Σάββατο 20 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Να κλείσουν όλες οι μυστικές φυλακές και το Γκουαντάναμο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι ΗΠΑ πρέπει να κλείσουν το στρατόπεδο κράτησης υπόπτων στο Γκουαντάναμο, αλλά και όλα τα μυστικά κέντρα κράτησης, τις περιβόητες μυστικές φυλακές στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», τονίζει η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων με έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Εκθεση που συντάχτηκε μετά τις καταθέσεις - για πρώτη φορά από την 11η Σεπτέμβρη - αξιωματούχων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις αρχές Μάη στην Επιτροπή για θέματα όπως η απάνθρωπη μεταχείριση ξένων υπόπτων για τρομοκρατία, οι μυστικές φυλακές της CIA, η μεταφορά κρατουμένων σε τρίτες χώρες και φαινόμενα τύπου Αμπού Γράιμπ.

Το πόρισμα της Επιτροπής περιλαμβάνει τα συμπεράσματα δέκα ανεξάρτητων ειδικών για τις «επιδόσεις» των ΗΠΑ ως προς την τήρηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων και τονίζει ότι οι κρατούμενοι δεν πρέπει να επιστρέψουν σε κράτη, όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «σοβαρό κίνδυνο» να βασανιστούν.

Οι ΗΠΑ πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν κρατείται σε μυστικές φυλακές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους και να αποκαλύψουν την ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων. Εκφράζει, επίσης, την ανησυχία της ότι οι φυλακισμένοι κρατούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς νομική υποστήριξη και χωρίς επαρκή δικαιολογία για τη φυλάκισή τους.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να «εξαλειφθούν» όλα τα φαινόμενα βασανισμού από αμερικανικό προσωπικό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες διεξοδικά και να τιμωρηθούν οι δράστες.

Τέλος, τέσσερις κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ αρκετοί ακόμα επιτέθηκαν στους φρουρούς που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν. Την ίδια ώρα, ο υπεύθυνος για τις συνθήκες κράτησης, ναύαρχος Χάρι Χάρις, δήλωσε ότι μόλις το ένα τέταρτο των κρατουμένων έχουν ανακριθεί λόγω έλλειψης επαρκών μεταφραστών και έμπειρων δικαστικών λειτουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ