Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ

Το νέο ΚΣ της ΚΝΕ και τα όργανα περιοχών και πόλεων που εκλέχτηκαν, πρέπει να πάρουν υπόψη ότι η ΚΝΕ πέρα από την ανάγκη να δουλεύει σταθερά, να αφομοιώνει ολοκληρωμένα την ιδεολογία και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, πρέπει να υπολογίζει σταθερά ένα σημαντικό παράγοντα που μας υποχρεώνει σε μια διαρκή διαπαιδαγωγητική δουλειά. Ως οργάνωση νεολαίας το δυναμικό της ΚΝΕ ανανεώνεται γρήγορα και η περίοδος αφομοίωσης και δράσης των μελών έχει μικρό βάθος χρόνου. Συνεπώς, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, ώστε η πείρα να μεταδίδεται αποτελεσματικά, για να εξασφαλίζεται η συνέχεια.

Επίσης, πρέπει να υπολογίζουμε σταθερά τη δράση του αντίπαλου, της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της. Η δράση τους ασκεί πίεση για «πολιτική στα όρια του εφικτού» δυσκολεύοντας, βάζοντας εμπόδια στο ανέβασμα της πολιτικής συνείδησης της νεολαίας. Κύριο στόχο έχει να μείνει η νεολαία μακριά από το κίνημα και κυρίως μακριά από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούνται από την άρχουσα τάξη, τα κόμματα, οι μηχανισμοί τους, τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν και που είναι αποτέλεσμα της κυρίαρχης πολιτικής που εφαρμόζεται. Με την προπαγάνδα τους, με κατάλληλα συνθήματα και στόχους προωθούν τις αναδιαρθρώσεις, ως συστατικό και βασικό στοιχείο του ιμπεριαλισμού π.χ. η σύνδεση Παιδείας και αγοράς εργασίας, η καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων, μέχρι τα «μαύρα μπλοκ», οπορτουνιστικές αντιλήψεις, αντισοσιαλιστική αντικομμουνιστική προπαγάνδα κ.λπ.

Από την άποψη αυτή αποκτούν ξεχωριστή σημασία τα παρακάτω καθήκοντα:

1. Να αποκτήσει ανώτερο και πιο ουσιαστικό περιεχόμενο η ιδεολογική - μορφωτική και διαπαιδαγωγητική δουλειά.

Κατά την προσυνεδριακή συζήτηση απασχόλησε έντονα το δυναμικό της Οργάνωσης η ανάγκη της ιδεολογικής δουλειάς, η απαίτηση για μαθήματα, διαλέξεις.

Ταυτόχρονα, η συζήτηση αναδεικνύει και τις δυσκολίες που συναντάμε στην οργάνωση της ιδεολογικής δουλειάς στην ΚΝΕ. Δυσκολίες που σε πολλές περιπτώσεις αφορούν στην υπόκλιση στο τρέχον ζήτημα και στην υποτίμηση της ιδεολογικής δουλειάς. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό του «χρόνου», τα ωράρια, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους. Τα προβλήματα αυτά ως ένα βαθμό είναι αντικειμενικά αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι και εύκολη δικαιολογία.

Το ζήτημα είναι, σήμερα η ΚΝΕ, στη βάση των αναγκών και των απαιτήσεων που απορρέουν από το κεντρικό καθήκον να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια και ικανότητα στο έργο της, ως επαναστατική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας ως νεολαίας του ΚΚΕ, ότι πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά η ιδεολογική δουλειά. Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που έχουμε για τις ΟΒ, για τα όργανα.

Η πείρα που έχουμε δείχνει ότι, στο βαθμό που η οργάνωση της ιδεολογικής δουλειάς γίνεται υπόθεση των οργάνων, που υπάρχει καταμερισμός, βοήθεια και έλεγχος, τα προβλήματα υποχώρησαν και έγιναν θετικά βήματα. Το πρόγραμμα της ιδεολογικής δουλειάς προχώρησε ενιαία, μπήκε συγκεκριμένο σχέδιο, συνδυάστηκε η δράση με την υλοποίηση του προγράμματος.

Επίσης, πρέπει να γενικευτούν πολλές μορφές που έχουν δοκιμαστεί, στην κατεύθυνση της οργάνωσης του ιδεολογικού προγράμματος των ΟΒ, με συζήτηση βιβλίων, διαλέξεων και μαθημάτων.

Το βασικό που έχουμε να λύσουμε καθοδηγητικά είναι να αντιμετωπίζεται μόνιμα η ιδεολογική δουλειά στην ΚΝΕ ως βασικό συστατικό στοιχείο της καθοδηγητικής δουλειάς, του χαρακτήρα της ΚΝΕ ως σχολείο διαπαιδαγώγησης νέων κομμουνιστών. Ολη η εσωτερική ζωή και δράση της ΚΝΕ υπηρετεί τον εξής στόχο: Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες να εμπνέονται από το σύνθημα «πρωτοπόροι στη μόρφωση και τον πολιτισμό - πρωτοπόροι στον αγώνα». Να αποκτούν ικανότητες και δυνατότητες για να ανταποκρίνονται στα σύνθετα καθήκοντα του αγώνα, στις υποχρεώσεις τους στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Να αποκτούν ικανότητες και δυνατότητες σύνδεσης με τις πλατιές μάζες της νεολαίας.

Να αξιολογείται, επομένως, η ιδεολογική δουλειά, όχι ως επιπλέον ζήτημα ή επιπλέον χρόνος, αλλά ως απαραίτητο και αναγκαίο στοιχείο για να επιτελέσει η ΚΝΕ το ρόλο της, ως επαναστατική οργάνωση νεολαίας. Να αξιολογείται ως βασικό ζήτημα στην αγωνιστική προετοιμασία και διαπαιδαγώγηση, στο ατσάλωμα μπροστά σε κάθε είδους δυσκολίες.

Χρειάζεται να δούμε καλύτερα την εξειδίκευση του προγράμματος ιδεολογικής δουλειάς σε τμήματα της νεολαίας και ιδιαίτερα σε μαθητές, νέους εργάτες, εργαζόμενους μαθητές, τόσο όσον αφορά στο περιεχόμενο, αλλά και σε μορφές οργάνωσης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι πολλές φορές στις ΟΒ και τις Συνδιασκέψεις η ανάγκη για ιδεολογική δουλειά ταυτίστηκε με τις διαλέξεις και τα μαθήματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις φάνηκαν δυσκολίες και αδυναμίες στην πολιτική ενημέρωση ή στη γνώση διάφορων ζητημάτων, επεξεργασιών και θέσεων του Κόμματος.

Πρέπει να τονιστεί ότι η ιδεολογική δουλειά δεν ταυτίζεται μόνο με τη διάλεξη και το μάθημα. Πλευρές της ιδεολογικής δουλειάς περνάνε με τη συζήτηση στις ΟΒ και στα όργανα των ιδεολογικοπολιτικών ζητημάτων που βγαίνουν από την παρέμβαση της Οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας, από τα επιχειρήματα του αντίπαλου, από την ίδια τη λειτουργία της ΟΒ. Το άνοιγμα ιδεολογικοπολιτικής συζήτησης στις ΟΒ, στα όργανα είναι όρος, για να αποκτά η λειτουργία μας ουσιαστικό περιεχόμενο, να ενισχύεται ο εξοπλισμός του δυναμικού της ΚΝΕ, να γίνονται βήματα στην αφομοίωση της πολιτικής μας.

Προϋπόθεση για να αντιμετωπίζονται ζητήματα ή ερωτήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και για να αναπτύσσεται μια πλούσια ιδεολογική συζήτηση είναι η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», του «Οδηγητή», της ΚΟΜΕΠ, των «Θεμάτων Παιδείας».

Ιδιαίτερα θα πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ να κατανοήσουν, πως η καθημερινή μελέτη και η πολύμορφη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» αποτελεί ένα βασικό και αναντικατάστατο μοχλό για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ, για τη διάδοση της πολιτικής του ΚΚΕ μέσα στη νεολαία.

Στις Θέσεις επισημαίνουμε το ρόλο του κομματικού Τύπου, την αξία επαφής των μελών και στελεχών της ΚΝΕ με αυτόν. Ουσιαστική βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς, χωρίς την αξιοποίηση του κομματικού Τύπου, της μελέτης της ΚΟΜΕΠ, των «Θεμάτων Παιδείας» και ένταξής τους στην εσωοργανωτική ζωή, δεν μπορεί να υπάρξει στις σημερινές συνθήκες.

Στις Θέσεις εντοπίζουμε την ανάγκη διαμόρφωσης και ανάπτυξης του πολιτιστικού, μορφωτικού ρεύματος στην ΚΝΕ. Κάτι τέτοιο θα έχει την αντανάκλασή του συνολικά στη νεολαία, για να διαμορφώνεται μια διαφορετική πνευματική και αξιακή ατμόσφαιρα.

Θέλουμε να ενταθεί η προσπάθεια να αποκτήσει επαφή το δυναμικό μας με τη θεωρία μας, με τις αξίες της εργατικής τάξης, την ιστορία του κινήματος. Να έρθει σε επαφή με την προοδευτική πολιτιστική δημιουργία, ώστε κάθε ενέργεια, κάθε πρωτοβουλία της ΚΝΕ στη νεολαία να σηματοδοτεί τη διαφορετική αντίληψη για τον πολιτισμό, την τέχνη, τις αξίες της ζωής. Να βοηθηθεί το δυναμικό μας, ώστε να οξύνουμε τη διαπάλη και την αντιπαράθεση με τις αξίες και τα ιδανικά της αστικής και μικροαστικής ιδεολογίας, της βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου, της υποκουλτούρας, που επιδρούν στη συνείδηση της νεολαίας.

Η διαμόρφωση ενός τέτοιου πολιτιστικο - μορφωτικού ρεύματος, που θα χαρακτηρίζει την ΚΝΕ ως οργάνωση, το κάθε μέλος της ξεχωριστά, τις δραστηριότητες της ΚΝΕ στη νεολαία, είναι παράγοντας αφύπνισης της νεολαίας, είναι συμβολή στην κατανόηση του νοήματος της ζωής, της ελευθερίας. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες να εξασφαλίσουμε αυτόν τον προσανατολισμό, να διαμορφώσουμε όρους για το μορφωτικό ρεύμα, και ως συλλογική προσπάθεια, αλλά και ως προσπάθεια ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης του κάθε μέλους της ΚΝΕ.

Ξεχωριστή σημασία στην ιδεολογική και αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των μελών της ΚΝΕ αποκτά η γνώση και η διάδοση της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Αλλωστε, είναι σημαντικό όπλο στην πάλη μας για την αντιμετώπιση του αντικομμουνισμού, των αντι-ιστορικών θεωριών για το τέλος της ιστορίας της ταξικής πάλης, που προβάλλουν το στόχο της σοσιαλιστικής επανάστασης ως ξεπερασμένο και αποτυχημένο. Η άρχουσα τάξη, μέσω των ΜΜΕ, διεξάγει μια συστηματική επίθεση, με στόχο την Ιστορία του Κόμματος και του κινήματος, επίθεση που στοχεύει ειδικά στη νεολαία. Στην κατεύθυνση της απάντησης σε αυτήν την επίθεση θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο 1ος τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ και να οργανωθεί ενόψει και της έκδοσης του 2ου Τόμου μια εσωοργανωτική διαδικασία που να αγκαλιάσει όλα τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ. Παράλληλα, χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε τις πρωτοβουλίες προβολής της ιστορίας του Κόμματος και του κινήματος στη νεολαία. Σε αυτά τα πλαίσια και με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποφασίζουμε το φετινό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο του Ιούλη να πραγματοποιηθεί στο Γράμμο, γνωρίζοντας την ιστορική αλήθεια και αποτείνοντας φόρο τιμής στους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που πήραν μέρος στην πιο κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

2. Να βελτιώσουμε τον επιτελικό σχεδιασμό δουλειάς του ΚΣ, το περιεχόμενο και τις μεθόδους καθοδήγησης.

Η ΚΝΕ θα αναπτύσσεται, θα ανταποκρίνεται στην αποστολή της για την κινητοποίηση και συσπείρωση της νεολαίας με βάση τα συνθήματά μας και την ιδεολογία του ΚΚΕ, όσο βελτιώνει το σχεδιασμό της σε μια τέτοια ακριβώς κατεύθυνση. Είμαστε σε θέση, με βάση τις αποφάσεις που θα πάρουμε στο 9ο Συνέδριο, να βελτιώσουμε αισθητά την επιτελικότητα στο σχεδιασμό της δράσης μας. Το νέο ΚΣ αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη να ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο τη δουλειά του και ταυτόχρονα να συμβάλει, ώστε κάθε καθοδηγητικό όργανο, έως το Γραφείο της ΟΒ, να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης στο συνεχή εμπλουτισμό και την εξειδίκευση των γενικών αποφάσεων στο χώρο τους. Στην ανάδειξη της ΟΒ έως το βασικό ζωντανό κύτταρο της ΚΝΕ που έχει και την πιο άμεση ευθύνη της πολιτικής, ιδεολογικής και μαζικής δράσης της νεολαίας.

Από την ποιότητα του κεντρικού σχεδιασμού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και η κατάκτηση μεγαλύτερης καθοδηγητικής επάρκειας. Δε σημαίνει ότι ως τώρα το ΚΣ και γενικότερα η ΚΝΕ δρούσε χωρίς στόχους και σχέδιο δράσης. Ο σχεδιασμός όμως πρέπει να αποκτήσει πιο επιτελικά χαρακτηριστικά, να αφορά ένα ολόκληρο τετράχρονο με εξειδίκευση κατά χρόνο και μικρότερα διαστήματα. Να προσαρμόζεται στην επικαιρότητα, αλλά να μην υποτάσσεται σ' αυτήν. Στο όνομα των άμεσων στόχων να μην εγκαταλείπονται οι σχετικά πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ολοκληρωμένος. Να περιλαμβάνει δράση για την αφομοίωση της ιδεολογίας μας, του Προγράμματος του Κόμματος, των αποφάσεων του 9ου Συνεδρίου, σε σύνδεση με την πάλη στα διάφορα μέτωπα, μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα, που συνδυάζει τον εξοπλισμό των στελεχών, την αυτομόρφωση και ένα πολύμορφο μορφωτικό ρεύμα σε όλη την κλίμακα της ΚΝΕ, σε συνδυασμό με τη δράση και προσαρμοσμένο στο χώρο και στην κοινωνική σύνθεση, στην ηλικία, στο χώρο δράσης, στις ανάγκες της τρέχουσας επίσης ιδεολογικοπολιτικής πάλης. Στις Θέσεις υποδεικνύονται συγκεκριμένοι τρόποι, που μάλιστα είναι προσαρμοσμένοι στις ιδιομορφίες της νεολαίας για την ανάπτυξη του μορφωτικού ρεύματος.

Κλειδί για το μορφωτικό ρεύμα είναι να μην υποχωρεί η δουλειά μπροστά στην πίεση των άμεσων καθηκόντων, αλλά να παίρνονται μέτρα, όταν χρειάζεται, ώστε να γίνεται ο συνδυασμός.

Δεν αρκεί η δράση του ΚΣ. Η δουλειά πρέπει να στηριχθεί από τα καθοδηγητικά όργανα των περιοχών και των πόλεων με την εξειδίκευση των κατευθύνσεων στο χώρο ευθύνης τους. Αν αυτά ανταποκριθούν, τότε στα επόμενα χρόνια θα γίνει δυνατόν να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη στον τομέα αυτό τα παρακάτω τομεακά όργανα.

Δεν αρκεί να τονωθεί και να ενισχυθεί η ιδιαίτερη ιδεολογική δουλειά με όλες τις παραπάνω μορφές που υπογραμμίσαμε. Χρειάζεται να ανέβει η συζήτηση σε όλη την κλίμακα των οργάνων ιδεολογικοπολιτικών ζητημάτων, που συνδέονται, είτε με τα γενικότερα ζητήματα, είτε με τις συγκεκριμένες εκφράσεις στο χώρο του κάθε οργάνου, της ΟΒ. Ενα παράδειγμα. Σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί τα φαινόμενα να αναπτύσσεται αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική προπαγάνδα στο σχολείο και στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, είτε με τη γενική μορφή συκοφάντησης του σοσιαλισμού, της ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, είτε μέσα από το περιεχόμενο των ίδιων των μαθημάτων. Το φαινόμενο θα ενταθεί. Απαιτείται ετοιμότητα, ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μαζική και αποφασιστική απάντηση.

3. Βελτίωση της καθοδήγησης της δουλειάς στη νεολαία και το κίνημά της

Χρειάζεται να συγκεντρωθεί η προσοχή μας στο τι εννοούμε με τον όρο νεολαιίστικο κίνημα. Να ξεκαθαριστεί καλά, γιατί παραμένουν ακόμα συγχύσεις. Γνωρίζουμε ότι η νεολαία δε συνιστά ιδιαίτερη τάξη ή κοινωνικό στρώμα, ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στην κοινωνικοταξική διάρθρωση της κοινωνίας. Τα προβλήματά της είναι συνέπεια της γενικής πολιτικής, αποτελούν μέρος των προβλημάτων που ζει η εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Από αυτό προκύπτει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα ενιαίο, οργανωμένο, μαζικό νεολαιίστικο κίνημα. Αλλωστε, δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο και δε θα υπάρξει. Το νεολαιίστικο κίνημα, δηλαδή, πρέπει να κατανοείται ως η κοινή δράση των διάφορων τμημάτων της νεολαίας, της εργαζόμενης, της μαθητικής και σπουδάζουσας, της άνεργης, των νέων αγροτών, των μεταναστών με στόχους, μορφές πάλης και οργάνωσης στη βάση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η ΚΝΕ, ως πολιτική οργάνωση της νεολαίας, που καθοδηγείται από το ΚΚΕ, μπορεί και πρέπει να εκφράσει στις γραμμές της όλα τα τμήματα της νεολαίας, ενοποιώντας τα στη βάση των θέσεών της και του ρόλου που διαδραματίζει δίπλα στο ΚΚΕ, που ως κόμμα της εργατικής τάξης εκφράζει γενικότερα τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

Η εργαζόμενη νεολαία

Προκειμένου να επιτευχθεί κοινή δράση ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της νεολαίας, ώστε να αποτελέσει σοβαρή κινηματική δύναμη, συνιστώσα της οικοδόμησης του ΑΑΔΜ, χρειάζεται με βάση την πείρα μας να βελτιώσουμε αποφασιστικά τη δουλειά μας στην εργατική και γενικότερα εργαζόμενη νεολαία, στη νεολαία που βρίσκεται στην κατάρτιση. Να ανοίξουμε τη συζήτηση με τη μαθητική και τη σπουδάζουσα νεολαία για την προοπτική της μετά τις σπουδές. Οσο πιο πολύ δυναμώσουμε τη δουλειά μας στην εργατική νεολαία, τόσο πιο πολύ θα καρποφορούν οι προσπάθειές μας σε όλα τα τμήματα της νεολαίας.

Επομένως, δράση στη νεολαία σημαίνει δράση για να οργανωθεί η εργαζόμενη και η άνεργη νεολαία στα συνδικάτα, κατά κλάδο. Σημαίνει δράση, ώστε οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν και να δράσουν κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ, ανεξάρτητα αν τα σωματεία τους μετέχουν σ' αυτό ή όχι εξαιτίας του συσχετισμού δύναμης στα όργανα.

Ιδιαίτερο βάρος και προσπάθεια να δοθεί στη δράση μας στην εργαζόμενη νεολαία και στους χώρους της κατάρτισης (ΙΕΚ, ΟΑΕΔ, κ.λπ). Να γενικευτεί σε όλη τη χώρα η οργάνωση των σπουδαστών σε συλλόγους και να προωθήσουμε το συντονισμό και την κοινή δράση με τα σωματεία και το ΠΑΜΕ.

Να δουλέψουμε σταθερά στην κατεύθυνση της μαζικής εγγραφής νέων στα συνδικάτα και τα σωματεία, στην ανάγκη συσπείρωσης και δράσης των νέων γύρω από τα αιτήματα και τους στόχους πάλης του ΠΑΜΕ.

Να βοηθήσουμε να κατανοηθεί ο ρόλος των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, των δύο γραμμών που συγκρούονται στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Κατά την προσυνεδριακή δουλειά, αναπτύχθηκε προβληματισμός για τη βελτίωση της δουλειάς μας στην εργαζόμενη νεολαία. Εκτιμούμε ως θετικό τον προβληματισμό. Φανερώνει υπαρκτές δυνατότητες για το επόμενο διάστημα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται να προχωρήσουμε στην αναδιάταξη των δυνάμεων της ΚΝΕ, που έχει ήδη ξεκινήσει, συγκεντρώνοντας δυνάμεις σε τόπους δουλειάς, σε κλάδους, στη συγκρότηση εργατικών τομέων. Στη βάση αυτή να μπουν στόχοι οικοδόμησης σε τόπους και χώρους δουλειάς, στους χώρους της κατάρτισης.

Σ' αυτή την κατεύθυνση της δράσης στην εργαζόμενη νεολαία θα πρέπει να θέσουν τον προσανατολισμό και οι εδαφικές ΟΒ και οι ΟΒ πόλεων ή μεγάλων χωριών.

Το νέο ΚΣ θα πρέπει να λύσει αποφασιστικά τη στήριξη της δράσης μας στην εργαζόμενη νεολαία.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να μας απασχολήσει η δράση στους νέους εργάτες που είναι μετανάστες και είναι σημαντικό τμήμα της εργαζόμενης νεολαίας.

Δε φθάνει, βεβαίως, η συνδικαλιστική και μαζική δράση στο χώρο της εργαζόμενης νεολαίας. Το περιεχόμενο της δουλειάς μας πρέπει να βλέπει ολόπλευρα τις ανάγκες της. Βεβαίως, η βάση της παρέμβασής μας βρίσκεται στην πάλη για τα προβλήματα της δουλειάς, με βασικό το αίτημα για «δουλειά σε όλους». Αναφερόμαστε στη διασφάλιση της μόνιμης δουλειάς με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας (7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο), με αμοιβές υψηλές, με κοινωνική προστασία δωρεάν. Η εργαζόμενη νεολαία όμως έχει πολύπλευρες ανάγκες, όπως το δικαίωμα στην ανάπαυση, στις διακοπές, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματά της, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες της, το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Στις σημερινές συνθήκες, που υπάρχει οξυμένο το πρόβλημα της ανεργίας και η ανασφάλεια, είναι φυσικό η νεολαία να συγκεντρώνει την προσοχή της σε ορισμένα βασικά προβλήματα, να πιέζεται να δεχτεί τις δήθεν λύσεις του συστήματος. Εμείς δεν πρέπει να περιορίζουμε τη δουλειά μας μόνο στο πρόβλημα αυτό. Αντίθετα, στη βάση του δικαιώματος στην εργασία πρέπει να αναδείχνουμε όλες τις σύγχρονες ανάγκες, με τις θέσεις μας για τα νέα ζευγάρια, για τα προβλήματα της μόρφωσης και του αθλητισμού, της φυσικής αγωγής κ.λπ. Η εργατική και γενικότερα η εργαζόμενη νεολαία, ανεξάρτητα από τις πιεστικές ανάγκες, πρέπει να γνωρίζει, τι της ανήκει και στη βάση αυτή να αντιπαρατίθεται σε όλη την «γκάμα» των προβλημάτων, στην οικονομία και στο εποικοδόμημα.

Η ιδεολογικοπολιτική και μαζική μας δουλειά, ιδιαίτερα στην εργατική νεολαία, πρέπει να στοχεύει στο να κατανοεί τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει να παίξει στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και στην ανάδειξη του πρωτοπόρου, επαναστατικού ρόλου του εργατικού κινήματος.

Η διεύρυνση των γραμμών της ΚΝΕ με νέους εργάτες και εργάτριες πρέπει να αποτελέσει το βασικότερο καθήκον, από το οποίο εξαρτάται και η γενικότερη ανάπτυξη και μαζικοποίηση των γραμμών της ΚΝΕ. Το νέο ΚΣ χρειάζεται να μελετήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάδειξη στα όργανα της ΚΝΕ εργατικών στελεχών με, όσο γίνεται, πιο υψηλό πολιτικό, ιδεολογικό επίπεδο, πολύπλευρη γνώση των προβλημάτων της νεολαίας, ικανότητα να συνδέεται με τη μαθητική, τη σπουδάζουσα, την αγροτική.

Η νεολαία που βρίσκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία

Δύο ζητήματα πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή μας.

Το ένα είναι πώς θα ανέβει η ποιότητα της πολιτικοϊδεολογικής δουλειάς στη νεολαία που σπουδάζει με κατάλληλη προσαρμογή στους μαθητές, στους φοιτητές και σπουδαστές. Ιδιαίτερο βάρος στα παιδιά της κατάρτισης, της επαγγελματικής μόρφωσης, στα παιδιά των νυχτερινών σχολείων, των ΟΑΕΔ, στα παιδιά των εργατικών οικογενειών, της φτωχής αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν. Παίρνουμε υπόψη ότι τα επόμενα χρόνια περισσότερα παιδιά θα εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, θα εντάσσονται στα ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΣ, θα εγκαταλείπουν τις σπουδές. Η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων πρέπει επίσης να παρθεί υπόψη, ώστε να δίνουμε την ανάλογη προτεραιότητα στη δουλειά μας. Επομένως, η καθοδηγητική δουλειά ως ουσία, περιεχόμενο και κατεύθυνση πρέπει να είναι ενιαία, αλλά και ταυτόχρονα να απευθύνεται με επεξεργασμένο πρόγραμμα στα παιδιά που λόγω της ταξικής τους προέλευσης ή ένταξης μπορούν πιο εύκολα να ριζοσπαστικοποιηθούν και να ανεβάσουν την επίδρασή τους σε, όσο γίνεται, μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας που είναι στη διαδικασία της εκπαίδευσης.

Πρέπει να παίρνουμε υπόψη στην καθοδηγητική μας δουλειά ότι ο ελεύθερος χρόνος, ιδιαίτερα των μαθητών είναι πολύ λίγος. Αλλά και για τους φοιτητές και σπουδαστές θα χειροτερέψουν οι απαιτήσεις, καθώς θα πρέπει να αντιπαραθέσουν πολύ προσωπική προσπάθεια απέναντι στους ταξικούς φραγμούς. Να πάρουμε υπόψη μας ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων φοιτητών και σπουδαστών.

Επομένως, χρειάζεται ακόμα πιο έντονη προσπάθεια να συνδυάζονται τα μορφωτικά και τα πολιτικά καθήκοντα. Να αποφεύγονται φαινόμενα πρακτικισμού, καμπανιακής δουλειάς, που απαιτεί έντονες προσπάθειες χωρίς πάντα να φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Η ιδεολογικοπολιτική δουλειά με βάση το περιεχόμενο και το αντικείμενο της μόρφωσης είναι ένα μέτρο που βοηθάει στην άνοδο της ποιότητας και στη βελτίωση της παρέμβασης στο κίνημα.

Ο Νόμος Πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα πιο πέρα στην επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών - σπουδαστών στην προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση. Αμεσο καθήκον μπαίνει η οργάνωση της αντίστασης των φοιτητών - σπουδαστών ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις, προβάλλοντας πιο επιθετικά τη δική μας πρόταση, την ανάγκη για αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο στο επίπεδο της εξουσίας.

Το νέο ΚΣ χρειάζεται να ασχοληθεί πιο πολύ με την προετοιμασία των νέων που βρίσκονται στην εκπαίδευση για τα επόμενα στάδια της ζωής τους, ώστε να ατσαλώνονται και να αντιστέκονται στις δυσκολίες. Τέτοιες μεταβατικές φάσεις είναι οι περίοδοι προετοιμασίας για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η περίοδος που λήγουν οι σπουδές, πάνε στο στρατό, η περίοδος αναζήτησης δουλειάς και επαγγελματικής απασχόλησης, η περίοδος που οι νέοι ετοιμάζονται για να ανοίξουν τα δικά τους φτερά, να φτιάξουν οικογένεια. Στον τομέα αυτό χρειάζεται να αξιοποιείται η βοήθεια και η πείρα του Κόμματος.

Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό μαθητικό, φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.

Στην ουσία, όλο και λιγοστεύουν τα μαθητικά συμβούλια που έχουν στοιχειώδη συνδικαλιστικά χαρακτηριστικά. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ έχουν εξελιχθεί σε μηχανισμούς ρουσφετολογίας, εξαγοράς φοιτητών. Με τη βοήθεια ενός μέρους του πανεπιστημιακού κατεστημένου έχουν αναπτύξει εξωσυνδικαλιστικές πελατειακές δραστηριότητες. Εχουν οδηγήσει σε εκφυλιστικά φαινόμενα.

Προτείνουμε να αποφασίσει το Συνέδριο το νέο ΚΣ να οργανώσει πανελλαδική σύσκεψη της ΚΝΕ με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντίστοιχα εμφανίζονται στο μαθητικό και φοιτητικό - σπουδαστικό χώρο. Να χαραχτεί μελετημένη τακτική της ΚΝΕ και της συνδικαλιστικής παράταξης που στηρίζει, ώστε να αναζωογονηθεί η δράση του κινήματος. Να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση, ώστε να αναπτυχθεί ο μαθητικός συνδικαλισμός, να αποκατασταθεί ο ρόλος των μαθητικών κοινοτήτων. Χρειάζεται να γίνει επεξεργασία του τρόπου που αυτό θα επιτευχθεί με τη συσπείρωση δυνάμεων, τη διαμόρφωση και νέων μορφών οργάνωσης των μαθητών με βάση το σχολείο και με συντονισμό δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Αντίστοιχα, να μελετηθεί η διαμόρφωση πόλου συσπείρωσης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα κραυγαλέα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, να αναζητηθούν μορφές και τρόποι συντονισμού των μαθητικών και φοιτητικών, σπουδαστικών συσπειρώσεων με το εργατικό κίνημα, με διάφορες μορφές συσπείρωσης που υπάρχουν. Να συνδεθούν με τη νεολαία που εργάζεται, κατά κλάδο και στη συνοικία.

Η δράση στον τόπο κατοικίας

Χρειάζεται να σκύψουμε περισσότερο στην κατεύθυνση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη νεολαία. Σύμφωνα με την απόφαση, χρειάζεται η δουλειά στα διάφορα τμήματα της νεολαίας να επεκτείνεται και στο χώρο κατοικίας. Υπάρχουν πολλοί χώροι που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της νεολαίας, όπως είναι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι. Υπάρχουν τοπικές δραστηριότητες γύρω από προβλήματα, όπως του περιβάλλοντος, κατά των ναρκωτικών κ.λπ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δήμος, η συνοικία, η περιφέρεια, η περιοχή δεν είναι μόνο τόπος κατοικίας. Εκεί βρίσκονται μικρότεροι ή μεγαλύτεροι χώροι δουλειάς που συγκεντρώνουν εργαζόμενους νέους. Υπάρχουν δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συγκεντρώνουν νεολαίους. Αλλωστε, τους εργαζόμενους νέους, τους ανέργους δεν είναι πάντα εύκολο να τους βρεις ή να αναπτύξεις σχέσεις στον τόπο δουλειάς, καθώς δεν έχουμε ακόμα παντού δυνάμεις από τα μέσα ή δυσκολεύει ο τρόπος και ο χρόνος απασχόλησης.

Υπάρχει ανάγκη η δράση των επιτροπών νέων στα συνδικάτα να επεκτείνεται και στον τόπο κατοικίας. Οι ΚΝίτες μαθητές και φοιτητές, οι φίλοι και οι επιρροές της ΚΝΕ πρέπει να ενδιαφέρονται να αναπτύσσουν σχέσεις, επικοινωνία και κοινή δράση με τους εργαζόμενους και ανέργους, τους νέους μετανάστες. Υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να αναπτυχθεί η κοινή δράση και ο συντονισμός για τα προβλήματα.

Το νέο ΚΣ με την καθοδήγηση και βοήθεια του Κόμματος πρέπει να μελετήσει πιο καλά και πιο κοντά όλη αυτήν τη διαδικασία που σχεδιάζεται για τα λεγόμενα τοπικά συμβούλια νέων που θα προκύψουν με εθελοντική εκλογική διαδικασία. Ανεξάρτητα αν οι νέοι στηρίξουν τα όργανα αυτά, που στην ουσία θα είναι μηχανισμοί ποδηγέτησης της νεολαίας, έχει σημασία να αναδείξουμε μορφές συσπείρωσης και κοινής δράσης των νέων με βάση κοινά προβλήματα και ενδιαφέροντα. Η δράση μας στη γειτονιά θα έχει επίδραση και στο κύριο μέτωπο: Στην εργαζόμενη νεολαία.

Ειδική δουλειά στους νέους μετανάστες

Στην προσυνεδριακή διαδικασία σε πολλές οργανώσεις αναδείχτηκε η ανάγκη να προσανατολιστούμε καλύτερα στους νέους μετανάστες, που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας και βιώνουν πολλά και οξυμένα προβλήματα.

Πρέπει τον προσανατολισμό μας αυτό να τον περάσουμε πρώτα απ' όλα στη δουλειά μας στην εργατική νεολαία, αλλά και σε όλα τα τμήματα της νεολαίας, αφού ήδη στη χώρα μας μεγαλώνουν νέες γενιές μεταναστών. Μεγάλος όγκος τους είναι ήδη μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Χρειάζεται καλύτερη εξειδίκευση του πλαισίου πάλης που βάζουμε σε κάθε τμήμα νεολαίας, ώστε να συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα των νέων μεταναστών, να ενισχυθεί ο προσανατολισμός της δράσης μας σε αυτό το τμήμα της νεολαίας.

Το ζήτημα της συσπείρωσης δυνάμεων

Η προσυνεδριακή συζήτηση επιβεβαίωσε την εκτίμηση των Θέσεων για τη σχηματοποίηση που υπάρχει σε σχέση με τη συσπείρωση δυνάμεων. Οι Θέσεις δίνουν απάντηση σε αυτό το ζήτημα. Είναι αναγκαίο να κατανοηθεί ότι η συσπείρωση δυνάμεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με οργανωτικούς όρους. Δεν ταυτίζεται με φορείς ή παρατάξεις. Το καθήκον για τη συσπείρωση δυνάμεων πρέπει να κατανοείτε ως ο σταθερός προσανατολισμός των Οργανώσεων Βάσης και των οργάνων της ΚΝΕ, ώστε πλατύτερα τμήματα της νεολαίας να συσπειρώνονται γύρω από το πλαίσιο πάλης, σε επιμέρους μέτωπα πάλης, στη δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ