Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Βρήκαν και... απάντηση για τη στάση τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Οι μπόλικες αντιΚΚΕ κορόνες ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της Συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ, το περασμένο Σάββατο

Η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, το περασμένο Σάββατο, όπου προσκλήθηκαν και οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών, δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η χολή ενάντια στο ΚΚΕ χύθηκε άφθονη.

Στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση, με πολλές απουσίες, μαζεύτηκαν - δε μαζεύτηκαν 70 το πολύ άτομα, με σχεδόν τα μισά κατά τη διάρκεια των ομιλιών να στήνουν πηγαδάκια απ' έξω (γεγονός που προκάλεσε σχόλια τόσο του προεδρείου, όσο και συνέδρων), ακούσαμε τον Αλ. Αλαβάνο να εισηγείται:

- Οτι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία δίνει τη δυνατότητα στη χώρα αυτή να παίξει έναν άλλο ρόλο τόσο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, όσο και για τα ζητήματα ειρήνης και πολέμου (βλέπετε ήταν σε άλλον πλανήτη στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης Πρόντι το 1996-1998 και δεν άκουσε τίποτε για τον Ντ' Αλέμα, το Αβιάνο, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και το δράμα της Γιουγκοσλαβίας).

- Οτι πρέπει να χαιρετίσουμε την ανάδειξη του Ναπολιτάνο (πρώην κι αυτός του ΙΚΚ) σε πρόεδρο της Ιταλίας. Και πώς αλλιώς, αφού ο ευρωκομμουνισμός ήταν γι' αυτούς η βασική τους έμπνευση και αρκετά... βολικός.

- Οτι με τον τρόπο που επιτέθηκε το ΚΚΕ κι η ηγεσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ) αποδεικνύεται ότι το επιχείρημα «τι έγινε με το Μάαστριχτ» είναι ένας ισχυρισμός διαίρεσης της Αριστεράς γιατί η ηγεσία του ΚΚΕ επιτέθηκε στις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς που θέλουμε να χωρίσουμε από την Ευρώπη του Μάαστριχτ, που θέλουμε ένα άλλο, εναλλακτικό σύμφωνο ανάπτυξης. Αυτό να απαντούν τα μέλη μας στο «τι έγινε με το Μάαστριχτ», ότι το ΚΚΕ επιτίθεται στις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς που αγωνίζονται για μια άλλη Ευρώπη...(!!!)

Αυτό ήταν, λοιπόν! Τόσο εύκολα προσπαθούν να ξεμπερδέψουν για την ψήφο τους επί της Συνθήκης που επιβεβαίωσε τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ. Ούτε στάλα αυτοκριτικής, έστω για τα μάτια του κόσμου. Το πρόβλημα είναι πάλι το ΚΚΕ, το κόμμα που δεν κάθισε να συμπορευτεί με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (και) στο ΕΚΦ, όσους κομπορρημονούσαν επειδή πέτυχαν 77 λεπτά του ευρώ μεικτά αύξηση την ημέρα. Τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που η Οργανωτική Επιτροπή του ΕΚΦ, στο τελικό δελτίο Τύπου της διοργάνωσης ευχαριστούσε για την πολιτική και υλική συμβολή τους στις εργασίες του.

Οι αντιΚΚΕ θέσεις αποτέλεσαν το κύριο ενοποιητικό στοιχείο της συνεδρίασης, καθώς οι περισσότεροι ομιλητές είχαν έναν «καλό» λόγο για το Κόμμα. Ακόμα κι ο Μιχ. Παπαγιαννάκης, που με δηκτικό τρόπο αναφερόταν στις άλλες θέσεις που ανέπτυξε ο «πρόεδρος» - όπως επέμενε να τον κατονομάζει διαρκώς - είπε ότι οι επιθέσεις του ΚΚΕ είναι αναμενόμενες, είναι στη λογική και την ιστορία του κόμματος και ότι λαϊκή οικονομία είναι μια καλύπτρα για τη χειρότερη εκδοχή της παραπαίουσας κρατικίστικης οικονομίας της ΕΣΣΔ.

Ο δε νεολαίος Τ. Κορονάκης μίλησε για σταλινική Αριστερά της Ελλάδας, ενώ και ο νυν γραμματέας της «Νεολαίας ΣΥΝ» Δ. Τζανακόπουλος κάλεσε τους συνέδρους να σηκώσουμε την κριτική μας απέναντι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. (Η τελευταία μάλλον τους έχει πονέσει πολύ...).

Ο Δ. Στρατούλης έσπευσε να συμφωνήσει με την «κριτική» που έγινε στο ΚΚΕ, ενώ κι ο Π. Τριγάζης μίλησε για άθλια εκστρατεία του ΚΚΕ ενάντια στο ΕΚΦ και ότι αναδεικνύονται τα διαφορετικά συστήματα αντιλήψεων που έχουμε. Ταυτόσημη η τοποθέτηση του Μπίρμπα που είπε (άκουσον - άκουσον) ότι όταν κάνεις κριτική στο ρατσισμό και τον πόλεμο αυτόματα κάνεις και στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Κι ότι για μας το ζήτημα της δημοκρατίας είναι κομβικό! Οχι, στην αίθουσα δεν ήταν «σύμμαχοί» τους από τον ΣΥΡΙΖΑ να τους θυμίζουν πως κάπου στο δρόμο εξαφανίστηκε μια συμφωνημένη έδρα τους για τη Βουλή.

Από κοντά φυσικά κι ο Μαργαρίτης, που είπε ότι ευτυχώς που δεν ήταν το ΚΚΕ στο ΕΚΦ, γιατί αν ήταν δε θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Σχετικά με τους συμμετέχοντες στην πορεία του ΕΚΦ μίλησε για 50.000, όταν οι άλλοι μιλούσαν για 100.000. Ο καθείς ό,τι θέλει λέει εκεί μέσα...

Και το καλύτερο: Το Τμήμα Θεωρίας του ΣΥΝ αποφάσισε να λειτουργήσει «πολιτικό - φιλοσοφικό καφενείο»! Θα μαζεύονται βράδυ σε έναν καφενέ και θα φιλοσοφούν. Πρώτο θέμα αναζήτησης; «Νοείται πολιτική χωρίς θεωρία και θεωρία χωρίς πολιτική;». Εδώ πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και τα όποια άλλα σχόλια περιττεύουν...


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ