Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ
ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ;
  • Να προσπαθούμε συνεχώς, μέσα στην πράξη και τη δράση να κατακτούμε σε βάθος τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία μας, σε σύνδεση με τις εμπειρίες της καθημερινής ζωής, τα παλιά και νέα προβλήματα που εμφανίζονται, όσον αφορά τις συνθήκες ζωής και δουλειάς της νεολαίας, τη μόρφωση και τα δικαιώματά της, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις που επιδρούν στη ζωή και στους προβληματισμούς της νεολαίας. Η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού δεν προκαλεί μόνο φαινόμενα ηττοπάθειας και υποταγής, αλλά και δυνατότητες αφύπνισης πλατιών μαζών της νεολαίας.

Να κατανοείται βαθιά, από τα σημερινά και αυριανά μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, το Πρόγραμμα του Κόμματος. Να είναι κατανοητό ότι, παρά τη νίκη της αντεπανάστασης, ζούμε σε εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ότι όλη η δράση μας στο πλευρό του Κόμματος πρέπει να υποτάσσεται στον στρατηγικό μας σκοπό, που είναι η νίκη του σοσιαλισμού στη χώρα μας, η διεθνιστική μας δράση σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος των δυνάμεων του σοσιαλισμού.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Στις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο να συμβάλουμε στην αγωνιστική ανάταση της νεολαίας, στο ανέβασμα της πολιτικής της συνείδησης, ώστε να κατανοεί την ανάγκη για αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, αν δε δουλέψουμε για την απόκρουση της επίθεσης που γίνεται στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα. Αν δε φωτίσουμε την ανεκτίμητη προσφορά του, αν δε συζητήσουμε για τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη νίκη της αντεπανάστασης.

Το Κόμμα μας από το 1995 έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια να φωτίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα με επιστημονικό, αντικειμενικό τρόπο, μακριά από τη λαθολογία και το μηδενισμό που προβάλλει η αστική προπαγάνδα και τα διάφορα παρακλάδια της, ο οπορτουνισμός. Να μη φοβόμαστε να ανοίγουμε συζητήσεις με τη νεολαία. Είμαστε περήφανοι για τις κατακτήσεις που είχαν οι νέοι άνθρωποι στο σοσιαλισμό. Κανένας νέος ή νέα δε ζούσε με το φόβο της ανεργίας, της ανασφάλειας, των ταξικών φραγμών. Οσες ελλείψεις και προβλήματα κι αν είχε η σοσιαλιστική οικοδόμηση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, χωρίς προηγούμενη πείρα και σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και πίεσης, δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο σοσιαλισμό και στον καπιταλισμό. Η κριτική αποτίμηση, από το Κόμμα μας, της πείρας από την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αλλά και τα νέα συμπεράσματα που θα έλθουν στην πορεία, έχουν διαφορετική αφετηρία από τη λασπολογία και το μηδενισμό, στα οποία έχει καταφύγει ο ταξικός αντίπαλος. Είναι κριτική που οδηγεί στην ωρίμανση του κομμουνιστικού κινήματος, στην κατάκτηση πείρας που γεννά η πρώτη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Η υπεράσπιση του σοσιαλισμού, η επιστημονική κριτική στην πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα, με εργαλείο την κοσμοθεωρία μας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να γίνει η ΚΝΕ πιο δυνατή και πιο ικανή να κερδίζει όλο και περισσότερες νεολαιίστικες συνειδήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμο ζήτημα να αντιπαρατεθούμε στον αντικομμουνισμό μέσα στη νεολαία, είτε αυτός είναι ανοιχτός είτε συγκαλυμμένος, είτε προέρχεται από αστικές πολιτικές δυνάμεις, είτε από αυτοαποκαλούμενες ως «αριστερές». Στόχος του αντικομμουνισμού είναι να βάλει εμπόδια στη δυνατότητα που έχει σήμερα η νεολαία να προσεγγίσει την αναγκαιότητα της πάλης για το Σοσιαλισμό. Το σύστημα δεν το φοβίζει η όποια «αντικαπιταλιστική κριτική» που μπορεί να γίνεται γενικά, το φοβίζει η δυνατότητα μεγάλες μάζες της νεολαίας στο πλευρό της εργατικής τάξης να εμπνευστούν από τη σοσιαλιστική προοπτική.

Η πείρα της Οργάνωσης δείχνει ότι μπορούμε να ανοίξουμε πιο τολμηρά το ζήτημα αυτό της συκοφάντησης του σοσιαλισμού, του σύγχρονου αντικομμουνισμού. Εχουμε παραδείγματα αποτελεσματικής παρέμβασης. Οπως όμως έδειξε η προσυνεδριακή δουλειά, οι ανάγκες εξοπλισμού γύρω από το κεντρικό αυτό ζήτημα της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης είναι μεγάλες. Με αυτή την έννοια είναι βασική προϋπόθεση η ιδεολογική θωράκιση των γραμμών της ΚΝΕ με τη μελέτη και αφομοίωση της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, των επιτυχιών και καταχτήσεων του επαναστατικού κινήματος, την κριτική αφομοίωση της ιστορικής πορείας και προσφοράς για να ισχυροποιήσει τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά.

  • Μια δεύτερη προϋπόθεση, στενά δεμένη με τα παραπάνω, για να καταχτά και να ισχυροποιεί η ΚΝΕ τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά, για να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο της, ως πρωτοπόρα οργάνωση της νεολαίας, είναι η βαθύτερη αφομοίωση της γραμμής πάλης και συσπείρωσης στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Τα προηγούμενα χρόνια αναδεικνύαμε το πρόβλημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, πώς εξειδικεύονται στη νεολαία, τις συνέπειές τους. Ενα μέρος των αναδιαρθρώσεων αυτών έχει ήδη γίνει πραγματικότητα, στις εργασιακές σχέσεις, στην παιδεία, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ο ελεύθερος χρόνος. Ακόμα έχει προχωρήσει η προσπάθεια να προσελκυσθεί η νεολαία, ιδιαίτερα οι άνεργοι, στη στελέχωση κρατικών, κατασταλτικών, στρατιωτικών ή στρατιωτικού αστυνομικού τύπου μηχανισμών. Λόγου χάρη η προσέλκυση νέων ανθρώπων στους Επαγγελματίες Οπλίτες, στην αγροφυλακή, συνοροφύλακες, δημοτική αστυνομία κλπ.

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα από αυτές τις εξελίξεις; Οτι όλες οι αναδιαρθρώσεις, μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμοί, όπως αποκαλούνται από τους πρωτεργάτες τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι μέτρα και πολιτικές ενταγμένες στη στρατηγική του κεφαλαίου για την κερδοφορία του, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει η αναπαραγωγή του. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης οδηγεί σε μεγαλύτερη βαρβαρότητα. Θα φορτώσει με νέα δεινά τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Σήμερα μπορούμε από καλύτερες θέσεις να αποδείξουμε ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης δεν έχει καμία σχέση με τις προσδοκίες και τα όνειρα της νεολαίας. Είναι ο δρόμος των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού. Δεν μπορεί ούτε να μεταρρυθμιστεί ούτε να γίνει πιο ανθρώπινος.

Τα συμφέροντα της νεολαίας, το μέλλον της συνδέονται με την πάλη για την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων. Με το δρόμο ανάπτυξης που το ΚΚΕ προβάλλει, τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία. Η πάλη ανάμεσα στις δύο αυτές γραμμές ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας τα επόμενα χρόνια θα οξυνθεί. Η ταξική πάλη θα οξυνθεί. Ο πρόσφατος αγώνας των ναυτεργατών είναι ένα μικρό δείγμα των μελλοντικών αγώνων. Αποκτά επομένως ξεχωριστή σημασία για την ΚΝΕ η βαθύτερη αφομοίωση των εξελίξεων και της πολιτικής του ΚΚΕ. Από την πείρα της δράσης μας, αλλά και από την προσυνεδριακή συζήτηση φαίνεται ότι θα χρειαστεί να ανοίξουμε πιο ολοκληρωμένα αυτή τη συζήτηση μέσα στη νεολαία.

Από εδώ απορρέει και η ανάγκη να αφομοιώνουμε όλο και πιο στέρεα το Πρόγραμμα του Κόμματος, τη μεγάλη σημασία που έχει η συσπείρωση σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή και δημοκρατική γραμμή πάλης, που συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Πίσω από αυτή τη γραμμή συσπείρωσης δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα για αποτελεσματική αντίσταση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νεολαίας.

Οι νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι μετανάστες και μετανάστριες, οι νέοι αγρότες, οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι, οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι φοιτητές, όλοι όσοι ανήκουν στην εργατική οικογένεια, στα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα στην πόλη και στην ύπαιθρο να έχουν τη δική τους συμβολή. Να διαμορφώσουν τα δικά τους κανάλια συσπείρωσης, ώστε να βοηθήσουν στο πλευρό του εργατικού κινήματος να πάρει σάρκα και οστά το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης, το οποίο κάτω από τη σημαία της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας μπορεί να συνενώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που κατανοούν την ανάγκη ρήξης με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το σοσιαλισμό ή με τα βασικά χαρακτηριστικά του και τον τρόπο περάσματος. Για τη συγκρότηση του Μετώπου, απαιτείται να υπάρχει ένα επίπεδο συμφωνίας με προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχους πάλης, που να έχουν εσωτερική συνοχή και ιεράρχηση σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Το Μέτωπο προβάλλει στο λαό ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν στο επίπεδο της εξουσίας τα συμφέροντα των εκμεταλλευομένων, καταπιεσμένων λαϊκών δυνάμεων. Το Μέτωπο πρέπει να έχει πρόταση προς το λαό και στο επίπεδο της εξουσίας.

Παλεύοντας οι νέοι εργαζόμενοι, τα παιδιά που ανήκουν στην εργατική τάξη και στα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα σε αυτή τη γραμμή πάλης, μπορούν να κατανοήσουν μέσα από την ίδια τους την πείρα γιατί ο σοσιαλισμός αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση και διέξοδο.

Σε τελευταία ανάλυση η δράση μας πρέπει να βοηθά και να πείθει τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας, που δέχεται τις συνέπειες της ταξικής εκμετάλλευσης, ότι δεν υπάρχει αυτοτελής λύση για τα προβλήματα της νεολαίας πέρα και έξω από την επίλυση του γενικού πολιτικού προβλήματος της χώρας που συνδέεται με το ζήτημα της εξουσίας. Να κατανοήσει η νεολαία ότι η πηγή των προβλημάτων της είναι η ταξική εκμετάλλευση, η στρατηγική του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων της.

Επομένως, η δράση μας γίνεται πιο σύνθετη. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και οι οργανώσεις τους στη νεολαία - τόσο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού - δουλεύουν έχοντας ως στρατηγική την υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος, καλλιεργώντας την αντίληψη της αιωνιότητας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι απαντήσεις που δίνουν έχουν ως δεδομένες τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, δεν αμφισβητούν τη σημερινή εξουσία.

Είναι λοιπόν σημαντικό η ΚΝΕ μέσα από τη δράση της και την προβολή στη νεολαία των θέσεων του Κόμματος, της πολιτικής του πρότασης, να δίνει απαντήσεις που να βοηθάνε τη νεολαία να συνειδητοποιεί την ανάγκη πάλης για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, να απεγκλωβίζεται από αυταπάτες και τα διάφορα ιδεολογήματα που της προσφέρουν.

  • Η ΚΝΕ ενδιαφέρεται και προσπαθεί να συνδέεται διαρκώς με τις πιο πλατιές μάζες της νεολαίας. Πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης της για τις σύγχρονες ανάγκες της. Γενικεύει την πείρα της και ενισχύει την πρωτοπόρα δράση της ώστε να αποκτούν οι αγώνες συνέχεια σταθερό αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, ώστε να προωθείται ο συντονισμός των διαφόρων τμημάτων της νεολαίας μεταξύ τους και η σύνδεση με το ευρύτερο εργατικό, λαϊκό κίνημα. Μέσα στο μαζικό κίνημα και με τις εμπειρίες της νεολαίας η ΚΝΕ συμβάλλει πολύμορφα στη χειραφέτηση της νεολαίας από την αστική ιδεολογία και τις μικροαστικές παραλλαγές της.

Εκτιμάμε ότι οι θέσεις μας, τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης γίνονται αποδεκτά από σημαντικά τμήματα νέων ανθρώπων, που προβληματίζονται από τις συνθήκες που ζουν, από τις γενικότερες δυσκολίες που προκαλούν οι εξελίξεις στη ζωή των εργατικών και λαϊκών οικογενειών και κατά συνέπεια μπορούν να μπουν πιο μαζικά στον αγώνα. Δεν αρκεί η συνειδητοποίηση των προβλημάτων και η δυσαρέσκεια. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσει η νεολαία ότι δεν αρκεί να εκφράζει την αντίθεσή της, δε φθάνουν μια ή περισσότερες εξάρσεις στον αγώνα. Χρειάζεται συστηματική πάλη, οργάνωση και κυρίως να συγκεντρωθεί η προσοχή στην κοινή δράση και συμμαχία με το εργατικό και γενικότερο λαϊκό κίνημα για αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.

Στόχος μας είναι το πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης που έχει επεξεργαστεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος και εξειδικεύουν οι Θέσεις να γίνει οδηγός στην καθοδηγητική δουλειά για όλες τις οργανώσεις, για όλα τα όργανα, καθώς η πάλη ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, για τις σύγχρονες ανάγκες είναι κρίκος για ευρύτερη συσπείρωση. Η πάλη αυτή συμβάλλει στο ανέβασμα της πολιτικής συνείδησης της νεολαίας, βοηθάει στην αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις.

H ΚΝΕ θα ασκήσει τον επαναστατικό κομμουνιστικό ρόλο της με μεγαλύτερη πληρότητα και ικανότητα, όταν επιτύχει, ακόμα καλύτερα από σήμερα, να φωτίζει το σύνολο των προβλημάτων της νεολαίας από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών της, που αντικειμενικά έχουν την τάση συνεχώς να διευρύνονται. Να έχει δράση και ολοκληρωμένη παρέμβαση για τα προβλήματα της μόρφωσης και της δουλειάς ως τα προβλήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού, του ελεύθερου χρόνου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Κανένα πρόβλημα που συγκινεί τη νεολαία δεν πρέπει να το βλέπουμε ως δευτερεύον ή ασήμαντο. Ολα τα προβλήματα έχουν σε τελευταία ανάλυση ταξικό χαρακτήρα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η ταξικότητα των προβλημάτων που για τους νέους κομμουνιστές μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητή δεν μπορεί με την ίδια σχετική ευκολία να γίνει κατανοητή από τους νέους εργάτες και εργάτριες, από τους ανέργους, από τους νέους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χρειάζεται να αποκτήσουν δική τους πείρα για να πεισθούν, καθώς δέχονται όλους τους επηρεασμούς, τις πιέσεις που ασκεί το καπιταλιστικό σύστημα με το συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης που υπάρχει σήμερα και σε συνθήκες που η κυρίαρχη προπαγάνδα κάνει το μαύρο άσπρο. Η μεθοδευμένη επίθεση στο παρόν και το μέλλον, στα δικαιώματα και τις ανάγκες της νέας γενιάς πρέπει να κατανοηθεί ως μέρος της συνολικής επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη και την εργατική οικογένεια, με στόχο πιο φθηνή εργατική δύναμη, πιο πολλά κέρδη για τους καπιταλιστές.

Οι νέοι άνθρωποι δεν πιέζονται μόνο από τα προβλήματα, αλλά και από τη συστηματική εκστρατεία χειραγώγησης τρομοκράτησης, από την επιχείρηση φθοράς συνειδήσεων. Για αυτό το λόγο εξελίσσεται ταυτόχρονα μια σύνθετη εκστρατεία ιδεολογικής και ηθικής επίθεσης, με στόχο την ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση των νέων ανθρώπων, τη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Η ανταγωνιστικότητα, η επιχειρηματικότητα, η λογική της ατομικής λύσης σε συνδυασμό με την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, σηματοδοτούν αυτή την προσπάθεια της άρχουσας τάξης, των μηχανισμών και πολιτικών εκφραστών της να εγκλωβίσουν τη νεανική αμφισβήτηση.

Η άρχουσα τάξη πάντα είχε στο επίκεντρο της προσοχής της την προσπάθεια χειραγώγησης της νεολαίας. Σήμερα με μεγαλύτερη ένταση την προσαρμόζει, όπου υπάρχει και ζει η νεολαία από τις πιο μικρές ηλικίες ακόμα. Ακριβώς γιατί σήμερα οι νέοι έχουν αντικειμενικά περισσότερες δυνατότητες να αντιληφθούν την ουσία των προβλημάτων. Δυνατότητες που η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα δίνουν.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η καταστολή, η περιβαλλοντική καταστροφή, η αναβίωση αντιδραστικών και σκοταδιστικών θεωριών όπως ο ρατσισμός, η υποκουλτούρα είναι σημάδια ενός συστήματος που η ύπαρξή του βάζει φρένο στην κοινωνική εξέλιξη και γι' αυτό αντικειμενικά έχει γίνει αντιδραστικό.

Αυτή η πραγματικότητα συμβάλλει να γίνονται διεργασίες στη συνείδηση, που δεν είναι πάντα ορατές, δεν εκφράζονται αυτόματα σε δράση. Οι νέοι άνθρωποι που ζουν την «μπλε» ή «πράσινη» εκδοχή της κυρίαρχης πολιτικής, όλο και περισσότερο νιώθουν ότι αυτή δεν οδηγεί σε λύσεις και απαντήσεις στο παρόν και το μέλλον τους.

Παρά την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυρίαρχη ιδεολογία δεν έχει κερδισμένη τη νέα γενιά. Η διαπάλη οξύνεται και θα γενικεύεται.

Κάτω από αυτό το πρίσμα της ρευστότητας, η συλλογικότητα συνυπάρχει με τον ατομισμό, η διάθεση για πάλη με τις αυταπάτες για βόλεμα, η αξία της ταξικής αλληλεγγύης με το συντεχνιασμό. Η αμφισβήτηση δυναμώνει. Διαμορφώνονται ενδείξεις ριζοσπαστισμού κάτω και από τη δική μας συμβολή.

  • Στην προσυνεδριακή διαδικασία έγινε ακόμα μια ορισμένη συζήτηση με βάση το τμήμα των θέσεων που αναφέρεται στη νέα γυναίκα. Εκτιμάμε ότι το πρόβλημα της ανισοτιμίας των δύο φύλων, με χαρακτηριστικό στοιχείο τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, δεν κατανοείται από τη νεολαία ως σοβαρό πρόβλημά της. Το «γυναικείο ζήτημα», δηλαδή η διπλή καταπίεση της γυναίκας, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ίδια τη φύση και το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος και για αυτό μένει άλυτο στα πλαίσιά του, παρά το γεγονός ότι η ζωή της κοπέλας έχει αλλάξει σε πολλά πράγματα σε σχέση με παλιότερα. Είμαστε περήφανοι γιατί το Κόμμα μας, σε μια περίοδο που ήταν εδραιωμένες σκοταδιστικές αντιλήψεις για τη γυναίκα, διεκδίκησε, από το 1918 ακόμα, την ισοτιμία της γυναίκας ενταγμένη στην πάλη για το σοσιαλισμό. Μας ενδιαφέρει η συμμετοχή και ανάδειξη νέων γυναικών στο γυναικείο κίνημα, στο εργατικό, στην ΚΝΕ και στο Κόμμα. Το πρότυπο της κομμουνίστριας νέας γυναίκας που διεκδικεί δικαιώματα και την εξουσία της τάξης της.

Από τη συζήτηση φάνηκε ότι αρχίζει να συνειδητοποιείται μέσα από την εμπειρία ότι τα πράγματα αλλάζουν για την κοπέλα από τη στιγμή που αναζητά δουλειά και αποφασίζει να δημιουργήσει οικογένεια. Εχουμε ήδη παραδείγματα ότι αυτή η περίοδος προκαλεί διλήμματα και στην κνίτισσα, στο νέο ζευγάρι γενικότερα, για το πώς μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να ανταποκριθούν και να συνδυάσουν τα καθήκοντα απέναντι στην οικογένεια, το επάγγελμα, την πολιτική δράση. Ιδιαίτερα σήμερα, που η νέα γυναίκα κατεξοχήν δέχεται τα νέα μέτρα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την πολιτική που τη θέλει να δουλεύει φθηνά, για λίγο και προσωρινό χρόνο, προκειμένου τάχα να ανταποκριθεί στο ρόλο της στην οικογένεια, δε χωρά καμία άγνοια και καμία υποτίμηση. Η ΚΝΕ χρειάζεται να πρωτοστατήσει, ώστε το γυναικείο ζήτημα να συνειδητοποιηθεί ως γέννημα της ταξικής κοινωνίας.

Ολες οι παραπάνω κατευθύνσεις δένουν την πάλη σήμερα, με την προοπτική. Δίνουν περιεχόμενο στην ΟΒ και τα όργανα. Τροφοδοτούν την πολιτική - ιδεολογική συζήτηση. Είναι οδηγός στην καθοδηγητική δουλειά. Στο βαθμό που ανταποκρινόμαστε σε αυτά και με το σύνθημα «Πρωτοπόροι στη μόρφωση και τον πολιτισμό και πρωτοπόροι στον αγώνα» θα ενισχύουμε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά της Οργάνωσης, την ικανότητά της ν' ανταποκρίνεται στα σύνθετα καθήκοντα της ταξικής πάλης δίπλα στο Κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ