Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κανένα πρόβλημα» με τη μειονότητα

Τακτική στρουθοκαμήλου εφαρμόζει η κυβέρνηση σε σχέση με την «κινητικότητα» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για τη μουσουλμανική μειονότητα.

Παρότι η κυβέρνηση της Τουρκίας, διά στόματος Ερντογάν, έχει θέσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ζήτημα προστασίας των δικαιωμάτων της μειονότητας, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και αντιμετωπίζει κάθε ζήτημα που ανακύπτει ως «μεμονωμένο θέμα». Κυβερνητικά στελέχη δικαιολογούσαν τη στάση αυτή προβάλλοντας το σαθρό επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση δε θέλει να παίξει το παιχνίδι της Αγκυρας». Περισσότερο επικίνδυνη όμως είναι η λογική της κυβέρνησης, της παραπομπής όλων των θεμάτων που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων (από το Αιγαίο και το Κυπριακό μέχρι τη μειονότητα), στην έκβαση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την ΕΕ. Σύμφωνα με αυτή την τακτική, τα θέματα αυτά έχουν μπει στο «ευρωπαϊκό πλαίσιο» της Τουρκίας και άρα δεν έχουν «φύγει» πλέον από το διμερές επίπεδο!

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα που προκλήθηκε με τον μουσουλμάνο βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ της ΝΔ, ο οποίος συνυπέγραψε κείμενο με αναφορά σε «τουρκική» μειονότητα.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε σε μερίδα των ΜΜΕ γιατί απομονώνουν την υπογραφή του Ιλχάν Αχμέτ στο κείμενο, ενώ αυτό υπογράφεται από 606 στελέχη της μειονότητας μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

«Βρίσκω επιλεκτική την απομόνωση που γίνεται από μεγάλη μερίδα του Τύπου, των ΜΜΕ, στο πρόσωπο του συγκεκριμένου βουλευτή, τη στιγμή που το συγκεκριμένο κείμενο το έχουν υπογράψει εκατοντάδες εκπρόσωποι της μειονότητας, μεταξύ των οποίων και εκλεγμένοι εκπρόσωποι της μειονότητας στην προηγούμενη Βουλή στην οποία και εκπροσωπούσαν τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό που γίνεται είναι πολύ υποκριτικό», είπε ο Ευ. Αντώναρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Παράλληλα, κάλυψε έμμεσα το νεοδημοκράτη βουλευτή λέγοντας ότι «κάθε αιρετός εκπρόσωπος της μειονότητας έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων να εκφέρει τις απόψεις του και να μετέχει στον δημόσιο διάλογο» παρατήρησε ο Ευ. Αντώναρος.

Γενικότερα υποστήριξε ότι «στη Θράκη, η σημερινή κυβέρνηση χτίζει καθημερινά με την πολιτική της, μια δημοκρατική κοινωνία πρότυπο, απολύτως συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Στο κείμενο που υπόγραψε ο Ι. Αχμέτ ξεκινά με την επισήμανση ότι «το επίσημο καθεστώς της Τουρκομουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχει καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης που υπεγράφη το 1923».

Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για τις σχέσεις μεταξύ της «Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας» και της «πατρίδας μας Ελλάδας», ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρεται: «Τον τελευταίο καιρό έχει προστεθεί ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα παιχνιδιών που παίζονται εις βάρος της Μειονότητας, κάτι που ενόχλησε και πλήγωσε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ