμεις και δυνατότητες αλλά και οι αδυναμίες και οι ελλείψεις που έχει η δουλειά μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΝΕ συμφωνούν με τις Θέσεις του ΚΣ, στη βάση των οποίων πραγματοποιήθηκε μια ζωντανή και πλούσια συζήτηση. Αυτή η αποτυπωμένη συμφωνία φανερώνει και δείχνει την απαίτηση που υπάρχει από τα όργανα της ΚΝΕ και το στελεχικό δυναμικό να δουλέψουμε με αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Να βάλλουμε στη ζωή τις αποφάσεις των συνδιασκέψεων, του Συνεδρίου, ώστε η ΚΝΕ αναπτύσσοντας τον επαναστατικό χαρακτήρα και τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά να συμβάλλει στο κέρδισμα της νεολαίας με την πολιτική του ΚΚΕ. Η συμφωνία που αποτυπώθηκε και στις εκλογοαπολογιστικές ΟΒ και στις Συνδιασκέψεις δε σημαίνει ότι ξεπεράστηκαν ή αυτόματα θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και ελλείψεις.


Είναι νομίζουμε χρήσιμο να υπογραμμίσουμε, ότι η προσυνεδριακή συζήτηση συνδυάστηκε με ανοιχτή μαζική και πολιτική δράση, με απεργιακούς αγώνες, με τις φοιτητικές σπουδαστικές εκλογές, όπου μετρήσαμε θετικά αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό δείχνει την πρόοδο στη δυνατότητα της Οργάνωσης να παλεύει πιο καλά συνδυασμένους στόχους.

Ξεκινώντας την προσυνεδριακή δουλιά του το ΚΣ και τα όργανα της ΚΝΕ, σ' όλη την κλίμακα, κατέβαλαν προσπάθεια ώστε να υπάρχει καλή προετοιμασία, ώστε όλο το δυναμικό της ΚΝΕ να μελετήσει τις Θέσεις του ΚΣ, να συμβάλλει στον προβληματισμό, στη συζήτηση των Θέσεων.

Ενα σημαντικό μέρος των ΟΒ συζήτησε σε δύο συνεδριάσεις τις Θέσεις. Πρώτα παρουσιάστηκαν και έγιναν ερωτήσεις και έπειτα συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν.

Πραγματοποιήθηκε προσυνεδριακός διάλογος μέσα από την εφημερίδα της ΚΝΕ, τον «Οδηγητή» και σ' αυτή την προσπάθεια κατατέθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί, που βοήθησαν συνολικά την προσυνεδριακή διαδικασία, φανέρωσαν την ευθύνη που νιώθει το δυναμικό της ΚΝΕ για την πορεία της Οργάνωσης.

Οι Θέσεις του ΚΣ με τη δουλειά των Οργανώσεων έφτασαν σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, που ενδιαφέρονται να μάθουν πώς βλέπει η ΚΝΕ την κατάσταση και δίνουν τη μάχη τους στο πλευρό της ΚΝΕ σε διάφορες φάσεις και σταθμούς. Από αυτή τη διαδικασία αποτυπώθηκε θετική γνώμη για τη δράση της ΚΝΕ, αλλά και παρατηρήσεις και προβληματισμοί για τη δουλειά μας. Μετά το Συνέδριο χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση με αυτούς τους νέους, με στόχο να ενταχθούν στη δράση, στις γραμμές της ΚΝΕ.


Εκτιμάμε ότι η συζήτηση στις ΟΒ συνέβαλε να αφομοιωθεί το κεντρικό ζήτημα που έβαλαν οι Θέσεις του ΚΣ, βοηθήθηκε το δυναμικό μας να αφομοιώσει καλύτερα τον χαρακτήρα της ΚΝΕ.

Οι δυσκολίες και οι ελλείψεις, που φανερώνουν καθοδηγητικές αδυναμίες, εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα στη λειτουργία, στον προσανατολισμό και στη δράση των ΟΒ που δεν έχουν μόνιμη, σταθερή λειτουργία και δράση. Ειδικά εκεί, δύσκολα αναπτύσσεται συζήτηση που να τροφοδοτείται από την πείρα της δράσης της ΟΒ στη νεολαία του χώρου, που έχει ευθύνη.

Στην ΟΒ φάνηκαν οι συνέπειες του πρακτικισμού και εμπειρισμού, που χαρακτηρίζει πολλές φορές την καθοδηγητική δουλειά. Φάνηκαν οι συνέπειες της καθηκοντολογίας που δε στηρίζει πολιτικά - ιδεολογικά το δυναμικό μας, του διοικητισμού στην καθοδήγηση που πολλές φορές οδηγεί σε ασφυκτική «πίεση», όταν δεν εξηγούνται οι στόχοι, οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους, όταν δεν προηγείται ουσιαστικός εξοπλισμός, πολιτικός - ιδεολογικός των δυνάμεών μας για κάθε δραστηριότητα.

Φάνηκε ότι οι αποφάσεις δε φτάνουν, όπως πρέπει, ολοκληρωμένα στις ΟΒ, παρά μόνο ως καθήκοντα και ημερομηνίες. Η δουλειά και η δράση δε στηρίζεται στην απαιτούμενη ανησυχία και φροντίδα, στις επεξεργασίες που έχει το Κόμμα και η ΚΝΕ. Χρειάζεται να μας προβληματίσουν περισσότερο αυτές οι σοβαρές αδυναμίες και κυρίως το πώς θα ξεπεραστούν. Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με φαινόμενα προχειρότητας και τσαπατσουλιάς, να οργανώνουμε και να καθοδηγούμε τις ΟΒ βάζοντας μόνο στόχους και καθήκοντα.


Αυτό που χρειάζεται είναι να εξηγούμε τη σημασία τους, να εξασφαλίζουμε μια πιο ζωντανή συζήτηση με τη συμμετοχή των μελών και να φροντίζουμε για τον απαραίτητο ιδεολογικό και πολιτικό εξοπλισμό των μελών μας. Να καλλιεργούμε την πρωτοβουλία και το αίσθημα ευθύνης. Να βγάζουμε έγκαιρα συμπεράσματα από την πείρα και την πάλη μας.

Είναι σωστός ο προβληματισμός για την ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι όλες οι δυσκολίες που συναντάμε στην παρέμβασή μας σήμερα δεν έχουν να κάνουν μόνο ή πάντα με τις δικές μας υποκειμενικές αδυναμίες, αλλά αφορούν και στην πολύμορφη δράση του αντιπάλου. Χρειάζεται καλύτερα να κατανοηθεί ότι η σωστά προσανατολισμένη παρέμβασή μας στη νεολαία ακόμα και όταν δεν έχει άμεσα εντυπωσιακά «ορατά» αποτελέσματα βάζει βάσεις για το μέλλον, καλλιεργεί το έδαφος για σημαντικές διεργασίες και εξελίξεις.

Στις σημερινές συνθήκες ο ηρωισμός δε βρίσκεται μόνο σε μεγάλες μάχες, αλλά και στην αντοχή, που στηρίζεται στην ιδεολογικο-πολιτική ενίσχυση, στην κατανόηση της προοπτικής που έχει η πάλη, στην αφομοίωση του στόχου μας για αλλαγή των συνειδήσεων της νεολαίας. Βρίσκεται στην αντοχή που διαμορφώνεται σε δύσκολες συνθήκες, κόντρα στο ρεύμα, μέσα από τα μικρά βήματα της καθημερινής δουλειάς.


Αρκετοί σύντροφοι και συντρόφισσες στην προσυνεδριακή διαδικασία άσκησαν εποικοδομητική κριτική ότι «πολλά λέμε και δεν τα κάνουμε», ότι «πολλά τα έχουμε ξαναπεί και δε βελτιωνόμαστε». Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται να υπάρχει, ξεκινώντας από το νέο ΚΣ και τα όργανα που εκλέχτηκαν, αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, πράγμα που συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση των τρόπων, των μεθόδων, του περιεχομένου της καθοδήγησης. Ζήτημα που αφορά την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας και δράσης των ΟΒ. Να μελετήσουμε καλύτερα ό,τι προτάσεις, κριτικές παρατηρήσεις και σκέψεις απασχόλησαν τις συνελεύσεις των ΟΒ και τις Συνδιασκέψεις.

Ολη η προσυνεδριακή διαδικασία ανέδειξε ξεκάθαρα ότι η ΚΝΕ έχει στις γραμμές της ένα πολύ καλό δυναμικό με μεγάλη διάθεση να μάθει, να δράσει, να συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία και δράση των ΟΒ.

Στις Συνδιασκέψεις ο προβληματισμός ήταν καλύτερος, έγιναν ουσιαστικές παρατηρήσεις, υπήρχε πνεύμα αυτοκριτικής και κριτικής εξέτασης της δουλειάς των Οργανώσεων και των στελεχών.

Απ' όλη την προσυνεδριακή δουλειά τόσο στις ΟΒ, όσο και στις Συνδιασκέψεις, αναδείχτηκε ως ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα το πώς οι ΟΒ της ΚΝΕ, ως ο πυρήνας της οργάνωσης, θα ξεπεράσουν μια σειρά δυσκολίες και αδυναμίες, όχι τεχνικού αλλά πολιτικού, ιδεολογικού και οργανωτικού χαρακτήρα, για να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας συνολικά στις σημερινές συνθήκες.


Οι όποιες αδυναμίες αναδείχτηκαν, θα πρέπει να επισημανθούν και να αντιμετωπιστούν ως προβλήματα καθοδήγησης, γιατί η διαμόρφωση ρεύματος συμπόρευσης με το ΚΚΕ στη νεολαία, στη γραμμή σύγκρουσης και πάλης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, προϋποθέτει όργανα και Ο.Β. ικανά να συνδέονται μαζικά με τη νεολαία και την ψυχολογία της και στη βάση αυτή να σχεδιάζεται, να οργανώνεται, να υλοποιείται πειθαρχημένα η μαζική - πολιτική - ιδεολογική δράση.

Οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο έχουμε την ευθύνη να αναπτύξουμε παραπέρα και σε βάθος τον προβληματισμό, ώστε με την ουσιαστική συμβολή μας να εκφραστεί αυτός ο προβληματισμός στις τελικές αποφάσεις, με τις οποίες θα δουλέψουμε τα επόμενα χρόνια.

Πού πρέπει κατά τη γνώμη του ΚΣ να στραφεί η συζήτηση και ο προβληματισμός στις εργασίες του Συνεδρίου:

Η συνολική πορεία της ΚΝΕ είναι ανοδική, θετική. Ομως για μας δε νοείται καμία επανάπαυση. Κάθε βήμα προς τα εμπρός γεννά νέα προβλήματα, απαιτήσεις και ανάγκες. Απαιτείται να κατακτήσουμε ικανότητα πρόβλεψης, ώστε έγκαιρα να λύνουμε τα νέα προβλήματα, πιο γρήγορα να απαλλασσόμαστε από αδυναμίες και καθυστερήσεις που διαπιστωμένα υπάρχουν.

Το 9ο Συνέδριο έθεσε στο κέντρο της προσοχής του το κύριο και βασικό καθήκον: η ΚΝΕ να γίνει πιο ώριμη και πιο ικανή στο ρόλο της, ως επαναστατική Οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, της νεολαίας του ΚΚΕ. Η συζήτηση επιβεβαίωσε τη σημασία αυτού του καθήκοντος, αλλά και των νέων απαιτήσεων που το προσδιορίζουν.


Νομίζουμε ότι πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε ζητήματα καθοδήγησης, λειτουργίας των οργάνων και των Οργανώσεων της ΚΝΕ, στο πώς πρέπει να δουλεύουμε στη νεολαία, στα κινήματα. Από αυτή τη σκοπιά να προσδιορίσουμε τι πρέπει να βελτιώσουμε, τι αδυναμίες και ελλείψεις πρέπει να καταπολεμήσουμε στη δουλειά μας.




ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ
ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ;
  • Να προσπαθούμε συνεχώς, μέσα στην πράξη και τη δράση να κατακτούμε σε βάθος τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία μας, σε σύνδεση με τις εμπειρίες της καθημερινής ζωής, τα παλιά και νέα προβλήματα που εμφανίζονται, όσον αφορά τις συνθήκες ζωής και δουλειάς της νεολαίας, τη μόρφωση και τα δικαιώματά της, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις που επιδρούν στη ζωή και στους προβληματισμούς της νεολαίας. Η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού δεν προκαλεί μόνο φαινόμενα ηττοπάθειας και υποταγής, αλλά και δυνατότητες αφύπνισης πλατιών μαζών της νεολαίας.

Να κατανοείται βαθιά, από τα σημερινά και αυριανά μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, το Πρόγραμμα του Κόμματος. Να είναι κατανοητό ότι, παρά τη νίκη της αντεπανάστασης, ζούμε σε εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ότι όλη η δράση μας στο πλευρό του Κόμματος πρέπει να υποτάσσεται στον στρατηγικό μας σκοπό, που είναι η νίκη του σοσιαλισμού στη χώρα μας, η διεθνιστική μας δράση σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος των δυνάμεων του σοσιαλισμού.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Στις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο να συμβάλουμε στην αγωνιστική ανάταση της νεολαίας, στο ανέβασμα της πολιτικής της συνείδησης, ώστε να κατανοεί την ανάγκη για αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, αν δε δουλέψουμε για την απόκρουση της επίθεσης που γίνεται στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα. Αν δε φωτίσουμε την ανεκτίμητη προσφορά του, αν δε συζητήσουμε για τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη νίκη της αντεπανάστασης.

Το Κόμμα μας από το 1995 έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια να φωτίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα με επιστημονικό, αντικειμενικό τρόπο, μακριά από τη λαθολογία και το μηδενισμό που προβάλλει η αστική προπαγάνδα και τα διάφορα παρακλάδια της, ο οπορτουνισμός. Να μη φοβόμαστε να ανοίγουμε συζητήσεις με τη νεολαία. Είμαστε περήφανοι για τις κατακτήσεις που είχαν οι νέοι άνθρωποι στο σοσιαλισμό. Κανένας νέος ή νέα δε ζούσε με το φόβο της ανεργίας, της ανασφάλειας, των ταξικών φραγμών. Οσες ελλείψεις και προβλήματα κι αν είχε η σοσιαλιστική οικοδόμηση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, χωρίς προηγούμενη πείρα και σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και πίεσης, δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο σοσιαλισμό και στον καπιταλισμό. Η κριτική αποτίμηση, από το Κόμμα μας, της πείρας από την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αλλά και τα νέα συμπεράσματα που θα έλθουν στην πορεία, έχουν διαφορετική αφετηρία από τη λασπολογία και το μηδενισμό, στα οποία έχει καταφύγει ο ταξικός αντίπαλος. Είναι κριτική που οδηγεί στην ωρίμανση του κομμουνιστικού κινήματος, στην κατάκτηση πείρας που γεννά η πρώτη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Η υπεράσπιση του σοσιαλισμού, η επιστημονική κριτική στην πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα, με εργαλείο την κοσμοθεωρία μας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να γίνει η ΚΝΕ πιο δυνατή και πιο ικανή να κερδίζει όλο και περισσότερες νεολαιίστικες συνειδήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμο ζήτημα να αντιπαρατεθούμε στον αντικομμουνισμό μέσα στη νεολαία, είτε αυτός είναι ανοιχτός είτε συγκαλυμμένος, είτε προέρχεται από αστικές πολιτικές δυνάμεις, είτε από αυτοαποκαλούμενες ως «αριστερές». Στόχος του αντικομμουνισμού είναι να βάλει εμπόδια στη δυνατότητα που έχει σήμερα η νεολαία να προσεγγίσει την αναγκαιότητα της πάλης για το Σοσιαλισμό. Το σύστημα δεν το φοβίζει η όποια «αντικαπιταλιστική κριτική» που μπορεί να γίνεται γενικά, το φοβίζει η δυνατότητα μεγάλες μάζες της νεολαίας στο πλευρό της εργατικής τάξης να εμπνευστούν από τη σοσιαλιστική προοπτική.

Η πείρα της Οργάνωσης δείχνει ότι μπορούμε να ανοίξουμε πιο τολμηρά το ζήτημα αυτό της συκοφάντησης του σοσιαλισμού, του σύγχρονου αντικομμουνισμού. Εχουμε παραδείγματα αποτελεσματικής παρέμβασης. Οπως όμως έδειξε η προσυνεδριακή δουλειά, οι ανάγκες εξοπλισμού γύρω από το κεντρικό αυτό ζήτημα της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης είναι μεγάλες. Με αυτή την έννοια είναι βασική προϋπόθεση η ιδεολογική θωράκιση των γραμμών της ΚΝΕ με τη μελέτη και αφομοίωση της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, των επιτυχιών και καταχτήσεων του επαναστατικού κινήματος, την κριτική αφομοίωση της ιστορικής πορείας και προσφοράς για να ισχυροποιήσει τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά.

  • Μια δεύτερη προϋπόθεση, στενά δεμένη με τα παραπάνω, για να καταχτά και να ισχυροποιεί η ΚΝΕ τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά, για να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο της, ως πρωτοπόρα οργάνωση της νεολαίας, είναι η βαθύτερη αφομοίωση της γραμμής πάλης και συσπείρωσης στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Τα προηγούμενα χρόνια αναδεικνύαμε το πρόβλημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, πώς εξειδικεύονται στη νεολαία, τις συνέπειές τους. Ενα μέρος των αναδιαρθρώσεων αυτών έχει ήδη γίνει πραγματικότητα, στις εργασιακές σχέσεις, στην παιδεία, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ο ελεύθερος χρόνος. Ακόμα έχει προχωρήσει η προσπάθεια να προσελκυσθεί η νεολαία, ιδιαίτερα οι άνεργοι, στη στελέχωση κρατικών, κατασταλτικών, στρατιωτικών ή στρατιωτικού αστυνομικού τύπου μηχανισμών. Λόγου χάρη η προσέλκυση νέων ανθρώπων στους Επαγγελματίες Οπλίτες, στην αγροφυλακή, συνοροφύλακες, δημοτική αστυνομία κλπ.

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα από αυτές τις εξελίξεις; Οτι όλες οι αναδιαρθρώσεις, μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμοί, όπως αποκαλούνται από τους πρωτεργάτες τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι μέτρα και πολιτικές ενταγμένες στη στρατηγική του κεφαλαίου για την κερδοφορία του, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει η αναπαραγωγή του. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης οδηγεί σε μεγαλύτερη βαρβαρότητα. Θα φορτώσει με νέα δεινά τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Σήμερα μπορούμε από καλύτερες θέσεις να αποδείξουμε ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης δεν έχει καμία σχέση με τις προσδοκίες και τα όνειρα της νεολαίας. Είναι ο δρόμος των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού. Δεν μπορεί ούτε να μεταρρυθμιστεί ούτε να γίνει πιο ανθρώπινος.

Τα συμφέροντα της νεολαίας, το μέλλον της συνδέονται με την πάλη για την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων. Με το δρόμο ανάπτυξης που το ΚΚΕ προβάλλει, τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία. Η πάλη ανάμεσα στις δύο αυτές γραμμές ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας τα επόμενα χρόνια θα οξυνθεί. Η ταξική πάλη θα οξυνθεί. Ο πρόσφατος αγώνας των ναυτεργατών είναι ένα μικρό δείγμα των μελλοντικών αγώνων. Αποκτά επομένως ξεχωριστή σημασία για την ΚΝΕ η βαθύτερη αφομοίωση των εξελίξεων και της πολιτικής του ΚΚΕ. Από την πείρα της δράσης μας, αλλά και από την προσυνεδριακή συζήτηση φαίνεται ότι θα χρειαστεί να ανοίξουμε πιο ολοκληρωμένα αυτή τη συζήτηση μέσα στη νεολαία.

Από εδώ απορρέει και η ανάγκη να αφομοιώνουμε όλο και πιο στέρεα το Πρόγραμμα του Κόμματος, τη μεγάλη σημασία που έχει η συσπείρωση σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή και δημοκρατική γραμμή πάλης, που συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Πίσω από αυτή τη γραμμή συσπείρωσης δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα για αποτελεσματική αντίσταση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νεολαίας.

Οι νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι μετανάστες και μετανάστριες, οι νέοι αγρότες, οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι, οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι φοιτητές, όλοι όσοι ανήκουν στην εργατική οικογένεια, στα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα στην πόλη και στην ύπαιθρο να έχουν τη δική τους συμβολή. Να διαμορφώσουν τα δικά τους κανάλια συσπείρωσης, ώστε να βοηθήσουν στο πλευρό του εργατικού κινήματος να πάρει σάρκα και οστά το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης, το οποίο κάτω από τη σημαία της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας μπορεί να συνενώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που κατανοούν την ανάγκη ρήξης με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το σοσιαλισμό ή με τα βασικά χαρακτηριστικά του και τον τρόπο περάσματος. Για τη συγκρότηση του Μετώπου, απαιτείται να υπάρχει ένα επίπεδο συμφωνίας με προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχους πάλης, που να έχουν εσωτερική συνοχή και ιεράρχηση σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Το Μέτωπο προβάλλει στο λαό ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν στο επίπεδο της εξουσίας τα συμφέροντα των εκμεταλλευομένων, καταπιεσμένων λαϊκών δυνάμεων. Το Μέτωπο πρέπει να έχει πρόταση προς το λαό και στο επίπεδο της εξουσίας.

Παλεύοντας οι νέοι εργαζόμενοι, τα παιδιά που ανήκουν στην εργατική τάξη και στα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα σε αυτή τη γραμμή πάλης, μπορούν να κατανοήσουν μέσα από την ίδια τους την πείρα γιατί ο σοσιαλισμός αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση και διέξοδο.

Σε τελευταία ανάλυση η δράση μας πρέπει να βοηθά και να πείθει τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας, που δέχεται τις συνέπειες της ταξικής εκμετάλλευσης, ότι δεν υπάρχει αυτοτελής λύση για τα προβλήματα της νεολαίας πέρα και έξω από την επίλυση του γενικού πολιτικού προβλήματος της χώρας που συνδέεται με το ζήτημα της εξουσίας. Να κατανοήσει η νεολαία ότι η πηγή των προβλημάτων της είναι η ταξική εκμετάλλευση, η στρατηγική του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων της.

Επομένως, η δράση μας γίνεται πιο σύνθετη. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και οι οργανώσεις τους στη νεολαία - τόσο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού - δουλεύουν έχοντας ως στρατηγική την υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος, καλλιεργώντας την αντίληψη της αιωνιότητας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι απαντήσεις που δίνουν έχουν ως δεδομένες τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, δεν αμφισβητούν τη σημερινή εξουσία.

Είναι λοιπόν σημαντικό η ΚΝΕ μέσα από τη δράση της και την προβολή στη νεολαία των θέσεων του Κόμματος, της πολιτικής του πρότασης, να δίνει απαντήσεις που να βοηθάνε τη νεολαία να συνειδητοποιεί την ανάγκη πάλης για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, να απεγκλωβίζεται από αυταπάτες και τα διάφορα ιδεολογήματα που της προσφέρουν.

  • Η ΚΝΕ ενδιαφέρεται και προσπαθεί να συνδέεται διαρκώς με τις πιο πλατιές μάζες της νεολαίας. Πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης της για τις σύγχρονες ανάγκες της. Γενικεύει την πείρα της και ενισχύει την πρωτοπόρα δράση της ώστε να αποκτούν οι αγώνες συνέχεια σταθερό αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, ώστε να προωθείται ο συντονισμός των διαφόρων τμημάτων της νεολαίας μεταξύ τους και η σύνδεση με το ευρύτερο εργατικό, λαϊκό κίνημα. Μέσα στο μαζικό κίνημα και με τις εμπειρίες της νεολαίας η ΚΝΕ συμβάλλει πολύμορφα στη χειραφέτηση της νεολαίας από την αστική ιδεολογία και τις μικροαστικές παραλλαγές της.

Εκτιμάμε ότι οι θέσεις μας, τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης γίνονται αποδεκτά από σημαντικά τμήματα νέων ανθρώπων, που προβληματίζονται από τις συνθήκες που ζουν, από τις γενικότερες δυσκολίες που προκαλούν οι εξελίξεις στη ζωή των εργατικών και λαϊκών οικογενειών και κατά συνέπεια μπορούν να μπουν πιο μαζικά στον αγώνα. Δεν αρκεί η συνειδητοποίηση των προβλημάτων και η δυσαρέσκεια. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσει η νεολαία ότι δεν αρκεί να εκφράζει την αντίθεσή της, δε φθάνουν μια ή περισσότερες εξάρσεις στον αγώνα. Χρειάζεται συστηματική πάλη, οργάνωση και κυρίως να συγκεντρωθεί η προσοχή στην κοινή δράση και συμμαχία με το εργατικό και γενικότερο λαϊκό κίνημα για αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.

Στόχος μας είναι το πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης που έχει επεξεργαστεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος και εξειδικεύουν οι Θέσεις να γίνει οδηγός στην καθοδηγητική δουλειά για όλες τις οργανώσεις, για όλα τα όργανα, καθώς η πάλη ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, για τις σύγχρονες ανάγκες είναι κρίκος για ευρύτερη συσπείρωση. Η πάλη αυτή συμβάλλει στο ανέβασμα της πολιτικής συνείδησης της νεολαίας, βοηθάει στην αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις.

H ΚΝΕ θα ασκήσει τον επαναστατικό κομμουνιστικό ρόλο της με μεγαλύτερη πληρότητα και ικανότητα, όταν επιτύχει, ακόμα καλύτερα από σήμερα, να φωτίζει το σύνολο των προβλημάτων της νεολαίας από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών της, που αντικειμενικά έχουν την τάση συνεχώς να διευρύνονται. Να έχει δράση και ολοκληρωμένη παρέμβαση για τα προβλήματα της μόρφωσης και της δουλειάς ως τα προβλήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού, του ελεύθερου χρόνου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Κανένα πρόβλημα που συγκινεί τη νεολαία δεν πρέπει να το βλέπουμε ως δευτερεύον ή ασήμαντο. Ολα τα προβλήματα έχουν σε τελευταία ανάλυση ταξικό χαρακτήρα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η ταξικότητα των προβλημάτων που για τους νέους κομμουνιστές μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητή δεν μπορεί με την ίδια σχετική ευκολία να γίνει κατανοητή από τους νέους εργάτες και εργάτριες, από τους ανέργους, από τους νέους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χρειάζεται να αποκτήσουν δική τους πείρα για να πεισθούν, καθώς δέχονται όλους τους επηρεασμούς, τις πιέσεις που ασκεί το καπιταλιστικό σύστημα με το συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης που υπάρχει σήμερα και σε συνθήκες που η κυρίαρχη προπαγάνδα κάνει το μαύρο άσπρο. Η μεθοδευμένη επίθεση στο παρόν και το μέλλον, στα δικαιώματα και τις ανάγκες της νέας γενιάς πρέπει να κατανοηθεί ως μέρος της συνολικής επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη και την εργατική οικογένεια, με στόχο πιο φθηνή εργατική δύναμη, πιο πολλά κέρδη για τους καπιταλιστές.

Οι νέοι άνθρωποι δεν πιέζονται μόνο από τα προβλήματα, αλλά και από τη συστηματική εκστρατεία χειραγώγησης τρομοκράτησης, από την επιχείρηση φθοράς συνειδήσεων. Για αυτό το λόγο εξελίσσεται ταυτόχρονα μια σύνθετη εκστρατεία ιδεολογικής και ηθικής επίθεσης, με στόχο την ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση των νέων ανθρώπων, τη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Η ανταγωνιστικότητα, η επιχειρηματικότητα, η λογική της ατομικής λύσης σε συνδυασμό με την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, σηματοδοτούν αυτή την προσπάθεια της άρχουσας τάξης, των μηχανισμών και πολιτικών εκφραστών της να εγκλωβίσουν τη νεανική αμφισβήτηση.

Η άρχουσα τάξη πάντα είχε στο επίκεντρο της προσοχής της την προσπάθεια χειραγώγησης της νεολαίας. Σήμερα με μεγαλύτερη ένταση την προσαρμόζει, όπου υπάρχει και ζει η νεολαία από τις πιο μικρές ηλικίες ακόμα. Ακριβώς γιατί σήμερα οι νέοι έχουν αντικειμενικά περισσότερες δυνατότητες να αντιληφθούν την ουσία των προβλημάτων. Δυνατότητες που η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα δίνουν.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η καταστολή, η περιβαλλοντική καταστροφή, η αναβίωση αντιδραστικών και σκοταδιστικών θεωριών όπως ο ρατσισμός, η υποκουλτούρα είναι σημάδια ενός συστήματος που η ύπαρξή του βάζει φρένο στην κοινωνική εξέλιξη και γι' αυτό αντικειμενικά έχει γίνει αντιδραστικό.

Αυτή η πραγματικότητα συμβάλλει να γίνονται διεργασίες στη συνείδηση, που δεν είναι πάντα ορατές, δεν εκφράζονται αυτόματα σε δράση. Οι νέοι άνθρωποι που ζουν την «μπλε» ή «πράσινη» εκδοχή της κυρίαρχης πολιτικής, όλο και περισσότερο νιώθουν ότι αυτή δεν οδηγεί σε λύσεις και απαντήσεις στο παρόν και το μέλλον τους.

Παρά την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυρίαρχη ιδεολογία δεν έχει κερδισμένη τη νέα γενιά. Η διαπάλη οξύνεται και θα γενικεύεται.

Κάτω από αυτό το πρίσμα της ρευστότητας, η συλλογικότητα συνυπάρχει με τον ατομισμό, η διάθεση για πάλη με τις αυταπάτες για βόλεμα, η αξία της ταξικής αλληλεγγύης με το συντεχνιασμό. Η αμφισβήτηση δυναμώνει. Διαμορφώνονται ενδείξεις ριζοσπαστισμού κάτω και από τη δική μας συμβολή.

  • Στην προσυνεδριακή διαδικασία έγινε ακόμα μια ορισμένη συζήτηση με βάση το τμήμα των θέσεων που αναφέρεται στη νέα γυναίκα. Εκτιμάμε ότι το πρόβλημα της ανισοτιμίας των δύο φύλων, με χαρακτηριστικό στοιχείο τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, δεν κατανοείται από τη νεολαία ως σοβαρό πρόβλημά της. Το «γυναικείο ζήτημα», δηλαδή η διπλή καταπίεση της γυναίκας, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ίδια τη φύση και το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος και για αυτό μένει άλυτο στα πλαίσιά του, παρά το γεγονός ότι η ζωή της κοπέλας έχει αλλάξει σε πολλά πράγματα σε σχέση με παλιότερα. Είμαστε περήφανοι γιατί το Κόμμα μας, σε μια περίοδο που ήταν εδραιωμένες σκοταδιστικές αντιλήψεις για τη γυναίκα, διεκδίκησε, από το 1918 ακόμα, την ισοτιμία της γυναίκας ενταγμένη στην πάλη για το σοσιαλισμό. Μας ενδιαφέρει η συμμετοχή και ανάδειξη νέων γυναικών στο γυναικείο κίνημα, στο εργατικό, στην ΚΝΕ και στο Κόμμα. Το πρότυπο της κομμουνίστριας νέας γυναίκας που διεκδικεί δικαιώματα και την εξουσία της τάξης της.

Από τη συζήτηση φάνηκε ότι αρχίζει να συνειδητοποιείται μέσα από την εμπειρία ότι τα πράγματα αλλάζουν για την κοπέλα από τη στιγμή που αναζητά δουλειά και αποφασίζει να δημιουργήσει οικογένεια. Εχουμε ήδη παραδείγματα ότι αυτή η περίοδος προκαλεί διλήμματα και στην κνίτισσα, στο νέο ζευγάρι γενικότερα, για το πώς μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να ανταποκριθούν και να συνδυάσουν τα καθήκοντα απέναντι στην οικογένεια, το επάγγελμα, την πολιτική δράση. Ιδιαίτερα σήμερα, που η νέα γυναίκα κατεξοχήν δέχεται τα νέα μέτρα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την πολιτική που τη θέλει να δουλεύει φθηνά, για λίγο και προσωρινό χρόνο, προκειμένου τάχα να ανταποκριθεί στο ρόλο της στην οικογένεια, δε χωρά καμία άγνοια και καμία υποτίμηση. Η ΚΝΕ χρειάζεται να πρωτοστατήσει, ώστε το γυναικείο ζήτημα να συνειδητοποιηθεί ως γέννημα της ταξικής κοινωνίας.

Ολες οι παραπάνω κατευθύνσεις δένουν την πάλη σήμερα, με την προοπτική. Δίνουν περιεχόμενο στην ΟΒ και τα όργανα. Τροφοδοτούν την πολιτική - ιδεολογική συζήτηση. Είναι οδηγός στην καθοδηγητική δουλειά. Στο βαθμό που ανταποκρινόμαστε σε αυτά και με το σύνθημα «Πρωτοπόροι στη μόρφωση και τον πολιτισμό και πρωτοπόροι στον αγώνα» θα ενισχύουμε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά της Οργάνωσης, την ικανότητά της ν' ανταποκρίνεται στα σύνθετα καθήκοντα της ταξικής πάλης δίπλα στο Κόμμα.


ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ

Το νέο ΚΣ της ΚΝΕ και τα όργανα περιοχών και πόλεων που εκλέχτηκαν, πρέπει να πάρουν υπόψη ότι η ΚΝΕ πέρα από την ανάγκη να δουλεύει σταθερά, να αφομοιώνει ολοκληρωμένα την ιδεολογία και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, πρέπει να υπολογίζει σταθερά ένα σημαντικό παράγοντα που μας υποχρεώνει σε μια διαρκή διαπαιδαγωγητική δουλειά. Ως οργάνωση νεολαίας το δυναμικό της ΚΝΕ ανανεώνεται γρήγορα και η περίοδος αφομοίωσης και δράσης των μελών έχει μικρό βάθος χρόνου. Συνεπώς, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, ώστε η πείρα να μεταδίδεται αποτελεσματικά, για να εξασφαλίζεται η συνέχεια.

Επίσης, πρέπει να υπολογίζουμε σταθερά τη δράση του αντίπαλου, της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της. Η δράση τους ασκεί πίεση για «πολιτική στα όρια του εφικτού» δυσκολεύοντας, βάζοντας εμπόδια στο ανέβασμα της πολιτικής συνείδησης της νεολαίας. Κύριο στόχο έχει να μείνει η νεολαία μακριά από το κίνημα και κυρίως μακριά από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούνται από την άρχουσα τάξη, τα κόμματα, οι μηχανισμοί τους, τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν και που είναι αποτέλεσμα της κυρίαρχης πολιτικής που εφαρμόζεται. Με την προπαγάνδα τους, με κατάλληλα συνθήματα και στόχους προωθούν τις αναδιαρθρώσεις, ως συστατικό και βασικό στοιχείο του ιμπεριαλισμού π.χ. η σύνδεση Παιδείας και αγοράς εργασίας, η καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων, μέχρι τα «μαύρα μπλοκ», οπορτουνιστικές αντιλήψεις, αντισοσιαλιστική αντικομμουνιστική προπαγάνδα κ.λπ.

Από την άποψη αυτή αποκτούν ξεχωριστή σημασία τα παρακάτω καθήκοντα:

1. Να αποκτήσει ανώτερο και πιο ουσιαστικό περιεχόμενο η ιδεολογική - μορφωτική και διαπαιδαγωγητική δουλειά.

Κατά την προσυνεδριακή συζήτηση απασχόλησε έντονα το δυναμικό της Οργάνωσης η ανάγκη της ιδεολογικής δουλειάς, η απαίτηση για μαθήματα, διαλέξεις.

Ταυτόχρονα, η συζήτηση αναδεικνύει και τις δυσκολίες που συναντάμε στην οργάνωση της ιδεολογικής δουλειάς στην ΚΝΕ. Δυσκολίες που σε πολλές περιπτώσεις αφορούν στην υπόκλιση στο τρέχον ζήτημα και στην υποτίμηση της ιδεολογικής δουλειάς. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό του «χρόνου», τα ωράρια, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους. Τα προβλήματα αυτά ως ένα βαθμό είναι αντικειμενικά αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι και εύκολη δικαιολογία.

Το ζήτημα είναι, σήμερα η ΚΝΕ, στη βάση των αναγκών και των απαιτήσεων που απορρέουν από το κεντρικό καθήκον να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια και ικανότητα στο έργο της, ως επαναστατική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας ως νεολαίας του ΚΚΕ, ότι πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά η ιδεολογική δουλειά. Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που έχουμε για τις ΟΒ, για τα όργανα.

Η πείρα που έχουμε δείχνει ότι, στο βαθμό που η οργάνωση της ιδεολογικής δουλειάς γίνεται υπόθεση των οργάνων, που υπάρχει καταμερισμός, βοήθεια και έλεγχος, τα προβλήματα υποχώρησαν και έγιναν θετικά βήματα. Το πρόγραμμα της ιδεολογικής δουλειάς προχώρησε ενιαία, μπήκε συγκεκριμένο σχέδιο, συνδυάστηκε η δράση με την υλοποίηση του προγράμματος.

Επίσης, πρέπει να γενικευτούν πολλές μορφές που έχουν δοκιμαστεί, στην κατεύθυνση της οργάνωσης του ιδεολογικού προγράμματος των ΟΒ, με συζήτηση βιβλίων, διαλέξεων και μαθημάτων.

Το βασικό που έχουμε να λύσουμε καθοδηγητικά είναι να αντιμετωπίζεται μόνιμα η ιδεολογική δουλειά στην ΚΝΕ ως βασικό συστατικό στοιχείο της καθοδηγητικής δουλειάς, του χαρακτήρα της ΚΝΕ ως σχολείο διαπαιδαγώγησης νέων κομμουνιστών. Ολη η εσωτερική ζωή και δράση της ΚΝΕ υπηρετεί τον εξής στόχο: Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες να εμπνέονται από το σύνθημα «πρωτοπόροι στη μόρφωση και τον πολιτισμό - πρωτοπόροι στον αγώνα». Να αποκτούν ικανότητες και δυνατότητες για να ανταποκρίνονται στα σύνθετα καθήκοντα του αγώνα, στις υποχρεώσεις τους στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Να αποκτούν ικανότητες και δυνατότητες σύνδεσης με τις πλατιές μάζες της νεολαίας.

Να αξιολογείται, επομένως, η ιδεολογική δουλειά, όχι ως επιπλέον ζήτημα ή επιπλέον χρόνος, αλλά ως απαραίτητο και αναγκαίο στοιχείο για να επιτελέσει η ΚΝΕ το ρόλο της, ως επαναστατική οργάνωση νεολαίας. Να αξιολογείται ως βασικό ζήτημα στην αγωνιστική προετοιμασία και διαπαιδαγώγηση, στο ατσάλωμα μπροστά σε κάθε είδους δυσκολίες.

Χρειάζεται να δούμε καλύτερα την εξειδίκευση του προγράμματος ιδεολογικής δουλειάς σε τμήματα της νεολαίας και ιδιαίτερα σε μαθητές, νέους εργάτες, εργαζόμενους μαθητές, τόσο όσον αφορά στο περιεχόμενο, αλλά και σε μορφές οργάνωσης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι πολλές φορές στις ΟΒ και τις Συνδιασκέψεις η ανάγκη για ιδεολογική δουλειά ταυτίστηκε με τις διαλέξεις και τα μαθήματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις φάνηκαν δυσκολίες και αδυναμίες στην πολιτική ενημέρωση ή στη γνώση διάφορων ζητημάτων, επεξεργασιών και θέσεων του Κόμματος.

Πρέπει να τονιστεί ότι η ιδεολογική δουλειά δεν ταυτίζεται μόνο με τη διάλεξη και το μάθημα. Πλευρές της ιδεολογικής δουλειάς περνάνε με τη συζήτηση στις ΟΒ και στα όργανα των ιδεολογικοπολιτικών ζητημάτων που βγαίνουν από την παρέμβαση της Οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας, από τα επιχειρήματα του αντίπαλου, από την ίδια τη λειτουργία της ΟΒ. Το άνοιγμα ιδεολογικοπολιτικής συζήτησης στις ΟΒ, στα όργανα είναι όρος, για να αποκτά η λειτουργία μας ουσιαστικό περιεχόμενο, να ενισχύεται ο εξοπλισμός του δυναμικού της ΚΝΕ, να γίνονται βήματα στην αφομοίωση της πολιτικής μας.

Προϋπόθεση για να αντιμετωπίζονται ζητήματα ή ερωτήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και για να αναπτύσσεται μια πλούσια ιδεολογική συζήτηση είναι η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», του «Οδηγητή», της ΚΟΜΕΠ, των «Θεμάτων Παιδείας».

Ιδιαίτερα θα πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ να κατανοήσουν, πως η καθημερινή μελέτη και η πολύμορφη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» αποτελεί ένα βασικό και αναντικατάστατο μοχλό για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ, για τη διάδοση της πολιτικής του ΚΚΕ μέσα στη νεολαία.

Στις Θέσεις επισημαίνουμε το ρόλο του κομματικού Τύπου, την αξία επαφής των μελών και στελεχών της ΚΝΕ με αυτόν. Ουσιαστική βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς, χωρίς την αξιοποίηση του κομματικού Τύπου, της μελέτης της ΚΟΜΕΠ, των «Θεμάτων Παιδείας» και ένταξής τους στην εσωοργανωτική ζωή, δεν μπορεί να υπάρξει στις σημερινές συνθήκες.

Στις Θέσεις εντοπίζουμε την ανάγκη διαμόρφωσης και ανάπτυξης του πολιτιστικού, μορφωτικού ρεύματος στην ΚΝΕ. Κάτι τέτοιο θα έχει την αντανάκλασή του συνολικά στη νεολαία, για να διαμορφώνεται μια διαφορετική πνευματική και αξιακή ατμόσφαιρα.

Θέλουμε να ενταθεί η προσπάθεια να αποκτήσει επαφή το δυναμικό μας με τη θεωρία μας, με τις αξίες της εργατικής τάξης, την ιστορία του κινήματος. Να έρθει σε επαφή με την προοδευτική πολιτιστική δημιουργία, ώστε κάθε ενέργεια, κάθε πρωτοβουλία της ΚΝΕ στη νεολαία να σηματοδοτεί τη διαφορετική αντίληψη για τον πολιτισμό, την τέχνη, τις αξίες της ζωής. Να βοηθηθεί το δυναμικό μας, ώστε να οξύνουμε τη διαπάλη και την αντιπαράθεση με τις αξίες και τα ιδανικά της αστικής και μικροαστικής ιδεολογίας, της βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου, της υποκουλτούρας, που επιδρούν στη συνείδηση της νεολαίας.

Η διαμόρφωση ενός τέτοιου πολιτιστικο - μορφωτικού ρεύματος, που θα χαρακτηρίζει την ΚΝΕ ως οργάνωση, το κάθε μέλος της ξεχωριστά, τις δραστηριότητες της ΚΝΕ στη νεολαία, είναι παράγοντας αφύπνισης της νεολαίας, είναι συμβολή στην κατανόηση του νοήματος της ζωής, της ελευθερίας. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες να εξασφαλίσουμε αυτόν τον προσανατολισμό, να διαμορφώσουμε όρους για το μορφωτικό ρεύμα, και ως συλλογική προσπάθεια, αλλά και ως προσπάθεια ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης του κάθε μέλους της ΚΝΕ.

Ξεχωριστή σημασία στην ιδεολογική και αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των μελών της ΚΝΕ αποκτά η γνώση και η διάδοση της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Αλλωστε, είναι σημαντικό όπλο στην πάλη μας για την αντιμετώπιση του αντικομμουνισμού, των αντι-ιστορικών θεωριών για το τέλος της ιστορίας της ταξικής πάλης, που προβάλλουν το στόχο της σοσιαλιστικής επανάστασης ως ξεπερασμένο και αποτυχημένο. Η άρχουσα τάξη, μέσω των ΜΜΕ, διεξάγει μια συστηματική επίθεση, με στόχο την Ιστορία του Κόμματος και του κινήματος, επίθεση που στοχεύει ειδικά στη νεολαία. Στην κατεύθυνση της απάντησης σε αυτήν την επίθεση θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο 1ος τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ και να οργανωθεί ενόψει και της έκδοσης του 2ου Τόμου μια εσωοργανωτική διαδικασία που να αγκαλιάσει όλα τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ. Παράλληλα, χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε τις πρωτοβουλίες προβολής της ιστορίας του Κόμματος και του κινήματος στη νεολαία. Σε αυτά τα πλαίσια και με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποφασίζουμε το φετινό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο του Ιούλη να πραγματοποιηθεί στο Γράμμο, γνωρίζοντας την ιστορική αλήθεια και αποτείνοντας φόρο τιμής στους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που πήραν μέρος στην πιο κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

2. Να βελτιώσουμε τον επιτελικό σχεδιασμό δουλειάς του ΚΣ, το περιεχόμενο και τις μεθόδους καθοδήγησης.

Η ΚΝΕ θα αναπτύσσεται, θα ανταποκρίνεται στην αποστολή της για την κινητοποίηση και συσπείρωση της νεολαίας με βάση τα συνθήματά μας και την ιδεολογία του ΚΚΕ, όσο βελτιώνει το σχεδιασμό της σε μια τέτοια ακριβώς κατεύθυνση. Είμαστε σε θέση, με βάση τις αποφάσεις που θα πάρουμε στο 9ο Συνέδριο, να βελτιώσουμε αισθητά την επιτελικότητα στο σχεδιασμό της δράσης μας. Το νέο ΚΣ αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη να ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο τη δουλειά του και ταυτόχρονα να συμβάλει, ώστε κάθε καθοδηγητικό όργανο, έως το Γραφείο της ΟΒ, να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης στο συνεχή εμπλουτισμό και την εξειδίκευση των γενικών αποφάσεων στο χώρο τους. Στην ανάδειξη της ΟΒ έως το βασικό ζωντανό κύτταρο της ΚΝΕ που έχει και την πιο άμεση ευθύνη της πολιτικής, ιδεολογικής και μαζικής δράσης της νεολαίας.

Από την ποιότητα του κεντρικού σχεδιασμού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και η κατάκτηση μεγαλύτερης καθοδηγητικής επάρκειας. Δε σημαίνει ότι ως τώρα το ΚΣ και γενικότερα η ΚΝΕ δρούσε χωρίς στόχους και σχέδιο δράσης. Ο σχεδιασμός όμως πρέπει να αποκτήσει πιο επιτελικά χαρακτηριστικά, να αφορά ένα ολόκληρο τετράχρονο με εξειδίκευση κατά χρόνο και μικρότερα διαστήματα. Να προσαρμόζεται στην επικαιρότητα, αλλά να μην υποτάσσεται σ' αυτήν. Στο όνομα των άμεσων στόχων να μην εγκαταλείπονται οι σχετικά πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ολοκληρωμένος. Να περιλαμβάνει δράση για την αφομοίωση της ιδεολογίας μας, του Προγράμματος του Κόμματος, των αποφάσεων του 9ου Συνεδρίου, σε σύνδεση με την πάλη στα διάφορα μέτωπα, μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα, που συνδυάζει τον εξοπλισμό των στελεχών, την αυτομόρφωση και ένα πολύμορφο μορφωτικό ρεύμα σε όλη την κλίμακα της ΚΝΕ, σε συνδυασμό με τη δράση και προσαρμοσμένο στο χώρο και στην κοινωνική σύνθεση, στην ηλικία, στο χώρο δράσης, στις ανάγκες της τρέχουσας επίσης ιδεολογικοπολιτικής πάλης. Στις Θέσεις υποδεικνύονται συγκεκριμένοι τρόποι, που μάλιστα είναι προσαρμοσμένοι στις ιδιομορφίες της νεολαίας για την ανάπτυξη του μορφωτικού ρεύματος.

Κλειδί για το μορφωτικό ρεύμα είναι να μην υποχωρεί η δουλειά μπροστά στην πίεση των άμεσων καθηκόντων, αλλά να παίρνονται μέτρα, όταν χρειάζεται, ώστε να γίνεται ο συνδυασμός.

Δεν αρκεί η δράση του ΚΣ. Η δουλειά πρέπει να στηριχθεί από τα καθοδηγητικά όργανα των περιοχών και των πόλεων με την εξειδίκευση των κατευθύνσεων στο χώρο ευθύνης τους. Αν αυτά ανταποκριθούν, τότε στα επόμενα χρόνια θα γίνει δυνατόν να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη στον τομέα αυτό τα παρακάτω τομεακά όργανα.

Δεν αρκεί να τονωθεί και να ενισχυθεί η ιδιαίτερη ιδεολογική δουλειά με όλες τις παραπάνω μορφές που υπογραμμίσαμε. Χρειάζεται να ανέβει η συζήτηση σε όλη την κλίμακα των οργάνων ιδεολογικοπολιτικών ζητημάτων, που συνδέονται, είτε με τα γενικότερα ζητήματα, είτε με τις συγκεκριμένες εκφράσεις στο χώρο του κάθε οργάνου, της ΟΒ. Ενα παράδειγμα. Σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί τα φαινόμενα να αναπτύσσεται αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική προπαγάνδα στο σχολείο και στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, είτε με τη γενική μορφή συκοφάντησης του σοσιαλισμού, της ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, είτε μέσα από το περιεχόμενο των ίδιων των μαθημάτων. Το φαινόμενο θα ενταθεί. Απαιτείται ετοιμότητα, ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μαζική και αποφασιστική απάντηση.

3. Βελτίωση της καθοδήγησης της δουλειάς στη νεολαία και το κίνημά της

Χρειάζεται να συγκεντρωθεί η προσοχή μας στο τι εννοούμε με τον όρο νεολαιίστικο κίνημα. Να ξεκαθαριστεί καλά, γιατί παραμένουν ακόμα συγχύσεις. Γνωρίζουμε ότι η νεολαία δε συνιστά ιδιαίτερη τάξη ή κοινωνικό στρώμα, ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στην κοινωνικοταξική διάρθρωση της κοινωνίας. Τα προβλήματά της είναι συνέπεια της γενικής πολιτικής, αποτελούν μέρος των προβλημάτων που ζει η εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Από αυτό προκύπτει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα ενιαίο, οργανωμένο, μαζικό νεολαιίστικο κίνημα. Αλλωστε, δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο και δε θα υπάρξει. Το νεολαιίστικο κίνημα, δηλαδή, πρέπει να κατανοείται ως η κοινή δράση των διάφορων τμημάτων της νεολαίας, της εργαζόμενης, της μαθητικής και σπουδάζουσας, της άνεργης, των νέων αγροτών, των μεταναστών με στόχους, μορφές πάλης και οργάνωσης στη βάση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η ΚΝΕ, ως πολιτική οργάνωση της νεολαίας, που καθοδηγείται από το ΚΚΕ, μπορεί και πρέπει να εκφράσει στις γραμμές της όλα τα τμήματα της νεολαίας, ενοποιώντας τα στη βάση των θέσεών της και του ρόλου που διαδραματίζει δίπλα στο ΚΚΕ, που ως κόμμα της εργατικής τάξης εκφράζει γενικότερα τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

Η εργαζόμενη νεολαία

Προκειμένου να επιτευχθεί κοινή δράση ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της νεολαίας, ώστε να αποτελέσει σοβαρή κινηματική δύναμη, συνιστώσα της οικοδόμησης του ΑΑΔΜ, χρειάζεται με βάση την πείρα μας να βελτιώσουμε αποφασιστικά τη δουλειά μας στην εργατική και γενικότερα εργαζόμενη νεολαία, στη νεολαία που βρίσκεται στην κατάρτιση. Να ανοίξουμε τη συζήτηση με τη μαθητική και τη σπουδάζουσα νεολαία για την προοπτική της μετά τις σπουδές. Οσο πιο πολύ δυναμώσουμε τη δουλειά μας στην εργατική νεολαία, τόσο πιο πολύ θα καρποφορούν οι προσπάθειές μας σε όλα τα τμήματα της νεολαίας.

Επομένως, δράση στη νεολαία σημαίνει δράση για να οργανωθεί η εργαζόμενη και η άνεργη νεολαία στα συνδικάτα, κατά κλάδο. Σημαίνει δράση, ώστε οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν και να δράσουν κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ, ανεξάρτητα αν τα σωματεία τους μετέχουν σ' αυτό ή όχι εξαιτίας του συσχετισμού δύναμης στα όργανα.

Ιδιαίτερο βάρος και προσπάθεια να δοθεί στη δράση μας στην εργαζόμενη νεολαία και στους χώρους της κατάρτισης (ΙΕΚ, ΟΑΕΔ, κ.λπ). Να γενικευτεί σε όλη τη χώρα η οργάνωση των σπουδαστών σε συλλόγους και να προωθήσουμε το συντονισμό και την κοινή δράση με τα σωματεία και το ΠΑΜΕ.

Να δουλέψουμε σταθερά στην κατεύθυνση της μαζικής εγγραφής νέων στα συνδικάτα και τα σωματεία, στην ανάγκη συσπείρωσης και δράσης των νέων γύρω από τα αιτήματα και τους στόχους πάλης του ΠΑΜΕ.

Να βοηθήσουμε να κατανοηθεί ο ρόλος των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, των δύο γραμμών που συγκρούονται στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Κατά την προσυνεδριακή δουλειά, αναπτύχθηκε προβληματισμός για τη βελτίωση της δουλειάς μας στην εργαζόμενη νεολαία. Εκτιμούμε ως θετικό τον προβληματισμό. Φανερώνει υπαρκτές δυνατότητες για το επόμενο διάστημα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται να προχωρήσουμε στην αναδιάταξη των δυνάμεων της ΚΝΕ, που έχει ήδη ξεκινήσει, συγκεντρώνοντας δυνάμεις σε τόπους δουλειάς, σε κλάδους, στη συγκρότηση εργατικών τομέων. Στη βάση αυτή να μπουν στόχοι οικοδόμησης σε τόπους και χώρους δουλειάς, στους χώρους της κατάρτισης.

Σ' αυτή την κατεύθυνση της δράσης στην εργαζόμενη νεολαία θα πρέπει να θέσουν τον προσανατολισμό και οι εδαφικές ΟΒ και οι ΟΒ πόλεων ή μεγάλων χωριών.

Το νέο ΚΣ θα πρέπει να λύσει αποφασιστικά τη στήριξη της δράσης μας στην εργαζόμενη νεολαία.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να μας απασχολήσει η δράση στους νέους εργάτες που είναι μετανάστες και είναι σημαντικό τμήμα της εργαζόμενης νεολαίας.

Δε φθάνει, βεβαίως, η συνδικαλιστική και μαζική δράση στο χώρο της εργαζόμενης νεολαίας. Το περιεχόμενο της δουλειάς μας πρέπει να βλέπει ολόπλευρα τις ανάγκες της. Βεβαίως, η βάση της παρέμβασής μας βρίσκεται στην πάλη για τα προβλήματα της δουλειάς, με βασικό το αίτημα για «δουλειά σε όλους». Αναφερόμαστε στη διασφάλιση της μόνιμης δουλειάς με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας (7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο), με αμοιβές υψηλές, με κοινωνική προστασία δωρεάν. Η εργαζόμενη νεολαία όμως έχει πολύπλευρες ανάγκες, όπως το δικαίωμα στην ανάπαυση, στις διακοπές, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματά της, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες της, το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Στις σημερινές συνθήκες, που υπάρχει οξυμένο το πρόβλημα της ανεργίας και η ανασφάλεια, είναι φυσικό η νεολαία να συγκεντρώνει την προσοχή της σε ορισμένα βασικά προβλήματα, να πιέζεται να δεχτεί τις δήθεν λύσεις του συστήματος. Εμείς δεν πρέπει να περιορίζουμε τη δουλειά μας μόνο στο πρόβλημα αυτό. Αντίθετα, στη βάση του δικαιώματος στην εργασία πρέπει να αναδείχνουμε όλες τις σύγχρονες ανάγκες, με τις θέσεις μας για τα νέα ζευγάρια, για τα προβλήματα της μόρφωσης και του αθλητισμού, της φυσικής αγωγής κ.λπ. Η εργατική και γενικότερα η εργαζόμενη νεολαία, ανεξάρτητα από τις πιεστικές ανάγκες, πρέπει να γνωρίζει, τι της ανήκει και στη βάση αυτή να αντιπαρατίθεται σε όλη την «γκάμα» των προβλημάτων, στην οικονομία και στο εποικοδόμημα.

Η ιδεολογικοπολιτική και μαζική μας δουλειά, ιδιαίτερα στην εργατική νεολαία, πρέπει να στοχεύει στο να κατανοεί τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει να παίξει στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και στην ανάδειξη του πρωτοπόρου, επαναστατικού ρόλου του εργατικού κινήματος.

Η διεύρυνση των γραμμών της ΚΝΕ με νέους εργάτες και εργάτριες πρέπει να αποτελέσει το βασικότερο καθήκον, από το οποίο εξαρτάται και η γενικότερη ανάπτυξη και μαζικοποίηση των γραμμών της ΚΝΕ. Το νέο ΚΣ χρειάζεται να μελετήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάδειξη στα όργανα της ΚΝΕ εργατικών στελεχών με, όσο γίνεται, πιο υψηλό πολιτικό, ιδεολογικό επίπεδο, πολύπλευρη γνώση των προβλημάτων της νεολαίας, ικανότητα να συνδέεται με τη μαθητική, τη σπουδάζουσα, την αγροτική.

Η νεολαία που βρίσκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία

Δύο ζητήματα πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή μας.

Το ένα είναι πώς θα ανέβει η ποιότητα της πολιτικοϊδεολογικής δουλειάς στη νεολαία που σπουδάζει με κατάλληλη προσαρμογή στους μαθητές, στους φοιτητές και σπουδαστές. Ιδιαίτερο βάρος στα παιδιά της κατάρτισης, της επαγγελματικής μόρφωσης, στα παιδιά των νυχτερινών σχολείων, των ΟΑΕΔ, στα παιδιά των εργατικών οικογενειών, της φτωχής αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν. Παίρνουμε υπόψη ότι τα επόμενα χρόνια περισσότερα παιδιά θα εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, θα εντάσσονται στα ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΣ, θα εγκαταλείπουν τις σπουδές. Η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων πρέπει επίσης να παρθεί υπόψη, ώστε να δίνουμε την ανάλογη προτεραιότητα στη δουλειά μας. Επομένως, η καθοδηγητική δουλειά ως ουσία, περιεχόμενο και κατεύθυνση πρέπει να είναι ενιαία, αλλά και ταυτόχρονα να απευθύνεται με επεξεργασμένο πρόγραμμα στα παιδιά που λόγω της ταξικής τους προέλευσης ή ένταξης μπορούν πιο εύκολα να ριζοσπαστικοποιηθούν και να ανεβάσουν την επίδρασή τους σε, όσο γίνεται, μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας που είναι στη διαδικασία της εκπαίδευσης.

Πρέπει να παίρνουμε υπόψη στην καθοδηγητική μας δουλειά ότι ο ελεύθερος χρόνος, ιδιαίτερα των μαθητών είναι πολύ λίγος. Αλλά και για τους φοιτητές και σπουδαστές θα χειροτερέψουν οι απαιτήσεις, καθώς θα πρέπει να αντιπαραθέσουν πολύ προσωπική προσπάθεια απέναντι στους ταξικούς φραγμούς. Να πάρουμε υπόψη μας ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων φοιτητών και σπουδαστών.

Επομένως, χρειάζεται ακόμα πιο έντονη προσπάθεια να συνδυάζονται τα μορφωτικά και τα πολιτικά καθήκοντα. Να αποφεύγονται φαινόμενα πρακτικισμού, καμπανιακής δουλειάς, που απαιτεί έντονες προσπάθειες χωρίς πάντα να φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Η ιδεολογικοπολιτική δουλειά με βάση το περιεχόμενο και το αντικείμενο της μόρφωσης είναι ένα μέτρο που βοηθάει στην άνοδο της ποιότητας και στη βελτίωση της παρέμβασης στο κίνημα.

Ο Νόμος Πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα πιο πέρα στην επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών - σπουδαστών στην προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση. Αμεσο καθήκον μπαίνει η οργάνωση της αντίστασης των φοιτητών - σπουδαστών ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις, προβάλλοντας πιο επιθετικά τη δική μας πρόταση, την ανάγκη για αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο στο επίπεδο της εξουσίας.

Το νέο ΚΣ χρειάζεται να ασχοληθεί πιο πολύ με την προετοιμασία των νέων που βρίσκονται στην εκπαίδευση για τα επόμενα στάδια της ζωής τους, ώστε να ατσαλώνονται και να αντιστέκονται στις δυσκολίες. Τέτοιες μεταβατικές φάσεις είναι οι περίοδοι προετοιμασίας για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η περίοδος που λήγουν οι σπουδές, πάνε στο στρατό, η περίοδος αναζήτησης δουλειάς και επαγγελματικής απασχόλησης, η περίοδος που οι νέοι ετοιμάζονται για να ανοίξουν τα δικά τους φτερά, να φτιάξουν οικογένεια. Στον τομέα αυτό χρειάζεται να αξιοποιείται η βοήθεια και η πείρα του Κόμματος.

Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό μαθητικό, φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.

Στην ουσία, όλο και λιγοστεύουν τα μαθητικά συμβούλια που έχουν στοιχειώδη συνδικαλιστικά χαρακτηριστικά. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ έχουν εξελιχθεί σε μηχανισμούς ρουσφετολογίας, εξαγοράς φοιτητών. Με τη βοήθεια ενός μέρους του πανεπιστημιακού κατεστημένου έχουν αναπτύξει εξωσυνδικαλιστικές πελατειακές δραστηριότητες. Εχουν οδηγήσει σε εκφυλιστικά φαινόμενα.

Προτείνουμε να αποφασίσει το Συνέδριο το νέο ΚΣ να οργανώσει πανελλαδική σύσκεψη της ΚΝΕ με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντίστοιχα εμφανίζονται στο μαθητικό και φοιτητικό - σπουδαστικό χώρο. Να χαραχτεί μελετημένη τακτική της ΚΝΕ και της συνδικαλιστικής παράταξης που στηρίζει, ώστε να αναζωογονηθεί η δράση του κινήματος. Να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση, ώστε να αναπτυχθεί ο μαθητικός συνδικαλισμός, να αποκατασταθεί ο ρόλος των μαθητικών κοινοτήτων. Χρειάζεται να γίνει επεξεργασία του τρόπου που αυτό θα επιτευχθεί με τη συσπείρωση δυνάμεων, τη διαμόρφωση και νέων μορφών οργάνωσης των μαθητών με βάση το σχολείο και με συντονισμό δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Αντίστοιχα, να μελετηθεί η διαμόρφωση πόλου συσπείρωσης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα κραυγαλέα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, να αναζητηθούν μορφές και τρόποι συντονισμού των μαθητικών και φοιτητικών, σπουδαστικών συσπειρώσεων με το εργατικό κίνημα, με διάφορες μορφές συσπείρωσης που υπάρχουν. Να συνδεθούν με τη νεολαία που εργάζεται, κατά κλάδο και στη συνοικία.

Η δράση στον τόπο κατοικίας

Χρειάζεται να σκύψουμε περισσότερο στην κατεύθυνση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη νεολαία. Σύμφωνα με την απόφαση, χρειάζεται η δουλειά στα διάφορα τμήματα της νεολαίας να επεκτείνεται και στο χώρο κατοικίας. Υπάρχουν πολλοί χώροι που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της νεολαίας, όπως είναι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι. Υπάρχουν τοπικές δραστηριότητες γύρω από προβλήματα, όπως του περιβάλλοντος, κατά των ναρκωτικών κ.λπ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δήμος, η συνοικία, η περιφέρεια, η περιοχή δεν είναι μόνο τόπος κατοικίας. Εκεί βρίσκονται μικρότεροι ή μεγαλύτεροι χώροι δουλειάς που συγκεντρώνουν εργαζόμενους νέους. Υπάρχουν δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συγκεντρώνουν νεολαίους. Αλλωστε, τους εργαζόμενους νέους, τους ανέργους δεν είναι πάντα εύκολο να τους βρεις ή να αναπτύξεις σχέσεις στον τόπο δουλειάς, καθώς δεν έχουμε ακόμα παντού δυνάμεις από τα μέσα ή δυσκολεύει ο τρόπος και ο χρόνος απασχόλησης.

Υπάρχει ανάγκη η δράση των επιτροπών νέων στα συνδικάτα να επεκτείνεται και στον τόπο κατοικίας. Οι ΚΝίτες μαθητές και φοιτητές, οι φίλοι και οι επιρροές της ΚΝΕ πρέπει να ενδιαφέρονται να αναπτύσσουν σχέσεις, επικοινωνία και κοινή δράση με τους εργαζόμενους και ανέργους, τους νέους μετανάστες. Υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να αναπτυχθεί η κοινή δράση και ο συντονισμός για τα προβλήματα.

Το νέο ΚΣ με την καθοδήγηση και βοήθεια του Κόμματος πρέπει να μελετήσει πιο καλά και πιο κοντά όλη αυτήν τη διαδικασία που σχεδιάζεται για τα λεγόμενα τοπικά συμβούλια νέων που θα προκύψουν με εθελοντική εκλογική διαδικασία. Ανεξάρτητα αν οι νέοι στηρίξουν τα όργανα αυτά, που στην ουσία θα είναι μηχανισμοί ποδηγέτησης της νεολαίας, έχει σημασία να αναδείξουμε μορφές συσπείρωσης και κοινής δράσης των νέων με βάση κοινά προβλήματα και ενδιαφέροντα. Η δράση μας στη γειτονιά θα έχει επίδραση και στο κύριο μέτωπο: Στην εργαζόμενη νεολαία.

Ειδική δουλειά στους νέους μετανάστες

Στην προσυνεδριακή διαδικασία σε πολλές οργανώσεις αναδείχτηκε η ανάγκη να προσανατολιστούμε καλύτερα στους νέους μετανάστες, που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας και βιώνουν πολλά και οξυμένα προβλήματα.

Πρέπει τον προσανατολισμό μας αυτό να τον περάσουμε πρώτα απ' όλα στη δουλειά μας στην εργατική νεολαία, αλλά και σε όλα τα τμήματα της νεολαίας, αφού ήδη στη χώρα μας μεγαλώνουν νέες γενιές μεταναστών. Μεγάλος όγκος τους είναι ήδη μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Χρειάζεται καλύτερη εξειδίκευση του πλαισίου πάλης που βάζουμε σε κάθε τμήμα νεολαίας, ώστε να συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα των νέων μεταναστών, να ενισχυθεί ο προσανατολισμός της δράσης μας σε αυτό το τμήμα της νεολαίας.

Το ζήτημα της συσπείρωσης δυνάμεων

Η προσυνεδριακή συζήτηση επιβεβαίωσε την εκτίμηση των Θέσεων για τη σχηματοποίηση που υπάρχει σε σχέση με τη συσπείρωση δυνάμεων. Οι Θέσεις δίνουν απάντηση σε αυτό το ζήτημα. Είναι αναγκαίο να κατανοηθεί ότι η συσπείρωση δυνάμεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με οργανωτικούς όρους. Δεν ταυτίζεται με φορείς ή παρατάξεις. Το καθήκον για τη συσπείρωση δυνάμεων πρέπει να κατανοείτε ως ο σταθερός προσανατολισμός των Οργανώσεων Βάσης και των οργάνων της ΚΝΕ, ώστε πλατύτερα τμήματα της νεολαίας να συσπειρώνονται γύρω από το πλαίσιο πάλης, σε επιμέρους μέτωπα πάλης, στη δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.


ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

1. Οργάνωση Βάσης, το βασικό κύτταρο της ΚΝΕ.

Το περιεχόμενο δράσης κάθε μέλους της ΚΝΕ.

Κατά την προσυνεδριακή δουλειά απασχόλησε έντονα το ζήτημα της λειτουργίας της ΟΒ, ο ρόλος που καλείται το κάθε μέλος να έχει σε κάθε Οργάνωση Βάσης.

Δε θα επαναλάβουμε το ρόλο της ΟΒ, τα βήματα και τις καθυστερήσεις.

Η συζήτηση μπροστά στο Συνέδριο ανέδειξε θετικές και αρνητικές πλευρές, θετική και αρνητική πείρα. Οι Θέσεις καθορίζουν τι πρέπει να γίνει.

Η βοήθεια, η συζήτηση στις ΟΒ, ο εξοπλισμός, η παρέμβαση στο περιεχόμενο σπουδών στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στους μαθητές μπορεί και πρέπει να τροφοδοτεί τη δράση των Οργανώσεων, πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής των οργάνων της ΚΝΕ.

Ειδικότερα στην εργαζόμενη νεολαία χρειάζεται να ανοίξουμε ζητήματα, όπως ανταγωνισμός - εκμετάλλευση - ρόλος της εργατικής τάξης.

Σ' αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να εξειδικεύσουμε τη βοήθειά μας στα στελέχη που καθοδηγούν αντίστοιχες οργανώσεις το επόμενο διάστημα.

Η ΟΒ, η λειτουργία της, ο εξοπλισμός και η συμμετοχή όλων των μελών, η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες που έχουν τα μέλη μας, όταν στηρίζονται στη δράση τους, ήρθε στο κέντρο της προσοχής όλων μας. Η προσυνεδριακή διαδικασία απάντησε σε αντιλήψεις περί «ανενεργών» ή «χαμένων» μελών. Αποδείχτηκε ότι οι αδυναμίες της καθοδηγητικής δουλειάς οδηγούν στο να μπαίνουν τέτοιου είδους «ταμπέλες» σε μέλη μας, και ότι, αν η καθοδηγητική δουλειά εξασφαλίσει σταθερή επαφή και σωστό περιεχόμενο, το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται.

Το ζητούμενο είναι να στραφεί η προσοχή όλων στην ΟΒ, στη λειτουργία και στη δράση της, ώστε μέσα από τη σωστή λειτουργία, με δημιουργική πολιτική - ιδεολογική δουλειά να βοηθιέται η αφομοίωση του συνόλου των μελών της Οργάνωσης.

Για να γίνει πράξη αυτό, είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ενιαία αντίληψη για το ρόλο της ΟΒ, να ξεκινάμε τη δράση μας στην ΟΒ και να καταλήγουμε ξανά στην ΟΒ. Να γίνει πράξη η ουσιαστική λειτουργία σημαίνει:

  • Μαζική δουλειά στη νεολαία. Σχέδιο δράσης σε κάθε χώρο, στη βάση των γενικότερων κατευθύνσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η μαζική πολιτική επαφή της ΚΝΕ με τη νεολαία του χώρου.
  • Πλούσια εσωοργανωτική δραστηριότητα. Πολιτική, ιδεολογική στήριξη των μελών, εξοπλισμός για τους στόχους που βάζουμε, υλοποίηση προγράμματος ιδεολογικής δουλειάς, πολιτιστικές και μορφωτικές πρωτοβουλίες της ΟΒ (π.χ. θέατρο, κινηματογράφο, εκδρομές), που συμβάλλουν στο συντροφικό δέσιμο των μελών της ΟΒ και δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στον ελεύθερο χρόνο.
  • Διαρκή και επίμονη δουλειά για την οργάνωση της νεολαίας από τα συνδικάτα ως την ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Να οργανώνουμε και να καθοδηγούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα μέλη της ΚΝΕ να γίνονται όλο και καλύτεροι διαφωτιστές προπαγανδιστές και οργανωτές στον αγώνα για τη συμμετοχή της νεολαίας στους αγώνες για τα δικαιώματά της στην ταξική πάλη.

2. Για τα στελέχη και το ρόλο των οργάνων.

Από την προσυνεδριακή διαδικασία εκλέχτηκαν στις Οργανώσεις Βάσης, στις Τομεακές - Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις, στις Συνδιασκέψεις Περιοχών τα νέα καθοδηγητικά όργανα. Τα στελέχη που εκλέχτηκαν αναλαμβάνουν την πρώτη ευθύνη και υποχρέωση για την υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν.

Οι σύντροφοί μας απαίτησαν από τα στελέχη που εκλέχτηκαν να μπουν μπροστά, να στηρίξουν τις ΟΒ, να καθοδηγήσουν το κάθε όργανο στο χώρο ευθύνης του, να βρεθούν δίπλα και μαζί με τα μέλη στην πάλη που δίνει η ΚΝΕ.

Τα νέα όργανα ξεκινούν με καλές προϋποθέσεις, έχουν συγκεντρωμένη πείρα από την προσυνεδριακή δουλειά, αλλά και από τη συνολικότερη δράση της ΚΝΕ. Εχουν καθαρή εικόνα των θετικών και των αδυναμιών που έχουμε. Συνεπώς η συλλογική και η ατομική προσπάθεια που πρέπει να κάνουν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες, στις απαιτήσεις, όπως εκφράστηκαν στις ΟΒ, είναι μεγάλη.

Θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν τα όργανα της ΚΝΕ ως ιμάντες μεταφοράς καθηκόντων και μορφών δουλειάς. Αντίθετα θα πρέπει να εξοπλίζουν, να εξειδικεύουν τις γενικές κατευθύνσεις, να ακούν τον προβληματισμό και να συνδέονται με την ψυχολογία των μελών, να γνωρίζουν τις δυσκολίες και να βοηθούν.

Πρέπει να πάρουμε υπόψη παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με ένα στεγνό διοικητικό τρόπο καθοδήγησης που δε στηρίζει, δεν εμπνέει, δεν ακουμπά στη διάθεση και θέληση του δυναμικού μας για δράση. Τα όργανα που εκλέχτηκαν δε θα πρέπει να καθοδηγούν με εντολές, με στεγνό έλεγχο αριθμών και στοιχείων αποσπασμένων από το βασικό ρόλο της ΚΝΕ, που είναι η οργάνωση της πάλης της νεολαίας, ώστε αυτή να αποκτά προσανατολισμό που να αμφισβητεί τη σημερινή εξουσία, το κέρδισμα νέων με το ΚΚΕ. Ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργική, συντροφική εξέταση της δουλειάς των στελεχών και μελών, συνολικά της κάθε οργάνωσης και στη βάση αυτή να οργανώνεται η βοήθεια, ατομική και συλλογική, πολιτική και ιδεολογική.

Πρέπει να επιδιώξουμε το σύνολο των οργάνων της ΚΝΕ, με τη στήριξη των κομματικών οργανώσεων να γίνονται πολιτικά επιτελεία που σχεδιάζουν, ελέγχουν, καθοδηγούν τη μαζική πολιτικοϊδεολογική δράση σε κάθε χώρο, που παίρνουν πρωτοβουλίες, εφαρμόζουν δημιουργικά τις κατευθύνσεις, έχουν όλη την προσοχή στραμμένη στη λειτουργία της ΟΒ.

Το αν θα φτάσει η ΚΝΕ στο 10ο Συνέδριο μετρώντας βήματα στη βάση των αποφάσεων και των θέσεων του 9ου Συνεδρίου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του στελεχικού δυναμικού.

Στελέχη έτοιμα δεν υπάρχουν. Η καθοδηγητική φροντίδα, η συλλογική και ατομική βοήθεια, το παράδειγμα των κομματικών μελών που είναι στην ΚΝΕ πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του στελεχικού δυναμικού. Απ' αυτήν την άποψη οι όποιες αδυναμίες υπάρχουν στις ΟΒ αντανακλούν δυσκολίες των παραπάνω οργάνων και ειδικά των Νομαρχιακών και Τομεακών Συμβουλίων που έχουν την άμεση σχέση καθοδήγησης των ΟΒ, των Γραφείων και των Γραμματέων τους.

Στις σημερινές συνθήκες για να παίξει το ρόλο της η ΟΒ, να δρα σε κάθε χώρο όπως θέλουμε, πρέπει να είναι αποφασιστική η στήριξη των γραφείων και των γραμματέων των ΟΒ. Θα πρέπει να σταματήσει το ξεπέρασμα αυτών των οργάνων, αυτών των στελεχών. Αντιθέτως θα πρέπει να βοηθηθούν από τα ΤΓ και ΝΓ πολύμορφα, σταθερά για να παίξουν το ρόλο τους Αν δε λυθεί αυτό το ζήτημα, τότε τα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΒ θα παραμένουν άλυτα. Κατά συνέπεια θα πρέπει ολόπλευρα να στηριχτούν τα ΤΣ και τα ΝΣ για να ανταποκριθούν σε αυτό το σύνθετο και δύσκολο καθήκον.

Η προσυνεδριακή συζήτηση ανέδειξε ως βασικό ζήτημα, πρόβλημα καθοδήγησης το ρόλο της ΟΒ πρόβλημα των οργάνων και των στελεχών και αυτό θα πρέπει με σταθερότητα και επιμονή να λυθεί σε όλα τα επίπεδα.

3. Σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης της ΚΝΕ.

Ο στόχος μας για ΚΝΕ γερή και μαζική απορρέει από την ίδια τη φυσιογνωμία της Οργάνωσής μας, ως νεολαίας του ΚΚΕ.

Στόχος μας να κερδίσουμε μαζικά τη νεολαία με την πολιτική του ΚΚΕ, στην πάλη για το σοσιαλισμό. Θέλουμε να διευρύνονται οι γραμμές της ΚΝΕ με πρωτοπόρους νέους και νέες, που μέσα από την πείρα τους καταλαβαίνουν την ανάγκη της οργανωμένης πάλης μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό.

Στις Θέσεις εντοπίζουμε το γεγονός ότι η ανάπτυξη από το 8ο Συνέδριο δε μας ικανοποιεί. Οι στρατολογίες νέων μελών δεν αντανακλούν σε αντίστοιχη ανάπτυξη, καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα αφομοίωσης ενός μέρους του δυναμικού μας.

Στην προσυνεδριακή δουλειά λίγο απασχόλησε το ζήτημα της ανάπτυξης κάτω από το βάρος των προβλημάτων της αφομοίωσης.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: η δυσκολία στην αφομοίωση δεν οφείλεται στην ανάπτυξη, που προέρχεται από την οργανωμένη μαζική και πολιτική δράση των οργανώσεων. Το αντίθετο. Η δυσκολία στην αφομοίωση δυσκόλεψε την ανάπτυξη. Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις πρόχειρης στρατολογίας.

Το πρόβλημα, όμως, στην αφομοίωση δεν οφείλεται σε ξένους ή ανύπαρκτους λόγους, αλλά στο βασικό που μας απασχολεί. Το πώς δηλαδή η ΟΒ έχει αυτή τη λειτουργία και το περιεχόμενο που συμβάλλει στην αφομοίωση.

Στις Θέσεις δίνουμε τις βασικές πλευρές της ανάπτυξης, τον τρόπο που πρέπει να δούμε το ζήτημα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα της ανάπτυξης βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ιδεολογικοπολιτική μας παρέμβαση στη νεολαία, με τον προσανατολισμό μας για την οργάνωση της πάλης της. Αυτό που πρέπει να έχουμε σταθερό είναι μέσω της δράσης μας να διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις, ώστε η κάθε ΟΒ να δημιουργεί σταθερούς δεσμούς με τη νεολαία, να προγραμματίζει και να υλοποιεί συστηματικά το στόχο της ανάπτυξης. Στο βαθμό που η καθοδηγητική δουλειά των οργάνων συμβάλλει στην αποτελεσματική μαζική - ιδεολογική δράση της κάθε ΟΒ στο χώρο ευθύνης, ώστε να διαμορφώνεται σταθερός κύκλος επιρροής, θα ανεβαίνει και ο ρυθμός στρατολογίας και αφομοίωσης των νέων μελών.

Οι αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στην ανάπτυξη και στην αφομοίωση οφείλονται στο γεγονός ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει γίνει υπόθεση των οργάνων, με την έννοια ότι ο όλος προσανατολισμός δε συμβάλλει στη βελτίωση της ΟΒ, της λειτουργίας και της δράσης της.

Για το επόμενο διάστημα προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η οικοδόμηση νέων ΟΒ στους χώρους της κατάρτισης και στην εργαζόμενη νεολαία, στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, με σχέδιο και επιμονή και με στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες Κομματικές Οργανώσεις.

Παράλληλα με αυτό το στόχο να επαναφέρουμε το στόχο του 8ου Συνεδρίου για ΟΒ σε κάθε Λύκειο, στόχος που δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Σήμερα έχουμε την πείρα και την ωριμότητα να βελτιώσουμε ουσιαστικά την καθοδηγητική μας δουλειά αξιοποιώντας και εντάσσοντας στη δουλειά μας τα ιδεολογικά - πολιτικά μέτρα που αναφέρουν οι Θέσεις του ΚΣ. Με τη βελτίωση της οργανωτικής μας δράσης μπορούμε να ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα που θα έχουμε το επόμενο διάστημα και σε εξελίξεις που θα υπάρχουν, καθώς η νεολαία θα βρεθεί σε ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση.

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» αγκαλιάζει και κινητοποιεί χιλιάδες νέους και νέες και όχι μόνο, σε όλη τη χώρα.

Ο θεσμός αυτός πολιτικός, πολιτιστικός, δημιουργικός, κινητοποιεί την εφευρετικότητα των νέων και διαμορφώνει συνθήκες πολιτιστικής έκφρασης αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας νέων καλλιτεχνών.

Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση στήριξης της νεανικής πρωτοβουλίας και έκφρασης.

Θα συνεχίσουμε με τη βοήθεια και την ενίσχυση δημιουργών την αντιπαράθεση με τα πολιτιστικά πρότυπα του ιμπεριαλισμού.

Χρειάζεται να περάσει το Φεστιβάλ σε μια ανώτερη ποιότητα πολιτικής επικοινωνίας με τη νεολαία, μέσα από μορφές και πολιτιστική δραστηριότητα που πιο εύστοχα θα δένεται με το πολιτικό του περιεχόμενο. Εντάσσοντας δραστηριότητες πάνω σε όλες τις μορφές τέχνης, ακουμπώντας σε καταξιωμένους καλλιτέχνες και στην ερασιτεχνική δημιουργία που εκφράζεται μέσα στη νεολαία.

Το επόμενο βήμα είναι η Οργανωτική του Επιτροπή και οι ομάδες γύρω από το Φεστιβάλ να δραστηριοποιούνται όλο το χρόνο, συσπειρώνοντας νέους που ενδιαφέρονται και δρουν στο μέτωπο του πολιτισμού, του αθλητισμού. Ιδιαίτερη στιγμή μπορεί να αποτελέσει η διοργάνωση, το 2007-2008, Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, στην επέτειο των 90χρονων του ΚΚΕ και των 40χρονων της ΚΝΕ.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το απερχόμενο ΚΣ εκτίμησε τις αδυναμίες της δράσης του θεωρώντας ότι η ευθύνη για τις καθυστερήσεις συνολικά στην ΚΝΕ βαραίνει πριν απ' όλους το ίδιο.

Μπροστά στο νέο ΚΣ υπάρχει η υποχρέωση να ανοίξει μέτωπο με τις αδυναμίες, τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις στη δουλειά μας. Το νέο ΚΣ θα πρέπει να συμβάλλει, ώστε να κατακτηθεί μια νέα ποιότητα στην καθοδηγητική δουλειά, όσον αφορά το περιεχόμενο, τις μορφές και μεθόδους. Να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενιαίας αντίληψης για τη δράση της ΚΝΕ, για να ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα και τους στόχους που έχουμε. Να βοηθήσει το νέο ΚΣ με το έμπρακτο παράδειγμα στη γενίκευση του συνόλου των σκέψεων του δυναμικού της ΚΝΕ, στην απόκτηση άμεσης εμπειρίας από τις ΟΒ.

Τόσο το ΚΣ όσο και τα εκλεγμένα όργανα να ξεπεράσουν αδυναμίες που συμβάλλουν στη γενικολογία και την αποσπασματικότητα. Να ανοίξει μέτωπο σε φαινόμενα εμπειρισμού και πρακτικισμού, διοικητικού τρόπου καθοδήγησης.

Δε φτάνει το ΚΣ να έχει σωστές αποφάσεις. Το κύριο είναι ο κάθε κρίκος να παίξει το δικό του δημιουργικό ρόλο στην επεξεργασία των κατευθύνσεων και καθηκόντων στο χώρο του, στον παραπέρα εμπλουτισμό τους. Η ικανότητα, η αποτελεσματικότητα κρίνεται από το επίπεδο δράσης των παρακάτω οργάνων και κυρίως των ΟΒ. Τα μέλη του νέου ΚΣ χρειάζεται με το προσωπικό παράδειγμα και την ατομική ευθύνη να αυξάνουν το αίσθημα της ανησυχίας, να συμβάλλουν στην πρωτόβουλη δράση και ικανότητα των στελεχών και μελών της ΚΝΕ.

Να παίζουν πρωτοπόρο ρόλο στη διαμόρφωση του μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές της ΚΝΕ. Με το προσωπικό παράδειγμα να συμβάλλουν και να διαπαιδαγωγούν το δυναμικό της Οργάνωσής μας.

Το νέο ΚΣ να λύσει δυσκολίες που υπήρχαν στη συγκρότηση επιτροπών, να εξασφαλίσει το δυναμικό που χρειάζεται η εφημερίδα της ΚΝΕ, ο «Οδηγητής».

Το νέο ΚΣ θα πρέπει να επιδιώξει σταθερά την υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου, την αφομοίωσή τους από όλη την Οργάνωση, τη σφυρηλάτηση ενιαίας αντίληψης και δράσης, την ανταπόκριση στις προσδοκίες του Κόμματος για την Οργάνωση της νεολαίας του.

ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΕΚΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΆ ΜΑΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Να εκφραστεί άμεσα και συγκεκριμένα ουσιαστική βελτίωση παίρνοντας υπόψη τη μεγάλη μάχη που θα δώσει η Οργάνωση στο πλευρό του Κόμματος για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές το επόμενο διάστημα.

Αυτή η κατ' εξοχήν πολιτική αναμέτρηση μπορεί και πρέπει να δοθεί αποφασιστικά από την Οργάνωση. Συνεπώς, το βασικό που έχουμε να λύσουμε είναι ο εξοπλισμός των δυνάμεών μας και η μαζική δράση στη νεολαία για να διαμορφώσουμε κριτήριο ψήφου στη βάση των προβλημάτων, των αδιεξόδων που δημιουργεί η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα από τη ΝΔ, χτες από το ΠΑΣΟΚ. Να αναδειχτεί ο ρόλος του ΣΥΝ. Η νεολαία προτάσσοντας τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά της να ενισχύσει αποφασιστικά τις δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις που στηρίζει το ΚΚΕ.

Η μάχη αυτή δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, μαζική επαφή και επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νεολαία, αντιμετώπιση των επιχειρημάτων του αντίπαλου. Υπό αυτήν την έννοια η μαζική δράση στη νεολαία θα πρέπει να συνδυάζει και τη λειτουργία της ΟΒ, όπου θα γενικεύεται η πείρα, θα συζητούνται και θα αναλύονται επιχειρήματα, θα βελτιώνεται το μέτωπο στις άλλες δυνάμεις.

Διαμορφώνονται δυνατότητες περισσότερο από πριν να προσεγγίζονται ταξικά τα φαινόμενα, τα προβλήματα μέσω των σημείων αναφοράς της νεολαίας, μέσω των πολλών αδιεξόδων που συναντά στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑ

Αρκετοί σύντροφοι κατά τη συνεδριακή περίοδο απασχολήθηκαν με την κατάσταση στο διεθνές νεολαιίστικο κίνημα, με την ανάγκη συντονισμού της δράσης ανάμεσα στις κομμουνιστικές νεολαίες, τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας, τις νεολαίες της ΠΟΔΝ. Εκφράστηκε διεθνιστικό ενδιαφέρον για την κατάσταση και τις εξελίξεις στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα διαφόρων χωρών, η αλληλεγγύη για μια σειρά χώρες που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.

Η μαζική συμμετοχή τμημάτων της νεολαίας σε κινητοποιήσεις όπως π.χ. στη Γαλλία, καθώς και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια ανάμεσα στους νέους σε μια σειρά χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει την ανάγκη να οξυνθεί η ιδεολογικο -πολιτική αντιπαράθεση με δυνάμεις, που κινούνται στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης ή της εκτόνωσης της νεολαιίστικης αντίδρασης, δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του οπορτουνισμού, που κινούνται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ΚΦ, του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, των διάφορων ΜΚΟ που δρουν στη νεολαία.

Στα πλαίσια αυτά είναι αναγκαίο να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για την ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινής δράσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος της νεολαίας, ως προϋπόθεση για την κοινή δράση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο διεθνές νεολαιίστικο κίνημα. Να συνεχίσει τη συμβολή της στη μέχρι τώρα θετική πορεία της ΠΟΔΝ.

Είναι αναγκαίο το επόμενο διάστημα να πολλαπλασιαστούν στη χώρα μας οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διεθνιστικού κινήματος αλληλεγγύης με τους νέους. Να συνεχίσουμε την καμπάνια ενάντια στην απαγόρευση δράσης της ΚΝ Τσεχίας και γενικότερα ενάντια σε κάθε περιορισμό δράσης των κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών νεολαιών.

Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη του νεολαιίστικου κινήματος στην Κούβα, στη Βενεζουέλα, στη ΛΔ της Κορέας, στους λαούς του Ιράκ της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ιράν, του Αφγανιστάν κ.α. που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.

Να συνεχίσουμε σταθερά την πάλη για την ανάπτυξη ενός μαζικού διεθνιστικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος νεολαίας στη χώρα μας. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στους νέους των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Κύπρου που βρίσκονται στο στόχαστρο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της Οργάνωσής μας. Εχουμε πίστη στην υπεροχή της ιδεολογίας και πολιτικής του Κόμματός μας. Είμαστε ανυποχώρητοι και ανυπόμονοι στην απαίτηση να γίνει η ΚΝΕ πιο ικανή και γερή, πιο μαζική. Ολη η Οργάνωση, μέλη και στελέχη, με πεποίθηση ότι σήμερα υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να κερδίσουμε μαζικά τη νεολαία με την πολιτική του Κόμματος, να κάνουμε την ΚΝΕ την καρδιά και το νου της ελληνικής νεολαίας.


Eurokinissi

Eurokinissi



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ