Σάββατο 20 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Ενταση προκαλεί το μεταναστευτικό νομοσχέδιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ο πρώτος νεκρός της επιχείρησης στρατιωτικοποίησης των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό είναι από χτες γεγονός.

Ενας άνδρας, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επιχειρούσε να περάσει παράνομα από το Μεξικό στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκε από τα πυρά των αμερικανικών μεθοριακών δυνάμεων κοντά στο πέρασμα του Σαν Ισίδρο, στα νότια του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Την ίδια στιγμή στη Γερουσία των ΗΠΑ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και τα παζάρια για το περιεχόμενο του νέου «μεταναστευτικού» νόμου. Χτες το Σώμα υιοθέτησε, με ψήφους 63 υπέρ και 34 κατά, την τροποποίηση του ρεπουμπλικανού Τζέιμς Ινχοφ, που ορίζει ότι «η αγγλική είναι η εθνική γλώσσα των ΗΠΑ». Στην τροποποίηση του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, ο οποίος είναι σφοδρός πολέμιος της νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών, ορίζεται επίσης ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από την αμερικανική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της» να εκφραστούν σε άλλη γλώσσα πέρα από τα αγγλικά. Απαιτεί επίσης να γνωρίζει κανείς καλά τα αγγλικά όχι μόνο για να πάρει την υπηκοότητα αλλά και για να του χορηγηθεί πράσινη κάρτα!

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπους, ενισχυμένος και από τα πρώτα μέτρα που υιοθέτησε το Κογκρέσο για την ανέγερση τείχους περίπου 600 χλμ., περιόδευσε σε διασυνοριακές περιοχές στην πολιτεία της Αριζόνα με σκοπό την προώθηση του σχεδίου στρατιωτικοποίησης, δηλώνοντας ότι η μεξικανική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με αυτούς τους όρους ώστε να υπάρξει ο έλεγχος των συνόρων και να σταματήσει η εισροή λαθρομεταναστών.

Πάντως, στο Μεξικό η οργή ξεχειλίζει. Επισήμως, η κυβέρνηση του Μεξικού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την πρόθεση των ΗΠΑ να κατασκευάσουν φράκτη ασφαλείας: «Τα τείχη δείχνουν δυσπιστία και σε καμία περίπτωση δε λύνουν τα προβλήματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ