Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ FIR
Ο ρόλος των αντιστασιακών οργανώσεων σήμερα

Από την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του στρατοπέδου Breendock
Από την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του στρατοπέδου Breendock
Τριήμερο συνέδριο με αφορμή την 60ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης στην Ευρώπη, και των 55 χρόνων από τη δημιουργία της, διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (FIR), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 10-13 Μάη. Στις εργασίες του Συνεδρίου, έλαβαν μέρος 50 αντιστασιακές και αντιφασιστικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, ενώ από την Ελλάδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και τοποθετήθηκαν ο Ευάγγελος Μαχαίρας από την ΠΕΑΕΑ, ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, ιστορικός - δημοσιογράφος, πρόεδρος του ΚΜΙΕΑ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της FIR και ο Θεόδωρος Αυγέρος, φυσικός και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με τις ομιλίες τους ο πρόεδρος της GUE, Φράνσις Βιρτς, και ο πρόεδρος της FIR Μάικελ Βάντερμπορχτ.

Και οι τρεις ομιλητές, ο Ε. Μαχαίρας, ο Χρ. Τσιντζιλώνης και ο Θ. Αυγέρος, με τις ομιλίες τους θέλησαν να περάσουν το μήνυμα ότι οι οργανώσεις των αντιστασιακών, των απογόνων τους, κλπ., δεν έχουν - ή δεν πρέπει να έχουν - σαν μοναδικό στόχο τη διατήρηση της μνήμης, αλλά να χρησιμοποιούν τη μνήμη και την ιστορία ως μαγιά για τους νέους αγώνες και τις ανάγκες του σύγχρονου λαϊκού κινήματος.

«Τότε μας απασχολούσαν τα προβλήματα της αναγνώρισης των Εθνικών Αντιστάσεων, που είχαν καθυστερήσει σε ορισμένες χώρες και η ηθική και καθολική αποκατάσταση των αγωνιστών. Σήμερα, μας απασχολούν οι νέοι πόλεμοι που άρχισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενάντια σε αδύναμους λαούς (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν), αλλά και οι απειλές για πόλεμο ενάντια στο Ιράν, στη Συρία, στη ΛΔ Κορέας, στην Κούβα και άλλες χώρες που δεν ακολουθούν τις επιταγές της νεο-ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Μαχαίρας.

Ο Χρ. Τσιντζιλώνης, θυμίζοντας ποια είναι η αποστολή αυτών των οργανώσεων σήμερα, σημείωσε ότι «σήμερα στον αγώνα, ενάντια στον πόλεμο και την αντίδραση, ενάντια σε όλες τις προσπάθειες του διεθνούς ιμπεριαλισμού, που αποβλέπουν στη διαιώνιση της νέας τάξης πραγμάτων, περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται η ανάπτυξη και ο συντονισμός ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος για την ειρήνη, την ασφάλεια και την κοινωνική πρόοδο. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, πιστεύοντας ακράδαντα στη δύναμη των λαών».

Τέλος, ο Θ. Αυγέρος επισήμανε ότι σήμερα «βιώνουμε την προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής αλήθειας. Με ευθύνη της ΕΕ ονομάζουν τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, Μέρα της Ευρώπης. Αντιστρέφουν τα πράγματα, ταυτίζοντας το περιεχόμενο της Αντιφασιστικής Νίκης με τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής καπιταλιστικής ένωσης κρατών, με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, από τους κόλπους του οποίου προήλθε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ