Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Σ. ΑΖΙΖ
Εμμεση ομολογία για τις απαγωγές Πακιστανών

Η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» είναι η βάση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, τόνισαν οι δύο πρωθυπουργοί, ομολογώντας έμμεσα πλην σαφώς τη συνεργασία τους στην υπόθεση των απαγωγών των Πακιστανών

Αγαστή ήταν η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Πακιστάν στην υπόθεση των μαζικών απαγωγών των Πακιστανών στη χώρα μας, στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

Αυτό προκύπτει, έμμεσα πλην σαφώς, από τις δηλώσεις που έκαναν χτες ο Κ. Καραμανλής και ο Πακιστανός ομόλογός του Σαουκάτ Αζίζ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στηρίζεται πρώτα απ' όλα στην κοινή στάση και δέσμευση απέναντι στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», κυρίως ως «πρόθυμοι σύμμαχοι» των ΗΠΑ. Αν και δεν έγινε καμία αναφορά - ούτε δέχτηκαν ερωτήσεις - για την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών, η ανάδειξη της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» ως κυρίαρχο ζήτημα από τους δύο πρωθυπουργούς, αποτελεί μια έμμεση αλλά σαφέστατη ομολογία, ότι υπήρξε συνεργασία στην υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών. Αυτό άλλωστε είχε φανεί καθαρά και από τις τοποθετήσεις που είχε κάνει την περίοδο εκείνη ο Πακιστανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, αμφισβητώντας τις καταγγελίες των συμπατριωτών του και αποκλείοντας ουσιαστικά να έπεσαν θύματα απαγωγής. Σημειώνεται ότι οι απαγωγές των Πακιστανών και τα πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών το περασμένο καλοκαίρι έγιναν μετά από υπόδειξη της κυβέρνησης Μπλερ, με αφορμή τα δολοφονικά χτυπήματα στο Λονδίνο στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Συγκεκριμένα ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Πακιστανό ομόλογό του συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά θέματα «αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινότητα από την τρομοκρατία». Περισσότερο σαφής ο Σαουκάτ Αζίζ ανέφερε ότι οι δύο χώρες «όπως και πολλές άλλες χώρες, έχουμε δεσμευτεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, διότι η τρομοκρατία αποτελεί μάστιγα, την οποία θα πρέπει να καταπολεμήσουμε σε όλες τις μορφές της. Οι απόψεις της Ελλάδας και του Πακιστάν συμπίπτουν επ' αυτού και έχουμε συμφωνήσει να ανταλλάξουμε απόψεις».

Αποκαλυπτική όμως ήταν και η αναφορά του στην πακιστανική κοινότητα, στην οποία έμμεσα πλην σαφώς έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένη που μπορεί και επιβιώνει και δεν πρέπει να ζητά και δικαιώματα! «Υπάρχει στην Ελλάδα μια πακιστανική κοινότητα, η οποία ζει εδώ και εισφέρει στην οικονομική πρόοδο της χώρας. Είμαστε ευτυχείς που τους δόθηκε εδώ σπίτι και δυνατότητα να βοηθήσουν τις σχέσεις των χωρών μας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Σ. Αζίζ.

Από την πλευρά του ο Ευ. Αντώναρος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δημιουργήσει σύγχυση δηλώνοντας ότι «η επίσκεψη του Πακιστανού πρωθυπουργού έχει προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό», προσπαθώντας να πείσει ότι οι απαγωγές δεν ήταν στα θέματα της συνάντησης.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η αναφορά του Πακιστανού πρωθυπουργού ότι ο Κ. Καραμανλής «έχει πλήρη κατανόηση για τις επιδιώξεις μας», αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ινδία, αλλά και την κατασκευή των πυρηνικών όπλων.

Στις επαφές που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε το συνομιλητή του για τις εξελίξεις στο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ και τις προϋποθέσεις που τίθενται όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, καθώς και για την κατάσταση στα Βαλκάνια και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τα λοιπά, ο Ελληνας πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία, επικαλούμενος και τη συμφωνία τουριστικής συνεργασίας που υπογράφηκε χτες, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει έδαφος για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ