Σάββατο 20 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Συνέχεια αντικομμουνιστικής υστερίας

ΠΡΑΓΑ.--

Εντείνεται η αντικομμουνιστική υστερία στην Τσεχία ενόψει των γενικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 2 και 3 Ιούνη και μετά τον πρόσφατο άγριο ξυλοδαρμό του αντιπροέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας και βουλευτή του, Γίρζι Ντολέις, αλλά και τις προσπάθειες απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας.

Ο κατά τα άλλα «ανεξάρτητος» βουλευτής Μαρτίν Μέιστρικ - γνωστός και για την προσπάθειά του να περάσει ψήφισμα στη Γερουσία με τίτλο «να εξαφανίσουμε τους κομμουνιστές» - εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στον πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας, Βόιτεκ Φίλιπ. Τον κατηγορεί για συνεργασία με την κρατική υπηρεσία ασφάλειας την περίοδο του σοσιαλισμού, όπως υποτίθεται προκύπτει από αρχεία της υπηρεσίας που έχει στα χέρια του. Ετσι ανασύρεται για άλλη μια φορά το ζήτημα της ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, αφού ο εν λόγω γερουσιαστής, απαιτεί να μην μπορεί να κατέχει, ο Β. Φίλιπ, κανένα δημόσιο αξίωμα.

Ο αντικομμουνισμός επεκτείνεται και παραπέρα μέσα από διάφορα διαφημιστικά «σποτ» που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των νέων μέχρι 30 χρόνων να πάνε στις κάλπες στις αρχές του Ιούνη. Ανάμεσα στα διάφορα θέματα που έχουν επιλεγεί προβάλλονται και τα συνθήματα «Εσύ αποφασίζεις» και «Ψήφισε, είναι σέξι». Ωστόσο, ένας από τους παραγωγούς των εκλογικών «σποτ» είναι και ο Ιβάν Ζαχαρίας, ο οποίος προβάλλει μια αντικομμουνιστική άποψη μέσα από μοντάζ των επίσημων μαγνητοσκοπήσεων του Κοινοβουλίου. Ερωτηθείς για το λόγο που επέλεξε να ασχοληθεί με την προώθηση της καμπάνιας να ψηφίσουν οι νέοι, δήλωσε «...είναι απλό. Θέλω οι άνθρωποι να πάνε να ψηφίσουν και να εκτοπίσουν τους κομμουνιστές, μια και καλή»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ