ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Βοήθεια σε φτωχούς Βόρειας Αφρικής και ΗΠΑ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές για τις χώρες της Αφρικής που δεινοπαθούν καθώς και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχουν από κοινού η Λιβύη και η Βενεζουέλα, όπως προκύπτει από το πακέτο συμφωνιών που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών, Ούγο Τσάβες και Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με την Prensa Latina.

Οι δύο ηγέτες ενέκριναν τη δημιουργία κοινής επιτροπής, ώστε να σχεδιαστεί το πρόγραμμα δράσης για την αλληλεγγύη και έμπρακτη στήριξη προς τις χώρες της Αφρικής που μαστίζονται από τη φτώχεια και την αδικία όπως αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης της Λιβύης. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει και το σχέδιο «Αφρική: Επιχείρηση Θαύμα» όπου Κουβανοί γιατροί θα προσφέρουν δωρεάν οφθαλμολογικές εγχειρήσεις.

Το σχέδιο «Επιχείρηση Θαύμα», που είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Κούβας και της Βενεζουέλας, και μέρος της ALBA, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου Τσάβες, θα παρέχει και τη δυνατότητα σε 600.000 φτωχούς ασθενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, ο Ούγο Τσάβες που έφυγε χτες από τη Λιβύη θα επισκεφτεί τη Βολιβία πριν την επιστροφή του στη Βενεζουέλα, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσφατη περιοδεία του σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική.

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Ενταση προκαλεί το μεταναστευτικό νομοσχέδιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ο πρώτος νεκρός της επιχείρησης στρατιωτικοποίησης των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό είναι από χτες γεγονός.

Ενας άνδρας, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επιχειρούσε να περάσει παράνομα από το Μεξικό στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκε από τα πυρά των αμερικανικών μεθοριακών δυνάμεων κοντά στο πέρασμα του Σαν Ισίδρο, στα νότια του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Την ίδια στιγμή στη Γερουσία των ΗΠΑ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και τα παζάρια για το περιεχόμενο του νέου «μεταναστευτικού» νόμου. Χτες το Σώμα υιοθέτησε, με ψήφους 63 υπέρ και 34 κατά, την τροποποίηση του ρεπουμπλικανού Τζέιμς Ινχοφ, που ορίζει ότι «η αγγλική είναι η εθνική γλώσσα των ΗΠΑ». Στην τροποποίηση του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, ο οποίος είναι σφοδρός πολέμιος της νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών, ορίζεται επίσης ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από την αμερικανική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της» να εκφραστούν σε άλλη γλώσσα πέρα από τα αγγλικά. Απαιτεί επίσης να γνωρίζει κανείς καλά τα αγγλικά όχι μόνο για να πάρει την υπηκοότητα αλλά και για να του χορηγηθεί πράσινη κάρτα!

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπους, ενισχυμένος και από τα πρώτα μέτρα που υιοθέτησε το Κογκρέσο για την ανέγερση τείχους περίπου 600 χλμ., περιόδευσε σε διασυνοριακές περιοχές στην πολιτεία της Αριζόνα με σκοπό την προώθηση του σχεδίου στρατιωτικοποίησης, δηλώνοντας ότι η μεξικανική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με αυτούς τους όρους ώστε να υπάρξει ο έλεγχος των συνόρων και να σταματήσει η εισροή λαθρομεταναστών.

Πάντως, στο Μεξικό η οργή ξεχειλίζει. Επισήμως, η κυβέρνηση του Μεξικού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την πρόθεση των ΗΠΑ να κατασκευάσουν φράκτη ασφαλείας: «Τα τείχη δείχνουν δυσπιστία και σε καμία περίπτωση δε λύνουν τα προβλήματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΑΝΙΑ
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη Τετάρτη σε μια σειρά πόλεις της Δανίας, διαμαρτυρόμενοι για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι πορεύτηκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης και κατέληξαν μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια στα 67 και να μειώσει τις κρατικές επιχορηγήσεις στους φοιτητές. Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Κοινωνική αναταραχή

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-

Οι φοιτητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μανάγκουα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτικής της κυβέρνησης του Ενρίκε Μπολάνιο για αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ένδειξη συμπαράστασης στους γιατρούς που απεργούν μήνες. Οι συγκρούσεις δε λείπουν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Απλό δείγμα της κοινωνικής έντασης που επικρατεί στη Νικαράγουα μερικούς μήνες πριν τις εκλογές. Εκλογές, στις οποίες φαβορί είναι ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ηγέτης των Σαντινίστας.

Ακόμη πιο σαφές δείγμα της κοινωνικής αναταραχής είναι ο αποκλεισμός του παναμερικανικού αυτοκινητοδρόμου, στον οποίο προχώρησαν χθες αγρότες, μικροπωλητές, παραγωγοί και εργαζόμενοι της Ματαγκάλπα, διαμαρτυρόμενοι για τον πρόσφατο νόμο, που απαγορεύει ουσιαστικά σε όσους έχουν υποστεί οικονομικές ζημιές να λάβουν δάνεια ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

ΝΕΠΑΛ
Πανηγυρισμοί και επιφυλάξεις

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Χιλιάδες άνθρωποι «γιόρτασαν» χθες στους δρόμους την υπερψήφιση από τη Βουλή του νόμου που αφαιρεί μια σειρά (υπερ)εξουσίες από τα χέρια του μονάρχη Γκιανέντρα και εγκρίθηκε ομόφωνα την Πέμπτη. Οπως παρατηρεί το BBC, ο νόμος αυτός καθιστά τον βασιλιά «μια διακοσμητική πολιτική φιγούρα».

Ο ηγέτης του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού -- το οποίο διεξάγει εδώ και 10 χρόνια ένοπλο αντάρτικο στη χώρα, ελέγχοντας μεγάλα τμήματα των επαρχιών -- δήλωσε χθες ότι θεωρεί το νόμο θετικό βήμα, αλλά επισήμανε ότι δεν ικανοποίησε πλήρως «τις ανάγκες και τις προσδοκίες του λαού του Νεπάλ».

ΙΤΑΛΙΑ
Ελαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ρ. Πρόντι

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε χτες στη Γερουσία η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι με 165 ψήφους υπέρ έναντι 155, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Σώματος, Φράνκο Μαρίνι.

Σημαντική «βοήθεια» στον Ρομάνο Πρόντι έδωσαν οι επτά μη εκλεγμένοι ισόβιοι γερουσιαστές της χώρας, μιας και στη Γερουσία κατέχει 158 έδρες έναντι 156 του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος όμως χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «βαθύτατα ανήθικη», αφού συνήθως δε μετέχουν σε ψηφοφορίες της Γερουσίας.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει και η βουλή της χώρας με το ίδιο θέμα.

Στο μεταξύ, για τρίτη φορά αυτή τη χρονιά πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία χτες στα δημόσια μέσα μεταφοράς της χώρας, όπου οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις των μισθών τους κατά 110 ευρώ, ενώ οι διοικήσεις των οργανισμών προτείνουν μια αύξηση των 60 ευρώ.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Αναζητώντας νέους εταίρους

ΚΙΤΟ.-

Αναζητώντας εναλλακτικές και νέες αγορές μετά τη διακοπή των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, για τη σύναψη συμφωνίας εμπορικών συναλλαγών μετά την ακύρωση του συμβολαίου της αμερικανικής πετρελαϊκής «Οξιντένταλ», οι αξιωματούχοι του Εκουαδόρ αρχίζουν να διασκορπίζονται ανά την υφήλιο, σύμφωνα με την «Prensa Latina».

Ο Πρόεδρος, Αλφρέντο Παλάσιο, ήδη έχει ξεκινήσει περιοδεία στην Κεντρική Αμερική, επισκεπτόμενος την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας, Ιβάν Ροντρίγκες, βρίσκεται από χθες στο Καράκας, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία PDVSA, για την επεξεργασία του αργού πετρελαίου σε εργοστάσια στη Βενεζουέλα και την επένδυση εκ μέρους της Βενεζουέλας στο Εκουαδόρ για την αύξηση της παραγωγής υγρού φυσικού αερίου, βενζίνης και ντίζελ. Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου Χόρχε Ιλινγόρθ, επιδιώκονται συμφωνίες με τη Χιλή και την Κεντρική Αμερική, αλλά και η δημιουργία εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η «Οξιντένταλ» κατέθεσε αίτημα διαμεσολάβησης ενάντια στην απόφαση του Εκουαδόρ να ακυρώσει το συμβόλαιο εξόρυξης, ζητώντας αποζημίωση, καθώς θα προκληθούν ζημίες «που θα υπερβούν κατά πολύ το 1 δισεκατομμύριο δολάρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ