ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Βρήκαν και... απάντηση για τη στάση τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Οι μπόλικες αντιΚΚΕ κορόνες ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της Συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ, το περασμένο Σάββατο

Η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, το περασμένο Σάββατο, όπου προσκλήθηκαν και οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών, δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η χολή ενάντια στο ΚΚΕ χύθηκε άφθονη.

Στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση, με πολλές απουσίες, μαζεύτηκαν - δε μαζεύτηκαν 70 το πολύ άτομα, με σχεδόν τα μισά κατά τη διάρκεια των ομιλιών να στήνουν πηγαδάκια απ' έξω (γεγονός που προκάλεσε σχόλια τόσο του προεδρείου, όσο και συνέδρων), ακούσαμε τον Αλ. Αλαβάνο να εισηγείται:

- Οτι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία δίνει τη δυνατότητα στη χώρα αυτή να παίξει έναν άλλο ρόλο τόσο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, όσο και για τα ζητήματα ειρήνης και πολέμου (βλέπετε ήταν σε άλλον πλανήτη στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης Πρόντι το 1996-1998 και δεν άκουσε τίποτε για τον Ντ' Αλέμα, το Αβιάνο, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και το δράμα της Γιουγκοσλαβίας).

- Οτι πρέπει να χαιρετίσουμε την ανάδειξη του Ναπολιτάνο (πρώην κι αυτός του ΙΚΚ) σε πρόεδρο της Ιταλίας. Και πώς αλλιώς, αφού ο ευρωκομμουνισμός ήταν γι' αυτούς η βασική τους έμπνευση και αρκετά... βολικός.

- Οτι με τον τρόπο που επιτέθηκε το ΚΚΕ κι η ηγεσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ) αποδεικνύεται ότι το επιχείρημα «τι έγινε με το Μάαστριχτ» είναι ένας ισχυρισμός διαίρεσης της Αριστεράς γιατί η ηγεσία του ΚΚΕ επιτέθηκε στις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς που θέλουμε να χωρίσουμε από την Ευρώπη του Μάαστριχτ, που θέλουμε ένα άλλο, εναλλακτικό σύμφωνο ανάπτυξης. Αυτό να απαντούν τα μέλη μας στο «τι έγινε με το Μάαστριχτ», ότι το ΚΚΕ επιτίθεται στις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς που αγωνίζονται για μια άλλη Ευρώπη...(!!!)

Αυτό ήταν, λοιπόν! Τόσο εύκολα προσπαθούν να ξεμπερδέψουν για την ψήφο τους επί της Συνθήκης που επιβεβαίωσε τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ. Ούτε στάλα αυτοκριτικής, έστω για τα μάτια του κόσμου. Το πρόβλημα είναι πάλι το ΚΚΕ, το κόμμα που δεν κάθισε να συμπορευτεί με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (και) στο ΕΚΦ, όσους κομπορρημονούσαν επειδή πέτυχαν 77 λεπτά του ευρώ μεικτά αύξηση την ημέρα. Τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που η Οργανωτική Επιτροπή του ΕΚΦ, στο τελικό δελτίο Τύπου της διοργάνωσης ευχαριστούσε για την πολιτική και υλική συμβολή τους στις εργασίες του.

Οι αντιΚΚΕ θέσεις αποτέλεσαν το κύριο ενοποιητικό στοιχείο της συνεδρίασης, καθώς οι περισσότεροι ομιλητές είχαν έναν «καλό» λόγο για το Κόμμα. Ακόμα κι ο Μιχ. Παπαγιαννάκης, που με δηκτικό τρόπο αναφερόταν στις άλλες θέσεις που ανέπτυξε ο «πρόεδρος» - όπως επέμενε να τον κατονομάζει διαρκώς - είπε ότι οι επιθέσεις του ΚΚΕ είναι αναμενόμενες, είναι στη λογική και την ιστορία του κόμματος και ότι λαϊκή οικονομία είναι μια καλύπτρα για τη χειρότερη εκδοχή της παραπαίουσας κρατικίστικης οικονομίας της ΕΣΣΔ.

Ο δε νεολαίος Τ. Κορονάκης μίλησε για σταλινική Αριστερά της Ελλάδας, ενώ και ο νυν γραμματέας της «Νεολαίας ΣΥΝ» Δ. Τζανακόπουλος κάλεσε τους συνέδρους να σηκώσουμε την κριτική μας απέναντι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. (Η τελευταία μάλλον τους έχει πονέσει πολύ...).

Ο Δ. Στρατούλης έσπευσε να συμφωνήσει με την «κριτική» που έγινε στο ΚΚΕ, ενώ κι ο Π. Τριγάζης μίλησε για άθλια εκστρατεία του ΚΚΕ ενάντια στο ΕΚΦ και ότι αναδεικνύονται τα διαφορετικά συστήματα αντιλήψεων που έχουμε. Ταυτόσημη η τοποθέτηση του Μπίρμπα που είπε (άκουσον - άκουσον) ότι όταν κάνεις κριτική στο ρατσισμό και τον πόλεμο αυτόματα κάνεις και στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Κι ότι για μας το ζήτημα της δημοκρατίας είναι κομβικό! Οχι, στην αίθουσα δεν ήταν «σύμμαχοί» τους από τον ΣΥΡΙΖΑ να τους θυμίζουν πως κάπου στο δρόμο εξαφανίστηκε μια συμφωνημένη έδρα τους για τη Βουλή.

Από κοντά φυσικά κι ο Μαργαρίτης, που είπε ότι ευτυχώς που δεν ήταν το ΚΚΕ στο ΕΚΦ, γιατί αν ήταν δε θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Σχετικά με τους συμμετέχοντες στην πορεία του ΕΚΦ μίλησε για 50.000, όταν οι άλλοι μιλούσαν για 100.000. Ο καθείς ό,τι θέλει λέει εκεί μέσα...

Και το καλύτερο: Το Τμήμα Θεωρίας του ΣΥΝ αποφάσισε να λειτουργήσει «πολιτικό - φιλοσοφικό καφενείο»! Θα μαζεύονται βράδυ σε έναν καφενέ και θα φιλοσοφούν. Πρώτο θέμα αναζήτησης; «Νοείται πολιτική χωρίς θεωρία και θεωρία χωρίς πολιτική;». Εδώ πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και τα όποια άλλα σχόλια περιττεύουν...


Θ. Μπ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Μνήμες έντασης

Η Αγκυρα υπενθυμίζει, ολοένα και εντονότερα, τις πάγιες θέσεις της για το Αιγαίο και τη Θράκη

«Ιδιαίτερα σοβαρές και ανησυχητικές» χαρακτηρίζονται από παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών οι τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας, καθώς υπενθυμίζουν και προβάλλουν πάγιες απόψεις της τουρκικής διπλωματίας για το Αιγαίο και τη Θράκη. Η τελευταία τουρκική κίνηση διατυπώθηκε με διαβήματα, στα οποία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε γιατί η Αθήνα έδωσε άδεια για σεισμογραφικές έρευνες σε πλοίο υπό γερμανική σημαία, βόρεια της Κρήτης. Σύμφωνα με τη θέση της Τουρκίας η Ελλάδα δεν έχει αυτό το δικαίωμα, αφού, κατά την άποψη που επί δεκαετίες προβάλλει, δεν υπάρχει συμφωνία των δύο χωρών για την υφαλοκρηπίδα και υπό αυτήν την έννοια το καθεστώς στο Αιγαίο είναι υπό διευκρίνιση.

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως την προηγούμενη βδομάδα η Τουρκία, μέσα από την ίδια λογική και επιχειρηματολογία, πραγματοποίησε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, εντός όμως του FIR Αθηνών.

Μέσα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας, που στόχο έχει την υπενθύμιση του συνόλου των διμερών εκκρεμοτήτων στις σχέσεις των δύο χωρών, εντάσσεται, σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της Αγκυρας για την κατάσταση της «τουρκικής», όπως την αποκαλεί, μειονότητας στη Θράκη.

Παρότι μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής το σκάφος συνέχιζε τις έρευνες κοντά στις ακτές της Κρήτης, η ένταση που σήκωσαν οι Τούρκοι - διεκδικώντας δικαίωμα να εκδίδουν κι αυτοί άδειες για έρευνες στο Αιγαίο - έχει επηρεάσει το πρόγραμμά του. Η Αγκυρα, με διαβήματα προς την Αθήνα και το Βερολίνο, αξίωσε να εκδώσει και αυτή άδεια για τη συνέχιση των ερευνών στα διεθνή ύδατα. Ταυτόχρονα η τουρκική κυβέρνηση έστειλε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής ανοιχτά του χώρου των ερευνών τη φρεγάτα «Γκιντίζ», η οποία κινήθηκε, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, «διακριτικά και έφυγε ύστερα από περίπου μία ώρα».

Η κίνηση της φρεγάτας ανάγκασε το Ελληνικό Πεντάγωνο να κατευθύνει προς την περιοχή την κανονιοφόρο «Κραταιός», η οποία εκτελούσε προγραμματισμένες περιπολίες στον νότιο τομέα του Αιγαίου. Το περιστατικό δεν είχε ωστόσο συνέχεια, καθώς η τουρκική φρεγάτα κατευθύνθηκε προς το Βόρειο Αιγαίο.

Η υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς στις 23 Μάη το πρόγραμμα προβλέπει έναρξη του κύριου μέρους των ερευνών με πόντιση και σεισμικών συσκευών. Προς το παρόν θέση της Αθήνας, όπως διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ότι «τόσο η πραγματοποιημένη (επιστημονική) έρευνα όσο και η προηγηθείσα διαδικασία είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και την ακολουθούμενη διεθνή πρακτική. Επί όλων αυτών, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είναι ενήμερη η τουρκική πλευρά. Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό δε θα επηρεάσει τις καλές σχέσεις που επιθυμούν οι δύο χώρες».

Τα διαβήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα διαβήματα που υπέβαλε η Αγκυρα, με αφορμή τις έρευνες του υπό γερμανική σημαία σεισμογραφικού πλοίου, υπενθύμισε τη σταθερή και αταλάντευτη από το 1974 θέση της για το Αιγαίο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στα διαβήματά της η Τουρκία χρησιμοποιεί διπλωματικά κέρδη που αποκόμισε από κρίσεις του παρελθόντος. Κατ' αρχήν υπενθυμίζει ότι δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και προβάλλει τη θέση ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Επίσης η Αγκυρα στα διαβήματά της ισχυρίστηκε ότι με την άδεια που έδωσε η Αθήνα για σεισμογραφικές έρευνες, παραβίασε το Πρακτικό της Βέρνης του 1976, σύμφωνα με το οποίο οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλούν εντάσεις στο Αιγαίο.

Τέλος, η Τουρκία υπενθύμισε τη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1998. Με αυτήν τη συμφωνία, αποτέλεσμα της κρίσης των Ιμίων και της αμερικανικής διαμεσολάβησης, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναγνώρισε ενυπογράφως τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο...

Το ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ έντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για... ακινησία. Με δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο. Φυσικά «ξέχασε» ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ κάποιες ενέργειες που σφράγισαν την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως το «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ στην κρίση στα Ιμια ή την υπογραφή της συμφωνίας της Μαδρίτης κλπ.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στην παραπάνω ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και δήλωσε ότι οι «σχετικές πληροφορίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Είναι γνωστή η έντονη σεισμικότητα της συγκεκριμένης περιοχής της Μεσογείου και είναι, επίσης, γνωστή η ανάγκη συνεχούς επιστημονικής παρακολούθησης αυτής της σεισμικότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αμιγώς επιστημονικού χαρακτήρα σεισμική έρευνα πραγματοποιείται από Γερμανικό Πανεπιστημιακό Ιδρυμα που υπέβαλε στην Ελλάδα το σχετικό αίτημα», είπε ο εκπρόσωπος. «Οι έρευνες έγιναν και γίνονται στο προβλεπόμενο διάστημα» πρόσθεσε.

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Ανοιχτές πόρτες στο ΠΑΣΟΚ

Ανοιχτές πόρτες, αφήνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, για συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες τοπικές εκλογές αλλά και γενικότερα. Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» προσεγγίζει «εξ απαλών» το ΠΑΣΟΚ και η όποια κριτική που του κάνει γίνεται στη βάση ενός άτυπου διαλόγου για προσέγγιση με το κόμμα αυτό. Στο συγκεκριμένο ερώτημα για το τι θα κάνει ο ΣΥΝ στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αποφεύγει να απαντήσει, αφήνοντας έτσι τα περιθώρια για παραπέρα διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζει ότι οι εκλογές αυτές δε γίνονται για να κριθεί ο δικομματισμός και πως το ζητούμενο είναι δήθεν να εκφραστούν λαϊκές δυνάμεις που θα αμφισβητούν τις συνέπειες του δικομματισμού στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ανοιχτό δε αφήνει και το ενδεχόμενο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι «είναι θετικό το ότι ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κανένα πρόβλημα» με τη μειονότητα

Τακτική στρουθοκαμήλου εφαρμόζει η κυβέρνηση σε σχέση με την «κινητικότητα» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για τη μουσουλμανική μειονότητα.

Παρότι η κυβέρνηση της Τουρκίας, διά στόματος Ερντογάν, έχει θέσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ζήτημα προστασίας των δικαιωμάτων της μειονότητας, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και αντιμετωπίζει κάθε ζήτημα που ανακύπτει ως «μεμονωμένο θέμα». Κυβερνητικά στελέχη δικαιολογούσαν τη στάση αυτή προβάλλοντας το σαθρό επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση δε θέλει να παίξει το παιχνίδι της Αγκυρας». Περισσότερο επικίνδυνη όμως είναι η λογική της κυβέρνησης, της παραπομπής όλων των θεμάτων που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων (από το Αιγαίο και το Κυπριακό μέχρι τη μειονότητα), στην έκβαση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την ΕΕ. Σύμφωνα με αυτή την τακτική, τα θέματα αυτά έχουν μπει στο «ευρωπαϊκό πλαίσιο» της Τουρκίας και άρα δεν έχουν «φύγει» πλέον από το διμερές επίπεδο!

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα που προκλήθηκε με τον μουσουλμάνο βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ της ΝΔ, ο οποίος συνυπέγραψε κείμενο με αναφορά σε «τουρκική» μειονότητα.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε σε μερίδα των ΜΜΕ γιατί απομονώνουν την υπογραφή του Ιλχάν Αχμέτ στο κείμενο, ενώ αυτό υπογράφεται από 606 στελέχη της μειονότητας μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

«Βρίσκω επιλεκτική την απομόνωση που γίνεται από μεγάλη μερίδα του Τύπου, των ΜΜΕ, στο πρόσωπο του συγκεκριμένου βουλευτή, τη στιγμή που το συγκεκριμένο κείμενο το έχουν υπογράψει εκατοντάδες εκπρόσωποι της μειονότητας, μεταξύ των οποίων και εκλεγμένοι εκπρόσωποι της μειονότητας στην προηγούμενη Βουλή στην οποία και εκπροσωπούσαν τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό που γίνεται είναι πολύ υποκριτικό», είπε ο Ευ. Αντώναρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Παράλληλα, κάλυψε έμμεσα το νεοδημοκράτη βουλευτή λέγοντας ότι «κάθε αιρετός εκπρόσωπος της μειονότητας έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων να εκφέρει τις απόψεις του και να μετέχει στον δημόσιο διάλογο» παρατήρησε ο Ευ. Αντώναρος.

Γενικότερα υποστήριξε ότι «στη Θράκη, η σημερινή κυβέρνηση χτίζει καθημερινά με την πολιτική της, μια δημοκρατική κοινωνία πρότυπο, απολύτως συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Στο κείμενο που υπόγραψε ο Ι. Αχμέτ ξεκινά με την επισήμανση ότι «το επίσημο καθεστώς της Τουρκομουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχει καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης που υπεγράφη το 1923».

Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για τις σχέσεις μεταξύ της «Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας» και της «πατρίδας μας Ελλάδας», ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρεται: «Τον τελευταίο καιρό έχει προστεθεί ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα παιχνιδιών που παίζονται εις βάρος της Μειονότητας, κάτι που ενόχλησε και πλήγωσε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Εκθεση επίπλων «η Κουμουνδούρου»

Το Σάββατο στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, όπου μίλησαν και για τις επερχόμενες εκλογές, ο Αλαβάνος ξαναπεριέγραψε τη γνωστή ερμαφρόδιτη θέση του ΣΥΝ, που θέλει μαζί με το ΠΑΣΟΚ, π.χ., Λειβαδιά, αλλά χώρια στον Πειραιά.

Το στέλεχος Τσακαλώτος σκωπτικά σκιαγράφησε την κατάσταση ότι υπάρχουν διάφοροι δικοί μας δημοτικοί άρχοντες που συζητάνε και με εμάς - καλοσύνη τους! - συζητάνε με το ΠΑΣΟΚ, συζητάνε και με άλλους παράγοντες, μήπως ξαναβγούν δήμαρχοι. Κατήγγειλε δε και τη γραφειοκρατία στο κόμμα με στελέχη στην Κουμουνδούρου που δεν ξεχωρίζουν από τα έπιπλα!

Διάφοροι τα έβαλαν με τους «συμμάχους» τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος από το Χαλάνδρι αμφισβήτησαν τον εκεί χρισμένο υποψήφιο - μετά από αδιαφανείς συνεννοήσεις του με ορισμένους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ - τον οποίο υποψήφιο υποστηρίζει η ηγεσία του ΣΥΝ. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και στην Πάτρα.

Κι ο Μ. Τρεμόπουλος με «επείγον» υπόμνημά του απεύθυνε «ύστατη έκκληση» να τον ξαναπροτείνουν για νομάρχη Θεσσαλονίκης. Οτι, αν και δεν είναι του κόμματος, δεν τους έχει δημιουργήσει προβλήματα, ότι δέχεται να κάτσει νομαρχιακός σύμβουλος μέχρι που «με το θεσμό της εναλλαγής» να τοποθετήσουν εκεί κομματικό στέλεχος κι ότι αν τα «σπάσουν» υπάρχει «πιθανότητα να μην βγει κανείς από τα ενδεχόμενα δυο διαφορετικά ψηφοδέλτια». Ωραίος ο συνδυασμός παρακαλετού και υπαινισσόμενης απειλής. Τελικά, τον «έριξαν».

Τέλος πάντων, όλα ίδια κυλούν στην «παιδική χαρά» της Κουμουνδούρου.


Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ