Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Εισήγηση του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Το ΚΣ χαιρετίζει την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, τους προσκεκλημένους στο 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ, την πολυπληθή αντιπροσωπεία της ΠΟΔΝ, τους αντιπροσώπους των κομμουνιστικών νεολαιών, που τιμούν με την παρουσία τους το Συνέδριό μας.

Η ΚΝΕ φτάνει στο 9ο Συνέδριό της με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, με την πείρα της ηρωικής 38χρονης πορείας της στο κίνημα της ελληνικής νεολαίας. Με την πεποίθηση που μας δίνει η τελευταία δεκαπενταετία, στην αρχή της οποίας ξεκινήσαμε με λίγες δυνάμεις, ως συνέπεια της κρίσης που ξέσπασε στο Κόμμα και στην Οργάνωσή μας την περίοδο '89-'91, και φτάσαμε σήμερα να αναγνωρίζεται η ΚΝΕ από τη νεολαία της χώρας μας ως πρωτοπόρα, αγωνιστική, μαχητική οργάνωση της νεολαίας.

Τα καταφέραμε με το σκληρό αγώνα των μελών της ΚΝΕ έχοντας την ολόπλευρη ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική στήριξη και βοήθεια του ΚΚΕ. Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και σήμερα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για αντεπίθεση. Το 9ο Συνέδριό μας θα γίνει η αφετηρία μιας νέας και πιο ορμητικής πορείας.

Αυτή η ανοδική πορεία φανερώνει έμπρακτα την υπεροχή της πολιτικής και ιδεολογίας του ΚΚΕ. Τη μεγάλη σημασία που είχε στην κρίσιμη εκείνη «στιγμή» τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για το γενικότερο λαϊκό κίνημα της χώρας η αποφασιστικότητα του Κόμματός μας να μην υποκύψει στη μοιρολατρία και στην ηττοπάθεια, να απορρίψει τον οπορτουνισμό. Το σύνθημα «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο. Εκφράζεται και δοκιμάζεται στην καθημερινή πάλη και δράση των Κνιτών και Κνιτισσών σε κάθε χώρο που ζει, μορφώνεται και εργάζεται η νέα γενιά. Γίνεται τρόπος ζωής και δράσης.


Είμαστε περήφανοι για την Οργάνωσή μας, την ΚΝΕ. Δεσμευόμαστε από την επιλογή και τη στράτευσή μας στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, με το 9ο Συνέδριο να ανεβάσουμε την Οργάνωσή μας ένα σκαλοπάτι παραπάνω, στο πλευρό του ΚΚΕ, στον όμορφο και συναρπαστικό αγώνα που δίνουμε.

Η ΚΝΕ αναπτύσσει τα επαναστατικά, κομμουνιστικά χαρακτηριστικά κατακτώντας την κομμουνιστική ιδεολογία, κατανοώντας σε βάθος το Πρόγραμμα του Κόμματος, τις θέσεις και τις επεξεργασίες του για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, σε συνδυασμό με την πρωτοπόρα μαζική πολιτική δράση στο κίνημα της νεολαίας. Οι δυσκολίες δε μας τρομάζουν. Μας ατσαλώνουν. Αισθανόμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να φτάσουμε ως το τέλος.

Η ΚΝΕ σήμερα μπορεί και πρέπει να σταθεροποιήσει την ανοδική πορεία που είχε ως τώρα. Να την κατοχυρώσει, να γίνει ταυτόχρονα πιο μαζική και ισχυρή. Να μπει πιο βαθιά, με την ιδεολογία και τη δράση της, στις πλατιές μάζες της νεολαίας. Να αναπτύξει πιο στενούς δεσμούς μαζί της. Να γνωρίζει καλύτερα πως αυτή σκέφτεται και ταυτόχρονα να αποκτήσει μεγαλύτερη ικανότητα πειθούς, περισσότερο πρακτικό πνεύμα στη συσπείρωση της νεολαίας, στην οργάνωσή της στο επαναστατικό κίνημα. Τα μέλη της ΚΝΕ πρέπει να αποκτήσουν ακόμα πιο στέρεους και σταθερούς δεσμούς, που απορρέουν από την οργανωμένη ζωή και τα καθήκοντά της, και ταυτόχρονα να προσελκύσουν και με το παράδειγμά τους νέο αίμα στις γραμμές της Οργάνωσης. Οσο πιο γρήγορα δυναμώνει, ατσαλώνεται η ΚΝΕ τόσο πιο μεγάλη θα είναι η συμβολή της στην ισχυροποίηση του ρεύματος που μάχεται κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό και θα τροφοδοτεί με νέες δυνάμεις το ΚΚΕ.


Είμαστε στο ίδιο χαράκωμα με όλους εκείνους, που ορθώνουν μέτωπο αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Είναι άμεσο ζήτημα η κινητοποίηση της νεολαίας στα πλαίσια του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια με στόχο το Ιράν, για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτά.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς, στις νεολαίες που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, τον πόλεμο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις νεολαίες που διώκονται (στην Κ.Ν. Τσεχίας κ.ά.), γιατί κρατάνε ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης, του Μαρξισμού - Λενινισμού.

Βεβαιώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο να εκφραστεί πιο μαζικά και μαχητικά η αλληλεγγύη της ελληνικής νεολαίας σε κάθε Κομμουνιστική Νεολαία που απαγορεύεται ή διώκεται η δράση της.

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Από την προσυνεδριακή διαδικασία βγαίνουμε πιο δυνατοί. Αναδείχτηκαν νέες δυνάμεις και δυνατότητες αλλά και οι αδυναμίες και οι ελλείψεις που έχει η δουλειά μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΝΕ συμφωνούν με τις Θέσεις του ΚΣ, στη βάση των οποίων πραγματοποιήθηκε μια ζωντανή και πλούσια συζήτηση. Αυτή η αποτυπωμένη συμφωνία φανερώνει και δείχνει την απαίτηση που υπάρχει από τα όργανα της ΚΝΕ και το στελεχικό δυναμικό να δουλέψουμε με αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Να βάλλουμε στη ζωή τις αποφάσεις των συνδιασκέψεων, του Συνεδρίου, ώστε η ΚΝΕ αναπτύσσοντας τον επαναστατικό χαρακτήρα και τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά να συμβάλλει στο κέρδισμα της νεολαίας με την πολιτική του ΚΚΕ. Η συμφωνία που αποτυπώθηκε και στις εκλογοαπολογιστικές ΟΒ και στις Συνδιασκέψεις δε σημαίνει ότι ξεπεράστηκαν ή αυτόματα θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και ελλείψεις.


Είναι νομίζουμε χρήσιμο να υπογραμμίσουμε, ότι η προσυνεδριακή συζήτηση συνδυάστηκε με ανοιχτή μαζική και πολιτική δράση, με απεργιακούς αγώνες, με τις φοιτητικές σπουδαστικές εκλογές, όπου μετρήσαμε θετικά αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό δείχνει την πρόοδο στη δυνατότητα της Οργάνωσης να παλεύει πιο καλά συνδυασμένους στόχους.

Ξεκινώντας την προσυνεδριακή δουλιά του το ΚΣ και τα όργανα της ΚΝΕ, σ' όλη την κλίμακα, κατέβαλαν προσπάθεια ώστε να υπάρχει καλή προετοιμασία, ώστε όλο το δυναμικό της ΚΝΕ να μελετήσει τις Θέσεις του ΚΣ, να συμβάλλει στον προβληματισμό, στη συζήτηση των Θέσεων.

Ενα σημαντικό μέρος των ΟΒ συζήτησε σε δύο συνεδριάσεις τις Θέσεις. Πρώτα παρουσιάστηκαν και έγιναν ερωτήσεις και έπειτα συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν.

Πραγματοποιήθηκε προσυνεδριακός διάλογος μέσα από την εφημερίδα της ΚΝΕ, τον «Οδηγητή» και σ' αυτή την προσπάθεια κατατέθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί, που βοήθησαν συνολικά την προσυνεδριακή διαδικασία, φανέρωσαν την ευθύνη που νιώθει το δυναμικό της ΚΝΕ για την πορεία της Οργάνωσης.

Οι Θέσεις του ΚΣ με τη δουλειά των Οργανώσεων έφτασαν σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, που ενδιαφέρονται να μάθουν πώς βλέπει η ΚΝΕ την κατάσταση και δίνουν τη μάχη τους στο πλευρό της ΚΝΕ σε διάφορες φάσεις και σταθμούς. Από αυτή τη διαδικασία αποτυπώθηκε θετική γνώμη για τη δράση της ΚΝΕ, αλλά και παρατηρήσεις και προβληματισμοί για τη δουλειά μας. Μετά το Συνέδριο χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση με αυτούς τους νέους, με στόχο να ενταχθούν στη δράση, στις γραμμές της ΚΝΕ.


Εκτιμάμε ότι η συζήτηση στις ΟΒ συνέβαλε να αφομοιωθεί το κεντρικό ζήτημα που έβαλαν οι Θέσεις του ΚΣ, βοηθήθηκε το δυναμικό μας να αφομοιώσει καλύτερα τον χαρακτήρα της ΚΝΕ.

Οι δυσκολίες και οι ελλείψεις, που φανερώνουν καθοδηγητικές αδυναμίες, εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα στη λειτουργία, στον προσανατολισμό και στη δράση των ΟΒ που δεν έχουν μόνιμη, σταθερή λειτουργία και δράση. Ειδικά εκεί, δύσκολα αναπτύσσεται συζήτηση που να τροφοδοτείται από την πείρα της δράσης της ΟΒ στη νεολαία του χώρου, που έχει ευθύνη.

Στην ΟΒ φάνηκαν οι συνέπειες του πρακτικισμού και εμπειρισμού, που χαρακτηρίζει πολλές φορές την καθοδηγητική δουλειά. Φάνηκαν οι συνέπειες της καθηκοντολογίας που δε στηρίζει πολιτικά - ιδεολογικά το δυναμικό μας, του διοικητισμού στην καθοδήγηση που πολλές φορές οδηγεί σε ασφυκτική «πίεση», όταν δεν εξηγούνται οι στόχοι, οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους, όταν δεν προηγείται ουσιαστικός εξοπλισμός, πολιτικός - ιδεολογικός των δυνάμεών μας για κάθε δραστηριότητα.

Φάνηκε ότι οι αποφάσεις δε φτάνουν, όπως πρέπει, ολοκληρωμένα στις ΟΒ, παρά μόνο ως καθήκοντα και ημερομηνίες. Η δουλειά και η δράση δε στηρίζεται στην απαιτούμενη ανησυχία και φροντίδα, στις επεξεργασίες που έχει το Κόμμα και η ΚΝΕ. Χρειάζεται να μας προβληματίσουν περισσότερο αυτές οι σοβαρές αδυναμίες και κυρίως το πώς θα ξεπεραστούν. Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με φαινόμενα προχειρότητας και τσαπατσουλιάς, να οργανώνουμε και να καθοδηγούμε τις ΟΒ βάζοντας μόνο στόχους και καθήκοντα.


Αυτό που χρειάζεται είναι να εξηγούμε τη σημασία τους, να εξασφαλίζουμε μια πιο ζωντανή συζήτηση με τη συμμετοχή των μελών και να φροντίζουμε για τον απαραίτητο ιδεολογικό και πολιτικό εξοπλισμό των μελών μας. Να καλλιεργούμε την πρωτοβουλία και το αίσθημα ευθύνης. Να βγάζουμε έγκαιρα συμπεράσματα από την πείρα και την πάλη μας.

Είναι σωστός ο προβληματισμός για την ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι όλες οι δυσκολίες που συναντάμε στην παρέμβασή μας σήμερα δεν έχουν να κάνουν μόνο ή πάντα με τις δικές μας υποκειμενικές αδυναμίες, αλλά αφορούν και στην πολύμορφη δράση του αντιπάλου. Χρειάζεται καλύτερα να κατανοηθεί ότι η σωστά προσανατολισμένη παρέμβασή μας στη νεολαία ακόμα και όταν δεν έχει άμεσα εντυπωσιακά «ορατά» αποτελέσματα βάζει βάσεις για το μέλλον, καλλιεργεί το έδαφος για σημαντικές διεργασίες και εξελίξεις.

Στις σημερινές συνθήκες ο ηρωισμός δε βρίσκεται μόνο σε μεγάλες μάχες, αλλά και στην αντοχή, που στηρίζεται στην ιδεολογικο-πολιτική ενίσχυση, στην κατανόηση της προοπτικής που έχει η πάλη, στην αφομοίωση του στόχου μας για αλλαγή των συνειδήσεων της νεολαίας. Βρίσκεται στην αντοχή που διαμορφώνεται σε δύσκολες συνθήκες, κόντρα στο ρεύμα, μέσα από τα μικρά βήματα της καθημερινής δουλειάς.


Αρκετοί σύντροφοι και συντρόφισσες στην προσυνεδριακή διαδικασία άσκησαν εποικοδομητική κριτική ότι «πολλά λέμε και δεν τα κάνουμε», ότι «πολλά τα έχουμε ξαναπεί και δε βελτιωνόμαστε». Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται να υπάρχει, ξεκινώντας από το νέο ΚΣ και τα όργανα που εκλέχτηκαν, αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, πράγμα που συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση των τρόπων, των μεθόδων, του περιεχομένου της καθοδήγησης. Ζήτημα που αφορά την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας και δράσης των ΟΒ. Να μελετήσουμε καλύτερα ό,τι προτάσεις, κριτικές παρατηρήσεις και σκέψεις απασχόλησαν τις συνελεύσεις των ΟΒ και τις Συνδιασκέψεις.

Ολη η προσυνεδριακή διαδικασία ανέδειξε ξεκάθαρα ότι η ΚΝΕ έχει στις γραμμές της ένα πολύ καλό δυναμικό με μεγάλη διάθεση να μάθει, να δράσει, να συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία και δράση των ΟΒ.

Στις Συνδιασκέψεις ο προβληματισμός ήταν καλύτερος, έγιναν ουσιαστικές παρατηρήσεις, υπήρχε πνεύμα αυτοκριτικής και κριτικής εξέτασης της δουλειάς των Οργανώσεων και των στελεχών.

Απ' όλη την προσυνεδριακή δουλειά τόσο στις ΟΒ, όσο και στις Συνδιασκέψεις, αναδείχτηκε ως ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα το πώς οι ΟΒ της ΚΝΕ, ως ο πυρήνας της οργάνωσης, θα ξεπεράσουν μια σειρά δυσκολίες και αδυναμίες, όχι τεχνικού αλλά πολιτικού, ιδεολογικού και οργανωτικού χαρακτήρα, για να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας συνολικά στις σημερινές συνθήκες.


Οι όποιες αδυναμίες αναδείχτηκαν, θα πρέπει να επισημανθούν και να αντιμετωπιστούν ως προβλήματα καθοδήγησης, γιατί η διαμόρφωση ρεύματος συμπόρευσης με το ΚΚΕ στη νεολαία, στη γραμμή σύγκρουσης και πάλης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, προϋποθέτει όργανα και Ο.Β. ικανά να συνδέονται μαζικά με τη νεολαία και την ψυχολογία της και στη βάση αυτή να σχεδιάζεται, να οργανώνεται, να υλοποιείται πειθαρχημένα η μαζική - πολιτική - ιδεολογική δράση.

Οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο έχουμε την ευθύνη να αναπτύξουμε παραπέρα και σε βάθος τον προβληματισμό, ώστε με την ουσιαστική συμβολή μας να εκφραστεί αυτός ο προβληματισμός στις τελικές αποφάσεις, με τις οποίες θα δουλέψουμε τα επόμενα χρόνια.

Πού πρέπει κατά τη γνώμη του ΚΣ να στραφεί η συζήτηση και ο προβληματισμός στις εργασίες του Συνεδρίου:

Η συνολική πορεία της ΚΝΕ είναι ανοδική, θετική. Ομως για μας δε νοείται καμία επανάπαυση. Κάθε βήμα προς τα εμπρός γεννά νέα προβλήματα, απαιτήσεις και ανάγκες. Απαιτείται να κατακτήσουμε ικανότητα πρόβλεψης, ώστε έγκαιρα να λύνουμε τα νέα προβλήματα, πιο γρήγορα να απαλλασσόμαστε από αδυναμίες και καθυστερήσεις που διαπιστωμένα υπάρχουν.

Το 9ο Συνέδριο έθεσε στο κέντρο της προσοχής του το κύριο και βασικό καθήκον: η ΚΝΕ να γίνει πιο ώριμη και πιο ικανή στο ρόλο της, ως επαναστατική Οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, της νεολαίας του ΚΚΕ. Η συζήτηση επιβεβαίωσε τη σημασία αυτού του καθήκοντος, αλλά και των νέων απαιτήσεων που το προσδιορίζουν.


Νομίζουμε ότι πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε ζητήματα καθοδήγησης, λειτουργίας των οργάνων και των Οργανώσεων της ΚΝΕ, στο πώς πρέπει να δουλεύουμε στη νεολαία, στα κινήματα. Από αυτή τη σκοπιά να προσδιορίσουμε τι πρέπει να βελτιώσουμε, τι αδυναμίες και ελλείψεις πρέπει να καταπολεμήσουμε στη δουλειά μας.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ